Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 16:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
 Obłuda kościoła katolickiego 
Autor Wiadomość

Post Obłuda kościoła katolickiego
http://obludakrk.cba.pl/

Co myślicie o tym tekście Piotra Skały ?

http://obludakrk.cba.pl/

N cze 17, 2007 9:15

Myslę, że autor poprzez krytykę KRK usiłuje "zawracać" ludzi do sowjej organizacji religijnej( najprawdopodobniej jest SJ , na co wskazuje brak wiary w nieśmiertleną duszę i Boga w Trójcy). W części podaje fakty prawdziwe, ale jeśli ktoś pójdzie za tym artykułem, to wpadnie z deszczu pod rynnę.
Ja dla mnie: przyganiał kocioł garnkowi. A właściwie: garnek kociołowi, zważywszy na czas trwania i doświadczenie KRK. :lol:

N cze 17, 2007 9:28
Ja sądzę, że to raczej atak ze strony jednego z agresywnych odłamów protestantyzmu - być może którejś z sekt wyrosłych na bazie protestantyzmu...

Nie zapominajmy również i o tym, że może się oczywiście również i zdarzyć dużo innych rzeczy - nie na darmo wydział IV b. UB i SB mocno się napracował nad metodami walki z Kościołem i podawaniu np. różnego rodzaju informacji niewiele może i mających wspólnego z prawdą ale za to bardzo szkalujących Kościół i osoby wierzące ...
Coś widocznie z tego w ludziach zostało :(

N cze 17, 2007 9:42

Myslę, że autor poprzez krytykę KRK usiłuje "zawracać" ludzi do sowjej organizacji religijnej

a czy on tutaj pisze o jakiejś organizacji ? może po prostu mu się nie podoba ta obłuda która go z każdej strony otacza

N cze 17, 2007 9:50

Cytuj:
Myslę, że autor poprzez krytykę KRK usiłuje "zawracać" ludzi do sowjej organizacji religijnej
a czy on tutaj pisze o jakiejś organizacji ? może po prostu mu się nie podoba ta obłuda która go z każdej strony otacza

To niech bezproduktywnie nie marudzi, zwiększając we wszechświecie ilość negatywnych emocji, tylko niech się weźmie za naprawianie Krk od środka. A jeśli jest innowiercą to niech nie krytykuje innych religii, bo to niekulturalne.

N cze 17, 2007 10:14
Tekst o obłudzie jest niepewny ideologicznie, bo nie pochodzi z żadnej katolickiej strony ale ze strony prywatnej.

N cze 17, 2007 10:14
Tekst o obłudzie jest niepewny ideologicznie, bo nie pochodzi z żadnej katolickiej strony ale ze strony prywatnej.

Czyżbyś oczekiwał, że KK będzie pisał o swojej własnej obłudzie? I specjalnie w tym celu zakładał nową stronę? Proszę, przemyśl to lepiej.

N cze 17, 2007 10:19
Nie uchodź za wybitnego znawcę Kościoła.Kościół zawsze mówi prawdę i nie unika prawdy nawet tej bolesnej.

Kościół to także wierni świeccy.Wśród wiernych świeckich też jest wiele osób prawdziwie wierzących i są też osoby pozornie wierzące.

Na całym świecie jest dobro i zło.W każdej religii są prawi i nieprawi,nawet w buddyzmie znajdziemy czarne owce.I jedno powiem.Mówiąc o obłudzie nie możemy zarzucać jej wszystkim.Jeśli bowiem widzi się tylko same minusy albo same plusy to nie jest to obiektywna ocena.

Podobnie jak z Młodzieżą Wszechpolską,gdzie oprócz minusów widać także plusy.

W Kościele też widać plusy i minusy.Byli różni ludzie począwszy od świętych a skończywszy na tajnych współpracownikach.Wśród Apostołów był np.Judasz,który zdradził czy Piotr który się zaparł.I był też Apostoł Jan,który nawet pod krzyżem był obecny.Wszystkich 11 Apostołów prócz Judasza pozostało wiernych Chrystusowi.

N cze 17, 2007 10:40
Ja zadałem Ci konkretne pytanie, a Ty od razu traktat o obłudzie. To dlatego tak trudno się z Tobą i [zazwyczaj niechętnie] dyskutuje.

Jeszcze raz zapytam: czy oczekujesz, że Kościół będzie specjalnie zakładał stronę internetową, żeby mówić o własnej obłudzie?

N cze 17, 2007 10:44

Potrafie uszanować mysli ludzkie, szanuje wiec takze zdanie tego czlowieka.

Napisze krociutko co ja o tym sadze.

Mysle ze definitywnie pierwsza rzecza ktora rzuca sie w oczy w tej wypowiedzi jest dyskryminacja, brak szacunku do drugiej osoby i obraza.
Wogóle wiekszosc tych faktow jest wzieta nie wiem skąd, chyba wylacznie z jego wyobrazni lub wyobrazni innych (np. to ze Jan Paweł 2 wysłał jakis tajny dokument do diecezji... :? .. no to rzeczywiscie byl tajny a ten pan o tym wiedzial).
Ogólnie mozna by stwierdzic ze tekst jest jednym wielkim zlepkiem zarzutow, ktore autor stawia szybko i konkretnie i przeskakuje z jednego na drugi jakby mu przyjemnosc sprawialo obrzucanie blotem blizniego.

Najlepiej by było żeby ten człowiek pokazał jak żyje Ewangelią skoro twierdzi, że ją zna. Myślicie że kiedyś się ujawni? ;)
Mądrości wam życze i rozeznania.

N cze 17, 2007 11:32
Ja zadałem Ci konkretne pytanie, a Ty od razu traktat o obłudzie. To dlatego tak trudno się z Tobą i [zazwyczaj niechętnie] dyskutuje.

Jeszcze raz zapytam: czy oczekujesz, że Kościół będzie specjalnie zakładał stronę internetową, żeby mówić o własnej obłudzie?

Kościół przyzna się do prawdy - nie przyzna się do niepopełnionych przez siebie działań i zachowań.
To - sądze - chciał napisać Polonium.
Ty zaś najwyraźniej omijasz strasznie drażliwy temat - całe sztsaby fachowców skierowanych do walki z Kościołem przez służby specjalne PRL dla których Kościół był głównym zagrożeniem.
Polecam tu odpowiedzenie publikacje będące opracowaniem wniosków z akt PRLu - a które można uznać za " teksty źródłowe"
Chyba bardziej prawdopodobne że podany tekst jest wynikiem pracy kogoś kto został zmylony i bezkrytycznie dał się zwieść takiej propagandzie niż przypisywanie jakiej rzekomej złej woli Kościołowi ?
Mogło oczywiście być to również wynikiem któreś z bajek rozpowiadanych o nas przez Protestantów - szczególnie gwałtownie i bezkompromisowo atakują Kościół np. "Bearnanie' czy członkowie sekt....
Mówiąc szczerze ja jednak na stronach prywatnych szukałby raczej kolejnego sposoby na rozładowanie własnych frustracji przez osoby nie związane z żadnym z oficjalnych Kościołów ...
Nihil novi - w historii nieraz już tak bywało.

N cze 17, 2007 11:50

Ja odpowiem: oczywiście, że nie.
Bo obłuda jest takim rodzajem złej postawy, że wymaga oceny z zewnątrz. Jest też na to przykład w NT. Paweł wypomina Piotrowi jego obłudę.
Piotr nie mógl tego ocenić obiektywnie.

Co do tego tekstu, należy jednak potrafić rozróżnić co jest obłudą a co typowym kłamstwem. A kłamstwo służy tutaj autorowi do tego stopnia że pod obłudę podciąga nawet sprawę dogmatów, co jest już absurdem bo jak można zarzucić wierze obłudę?
Wiara to wiara.

N cze 17, 2007 12:20
Ja oczywiście, jako ateista, zgadzam się z większością tego co mówi, chociaż nie popiera tego sensownymi dowodami a podaje tylko pozycje trzech książek.
Jednak z tego co widzę to reprezentuje on jakiś odłam chrześcijaństwa. Nie jest to na pewno ŚJ, bo on tam użył słowa "zbawienie w Chrystusie " i "jeden jest tylko bóg Jezus Chrystus" - ŚJ by tego nie powiedział.
Ale reszta pasuje, gromadźmy się w zbory itp sprawy.
Z mojego punktu widzenia to gość chce was wyciągnąć z jednego religii i wephnąć w inną, dziwne że nie określił jaką ?...

N cze 17, 2007 22:01
To niech bezproduktywnie nie marudzi, zwiększając we wszechświecie ilość negatywnych emocji, tylko niech się weźmie za naprawianie Krk od środka. A jeśli jest innowiercą to niech nie krytykuje innych religii, bo to niekulturalne.

popieram !!

Dobrze powiedziane, Filippiarzu :)

Wybaczcie, ale doszłam w lekturze do momentu, w której oskarża się kogoś o stosunki z małpą... :shock:

Nawet jesli to prawda, to co to udowadnia??

Nie chce mi się czytać tekstu kogoś, kto nie wie jak się robi przypisy, a w bibliografii nie podaje wydawnictwa - bo pewnie te dzieła nie zostały wydane przez PWN :D

N cze 17, 2007 22:19
Nie no wybaczcie, ale opieranie się na książczynach pop ero- to-pisarzy jakimi są Andrzej Rodan, Robert Haasler, czy też redaktora naczelnego pisma odłamowców zwanych "Zbory Boże Chrześcijan Dnia Siódmego" odłamowców adwentystów (a więc kolejnej sekty rozbijającej protestantyzm) , zakrawa na kpinę.

To tak jakby pisać historię wojny z Krzyżakami, Kozakami i Szwedami na podstawie lektury książek Sienkiewicza.

Po prostu śmiech na sali i jawne naigrawanie się z niedouczonych ciemnych mas, które uwierzą w każdą drukowaną bzdurę napisana przez żądnych kasy i sławy kilku cwaniaków.

N cze 17, 2007 22:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona