Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 7:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Naturyzm? 
Autor Wiadomość

Ja sam nie wiem, co myśleć w tej sprawie. Nawet moje sumienie ma tutaj wątpliwości (a przecież sumienie wątpliwości mieć nigdy nie powinno?).

Wiecie czego się boję / co mnie martwi? Pismo Święte jest tylko jedno, ale może mieć tyle interpretacji, ilu jest ludzi na świecie :-(. Nie mam żadnej pewności, że na przestrzeni wieków nie zostało ono przez kogoś znadinterpretowane, a tej nadinterpretacji później nie powielano. Coś wiele razy powtarzane z czasem staje się prawdą, i nie sposób już tego zawrócić.

Boję się tego, że nadgorliwość (np. z bojaźni przed Bogiem), jakieś przeoczenie, albo nawet zupełny przypadek mogły sprawić, że coś, co w żaden sposób nie jest i nie było złe, dzisiaj interpretujemy jako coś złego.

Martwi mnie myśl, że możemy żyć w przekonaniu o grzeszności pewnych rzeczy, które tak na prawdę złe mogą wcale nie być (a my, na skutek tego, co gdzieś zasłyszymy, możemy przeżywać jakieś wewnętrzne wątpliwości, wyrzuty sumienia, rozterki, cierpienia).

Boję się, że sami możemy stwarzać sobie problemy, których tak na prawdę nie ma, i na tej podstawie pozbawiać samych siebie rzeczy, które są wartościowe, dobre i piękne.

Ja pamiętam, że od dziecka lubiłem przebywać nago. Dziś też chętnie walnąłbym się gdzieś (być może z dala od ludzi), na kocu w piasku, lub trawie i oddał pieszczocie ciepłego wiatru i słonecznych promieni. Tęsknię za uczuciem dziecięcej beztroski, spontaniczności, wolności, nieskrępowania...

Pt maja 30, 2008 11:04

wśród "ideowych" naturystów drażni mnie to, że nie uznają sakramentu małżeńśtwa, a także brak wierności wobec swego partnera.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. Autor nie wdaje się w dyskusje, które według jego mniemania nie przyniosą korzyści obu stronom.

Pt maja 30, 2008 13:09

wśród "ideowych" naturystów drażni mnie to, że nie uznają sakramentu małżeńśtwa, a także brak wierności wobec swego partnera.

Ja się na naturyzmie nie znam zbytnio. Poważnie tak u nich jest, że nie uznają sakramentu małżeństwa, ani wierności partnerowi?

Pt maja 30, 2008 13:14

tataGraddy napisał(a):

Ja się na naturyzmie nie znam zbytnio. Poważnie tak u nich jest, że nie uznają sakramentu małżeństwa, ani wierności partnerowi?

Nie, tak nie jest.

Pn cze 02, 2008 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5