Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 afery w kosciele
moze ten temat5 jest delikadny i troche dziwny ale jest jak jest ciegle w prasie słychac z ten ksiadz to ten to ta parawia taki przekret zrobiłe gdzie tu jest sens ile w tym prawdy czy nie amsz jusz prawdzwych ksiezy mojzdaniem sa tylko chybas ich nie zauwazamy
|
Cz cze 03, 2004 9:47 |
|
|
|
 |
chris
|
A moze warto byloby pójsc do kosciola po to by sie pomodlic,a nie szukac afer.
|
So cze 12, 2004 18:05 |
|
 |
Daidoss
|
Kiedy ktos kogos zabije to juz nie robi na ans wiekszej roznicy. Kiedy zas uslyszymy, ze cos zlego zrobil ksiac to zaraz go stawiamy w takim krzywym zwierciadle. Nie mowie ze ksieza sa swieci, sa zwyklymi ludzmi a natura ludzka jest grzeszyc. Jednak wydaje mi sie ze media czasem zbyta wytluszcaja rzeczy odnosnie kosciola. Ja musze powiedziec mam duzk kontakt z ksiazmi nie tylko z mojej parafi i wiem ze jaki ksiac by nie byl to duzo robi taki "Batman" dla ludzi i rozwoju kosciola. A skrajne elementy sie zdazaja. To niestety fakt. Dlatego sie modlmy za tych ludzi.
_________________ ProGóry Team www.progory.pl
|
So cze 12, 2004 23:04 |
|
|
|
 |
Wladimir
|
Cytuj: Kiedy ktos kogos zabije to juz nie robi na ans wiekszej roznicy. Kiedy zas uslyszymy, ze cos zlego zrobil ksiac to zaraz go stawiamy w takim krzywym zwierciadle Bo Ksiądz powinien być wzorem moralnym dla swoich owieczek  Cytuj: Nie mowie ze ksieza sa swieci, sa zwyklymi ludzmi a natura ludzka jest grzeszyc No fakt, ale księża powinni mniej Cytuj: Jednak wydaje mi sie ze media czasem zbyta wytluszcaja rzeczy odnosnie kosciola
Jeszcze dużo tuszują
_________________ Wladimir
wil@poczta.onet.pl
www.spozyj.piwko.pl
|
Cz cze 17, 2004 16:54 |
|
 |
Gość
|
Widzę Wladimir, że Ty doskonale wiesz, co powinien ktoś robić albo czego robić nie powinien. Nie powiem, że mówisz nieprawdę. Ale czy mógłbyś nam powiedzieć, co Ty robić powinieneś w związku z Twoim zawodem i stanem, a przede wszystkim w związku z tym, że jesteś człowiekiem.
Czekam na katalog Twoich obowiązków i sposób ich wypełniania.
Pokój i dobro! tis.
P.s. Ja ci o swoich nie będę pisał, bo ja nie nikomu jego obowiązków nie ustalam.
|
Pt cze 18, 2004 7:08 |
|
|
|
 |
Khaki
|
Najpierw trzeba sobie zadac pytanie:
- W czyich rękach są media i jaki mają stosunek do katolicyzmu?
Już po tych "niezliczonych" ooogromnie nagłaśnianych aferach zresztą widać jak wielką "sympatią" dażą naszą religię a szczególnie kler.
Kim są i po co to robią - odpowiedź niech sobie każdy znajdzie sam - bo nie będzie ona z pewnością poprawna politycznie khekhekhe 
|
Pt cze 18, 2004 8:50 |
|
 |
Wladimir
|
ja jestem uczniem i jak przysało na porządnego ucznia się ucze 
_________________ Wladimir
wil@poczta.onet.pl
www.spozyj.piwko.pl
|
Pt cze 18, 2004 22:10 |
|
 |
jo_tka
|
A nie jesteś: człowiekiem, synem, bratem, kolegą, przyjacielem... itd? (niepotrzebne skreślić)
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt cze 18, 2004 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A w ogóle zadziwia mnie zmysł krytyczny antyklerykałów. Niby to ich razi wszelka nieprawość... a w ostatnich wyborach parlamentarnych SLD nastukało ponad 60%. A to przecież SLD zanotowało w ostatnim okresie więcej afer, niż równolegle polski KRzK.
|
Pt cze 18, 2004 22:17 |
|
 |
katolik
|
bo ludzka sprawą jest grzeszyć,nawet ksiądz i wieksi dostojnicy mogą mieć pokusę zgrzeszenia,ale miejmi nadzieje że to są wyjątki
|
N cze 20, 2004 9:04 |
|
 |
wiewiurka
|
Tych złych i niedobrych sie po prostu bardziej zauważa. I zwraca na nich uwage. A napewno są też i dobrzy. Tylko ze się o nich nie mówi. W koncu ludzie sa różni i nie mozna oceniać wszystkich na przykładzie jednego czy dwóch. To że jeden ksiądz cos robi albo tego nie robi to wcale nie znaczy ze wszyscy musza robic to samo.
|
Wt maja 02, 2006 13:31 |
|
 |
klarowna
|
A może zacznijmy szukać ludzi (czyt księży -dobrych, przykładnych itd.) żyjących moralnie,poprostu dobrych pasterzy, naprawdę warto zauważać najpierw to co pozytywne, po to by nie zniekształcił się nasz obraz widzenia 2 człowieka. 2 człowieka powinniśmy widzieć przez pryzmat Chrystusa.
Wt maja 02, 2006 15:42 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie ma nic złego w zwracaniu uwagi na księży żyjących niewłaściwie - Jezus też napominał za swego życia. Sens jest w tym, aby napomnienie było podyktowane także dobrem osoby napominanej - a nie tylko chęci wytknięcia błędu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt maja 02, 2006 22:29 |
|
 |
ziobro Adama
|
Daidoss napisał(a): Kiedy ktos kogos zabije to juz nie robi na ans wiekszej roznicy. Kiedy zas uslyszymy, ze cos zlego zrobil ksiac to zaraz go stawiamy w takim krzywym zwierciadle. Nie mowie ze ksieza sa swieci, sa zwyklymi ludzmi a natura ludzka jest grzeszyc.
księża nie są "zwykłymi ludźmi" .. "zwykli ludzie" nie spowiadają, nie chodza po kolędzie, nie nauczaja z ambony .. przynajmniej w KrK .. księża stawiając sie ponad "zwykłymi ludźmi", sami się podnieśli na piedestał, z którego widac ich lepiej niz "zwykłych ludzi" .. dlatego niech nikogo nie dziwi, ze sie o nich mówi i pisze wiecej niż o "zwykłych ludziach".
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr maja 03, 2006 9:54 |
|
 |
wiewiurka
|
To nie chodzi o to żeby nie mowic o nich wcale i popierać złe postępowanie. Tylko aby ludzie nie oceniali wszystkich na podstawie tych zachowujacych sie nieodpowiednio. I potrafili dostrzec i docenic tych dobrych i uczciwych.
|
Śr maja 03, 2006 12:30 |
|
|