Wiem, ze Boga nie ma. (dowod)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli już powróciły - dualizm to pół biedy, chyba powinieneś się zapoznać również z teorią superstrun. Co powiesz na cząstkę jako drgającą superstrunę? To naprawdę bardzo obiecująca teoria kwantowej grawitacji, a o to podobno chodzi...? Zapoznalem sie z ta teoria, jakos mnie nie przekonuje. Cytuj: Rozumiem z tego, że mechanika kwantowa należy do tych teorii, z którymi się nie zgadzasz?
Zgadzam sie z mechanika kwantowa, nie zgadzam sie z pogladem, ze model falowy oddaje stan faktyczny.
|
Pn cze 20, 2005 10:28 |
|
|
|
 |
angua
|
Cytuj: Zapoznalem sie z ta teoria, jakos mnie nie przekonuje. Tak podejrzewałam. Przecież taka struna nie jest racjonalna, prawda? Miałam nadzieję, że może chociaż ze względu na naturalne pojawienie się grawitonów będziesz trochę przychylniej nastawiony. Widzę jednak, że żadna z obecnych teorii nie ma szans spotkać się z Twoim uznaniem; cóż - do pracy. Swoją drogą ja się ze strunami zapoznaję zdecydowanie dłużej, a nie powiedziałabym, że się zapoznałam... Cytuj: Zgadzam sie z mechanika kwantowa, nie zgadzam sie z pogladem, ze model falowy oddaje stan faktyczny.
?
To zdanie według Ciebie ma sens?
Tak naprawdę nie musisz odpowiadać, ja już się dowiedziałam tego, co mnie interesowało na początku. Tematu nie zamierzam kontynuować, jako że to na pewno nie jest odpowiednie forum do rozmów o fizyce teoretycznej.
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pn cze 20, 2005 13:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Swoją drogą ja się ze strunami zapoznaję zdecydowanie dłużej, a nie powiedziałabym, że się zapoznałam... Masz racje, przesadzilem mowiac "zapoznalem sie". Nie przekonuje mnie. Pozyjemy zobaczymy. Cytuj: To zdanie według Ciebie ma sens?
ak zdanie "Zgadzam sie z mechanika kwantowa, nie zgadzam sie z pogladem, ze model falowy oddaje stan faktyczny." ma sens. To, ze w mechanice kwantowej pewne zjawiska tlumaczy sie modelem falowym, nie znaczy wcale, ze materia ma nature falowa. Jak juz mowilem to model, a nie opis stanu faktycznego.
|
Pn cze 20, 2005 13:28 |
|
|
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Mylisz sie. W polu grawitacyjnym wszystkie procesy zachodza wolniej, wiec czas "plynie" wolniej. Zgadzam się z tym co napisałeś za wyjątkiem tego że się mylę. ozel napisał(a): (zmienia sie odczuwanie uplywu czasu, spowalnia ruch itd.) W polu grawitacyjnym zmienia się odczuwanie upływu czasu? Z punktu widzenia obserwatora wewnętrznego nic takiego nie zachodzi. ozel napisał(a): Cytuj: Gdybyś znał, to pojęcie zakrzywienia czasoprzestrzeni byłoby nadmiarowe.
Tego nie rozumiem. To zaskakujące - jak na kogoś kto wykrył błąd w mechanice kwantowej, takie nierozumienie jest niedopuszczalne. Chyba że nie rozumiesz nie tyle fizycznych aspektów, co sensu logicznego zdań. Sprecyzuj więc swoje nierozumienie. ozel napisał(a): Cytuj: Dokładnie nie wiem, ale wiem dlaczego zakrzywiona czasoprzestrzeń powoduje działania sił. To rownei dobzre mozna wytlumaczyc grawitonami. Więc na co czekasz? Wytłumacz to "równie dobrze". ozel napisał(a): Cytuj: I trochę więcej czasu spędzili na studiowaniu zagadniernia, badaniach, obliczeniach, eksperymentach i sympozjach. Ale cóż to znaczy wobec twierdzeń OZELA? Wolalbym, zebys skupial sie na tym co pisze Twoj rowmoca, a nie to kim jest. Skupianie się na tym co pisze mój rozmówca wychodzi bardzo na niekorzyść mojego rozmówcy. Napisz jak wygląda dyskusja z fizykami z uczelni? Wygrałeś już dyskusję czy prawie wygrałeś? Bo chyba niemożliwe żebyś nie miał racji. ozel napisał(a): Z czego sklada sie czasoprzestrzen? Z czasu i przestrzeni. ozel napisał(a): Cytuj: Z takiego, że w takim przypadku światło wybierałoby drogę dłuższą. Moglbys cos o tym wiecej napisac? Światło zawsze wybiera drogę najkrótszą. W przestrzeni euklidesowej najkrótszą drogą pomiędzy dwoma punktami jest odcinek łączący te punkty. Jeżeli światło nie przebiega po linii prostej, to znaczy, że sama przestrzeń jest zakrzywiona. ozel napisał(a): Cytuj: A bierzesz pod uwagę, czy z tym co głosisz zgadza się ktoś, kto się zawodowo zajmuje zagadnieniem? Biore to pod uwage. Tego mi nie wmówisz. ozel napisał(a): Miales wykazac, ze moja def. nie jest def. fizyczna. Czekam. Niżej jest to wykazane. Przeczytaj całość, później odpowiadaj. ozel napisał(a): Nie rozumiem pytania. Zmian polozenia czasteczki jest okreslana jednoska czasu, bo polozenie zmienia sie w okreslonym czasie. Odleglosc nie jest zmiana polozenia. (coz za blad z Twojej strony) Zagadnienie które podjąłeś się obalić jest wykładane chyba w 6 klasie podstawówki. Będę próżny i powyżywam się: Wszelkie klasyczne teorie ujmują położenie jako współrzędną w danej przestrzeni, czyli p=[x1, x2, ...., xn], gdzie n - liczba wymiarów przestrzeni. Zmiana położenia następuje, gdy zmienią się współrzędne cząstki. Miarą zmiany położenia może być wektor będący róznicą współrzędnych po zmianie położenia i przed. Możemy się jednak zainteresować jedynie długością tego wektora, którą łatwo jest obliczyć: dp = ((x11-x21)^2 + (x12-x22)^2 + .... + (x1n-x2n)^2)^(1/2) Jest to najzwyklejszy wzór na przekątną hiperprostopadłościanu w danej przestrzeni. Twoje zadania: 1. Gdzie we wzorze powyższym widzisz miejsce dla czasu? 2. Jeżeli zmiana położenia jest czasem, to jaka jest jednostka prędkości (prędkość to zmiana położenia w czasie, a więc m/s. Ty twierdzisz, że s/s, więc jednostką prędkości jest jedność). 3. Jeżeli w jakimś momencie czasu t1 dana cząstka znajduje się w punkcie o współrzędnych (0, 0, 0) a w innym momencie t2 w (3, 8, -1), to jaka jest zmiana (np. w sekundach) położenia tej cząstki? 4. J.w. tylko że w t1 (0, 0, 0) w t3 (3, 8, -1), gdzie t3>t2. 5. J.w. tylko że w t1 (0, 0, 0) w t2 (9, -3, 2). 6. Dom Jasia od szkoły Jasia dzieli odległość 1 km. Jasio poszedł z domu do szkoły. Ile sekund wynosi zmiana położenia Jasia? Mam przygotowaną wersję jeszcze bardziej łopatologiczną. Załozyłem się z kolegą o piwo, że będę musiał jej użyć. Chyba nie sprawisz mi zawodu nagłym olśnieniem? ozel napisał(a): Podam Ci przyklad, azebys sobie utrwalil: Jasiu idzie ze szkoly do domu 15 minut. Zmiana polozenia Jasia wzgledem szkoly nastepowala w ciagu 15 minut. (minuta to jednostka czasu - miara zmiany polozenia jest CZAS) Zobacz jak sam się plączesz: nie zmiana położenia Jasia powinna następować w ciągu 15min., tylko zmiana ta powinna wynosić 15 min., bo czas jest miarą zmiany odległości. Najpierw piszesz o zmianie położenia jako czasie, a później twierdzisz, że to zmiana jakiejś innej wielkości w czasie. A może nie widzisz róznicy? ozel napisał(a): Cytuj: Zastanów się jeszcze co by było, gdyby cząsteczki trwały w miejscu - czas by przestał upływać? Nic by nie istnialo. Czyli jeżeli ochłodzę obiekt do 0 st. K, to przestanie on istnieć? ozel napisał(a): Dla Ciebie polecam: www.allegro.pl bo w internecie Tys mistrzem wciskania. Dlaczego do mnie to piszesz? Miałeś ochrzanić profesorów fizyki z uczelni instytutów - napisz im o tym allegro, niech się zawstydzą. Jedna rada: pisz do młodych, bo jeżeli stary przeczyta rewelacje o odległości jako czasie, to możesz mieć go na sumieniu. ozel napisał(a): Cytuj: Założę się, że będziesz swojej superdefinicji bronił. A Ty bedziesz bronil def. odleglosci jaka jest miara zmiany polozenia? Czekam.
Zacznę bronić definicji kilograma jako liczby fotonów emitowanych przez grzałkę o mocy 280 sekund w czasie 6 amperów.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Pn cze 20, 2005 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zgadzam się z tym co napisałeś za wyjątkiem tego że się mylę. Napisalem plynie w cudzyslowiu, bo nic nie plynie tylko materia porusza sie wolniej. Cytuj: W polu grawitacyjnym zmienia się odczuwanie upływu czasu? Z punktu widzenia obserwatora wewnętrznego nic takiego nie zachodzi. Masz racje, ale z tego nie wynika, ze czas plynie roznie w dwuch miejscach, tylko, ze materia moze poruszac sie wolniej w jednym miejscu w porownaniu do drugiego. (a wiec zwolnione sa procesy zyciowe itd.) Cytuj: Chyba że nie rozumiesz nie tyle fizycznych aspektów, co sensu logicznego zdań. Sprecyzuj więc swoje nierozumienie. Nie zrozumialem komunikatu. Cytuj: Więc na co czekasz? Wytłumacz to "równie dobrze". Jest to anlogiczne do dzialnia gluonow w oddz. jadrowym silnym. Cytuj: Napisz jak wygląda dyskusja z fizykami z uczelni? Wygrałeś już dyskusję czy prawie wygrałeś? Bo chyba niemożliwe żebyś nie miał racji. Nie dyskutowalem jeszcze. Cytuj: Z czasu i przestrzeni. Zdefiniuj czas i przestrzen jako byty istniejace. Cytuj: Światło zawsze wybiera drogę najkrótszą. W przestrzeni euklidesowej najkrótszą drogą pomiędzy dwoma punktami jest odcinek łączący te punkty. Jeżeli światło nie przebiega po linii prostej, to znaczy, że sama przestrzeń jest zakrzywiona. Na to odpisze pozniej, musze zaczerpnac informacji. Cytuj: 1. Gdzie we wzorze powyższym widzisz miejsce dla czasu? A powiedz mi czy tym mierzysz zmiane polozenia, czy mierzysz roznice polozenia poczatkowego i koncowego? Bo zmiany polozenia nastepuja w czasie, a Ty liczysz droge, jak dany obiekt przebyl(nie mierzysz wiec czasu w jakim nastepowala zmiana, tylko zmiane odleglosci jaka nastapila). Cytuj: 2. Jeżeli zmiana położenia jest czasem, to jaka jest jednostka prędkości (prędkość to zmiana położenia w czasie, a więc m/s. Ty twierdzisz, że s/s, więc jednostką prędkości jest jedność). Zamiana polozenia nie jest czasem, czas jest MIARA zmiany polozenia, bo zmiany polozenia zachodza w pewnym czasie. Wiec predkosc bedzie to wynik dzielania przebytej drogi i czasu w jakim ta droga zostala przebyta (zmiany polozenia i miary zmiany polozenia, czyli czasu w jakim zmian polozenia nastapila) Cytuj: 3. Jeżeli w jakimś momencie czasu t1 dana cząstka znajduje się w punkcie o współrzędnych (0, 0, 0) a w innym momencie t2 w (3, 8, -1), to jaka jest zmiana (np. w sekundach) położenia tej cząstki? Miara zmiany polozenia bedzie t1-t2, gdyz polozenie zmienialo sie w czasie od t1 do t2. Pkt. 4 i 5 anlogicznie. Cytuj: 6. Dom Jasia od szkoły Jasia dzieli odległość 1 km. Jasio poszedł z domu do szkoły. Ile sekund wynosi zmiana położenia Jasia? Zmiana polozenia to odleglosc, jezeli chcesz zmierzyc zmiane polozenia (wiec zmierzyc to w jakim czasie zmiana nastapila) potrzebujesz wiecej danych np. predkosc. Przypominam, ze chodzi mi o MIERZENIE zmiany polozenia, a nie o zmiane polozenia. (wiec nie pisze o tym, ze samochod przejechal 2m, tylko, ze przejechal 2m w 5 sekund np.) Zadanie dla Ciebie: Co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Jak zdefiniujesz to co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Jaka jest jednosta tego co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Dlaczego to akurat mierzy sie na Olimpiadzie w biegu na 100m by wylonic najszybszego zawodnika? Co oznacza, ze zawodnik byl najszybszy? Co zmierzono by stwierdzic, ze byl najszybszy? Na podstawie czego zmierzono, ze byl najszybszy? Cytuj: Mam przygotowaną wersję jeszcze bardziej łopatologiczną. Załozyłem się z kolegą o piwo, że będę musiał jej użyć. Chyba nie sprawisz mi zawodu nagłym olśnieniem? Czekam. Cytuj: Zobacz jak sam się plączesz: nie zmiana położenia Jasia powinna następować w ciągu 15min., tylko zmiana ta powinna wynosić 15 min., bo czas jest miarą zmiany odległości. Najpierw piszesz o zmianie położenia jako czasie, a później twierdzisz, że to zmiana jakiejś innej wielkości w czasie. A może nie widzisz róznicy? Ty nie widzisz roznicy miedzy MIARA ZMIANY POLOZENIA, a ZMIANA POLOZENIA, gdzie raz mierzy sie czas w jakim zachodzi zmiana, a w drugim wypadku mierzy sie odleglosc, by obliczyc zmiane. Cytuj: Czyli jeżeli ochłodzę obiekt do 0 st. K, to przestanie on istnieć?
To rozwazamy w innym temacie.
|
Pn cze 20, 2005 15:47 |
|
|
|
 |
Yamaha
|
przeczytałam 2 ostatnie posty i normalnie kosmos
wam to się doprawdy nudzi chole..w domach/pracy czy gdzie tam...
A co do tematu (dosłownie) to potwierdzam
Pozdro 
_________________ Jade jade na motorze....włosy mi rozwiewa wiatr :D.....
|
Pn cze 20, 2005 15:56 |
|
 |
Xenotym
|
Może ja spróbuję....
ozel napisał(a): Zadanie dla Ciebie: Co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Odp. Objętość stadionu w amperach. ozel napisał(a): Jak zdefiniujesz to co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? tu nie dam chyba rady. ozel napisał(a): Jaka jest jednosta tego co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Juz pisałem amper. ozel napisał(a): Dlaczego to akurat mierzy sie na Olimpiadzie w biegu na 100m by wylonic najszybszego zawodnika? Tu chyba jakiś zewnętrzny przymus... magia albo co.. ozel napisał(a): Co oznacza, ze zawodnik byl najszybszy? to, że przybył ostatni do celu (w woltach, rzecz jasna) ozel napisał(a): Co zmierzono by stwierdzic, ze byl najszybszy? tu też nie dam rady ozel napisał(a): Na podstawie czego zmierzono, ze byl najszybszy?
to już zadanie dla Irbisola...
A na zakończenie... co to jest to dziwne "100m"? Bardzom ciekaw.
|
Pn cze 20, 2005 16:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1 Blad
2 --
3 Blad
4 Blad
5 Blad
6 --
7 --
Cytuj: A na zakończenie... co to jest to dziwne "100m"? Bardzom ciekaw.
100m (czyt. sto metrow)
Metr to odpowiednia jednosta dlugosci.
|
Pn cze 20, 2005 16:20 |
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Cytuj: Zgadzam się z tym co napisałeś za wyjątkiem tego że się mylę. Napisalem plynie w cudzyslowiu, bo nic nie plynie tylko materia porusza sie wolniej. Tłumaczysz mi coś, do czego się w ogóle nie przyczepiłem. Oczywiście że materia porusza się wolniej - z punktu widzenia obserwatora zewnętrznego, dla którego upływ czasu jest inny. Obserwator wewnętrzny stwierdzi że jego czas płynie tak jak powinien. W życiu codziennym czegoś takiego nie zasymulujesz, bo jeżeli będziesz poruszał się wolniej to też to zauważysz. ozel napisał(a): z tego nie wynika, ze czas plynie roznie w dwuch miejscach, tylko, ze materia moze poruszac sie wolniej w jednym miejscu w porownaniu do drugiego. (a wiec zwolnione sa procesy zyciowe itd.) Wynika - bo gdyby było tak jak piszesz, to obaj obserwatorzy zauważyliby zwolnienie - a dostrzega to tylko jeden. ozel napisał(a): Cytuj: Chyba że nie rozumiesz nie tyle fizycznych aspektów, co sensu logicznego zdań. Sprecyzuj więc swoje nierozumienie. Nie zrozumialem komunikatu. Postaraj się przeczytać jeszcze parę razy - jeżeli się nie uda - trudno. Ze swojej strony obiecuję tłumaczyć w nieco prostszy sposób. ozel napisał(a): Cytuj: Więc na co czekasz? Wytłumacz to "równie dobrze". Jest to anlogiczne do dzialnia gluonow w oddz. jadrowym silnym. I fotonów w elektromagnetycznym. Więc wyjasnij to na tej analogii. ozel napisał(a): Cytuj: Napisz jak wygląda dyskusja z fizykami z uczelni? Wygrałeś już dyskusję czy prawie wygrałeś? Bo chyba niemożliwe żebyś nie miał racji. Nie dyskutowalem jeszcze. Nie wiem na co czekasz. Przedstaw tu ich wypowiedzi, które stwierdzają, że rzeczywiście całe życie się mylili, co im uzmysłowiłeś i będzie mi głupio. ozel napisał(a): Cytuj: Z czasu i przestrzeni. Zdefiniuj czas i przestrzen jako byty istniejace. Podawałem już linka do terminu "czasoprzestrzeń". ozel napisał(a): Cytuj: Światło zawsze wybiera drogę najkrótszą. W przestrzeni euklidesowej najkrótszą drogą pomiędzy dwoma punktami jest odcinek łączący te punkty. Jeżeli światło nie przebiega po linii prostej, to znaczy, że sama przestrzeń jest zakrzywiona. Na to odpisze pozniej, musze zaczerpnac informacji. Jakich informacji? Przecież to sa podstawy relatywistyki! W końcu który z nas jest ekspertem od tych spraw? Przecież nie ja. ozel napisał(a): Cytuj: 1. Gdzie we wzorze powyższym widzisz miejsce dla czasu? A powiedz mi czy tym mierzysz zmiane polozenia, czy mierzysz roznice polozenia poczatkowego i koncowego? Jedno i drugie jednocześnie. Zmiana położenia jest to różnica położenia końcowego i początkowego. ozel napisał(a): Bo zmiany polozenia nastepuja w czasie, a Ty liczysz droge, jak dany obiekt przebyl(nie mierzysz wiec czasu w jakim nastepowala zmiana, tylko zmiane odleglosci jaka nastapila). Tak, bo czas mnie np. nie interesuje. Interesuje mnie tylko wielkośc zmiany położenia. ozel napisał(a): Wiec predkosc bedzie to wynik dzielania przebytej drogi i czasu w jakim ta droga zostala przebyta (zmiany polozenia i miary zmiany polozenia, czyli czasu w jakim zmian polozenia nastapila) (...) Ty nie widzisz roznicy miedzy MIARA ZMIANY POLOZENIA, a ZMIANA POLOZENIA, gdzie raz mierzy sie czas w jakim zachodzi zmiana, a w drugim wypadku mierzy sie odleglosc, by obliczyc zmiane. A co jest miarą zaznaczonej na czerwono zmiany połozenia? Chyba da się to jakoś zmierzyć? ozel napisał(a): Cytuj: 3. Jeżeli w jakimś momencie czasu t1 dana cząstka znajduje się w punkcie o współrzędnych (0, 0, 0) a w innym momencie t2 w (3, 8, -1), to jaka jest zmiana (np. w sekundach) położenia tej cząstki? Miara zmiany polozenia bedzie t1-t2, gdyz polozenie zmienialo sie w czasie od t1 do t2. Jeżeli już, to raczej t2 - t1. Cała sztuczka polega na tym, że powinieneś konsekwentnie odpowiedzieć na następne punkty ... ozel napisał(a): Pkt. 4 i 5 anlogicznie. ... które w ogóle nie są analogiczne, bo występują w nich rózne przedziały czasowe i różne odległości. Odpowiadając na nie możesz udowodnić swoje twierdzenia. ozel napisał(a): Cytuj: 6. Dom Jasia od szkoły Jasia dzieli odległość 1 km. Jasio poszedł z domu do szkoły. Ile sekund wynosi zmiana położenia Jasia? Zmiana polozenia to odleglosc, jezeli chcesz zmierzyc zmiane polozenia (wiec zmierzyc to w jakim czasie zmiana nastapila) potrzebujesz wiecej danych np. predkosc. Zmiana położenia to różnica położeń. Jeżeli coś jest w punkcie p1, a po jakimś czasie w punkcie p2, to zmieni swoje połozenie o |p2-p1| i to niezależnie od czasu w jakim się to dokona. I tę zmianę można zmierzyć. Pytam ponownie: Ile sekund wynosi zmiana położenia Jasia? Bo Jaś położenie zmienił, czego nie da się ukryć. ozel napisał(a): Przypominam, ze chodzi mi o MIERZENIE zmiany polozenia, a nie o zmiane polozenia. Jak najbardziej. ozel napisał(a): (wiec nie pisze o tym, ze samochod przejechal 2m, tylko, ze przejechal 2m w 5 sekund np.) Czyli jeżeli samochód przejedzie 2m, to nie jesteś w stanie dociec, o ile zmienił położenie? ozel napisał(a): Zadanie dla Ciebie: Co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Czas pokonania dystansu 100m. ozel napisał(a): Jak zdefiniujesz to co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? Czas pokonania dystansu 100m. ozel napisał(a): Jaka jest jednosta tego co sie mierzy na Olimpiadzie w biegu na 100m? sekunda ozel napisał(a): Dlaczego to akurat mierzy sie na Olimpiadzie w biegu na 100m by wylonic najszybszego zawodnika? Ponieważ znana jest odległośc dystansu, więc w celu zmierzenia prędkości potrzebny jest czas, w którym ta zmiana się dokonała. ozel napisał(a): Co oznacza, ze zawodnik byl najszybszy? Przybył na metę najwcześniej (akurat w tym przypadku nie sama szybkość biegu jest najważniejsza, ale to nieistotny szczegół). ozel napisał(a): Co zmierzono by stwierdzic, ze byl najszybszy? Czas pokonania dystansu 100m. ozel napisał(a): Na podstawie czego zmierzono, ze byl najszybszy? Na podstawie czasu przebycia dystansu 100m. Oczekuję wzajemności w odpowiadaniu na pytania. Pytania zawarte były w poprzednim moim poście. ozel napisał(a): Cytuj: Mam przygotowaną wersję jeszcze bardziej łopatologiczną. Załozyłem się z kolegą o piwo, że będę musiał jej użyć. Chyba nie sprawisz mi zawodu nagłym olśnieniem? Czekam. Dzięki za piwo. Chcę wiedzieć, o ile wynosi zmiana położenia (a więc potrzebna jest miara) punktu o współrzędnych (0, 0) do punktu o wspórzędnych (1, 1). Zmiana położenia następuje w matematycznym układzie współrzędnych. Oznacza to m.in.że nie istnieje tam pojęcie czasu. ozel napisał(a): Cytuj: Czyli jeżeli ochłodzę obiekt do 0 st. K, to przestanie on istnieć? To rozwazamy w innym temacie.
Podpowiem: w tej temperaturze ustaje wszelki ruch związany z drganiami termicznymi.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Wt cze 21, 2005 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tłumaczysz mi coś, do czego się w ogóle nie przyczepiłem. Oczywiście że materia porusza się wolniej - z punktu widzenia obserwatora zewnętrznego, dla którego upływ czasu jest inny. Obserwator wewnętrzny stwierdzi że jego czas płynie tak jak powinien. W życiu codziennym czegoś takiego nie zasymulujesz, bo jeżeli będziesz poruszał się wolniej to też to zauważysz. Skoro wszystko porusza sie wolniej to nie widzi sie roznicy. Roznice widzie sie dopiero kiedy sie cos porownuje. Obserwator zewnetrzny moze porownac, zas wewnetrzny nie ma takiej mozliwosci, wiec dla niego wszystko porusza sie nromalnie. Cytuj: Postaraj się przeczytać jeszcze parę razy - jeżeli się nie uda - trudno. Ze swojej strony obiecuję tłumaczyć w nieco prostszy sposób. Zakomunikwoalem Tobie, ze nie rozumiem tresci jednego zdania. Nie musisz mi go tlumaczyc, nei oczekuj, ze sie do niego odniose. Cytuj: I fotonów w elektromagnetycznym. Więc wyjasnij to na tej analogii. Nie wiem w jaki sposob dokladnie czastki na siebie oddzialuja. Poprostu zamiast zakrzywiac czasopzrestrzen wysylaj miedzy soba grawitony. Cytuj: Jakich informacji? Przecież to sa podstawy relatywistyki! W końcu który z nas jest ekspertem od tych spraw? Przecież nie ja. Uwazam ze moaj wiedza z fizyki jest relatywnie niewielka. Cytuj: edno i drugie jednocześnie. Zmiana położenia jest to różnica położenia końcowego i początkowego. Wiec liczysz zmiane polozenia, a nie mierzysz jej. (wiecej napisze pozniej) Cytuj: Tak, bo czas mnie np. nie interesuje. Interesuje mnie tylko wielkośc zmiany położenia. Mylisz wiec droge z czasem. Cytuj: A co jest miarą zaznaczonej na czerwono zmiany połozenia? Chyba da się to jakoś zmierzyć? Zmiana polozenia jest droga. Cytuj: Cała sztuczka polega na tym, że powinieneś konsekwentnie odpowiedzieć na następne punkty ... ... które w ogóle nie są analogiczne, bo występują w nich rózne przedziały czasowe i różne odległości.
Odpowiadając na nie możesz udowodnić swoje twierdzenia.
Analogicznie sie liczy, jakie ma znaczenie, ze sa rozne liczby? Cytuj: Zmiana położenia to różnica położeń. Jeżeli coś jest w punkcie p1, a po jakimś czasie w punkcie p2, to zmieni swoje połozenie o |p2-p1| i to niezależnie od czasu w jakim się to dokona. I tę zmianę można zmierzyć.
Pytam ponownie: Ile sekund wynosi zmiana położenia Jasia? Bo Jaś położenie zmienił, czego nie da się ukryć. Zmiany polozenia nie podaje sie w jednostkach czasu. ALbo liczysz zmiane polozenia, albo mierzysz ja (np. zegrakiem) i wtedy otrzymujesz czas w jakim zmiana nastapila. Cytuj: Czyli jeżeli samochód przejedzie 2m, to nie jesteś w stanie dociec, o ile zmienił położenie? Jestem. Ale ja caly czas pisze o mierzeniu czasu w jakim pokonal droge, a nie o pokonanej drodze. Cytuj: Czas pokonania dystansu 100m. A wiec trzeba zmierzyc czas pokonania odleglosci z punktu A do punktu B? Wiec czas jest miara zmiany polozenia? Cytuj: Ponieważ znana jest odległośc dystansu, więc w celu zmierzenia prędkości potrzebny jest czas, w którym ta zmiana się dokonała. Tak zmiana dokonala sie w jakims czasie. Mierzac ten czas mierzysz zmiane polozenia. Cytuj: Przybył na metę najwcześniej A wiec zmiana jego polozenia z miejsca A (startu) do B (mety) nastapila w najmniejszym czasie. A wiec wystarczy zmierzyc zmiane polozenia. Mierzy sie ja zegarkiem i otrzymujemy ile seknd trwala zmiana polozenia z punktu A do B, a sekunda to jednostka czasu. Cytuj: Chcę wiedzieć, o ile wynosi zmiana położenia (a więc potrzebna jest miara) punktu o współrzędnych (0, 0) do punktu o wspórzędnych (1, 1). Zmiana położenia następuje w matematycznym układzie współrzędnych. Oznacza to m.in.że nie istnieje tam pojęcie czasu.
Zmiana polozenia wynosi [1,1]. (nie jestem pewien co do tego jak to zapisac) Co z tego wynika? Tutaj nic sie nie mierzy, tutaj sie liczy. Tutaj zmiana nie nastepuje w czasie, wiec nie mierzymy zmiany, tylko liczymy wartosc zmiany polozenia czyli droge. Cytuj: Podpowiem: w tej temperaturze ustaje wszelki ruch związany z drganiami termicznymi.
Podpowiem: rozwarzamy to w innym temacie.
|
Wt cze 21, 2005 15:18 |
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Cytuj: Tłumaczysz mi coś, do czego się w ogóle nie przyczepiłem. Oczywiście że materia porusza się wolniej - z punktu widzenia obserwatora zewnętrznego, dla którego upływ czasu jest inny. Obserwator wewnętrzny stwierdzi że jego czas płynie tak jak powinien. W życiu codziennym czegoś takiego nie zasymulujesz, bo jeżeli będziesz poruszał się wolniej to też to zauważysz. Skoro wszystko porusza sie wolniej to nie widzi sie roznicy. Roznice widzie sie dopiero kiedy sie cos porownuje. Obserwator zewnetrzny moze porownac, zas wewnetrzny nie ma takiej mozliwosci, wiec dla niego wszystko porusza sie nromalnie. A dlaczego tak się dzieje? ozel napisał(a): Cytuj: I fotonów w elektromagnetycznym. Więc wyjasnij to na tej analogii. Nie wiem w jaki sposob dokladnie czastki na siebie oddzialuja. Poprostu zamiast zakrzywiac czasopzrestrzen wysylaj miedzy soba grawitony. I co grawitony robią? Łapią inne cząstki i je pchają w stronę przeciwną niż przybyły? ozel napisał(a): Cytuj: Jakich informacji? Przecież to sa podstawy relatywistyki! W końcu który z nas jest ekspertem od tych spraw? Przecież nie ja. Uwazam ze moaj wiedza z fizyki jest relatywnie niewielka. Jesteś blisko prawdy odnośnie swojej wiedzy z fizyki. ozel napisał(a): Cytuj: edno i drugie jednocześnie. Zmiana położenia jest to różnica położenia końcowego i początkowego. Wiec liczysz zmiane polozenia, a nie mierzysz jej. (wiecej napisze pozniej) Mogę też ją zmierzyć. ozel napisał(a): Cytuj: Tak, bo czas mnie np. nie interesuje. Interesuje mnie tylko wielkośc zmiany położenia. Mylisz wiec droge z czasem. Niczego nie mylę - po prostu wiem co chcę mierzyć. Jakbym chciał mierzyć czas, to bym mierzył czas. ozel napisał(a): Cytuj: A co jest miarą zaznaczonej na czerwono zmiany połozenia? Chyba da się to jakoś zmierzyć? Zmiana polozenia jest droga. Pytam o miarę - co jest miarą zmiany położenia czyli drogi? ozel napisał(a): Cytuj: Cała sztuczka polega na tym, że powinieneś konsekwentnie odpowiedzieć na następne punkty ... ... które w ogóle nie są analogiczne, bo występują w nich rózne przedziały czasowe i różne odległości.
Odpowiadając na nie możesz udowodnić swoje twierdzenia.
Analogicznie sie liczy, jakie ma znaczenie, ze sa rozne liczby? Jest napisane : bo występują w nich rózne przedziały czasowe i różne odległości. Najbardziej mi zależy na odpowiedzi na te punkty. Aż je przypomnę: 3. Jeżeli w jakimś momencie czasu t1 dana cząstka znajduje się w punkcie o współrzędnych (0, 0, 0) a w innym momencie t2 w (3, 8, -1), to jaka jest zmiana (np. w sekundach) położenia tej cząstki? 4. J.w. tylko że w t1 (0, 0, 0) w t3 (3, 8, -1), gdzie t3>t2. 5. J.w. tylko że w t1 (0, 0, 0) w t2 (9, -3, 2).Zastosuj swoje definicje i zobaczymy co otrzymasz. ozel napisał(a): Zmiany polozenia nie podaje sie w jednostkach czasu. ALbo liczysz zmiane polozenia, albo mierzysz ja (np. zegrakiem) i wtedy otrzymujesz czas w jakim zmiana nastapila. Zmiany położenia nie podaje się w jednostkach czasu, ale za to mierzy się ją w jednostkach czasu? Z tego wynika, że jezeli zmierzysz zmianę położenia, to nie możesz jej podać. I nie pytam o czas, w jakim zmiana nastąpiła (ani o natężenie promieniowania ultrafioletowego w którym nastąpiła) tylko o wartość tej zmiany. ozel napisał(a): Cytuj: Czyli jeżeli samochód przejedzie 2m, to nie jesteś w stanie dociec, o ile zmienił położenie? Jestem. Ale ja caly czas pisze o mierzeniu czasu w jakim pokonal droge, a nie o pokonanej drodze. Twierdzisz, że piszesz o "mierze zmiany położenia". Nie jestes więc w stanie zmierzyć, o ile samochód zmienił położenie, jeżeli nie zmierzysz czasu? ozel napisał(a): Cytuj: Czas pokonania dystansu 100m. A wiec trzeba zmierzyc czas pokonania odleglosci z punktu A do punktu B? Wiec czas jest miara zmiany polozenia? Czas jest miarą czasu w którym nastąpiła zmiana położenia. ozel napisał(a): Cytuj: Ponieważ znana jest odległośc dystansu, więc w celu zmierzenia prędkości potrzebny jest czas, w którym ta zmiana się dokonała. Tak zmiana dokonala sie w jakims czasie. Mierzac ten czas mierzysz zmiane polozenia. Mierząc czas mierzysz czas, w którym dokonała się zmiana położenia. Do pomiaru samej zmiany położenia nie jest potrzebna informacja o czasie w którym ta zmiana nastąpiła. ozel napisał(a): Cytuj: Przybył na metę najwcześniej A wiec zmiana jego polozenia z miejsca A (startu) do B (mety) nastapila w najmniejszym czasie. Tak. ozel napisał(a): A wiec wystarczy zmierzyc zmiane polozenia. Ale to się robi przed zawodami. Później ta zmiana jest znana i wystarczy zmierzyć tylko czas. ozel napisał(a): Mierzy sie ja zegarkiem i otrzymujemy ile seknd trwala zmiana polozenia z punktu A do B, a sekunda to jednostka czasu. Zmianę położenia mierzy się przyrządami mierzącymi odległość, a jednostką odległości jest metr. ozel napisał(a): Cytuj: Chcę wiedzieć, o ile wynosi zmiana położenia (a więc potrzebna jest miara) punktu o współrzędnych (0, 0) do punktu o wspórzędnych (1, 1). Zmiana położenia następuje w matematycznym układzie współrzędnych. Oznacza to m.in.że nie istnieje tam pojęcie czasu.
Zmiana polozenia wynosi [1,1]. (nie jestem pewien co do tego jak to zapisac) Co z tego wynika? Tutaj nic sie nie mierzy, tutaj sie liczy. Tutaj zmiana nie nastepuje w czasie, wiec nie mierzymy zmiany, tylko liczymy wartosc zmiany polozenia czyli droge. Więc uważasz, że tej drogi nie da się zmierzyć? ozel napisał(a): Cytuj: Podpowiem: w tej temperaturze ustaje wszelki ruch związany z drganiami termicznymi. Podpowiem: rozwarzamy to w innym temacie.
Więc podpowiedz mi jeszcze, w którym temacie rozwa żamy kwestię ruchu jako warunek konieczny istnienia.
|
Śr cze 22, 2005 13:07 |
|
 |
unicorn
|
Pozwolę się wtrącić bo jak czytam te wypowiedzi to mnie aż skręca.
Do części dotyczącej fizyki kwantowej się nie będę odnosił bo się na tym nie znam.
Drogi ozel:
- zmiane położenia mierzymy w metrach
- zmianę czasu mierzymy w sekundach
- to co Ty chcesz mierzyć (zmiana położenia w czasie) to prędkość i nie mierzy się tego w sekundach tylko w metrach/sekundę. Jak bardzo chcesz to możesz dorzucic tu pochodne - ale po co definicja z 6 klasy szkoły podstawowej (teraz to może nawet wcześniej to mają) jest w zupełnbości wystarczająca.
|
Śr cze 22, 2005 14:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja sie rozciagnala wiec troche skruce. Jezeli cos pomine przypomnij mi to.
Cytuj: A dlaczego tak się dzieje? Polega to na kontrascie. Skoro wszystko porusza sie tak samo wolno to nie widzimy roznicy, jezeli widzimy ze u nas porusza sie szybciej, a w innym miejscu wolniej to roznica jest zauwazalna. Trzeba meic punkt odniesienia, obserwator wewnetrzny go nie ma. Cytuj: co grawitony robią? Łapią inne cząstki i je pchają w stronę przeciwną niż przybyły? Nie wiem na jakiej zasadzie przenoszone sa oddzialywania. Zakladam, ze grawitony przenosza je podobnie jak gluony, ale nie znam tego mechanizmu. Cytuj: Jesteś blisko prawdy odnośnie swojej wiedzy z fizyki. Wiem. Cytuj: 3. Jeżeli w jakimś momencie czasu t1 dana cząstka znajduje się w punkcie o współrzędnych (0, 0, 0) a w innym momencie t2 w (3, 8, -1), to jaka jest zmiana (np. w sekundach) położenia tej cząstki? 4. J.w. tylko że w t1 (0, 0, 0) w t3 (3, 8, -1), gdzie t3>t2. 5. J.w. tylko że w t1 (0, 0, 0) w t2 (9, -3, 2). Na blednie postawione pytanie nie ma poprawnej odpowiedzi. Zmiane polozenia nie liczy sie w sekundach. Cytuj: Twierdzisz, że piszesz o "mierze zmiany położenia". Nie jestes więc w stanie zmierzyć, o ile samochód zmienił położenie, jeżeli nie zmierzysz czasu? Jestem. Cytuj: Czas jest miarą czasu w którym nastąpiła zmiana położenia. Czas jest miara czasu? B. inteligentne. W def. danej nazwy nie powinna sie zawierac dana nazwa. Zdefiniuj mi czas jako to co mierzy sie na zawodach. Cytuj: Mierząc czas mierzysz czas, w którym dokonała się zmiana położenia. Mhmmm z tego wynika, ze czas jest czasem... Cytuj: Więc uważasz, że tej drogi nie da się zmierzyć? Droge da sie zmierzyc. Cytuj: Więc podpowiedz mi jeszcze, w którym temacie rozważamy kwestię ruchu jako warunek konieczny istnienia.
Istnienie rozwarzalismy w temacie o dowodzie nt nieistnienia Boga.
|
Śr cze 22, 2005 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
unicorn napisał(a): Pozwolę się wtrącić bo jak czytam te wypowiedzi to mnie aż skręca. Do części dotyczącej fizyki kwantowej się nie będę odnosił bo się na tym nie znam.
Drogi ozel: - zmiane położenia mierzymy w metrach - zmianę czasu mierzymy w sekundach
- to co Ty chcesz mierzyć (zmiana położenia w czasie) to prędkość i nie mierzy się tego w sekundach tylko w metrach/sekundę. Jak bardzo chcesz to możesz dorzucic tu pochodne - ale po co definicja z 6 klasy szkoły podstawowej (teraz to może nawet wcześniej to mają) jest w zupełnbości wystarczająca.
Nie chce mierzyc zmiany polozenia w czasie. Chce mierzyc miare zmiane polozenia, czyli czas w jakim zmienia sie polozenie. Nie chce tez mierzyc drogi, czyli zmiany polozenia.
|
Śr cze 22, 2005 18:33 |
|
 |
unicorn
|
Drogi ozel. Mieszasz pojecia.
W sekundach mierzymy CZAS i nic więcej- TAKA JEST DEFINICJA.
Jeżeli zmierzyłeś coś w sekundach to zmierzyłeś czas. Jeżeli mierzyłeś coś innego to jednostką nie może być sekunda. Ot i wszystko.
Więc się zastanów co mierzysz ?
Piszesz:
Cytuj: Chce mierzyc miare zmiane polozenia Jak można mierzyc MIARĘ ? A zaraz dalej piszesz: Cytuj: czyli czas w jakim zmienia sie polozenie
Skoro mierzysz czas to OK - jednostką będą sekundy. Ale czas nie jest "miarą miary", więc połączenie tego z powyższym i danie słówna "czyli" jest niepoprawne.
Jeszce raz - zastanów się o co Ci chodzi i co chcesz mierzyć.
Nawiasem mówiąc te rozważania mają się nijak do tematu, w którym są toczone.
|
Cz cze 23, 2005 7:21 |
|
|
|