Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 13:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA 
Autor Wiadomość

frater napisał(a):

gdy zważono oddzielnie poszczególne cząstki zakrzepłej krwi (są one różnej wielkości), każda z nich ważyła dokładnie tyle, co wszystkie razem wzięte.

I to jest właśnie Drogi Witoldzie BOŻY Cud, niejedyny i chętnie w tym temacie pokazałbym Wam wiele Cudów, które w racjonalny sposób nijak nie da się podważyć, pozostawiając `pole` tylko kpinom.

Myślałem, że stać Was na bardziej racjonalny wywód.

Badania zostały przeprowadzone w laboratorium pod ścisłym nadzorem dwóch profesorów uniwersyteckich: Linoliego i Berteliego.

Są to badania oficjalne.[/b]

Zatem pytam czy znajdzie się na forum jakiś racjonalista ` z krwi i kości`, który postara się odnieść do tego Cudu racjonalnie?

Badania zostały przeprowadzone, ale nie na temat wagi owych kawałków. Krótko mówiąc wątek ich wagi można wrzucić do worka ze smokiem wawelskim.

So wrz 05, 2009 21:38
zbanowana na stałe

Także na temat wagi cząstek zakrzepłej krwi.

Strona franciszkańska

http://www.kapucyni.ofm.pl/archiwum/lanciano.htm

So wrz 05, 2009 22:05

frater jakoś nigdzie nie mogę się doczytać na temat tej wagi, no może oprócz fragentu z wikipedii
Cytuj:
Ciało pozostało nienaruszone, natomiast krew w kielichu zamieniła się w pięć nierównych bryłek, które po uzyskaniu zezwolenia biskupa, zostały zważone. Podobno ciężar jednej, miał być równy ciężarowi pięciu, ciężar dwóch równy ciężarowi trzech, a ciężar najmniejszej bryłki równy ciężarowi największej. Zjawisko to miało powtórzyć się w roku 1574.

Na wyspach Bergamutach Podobno jest kot w butach...

So wrz 05, 2009 23:06

Także na temat wagi cząstek zakrzepłej krwi.

Strona franciszkańska

http://www.kapucyni.ofm.pl/archiwum/lanciano.htm

Strony katolickie czy w ogóle związane z jakąś religią nie są najlepszym źródłem ze względu na ich stronniczość.

Cytuj:
Badania zostały przeprowadzone w laboratorium pod ścisłym nadzorem dwóch profesorów uniwersyteckich: Linoliego i Berteliego.

Chętnie zapoznałbym się z wynikami tych badań nie tylko informacjom o tym, że takowe przeprowadzono a i związana z nimi naukowa dyskusja krytyka itd. byłaby bardzo pomocna we właściwym ocenieniu tego zjawiska.
Na razie podałeś same ogólniki które trzeba przyjmować na wiarę.

So wrz 05, 2009 23:45

Fraterze, najlepiej by było abyś podał informacje które pozwolą ustalić dokładnie kto, kiedy, gdzie dokonał owych badań, oraz czy są jakieś dokumenty które są bezpośrednim ich potwierdzeniem. Chodzi o jednoczesne spełnianie wszystkich warunków, czyli pożądane informacje mają wynikać z niepodważalnych dokumentów, tych samych na których opierali się twórcy podanej przez Ciebie strony.

N wrz 06, 2009 1:41

Mamy kto wykonał te badania, kiedy, gdzie, itd, tu:

W 1970 r. i w 1971, pod kierunkiem żyjącego jeszcze prof. Linoli, specjaliści z Uniwersytetu ze Sieny i Arezzo pobrali próbki z Ciała i Krwi i poddali je bardzo dokładnym badaniom, które trwały dwa lata.
http://sanctus.pl/index.php?grupa=356&p ... 54&doc=403

oraz:

Po wielu badaniach kościelnych, podjęto także badanie naukowe. Dokonał go sławny uczony, prof. Odoardo Linoli, specjalista anatomii i histologii patologicznej oraz chemii i mikroskopii klinicznej. Współpracował z nim prof. Ruggero Bertelli z uniwersytetu w Sienie. Analizy wykonane z bezwzględną ścisłością naukową i potwierdzone szeregiem fotografii zrobionych przy pomocy mikroskopu, zostały podane do wiadomości publicznej przez prof. Linoli. Ogłosił je w Lanziano 4 marca 1971 r.
http://voxdomini.com.pl/vox_art/lanciano.html

Jest też napisane, gdzie można znaleźć badania:

Tych wszystkich, którzy pragną dowiedzieć się o szczegółach badań naukowych, pragnę odesłać do książki Bruno Sammaciccia "The Eucharistic Mira-de of Lanciano", Libary of Congress Card Number 76-18630.
http://adonai.pl/cuda/?id=9

oraz

Rezultatów jego badań nie podważono, przeciwnie na późniejszych sympozjach i spotkaniach specjalistów cud z Lanciano był niejednokrotnie przytaczany jako fakt naukowo zbadany.
http://adonai.pl/cuda/?id=23

i jeszcze co do wagi:
Nasi bracia byli ciekawi, czy potwierdzą się badania robione w XVII w. przez komisję lekarską pod kierunkiem miejscowego biskupa. Zważono wówczas Krew Pańską. Mówiono, że z tych pięciu grudek jedna ważyła tyle, co wszystkie, a wszystkie razem tyle co jedna. Grupa lekarzy pod kierunkiem prof. Linoli wiedziała o tym i powtórzyła badanie. Okazało się, że jednak są minimalne różnice. Wyjaśniono to różnicą doskonałości przyrządów, którymi posługiwano się w XVII w. i obecnie. Ówczesne narzędzia nie były tak precyzyjne. Stwierdzone różnice są jednak tak minimalne, że i obecnie można się zgodzić z opinią stwierdzoną w XVII w.
http://sanctus.pl/index.php?grupa=356&p ... 54&doc=403

Ostatnio edytowano N wrz 06, 2009 12:13 przez jumik, łącznie edytowano 1 raz

N wrz 06, 2009 12:07
Zobacz profil WWW

jumik ok, ale jakie są rezultaty tych badań? fragment mięśnia? ok!, grupa krwi? ok! brak środków mkonserwujących? ok! Tylko gdzie informacje o ich rzekomej wadze?

N wrz 06, 2009 12:12

Już poprawiłem, wklejając i kwestię wagi, żeby wszystko było ładnie w jednym poście.

N wrz 06, 2009 12:15
Zobacz profil WWW

Kwestia jest jednak na tyle nieprawdopodobna, że potrzebuję bardziej wiarygodnego źródła aby dać temu wiarę, a najlepiej minimum dwóch niezależnych.

N wrz 06, 2009 12:19

1. Dotarłem do czegoś co wygląda na francuskie tłumaczenie wspomnianej książki Bruno Sammaciccia, w której powinny być szczegóły badań:
http://www.christ-roi.net/index.php/Le_ ... ammaciccia)
(trzeba skopiować link koniecznie razem z nawiasem!!)
jak ktoś zna francuski to zapraszam ;)

a oto co wypluwa Google Tłumacz:
http://translate.google.com/translate?p ... ry_state0=

2. Po angielsku książka wyglądająca na podobną (a w każdym razie dotyczy tego samego) jest tutaj:
http://www.negrisud.it/it/abruzzo/mirac ... tents.html

Z tego co bardzo pobieżnie przejrzałem to jest tam bardzo dużo danych oraz zdjęć.

3. Co do badań zewnętrznych:

Jedna strona powołuje się na Światową Organizację Zdrowia (WHO):
"W 1973 r. Wyższa Rada Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powołała komisję naukowe do weryfikacji wniosków włoskiego doktora [Linoli]. Prace były przeprowadzone w ciągu 15 miesięcy z łączną liczbą badań wynoszącą 500. Wnioski wszystkich badań potwierdziły to, co zostało stwierdzone i opublikowane we Włoszech.

Wyciąg z badań naukowych WHO komisji lekarskiej został opublikowany w Nowym Jorku i Genewie w 1976 r., potwierdzając niezdolność nauki do wytłumaczenia tego fenomenu."
http://www.zenit.org/article-12933?l=english
(tłumaczenie google + dużo moich w nim poprawek)

Nie wiem czy w tych badaniach sprawdzano też wagę.

N wrz 06, 2009 15:15
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

@Epikuros

Epikurosie czyżbyś zapomniał o swoim postępowaniu. Czy ono nie jest sprzeczne z tym co głosisz.

Epikuros napisał(a):
Gdy zaś mówimy o innych zagadnieniach czepiasz się źródeł i nawet najstaranniejsze orpacowania naukowe Ci nie wystarczają. Króko mówiąc:

1. Jeśli źródło Ci sprzyja to może to być nawet dygresja menela
2. Jeśli źródło Ci nie sprzyja, to domagasz się niewiadomo czego

Pn paź 05, 2009 14:05

To nic nowego. Z wielu już dyskusji wnoszę, iż ateistom do uznania np. teorii ewolucji zupełnie wystarcza to, że " większość uczonych " ją przyjmuje - natomiast ten sam argument nie ma już żadnego znaczenia w przypadku np. realnego istnienia historycznego Jezusa..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 05, 2009 14:26

Jezus był postacią historyczną, kto to negował?

Pn paź 05, 2009 16:35
zbanowany na stałe

Post Re: Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA
frater napisał(a):
Czy raczej szukacie tylko dyskusyjnych punktów , by można było usprawiedliwić własne postępowanie?
greg(R) napisał(a):
A co ma do tego postępowanie? O ile rozumiem chodzi o wiarę lub jej brak. Wiara nie jest wyznacznikiem moralności a ateizm jej braku.

Myśle że jeżeli w Polsce prawo nie opierałoby się w dużej mierze na spuściżnie chrześcijańskiej to twoje życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej. Powiedzmy że byłbyś obywatelem Czadu i tam prawo pozwalałoby zabijać obce plemiona. Pewnie w tamtych okolicznościach zcięcie maczetą drugiej osoby było by dla ciebie równie dobre jak obecnie pomaganie staruszce przejsc przez ulicę.

Zauważ ze sposob postępowania ateisty w zyciu codziennym uzależniony jest od prawa istniejącego w danym państwie czy na świecie i ulega ciągłej zmianie. Ateista za 20 lat może zupełnie inaczej spostrzegać rzeczywistość i mieć inne podejście do życia niż obecnie. Natomiast osoba wierząca trzymająca się zasad nie przekraczania 10 przykazań + Miłuj bliźniego swego jak siebie samego, nie ulegnie przynajmiej zastanowi się dziesięć razy zanim ktoś będzie probował namówić ją do postępowania według zasad łamiących Zakon. I trudniej będzie jej popełnić błąd w życiu. Prawo Boże się nie zmienia. Twoje (ateisty) tak, i uzależnione jest od ciągłych przemian i transformacji.

Pn paź 05, 2009 16:43

frater napisał(a):

gdy zważono oddzielnie poszczególne cząstki zakrzepłej krwi (są one różnej wielkości), każda z nich ważyła dokładnie tyle, co wszystkie razem wzięte.

I to jest właśnie Drogi Witoldzie BOŻY Cud, niejedyny i chętnie w tym temacie pokazałbym Wam wiele Cudów, które w racjonalny sposób nijak nie da się podważyć, pozostawiając `pole` tylko kpinom.

Myślałem, że stać Was na bardziej racjonalny wywód.

Są to badania oficjalne.[/b]

Zatem pytam czy znajdzie się na forum jakiś racjonalista ` z krwi i kości`, który postara się odnieść do tego Cudu racjonalnie?

Wytłumaczenie jest proste.
Chłopakom, którzy dokonywali ważeń, zacięła się waga.
A teraz Frater Twoja kolej:
jak wyjaśnisz (inaczej niż interwencją LPS) to cudowne zmartwychwstanie?:
http://www.tvn24.pl/6812,2,publicznatv.html

Pn paź 05, 2009 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona