Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę nie prowadzić dyskusji na temat zachowania konkretnych osób ... tematem jest Nepogaństwo a nie Poganin czy Hereticus. Każdy post zawierający personalne uwagi zostanie usunięty w całości.
P.S. Moderatorzy nie mieszkają na Forum
|
Wt mar 21, 2006 20:01 |
|
|
|
 |
Bezmirzanka
|
a czy któres z was moze mi podac definicie rodzimowierstwa skoro tak sie czepiacie??? [...*]
*Fragment postu na temat czynienia rzeźb w chrześcijaństwie i kolejne posty z nim związane zostały przeniesione tutaj: viewtopic.php?p=142147#142147 baranek
_________________ www.jomsborg.pl
|
So mar 25, 2006 19:07 |
|
 |
Wojen
|
O, widzę że wątek odżył  Właśnie mi moje "martwe bożki" powiedziały : - wejdź Wojen na forum wiara.pl, to się rozerwiesz
Czy marzy mi sie "peganska Polska"? Ee, chyba nie  Marzy mi sie piękny las o świcie z poranną mgłą i szumem pluskiem wody smagającej skały na brzegu jeziora, trzepot skrzydeł kaczek starujących do lotu i szczekanie psa w oddali. Mam nadzieję, że tego mi niekt nie zabroni
Pozdrawiam!
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Śr kwi 05, 2006 1:31 |
|
|
|
 |
Rodzimowierca
|
Definicja słowa rodzimowierstwo.
Rodzimowierstwo - system wierzeń etnicznych (zarówno minionych jak i współczesnych - w tym część rekonstrukcji - zawsze jednak nawiązujących do konkretnego systemu wierzeń etnicznych) odwołujących się zazwyczaj do tradycji przedchrześcijańskich. Zespół poglądów opartych na mitologii i wierzeniach lokalnej społeczności, w obrębie danej grupy kulturowej lub etnicznej (Rodzimowierca - wyznawca wiary rodzimej, etnicznej). Termin wywodzący się z pejoratywnie nacechowanych przez chrześcijaństwo określeń: poganizm, neopoganizm. Pojęcie powstało ze złączenia dwóch słów: "wiara" w znaczeniu zespołu zasad, na których opiera się pogląd na świat oraz "rodzima" czyli właściwa danej społeczności, regionowi - pochodząca z danego narodu, plemienia, ojczyzny, macierzy, domu, miejsca, itd.
|
Śr maja 03, 2006 17:30 |
|
 |
Kraaa
|
wiking napisał(a): Drogi Blizborze!
Zachowujesz sie troche jak swiadkowie jechowy. Ja zaczynam rozmawiac o faktach, o zwyklej historii, a Ty mnie zarzucasz ksiazkami. Jesli ci autorzy wypisuja banialuki o slowianskim pochodzeniu swiat chrzescianskich to lepiej nie tracic czasu.
Chyba jeden z najbardziej 'katolickich' sposobów dyskusji: Napisał o tym, że 'fakty' i 'historia', ale że nie jest w temacie, to dostał wykaz literatury uzupełniającej. Ale 'bezpieczniej' nie poczytać, nie pomyśleć, ale zaocznie książki potraktować jako "banialuki", a osobie lepiej zorientowanej ponawrzucać od 'świadków'.
|
So maja 06, 2006 0:05 |
|
|
|
 |
Gaja
|
gosia-antosik napisał(a): No właśnie, drudzi, szamani, wróżki... Wszystko się u nich łączy z magią. A to prosta droga wiodąca do Szatana. A mi się wydaje, że poza tym to oni są głupsi od nas, chrześcijan. Po co walić w bęben jak można pójść na msze i doznać dotknięcia Jezusa? Poza tym magia podobno prowadzi do obłędu. Ale czy my możemy im pomóc tylko przez dawanie przykładu albo modlitwę?
.....nie wszystkie drogi są tak prosta jak nam sie wydaje
i nie każda droga ,która nie zgadza sie z naszym światopoglądem musi prowadzić do Szatana
a pisanie ,że ktoś jest głupszy nie jest chyba w duchu chrześcijaństwa
_________________ .BIBLIA
|
Pn maja 22, 2006 10:55 |
|
 |
Gaja
|
Wojen napisał(a): Czy marzy mi sie "peganska Polska"? Ee, chyba nie  Marzy mi sie piękny las o świcie z poranną mgłą i szumem pluskiem wody smagającej skały na brzegu jeziora, trzepot skrzydeł kaczek starujących do lotu i szczekanie psa w oddali. Mam nadzieję, że tego mi niekt nie zabroni 
śpiew ptaszków ,szum rozkołysanuch na wietrze drzew,kumkanie malutkich żabek
.... też mi sie marzy 
_________________ .BIBLIA
|
Pn maja 22, 2006 11:01 |
|
 |
ateista111
|
Gaja napisał(a): Wojen napisał(a): Czy marzy mi sie "peganska Polska"? Ee, chyba nie  Marzy mi sie piękny las o świcie z poranną mgłą i szumem pluskiem wody smagającej skały na brzegu jeziora, trzepot skrzydeł kaczek starujących do lotu i szczekanie psa w oddali. Mam nadzieję, że tego mi niekt nie zabroni  śpiew ptaszków ,szum rozkołysanuch na wietrze drzew,kumkanie malutkich żabek .... też mi sie marzy 
Mi też.
Ale w tolerancyjnym kraju, w którym nikt nie narzuca tej "jedynie prawdziwej" religii, nikt nie stara się ewangelizować neopagan, innowierców oraz wszystkich myślących i wierzących ( lub nie ) inaczej.
Sądząc po niektórych wypowiedziach na tym forumjest to marzenie dość odległe.
Oto cytat jednego postu o neopoganach.
""""gosia-antosik
PostWysłany: Czw Sty 20, 2005 19:45 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A może powinno się ich ewangelizować? Poza tym informować społeczeństwo o pułapkach szerzonej przez nich kultury śmierci? Poza tym można ograniczać ich obecność np. w Telewizji - w programach, no i filmach (Buffy - postarch wampirów Wykrzyknik) Poza tym powinno się upowszechniać o nich prawdziwe informacje, o ich dewiacjach w pismach, ulotkach? Albo poruszać ich temat, że działają na terenie parafii, w ogłoszeniach parafialnych podczas mszy? Coś trzeba z nimi robić by nie rozszerzali swej siatki! """"
W takim kraju nawet śpiew słowika zabrzmi fałszywie a szczekanie psa zmieni się w ujadanie wściekłej sfory.
A tak w ogóle inkwizycję i cenzurę już przerabiliśmy. Z wiadomymi skutkami.
Gaja/Wojen - pozdrawiam
|
N cze 18, 2006 10:01 |
|
 |
Elwinga
|
No, cenzurę przerabiamy ponownie :>
Natomiast - mimo że przed rokiem dość akrywnie udzielałam się w tym wątku, najwyraźniej umknął mi fragment posta jego założycielki dotyczący dewiacji.
Więc teraz rzucę pytanie, jak najbardziej ontopic. Jak chrześvcijanie widzą neopogan? Jak rozumieją to zjawisko? Tylko jako prowadzące do szatana zło, nic więcej?
No i byłabym bardzo ciekawa, jakichż to dewiacji dopuszczamy się my - neopoganie en masse...
_________________ ...powaga jest obrządkiem ciała wymyślonym by ukryć niedostatki ducha... J. de la Rochefoucauld
|
Pn cze 19, 2006 0:30 |
|
 |
jar09
|
Najgroźniejszy przejaw neopogaństwa, to koterie pod maseczką wiary. Poganie z definicji, to problem raczej marginalny, większość to ludzie "zrzeszeni" w tej, czy innej pseudo - wspólnocie wiary. Piszę, bo nieprzypadkowy wydał mi się przedrostek "NEO"... znany z jednej z nich.
Faktyczni poganie, to ludzie wciąż poszukujący w mniej lub bardziej właściwych miejscach / sprawach / rzeczach, jakiegoś sensu.
Prawdziwie niebezpieczni są ci, którzy twierdzą, że znaleźli, przywdziewają pióropusz "elity wiary" i wyruszają na kolejny bój z niewiernymi, przejawiając perfidię i siłę niszczycielską, której nie powstydziłaby się Armia Czerwona. A zlokalizowanie i nazwanie wrogów / "niewiernych", przychodzi im z imponującą łatwością.
_________________ Pozdrawiam !
|
Śr cze 21, 2006 12:43 |
|
 |
Poganin
|
Haha my mamy przynajmniej radosną wiarę. Możemy sie bawić nie musimy robic rzadnych postów ani żalić sie komuś co też narozrabialiśmy i nie musimy mysleć cały czas o smierci i o tym gdzie po niej trafimy. A Szatana to wy wszedzie umiecie wepchnąć. mam takie pytanie: czy przez to że wielu z was żyje w przeczuciu że Szatan wszędzie czycha na to żeby was kusić nie dostajecie manii przesladowczej?? 
|
Cz cze 22, 2006 18:12 |
|
 |
Valandil
|
Poganinie...a jaka własciwie jest wiara twych ojców?
Bo strasznie rzadko moge porozmawiać z kimś kto jeszcze ma zdrową, starą i dobrą wiarę. 
_________________ Żyj w chwale i zgiń z Honorem!
|
Cz cze 22, 2006 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę 1. nie obrażać 2. trzymać się tematu.
|
Cz cze 22, 2006 21:47 |
|
 |
Blizbor
Dołączył(a): Pt maja 20, 2005 18:28 Posty: 384 Lokalizacja: Szczecin
|
Poganin napisał(a): nie musimy [...] żalić sie komuś co też narozrabialiśmy Żalić się ? Nie. Ale też nie możemy "rozrabiać" - no, chyba że marzy Ci się Poganinie, aby po śmierci Twoja wela błąkała się po tym łez padole jako upiór i nie znalazła drogi do Nawii, dopóki nie "odpokutuje" za swe przewiny... Poganin napisał(a): i nie musimy mysleć cały czas o smierci i o tym gdzie po niej trafimy. Tu raczej nie masz racji. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem pod pierwszym cytatem. Poganin napisał(a): A Szatana to wy wszedzie umiecie wepchnąć.
To fakt...
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
Pt cze 23, 2006 11:17 |
|
 |
Poganin
|
Blizbor napisał(a): Żalić się ? Nie. Ale też nie możemy "rozrabiać" - no, chyba że marzy Ci się Poganinie, aby po śmierci Twoja wela błąkała się po tym łez padole jako upiór i nie znalazła drogi do Nawii, dopóki nie "odpokutuje" za swe przewiny... No o tym też nie zapomniałem. Poganin napisał(a): Tu raczej nie masz racji. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem pod pierwszym cytatem.
Heh ale chyba nie straszysz każdego że będzie się błąkał po świecie po śmierci dla tego że nie jest rodzimowiercą np.
|
Pt cze 23, 2006 11:36 |
|
|
|