Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 2:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Antypapieska kreskówka 
Autor Wiadomość

Post Antypapieska kreskówka
Właśnie szykuje się nam w Polsce emisja filmu "Popetown", obrażającej Kościół Katolicki i Papieża oraz uczucia religijne katolików! Poniżej tekst protestu i instrukcje jak zaprotestować:

Izabella Wiley
Dyrektor Generalny MTV Polska

Stanowczo protestuję przeciwko emisji filmu animowanego „Popetown”, który obraża Kościół Katolicki i Papieża oraz uczucia religijne katolików.

Uważam, że projekcja tego filmu stanowiłaby pogwałcenie konstytucyjnej zasady wolności sumienia i wyznania oraz obrażałaby uczucia religijne katolików naruszając tym samym Art. 196 kodeksu karnego.

Dla każdego katolika Papież jest namiestnikiem samego Syna Bożego Jezusa Chrystusa i jest najwyższym ziemskim autorytetem moralnym poważanym także przez osoby niewierzące i przedstawicieli innych religii.

Emisja tego filmu byłaby ewidentnym przejawem nienawiści i nietolerancji wobec katolików z powodu ich przekonań religijnych.

Jednocześnie informuję, że będę zachęcał swoich znajomych do bojkotowania stacji telewizyjnej MTV oraz innych siostrzanych stacji, zaś w razie emisji filmu złożę doniesienie do organów ścigania.

data i podpis:

. . . . .

Możesz ten protest wysłać pocztą na adres:

Izabella Wiley
ul. Targowa 24
Centrum Milenium IV piętro
03-728 Warszawa

mailem: mtv@mtv.pl
Faxem: 022 334 23 01
lub zatelefonować: 022 334 23 00

Cytuję za: http://www.forum.krucjata.org.pl/viewtopic.php?t=80

Proszę nie kasować.

Cz mar 22, 2007 22:53

Wszystko byłoby fajnie gdybysmy widzieli to co "naszym zdaniem" obraza odczucia katolików
Niestety nie da się bez zaufania i zawierzenia wysyłac takich listów.

Od tego by wyrażać przed czasem opinie jest odpowiedni biskup zajmujący się mediami
Który dzięki informacji np z zagranicy danej przez katolików lub ksiezy czy osób innych będzie wiedział o tej sytuacji
Na jego barkach spoczywa powiadomienie ludzi [przestrzeganie] oraz sądów np o popełnieniu przestępstwa

Dopóki nie ma na ekranach filmu to fatycznie nie wiemy przeciwko czemu protestujemy
Nie neguje takich listów
Jednak wiele razy można sie naciąć i ulec manipulacji

Zanim trafi dany film na ekrany kin jesli toś widziłał zwiastuny np lub w innym kraju lub premiere filmu może się wypowiadać
Co z takimi co nie widzieli?Są raczej marnym poparciem dla działnia na rzecz wycofania filmu
Musmy niestety czekac az do moentu gdy trafi film do kin
Jestesmy poniekąd zmuszeni do tego
Chyba, ze ktoś oglądał film na lewo...
Ale to także jest wtedy wyśmiane przez osoby które moga wycofać film.

Gniew który jest wskazany pojawić sie może dopiero po zaistnieniu sytuacji.Po czynie który jest złośliwy względem katolików.A nie domyslnie przed jego wystapieniem.
Nie prowadzimy oficjalnie wojny by atakować prewencyjnie zanim oberwiemy.
Taki atak będzie zawze wywoływac burze w szklance wody niepotrzebnie

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt mar 23, 2007 1:05

"'Popetown' ist eine satirische Cartoon-Serie über die haarsträubenden Erlebnisse eines Paters in einem fiktiven Vatikanstaat. Als Leiter des 'Back Office' muss sich Antiheld Pater Nicholas täglich um alles Organisatorische in Popetown kümmern. Dabei ist er so eingespannt, dass er gar nicht mitkriegt, wie abgedreht seine Mitmenschen in Popetown eigentlich sind.

Da ist der 77-jährige exzentrische Papst, der den Charme eines unausstehlichen Siebenjährigen versprüht, sowie die zwielichtigen, geldgeilen Kardinäle, die Nicholas das Leben schwer machen. Und auch Schwester Marie ist eher sonderlich als sonderlich hilfreich. Dennoch: Optimist und Menschenfreund Nicholas versucht jeden Morgen auf ein Neues Gutes zu tun - Verstecken spielen und Badestunden mit dem Papst eingeschlossen."

źródło: http://www.mtv.de/popetown/index.php

Oglądałam od czasu do czasu "Popetown" w oryginalnej wersji językowej (niemiecki). Dla wielu wiernych może się ta kresówka okazać zbyt bezpośrednia, ale mnie osobiście ona się podoba, bo nie przywiązuję większej wagi do słów, które tam padają i obrazów, które są pokazywane.

O ile mnie pamięć nie myli, to w Niemczech też pomysł wyświetlenia kresówki się nie spodobał, tym barziej, że przecież obecny papież jest wałśnie Niemcem. Na MTV (stacja, która emituje serial) została nałożona jakaś kara, chyba... nie wiem dokładnie, w każdym bądź razie nic to nie dało- "Papieżowo" trwało. Nie wiem dlaczego teraz już "nie leci" w TV.

Pt mar 23, 2007 8:51

Post Re: Antypapieska kreskówka
dla równowagi pozwalam sobie przedstawić alternatywna wersję listu, dla tych, którzy chcieliby film obejrzeć

Izabella Wiley

Stanowczo protestuję przeciwko uleganiu jakiejkolwiek presji wąskiej grupy odbiorców, której celem jest zaniechanie emisji filmu animowanego "Popetown", który poniekąd obraża Kościół Katolicki i Papieża oraz uczucia religijne katolików.

Uważam, że projekcja tego filmu stanowiłaby potwierdzenie konstytucyjnej zasady wolności słowa oraz w żadnym razie nie obrażałaby uczuć religijnych katolików.

Dla każdego Polaka świętą jest naczelna zasada rozdziału państwa od Kościoła i jasnym fakt, iż każdy człowiek ma swój rozum i nikt nie powinien za niego ustanawiać mu autorytetów.

Wycofanie z emisji tego filmu byłoby ewidentnym przejawem nietolerancji i faworyzowania jednej z grup religijnych w Polsce.

Jednocześnie informuję, że będę zachęcał swoich znajomych do oglądania stacji telewizyjnej MTV oraz innych siostrzanych stacji, zaś w razie braku emisji filmu przełączę telewizor na inny kanał.

data i podpis:

. . . . .

Możesz ten list poparcia wysłać pocztą na adres:

Izabella Wiley
ul. Targowa 24
Centrum Milenium IV piętro
03-728 Warszawa

mailem: mtv@mtv.pl
Faxem: 022 334 23 01
lub zatelefonować: 022 334 23 00

Proszę nie kasować.

Pt mar 23, 2007 9:06
O dzięki ziobro, właśnie miałem o coś takiego zapytać :)

Cytuj:
Dla każdego katolika Papież jest namiestnikiem samego Syna Bożego Jezusa Chrystusa [...] poważanym także przez [...] przedstawicieli innych religii.
Tylko niektórych. U mnie na ten przykład poważania nie znajdzie.

Pt mar 23, 2007 9:18

1) Nie dla każdego obrażanie papieża musi być czymś strasznym.

2) Proponuję najpierw obejrzeć i zapoznać się z filmem, a dopiero potem protestować ewentualnie przeciwko jego dalszemu propagowaniu.

Łatwo jest pienić się, nie znając nawet tego na co się pieni. Tylko że jest to głupie.

Nie twierdzę, że film nie obraża papieża - ocenię, jak zobaczę.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt mar 23, 2007 9:35
Zobacz profil WWW

Rozumiem, że ci którzy nie mają nic przeciwko tej kreskówce, nie są katolikami i mają wrogie nastawienie do Kościoła Katolickiego.

Pt mar 23, 2007 12:29
Zobacz profil WWW

Rozumiem, że ci którzy nie mają nic przeciwko tej kreskówce, nie są katolikami i mają wrogie nastawienie do Kościoła Katolickiego.

To źle rozumiesz. Widziałeś tą kreskówkę że ją z góry oceniasz?
Ja nie widziałem i nie oceniam, więc nie mogę mieć nic przeciwko. Wejdzie na wizję, moze zobaczę (w co wątpię), a jak zobaczę to wtedy ocenię. Jestem katolikiem praktykującym

Pt mar 23, 2007 12:39

Ja nie jestem naiwny i nie będę czekał, aż będzie za późno.

Pt mar 23, 2007 12:50
Zobacz profil WWW

A jak ktoś nie wierzy co to za draństwo to niech sobie poogląda:

http://www.popetown.com/

http://www.mtv.de/popetown/index.php

Pt mar 23, 2007 12:56
Zobacz profil WWW

"I śmiech niekiedy może być nauką kiedy się z przywar, nie z osób natrząsa"
bp I. Krasicki

Pt mar 23, 2007 13:32

Zrobiliscie dobrą reklamę. Chętnie obejrzę.

Pt mar 23, 2007 14:43

Czyli warto także póścić film szkalujący twoich rodziców. Obiecuję, że będę się śmiał tylko z przywar!

Pt mar 23, 2007 14:48
Zobacz profil WWW

Bóg stawia każdego przed wyborem. Wy wybraliście zło. Ja mam obowiązek zwlaczać takie rzeczy, tak jak każdy katolik. Działam wedle nakazu sumienia. Ale was chyba nie obchodzi gdzie trafi dusza... Jak będę miał chwilę to odmówię zdrowaśkę w waszej intencji.

Pt mar 23, 2007 15:01
Zobacz profil WWW

Post Re: Antypapieska kreskówka
ziobro Adama napisał(a):
Dla każdego Polaka świętą jest naczelna zasada rozdziału państwa od Kościoła i jasnym fakt, iż każdy człowiek ma swój rozum i nikt nie powinien za niego ustanawiać mu autorytetów..

Dlaczego kłamiesz. Jestem Polakiem od urodzenia i dla mnie zasada rozdziału Kościoła od państwa nie jest "święta".

Pt mar 23, 2007 15:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona