Obłuda kościoła katolickiego
Autor |
Wiadomość |
Szuja
|
 Obłuda kościoła katolickiego
|
N cze 17, 2007 9:15 |
|
|
|
 |
Berea
|
Myslę, że autor poprzez krytykę KRK usiłuje "zawracać" ludzi do sowjej organizacji religijnej( najprawdopodobniej jest SJ , na co wskazuje brak wiary w nieśmiertleną duszę i Boga w Trójcy). W części podaje fakty prawdziwe, ale jeśli ktoś pójdzie za tym artykułem, to wpadnie z deszczu pod rynnę.
Ja dla mnie: przyganiał kocioł garnkowi. A właściwie: garnek kociołowi, zważywszy na czas trwania i doświadczenie KRK. 
|
N cze 17, 2007 9:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja sądzę, że to raczej atak ze strony jednego z agresywnych odłamów protestantyzmu - być może którejś z sekt wyrosłych na bazie protestantyzmu...
Nie zapominajmy również i o tym, że może się oczywiście również i zdarzyć dużo innych rzeczy - nie na darmo wydział IV b. UB i SB mocno się napracował nad metodami walki z Kościołem i podawaniu np. różnego rodzaju informacji niewiele może i mających wspólnego z prawdą ale za to bardzo szkalujących Kościół i osoby wierzące ...
Coś widocznie z tego w ludziach zostało 
|
N cze 17, 2007 9:42 |
|
|
|
 |
Szuja
|
Cytuj: Myslę, że autor poprzez krytykę KRK usiłuje "zawracać" ludzi do sowjej organizacji religijnej
a czy on tutaj pisze o jakiejś organizacji ? może po prostu mu się nie podoba ta obłuda która go z każdej strony otacza
|
N cze 17, 2007 9:50 |
|
 |
filippiarz
|
Szuja napisał(a): Cytuj: Myslę, że autor poprzez krytykę KRK usiłuje "zawracać" ludzi do sowjej organizacji religijnej a czy on tutaj pisze o jakiejś organizacji ? może po prostu mu się nie podoba ta obłuda która go z każdej strony otacza
To niech bezproduktywnie nie marudzi, zwiększając we wszechświecie ilość negatywnych emocji, tylko niech się weźmie za naprawianie Krk od środka. A jeśli jest innowiercą to niech nie krytykuje innych religii, bo to niekulturalne.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N cze 17, 2007 10:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tekst o obłudzie jest niepewny ideologicznie, bo nie pochodzi z żadnej katolickiej strony ale ze strony prywatnej.
|
N cze 17, 2007 10:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polonium 210 napisał(a): Tekst o obłudzie jest niepewny ideologicznie, bo nie pochodzi z żadnej katolickiej strony ale ze strony prywatnej.
Czyżbyś oczekiwał, że KK będzie pisał o swojej własnej obłudzie? I specjalnie w tym celu zakładał nową stronę? Proszę, przemyśl to lepiej.
|
N cze 17, 2007 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie uchodź za wybitnego znawcę Kościoła.Kościół zawsze mówi prawdę i nie unika prawdy nawet tej bolesnej.
Kościół to także wierni świeccy.Wśród wiernych świeckich też jest wiele osób prawdziwie wierzących i są też osoby pozornie wierzące.
Na całym świecie jest dobro i zło.W każdej religii są prawi i nieprawi,nawet w buddyzmie znajdziemy czarne owce.I jedno powiem.Mówiąc o obłudzie nie możemy zarzucać jej wszystkim.Jeśli bowiem widzi się tylko same minusy albo same plusy to nie jest to obiektywna ocena.
Podobnie jak z Młodzieżą Wszechpolską,gdzie oprócz minusów widać także plusy.
W Kościele też widać plusy i minusy.Byli różni ludzie począwszy od świętych a skończywszy na tajnych współpracownikach.Wśród Apostołów był np.Judasz,który zdradził czy Piotr który się zaparł.I był też Apostoł Jan,który nawet pod krzyżem był obecny.Wszystkich 11 Apostołów prócz Judasza pozostało wiernych Chrystusowi.
|
N cze 17, 2007 10:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja zadałem Ci konkretne pytanie, a Ty od razu traktat o obłudzie. To dlatego tak trudno się z Tobą i [zazwyczaj niechętnie] dyskutuje.
Jeszcze raz zapytam: czy oczekujesz, że Kościół będzie specjalnie zakładał stronę internetową, żeby mówić o własnej obłudzie?
|
N cze 17, 2007 10:44 |
|
 |
Marek_Jakub
|
Potrafie uszanować mysli ludzkie, szanuje wiec takze zdanie tego czlowieka.
Napisze krociutko co ja o tym sadze.
Mysle ze definitywnie pierwsza rzecza ktora rzuca sie w oczy w tej wypowiedzi jest dyskryminacja, brak szacunku do drugiej osoby i obraza.
Wogóle wiekszosc tych faktow jest wzieta nie wiem skąd, chyba wylacznie z jego wyobrazni lub wyobrazni innych (np. to ze Jan Paweł 2 wysłał jakis tajny dokument do diecezji...  .. no to rzeczywiscie byl tajny a ten pan o tym wiedzial).
Ogólnie mozna by stwierdzic ze tekst jest jednym wielkim zlepkiem zarzutow, ktore autor stawia szybko i konkretnie i przeskakuje z jednego na drugi jakby mu przyjemnosc sprawialo obrzucanie blotem blizniego.
Najlepiej by było żeby ten człowiek pokazał jak żyje Ewangelią skoro twierdzi, że ją zna. Myślicie że kiedyś się ujawni?
Mądrości wam życze i rozeznania.
|
N cze 17, 2007 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JakubN napisał(a): Ja zadałem Ci konkretne pytanie, a Ty od razu traktat o obłudzie. To dlatego tak trudno się z Tobą i [zazwyczaj niechętnie] dyskutuje.
Jeszcze raz zapytam: czy oczekujesz, że Kościół będzie specjalnie zakładał stronę internetową, żeby mówić o własnej obłudzie?
Kościół przyzna się do prawdy - nie przyzna się do niepopełnionych przez siebie działań i zachowań.
To - sądze - chciał napisać Polonium.
Ty zaś najwyraźniej omijasz strasznie drażliwy temat - całe sztsaby fachowców skierowanych do walki z Kościołem przez służby specjalne PRL dla których Kościół był głównym zagrożeniem.
Polecam tu odpowiedzenie publikacje będące opracowaniem wniosków z akt PRLu - a które można uznać za " teksty źródłowe"
Chyba bardziej prawdopodobne że podany tekst jest wynikiem pracy kogoś kto został zmylony i bezkrytycznie dał się zwieść takiej propagandzie niż przypisywanie jakiej rzekomej złej woli Kościołowi ?
Mogło oczywiście być to również wynikiem któreś z bajek rozpowiadanych o nas przez Protestantów - szczególnie gwałtownie i bezkompromisowo atakują Kościół np. "Bearnanie' czy członkowie sekt....
Mówiąc szczerze ja jednak na stronach prywatnych szukałby raczej kolejnego sposoby na rozładowanie własnych frustracji przez osoby nie związane z żadnym z oficjalnych Kościołów ...
Nihil novi - w historii nieraz już tak bywało.
|
N cze 17, 2007 11:50 |
|
 |
Marek_Jakub
|
JakubN napisał(a): Ja zadałem Ci konkretne pytanie, a Ty od razu traktat o obłudzie. To dlatego tak trudno się z Tobą i [zazwyczaj niechętnie] dyskutuje.
Ja odpowiem: oczywiście, że nie.
Bo obłuda jest takim rodzajem złej postawy, że wymaga oceny z zewnątrz. Jest też na to przykład w NT. Paweł wypomina Piotrowi jego obłudę.
Piotr nie mógl tego ocenić obiektywnie.
Co do tego tekstu, należy jednak potrafić rozróżnić co jest obłudą a co typowym kłamstwem. A kłamstwo służy tutaj autorowi do tego stopnia że pod obłudę podciąga nawet sprawę dogmatów, co jest już absurdem bo jak można zarzucić wierze obłudę?
Wiara to wiara.
|
N cze 17, 2007 12:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja oczywiście, jako ateista, zgadzam się z większością tego co mówi, chociaż nie popiera tego sensownymi dowodami a podaje tylko pozycje trzech książek.
Jednak z tego co widzę to reprezentuje on jakiś odłam chrześcijaństwa. Nie jest to na pewno ŚJ, bo on tam użył słowa "zbawienie w Chrystusie " i "jeden jest tylko bóg Jezus Chrystus" - ŚJ by tego nie powiedział.
Ale reszta pasuje, gromadźmy się w zbory itp sprawy.
Z mojego punktu widzenia to gość chce was wyciągnąć z jednego religii i wephnąć w inną, dziwne że nie określił jaką ?...
|
N cze 17, 2007 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To niech bezproduktywnie nie marudzi, zwiększając we wszechświecie ilość negatywnych emocji, tylko niech się weźmie za naprawianie Krk od środka. A jeśli jest innowiercą to niech nie krytykuje innych religii, bo to niekulturalne.
popieram
Dobrze powiedziane, Filippiarzu
Wybaczcie, ale doszłam w lekturze do momentu, w której oskarża się kogoś o stosunki z małpą...
Nawet jesli to prawda, to co to udowadnia??
Nie chce mi się czytać tekstu kogoś, kto nie wie jak się robi przypisy, a w bibliografii nie podaje wydawnictwa - bo pewnie te dzieła nie zostały wydane przez PWN 
|
N cze 17, 2007 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie no wybaczcie, ale opieranie się na książczynach pop ero- to-pisarzy jakimi są Andrzej Rodan, Robert Haasler, czy też redaktora naczelnego pisma odłamowców zwanych "Zbory Boże Chrześcijan Dnia Siódmego" odłamowców adwentystów (a więc kolejnej sekty rozbijającej protestantyzm) , zakrawa na kpinę.
To tak jakby pisać historię wojny z Krzyżakami, Kozakami i Szwedami na podstawie lektury książek Sienkiewicza.
Po prostu śmiech na sali i jawne naigrawanie się z niedouczonych ciemnych mas, które uwierzą w każdą drukowaną bzdurę napisana przez żądnych kasy i sławy kilku cwaniaków.
|
N cze 17, 2007 22:26 |
|
|
|