Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 22:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Komtur von Kleiner-Reizker ma klopoty! ;-))) 
Autor Wiadomość
Post Komtur von Kleiner-Reizker ma klopoty! ;-)))
List otwarty do Ojca Świętego Benedykta XVI
Offener Brief an den Heiligen Vater Banedikt XVI

Umiłowany Ojcze Święty

Pozwalam sobie napisać ten list zatroskany o polski Kościół, ale także tych, którzy w ostatnich miesiącach podjęli bardzo nierówną walkę o ujawnienie prawdy o naszej niedawnej historii. Twoja mądra i niezwykła decyzja ze stycznia tego roku uchroniła Polskę i polski Kościół przed cierpieniem i zgorszeniem, do jakiego musiałoby dojść, gdyby metropolię warszawską objął człowiek, który przez znaczną część swojego życia współpracował z komunistycznymi służbami specjalnymi. Sprawa arcybiskupa Stanisława Wielgusa nie ma precedensu, gdyż niewielu było duchownych, którzy zgodzili się na współpracę z tajną policją komunistycznego państwa, a spośród nich niewielu w tak znacznym stopniu angażowało się we współpracę z SB. W dokumentach opublikowanych w kierowanej przeze mnie „Gazecie Polskiej” znalazło się aż siedem stron sygnowanych nazwiskiem bądź pseudonimem Stanisława Wielgusa, poświadczających wolę współpracy. Dochodzą do nas informacje, że odnaleziono kolejne dokumenty mogące być dowodem niezwykłej szkodliwości współpracy z SB podjętej przez młodego kapłana, a kontynuowanej przez dwadzieścia dwa lata.

Wiedząc, że ryzykujemy swoje dziennikarskie kariery, a nawet istnienie „Gazety Polskiej”, postanowiliśmy natychmiast gdy tylko otrzymaliśmy pierwsze wiarygodne informacje przekazać je opinii publicznej. Krytykę ze strony większości mediów, polityków, a także ludzi Kościoła przyjęliśmy wtedy ze zrozumieniem. Nie mieli oni tej samej wiedzy co my, a my nie mogliśmy podać źródeł informacji. Jednak dzięki mądrości polskich biskupów doprowadzono do powołania dwóch komisji, które jednoznacznie potwierdziły nasze publikacje. Dopiero jednak Twoja interwencja sprawiła, że arcybiskup Wielgus zrezygnował ze sprawowania funkcji metropolity warszawskiego. Tak jak większość obserwujących wydarzenia niedoszłego ingresu mieliśmy nadzieję, że ta smutna sprawa zostanie zakończona, a Kościół wyjdzie z tego mocniejszy.

Nasze nadzieje potwierdziły nominacje biskupie w Warszawie i w Płocku. Na stolicę zajmowaną niegdyś przez wielkiego Polaka i wielkiego pasterza kardynała Stefana Wyszyńskiego powołano człowieka niezłomnego, arcybiskupa Kazimierza Nycza. W Płocku z wielką odwagą zaczął pełnić swoją posługę biskup Piotr Libera. Odwagi wymagało podjęcie walki z gorszącymi zjawiskami pedofilii i molestowania kleryków przez wysokich rangą duchownych tej diecezji, opisywanymi przez prasę, a tolerowanymi za czasów rządów biskupa Wielgusa. O tych zjawiskach wielokrotnie donosili nam duchowni diecezji, prosząc o zachowanie anonimowości, gdyż obawiali się represji ze strony najbliższych współpracowników byłego biskupa płockiego.

Twoje mądre decyzje nie spotkały się jednak ze zrozumieniem w całym polskim Kościele. Grupy wiernych, podburzone przez Radio Maryja, rozgłośnię ojca Tadeusza Rydzyka, jeszcze w dniu niedoszłego ingresu zaatakowały dziennikarzy. Dzień po ingresie jeden z autorów tekstu o arcybiskupie Wielgusie został ciężko pobity. Szkalowano dziennikarzy „Gazety Polskiej”, oskarżając ich o najcięższe zbrodnie, a nawet docierano z tymi oskarżeniami do naszych rodzin. Rozumiejąc, że ojcem Rydzykiem kierują silne emocje, postanowiliśmy wyciągnąć rękę do zgody. Sam w specjalnym komentarzu opublikowanym w „Gazecie Polskiej” taką zgodę zaproponowałem i potwierdziłem jej wolę przez osoby zaufane. Odpowiedź, jaką otrzymaliśmy, zaskoczyła nas po raz kolejny. Od tygodnia na łamach „Naszego Dziennika”, pisma całkowicie lojalnego wobec ojca Rydzyka, drukowane są teksty zarzucające dziennikarzom „Gazety Polskiej” i garstce odważnych publicystów z innych mediów kłamstwa i manipulacje w sprawie arcybiskupa Wielgusa. Teksty te natychmiast zamieszczane są na stronie internetowej Radia Maryja. Co gorsza, tuż przed odebraniem arcybiskupiego paliusza przez metropolitę warszawskiego w „Naszym Dzienniku” ukazały się sugestie, że objął on swoje stanowisko w wyniku wewnątrzkościelnego spisku. W obronie biskupa warszawskiego stanął ksiądz Tadeusz Isakowicz-Zaleski, duszpasterz polskich Ormian. Już następnego dnia „Nasz Dziennik” przyrównał go do oprawców z komunistycznej tajnej policji. Jest to tym straszniejsze, że ks. Zaleski był w czasach komunistycznych psychicznie i fizycznie torturowany przez SB. Zachowały się z tych wydarzeń nagrania filmowe.

Nie wiem, czym kieruje się ojciec Rydzyk. Wiem jednak, że miał okazję poznać prawdę i tę prawdę odrzucił. Miał okazję pojednać się z ludźmi, których ciężko skrzywdził, a zamiast pojednania wyrządza im nowe krzywdy. Władze zakonne nie reagują na jego kolejne czyny, nawet wtedy, kiedy ubliża żonie prezydenta, najbardziej katolickiego spośród tych, których wybrali Polacy po 1989 r.

Prawdziwymi ofiarami ojca Rydzyka nie są jednak obrażani przez niego biskupi, dziennikarze czy politycy. Największą krzywdę wyrządza prostym ludziom, którzy zawierzyli mu, że mówi w imieniu Kościoła. Bo właśnie każdą krytykę swojej osoby przedstawia on jako atak na Kościół.

Na podstawie kanonu 1364, 1369 i 1373 kodeksu prawa kanonicznego ośmielam się prosić o interwencję wobec działań ojca Rydzyka.

Tomasz Sakiewicz
redaktor naczelny „Gazety Polskiej”

Złóż podpis pod listem.

VIDE: "Gazeta Polska"
http://www.gazetapolska.pl/?module=mess ... age_id=204

KOMENTARZYK:

Moje ulubieńce - Tomcio i Tadzio - biorą się za łby
Oj, będzie bal :!: :P :D :lol:

Śr lip 04, 2007 7:25

http://www.tvn24.pl/1,251,24,32051880,8 ... forum.html

tak oto skomentowano te informację:

04.07.2007 10:11~Quercus .
<< << Gruby, ale Rydzyk nie "wzbudza podwładnych względem Watykanu" >>>
Czyli kanon 1373 byłby nieuzasadniony. Kanon 1364 to apostazja, herezja, schizma - trudno się do niego przyczepić. Oczywiście Tobie chodzi o herezję, ale tu pierwszym podejrzanym byłbyś Ty sam. Poza tym nie jestem pewien, czy z wnioskiem o ekskomunikę może wystąpić tzw. "osoba cywilna". Moje zdanie jest, że nic się nie będzie działo. Co najwyżej pójdziesz do piekła sam.

Czy jest tu ktoś biegły w prawie kanonicznym :?:
O tym, ile jest wart donos Sakiewicza na prezydenta Kwaśniewskiego to wiem doskonale, ale prawo kanoniczne to nie moja specjalność :-)

Śr lip 04, 2007 14:23

Kan. 1364 - § 1. Odstępca od wiary, heretyk lub schizmatyk podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, przy zachowaniu przepisu kan. 194, § 1, n. 2; duchowny może być ponadto ukarany karami, o których w kan. 1336, § 1, n. 1,2 i 3.
§ 2. Jeśli tego domaga się długotrwały upór lub wielkość zgorszenia, można dołączyć także inne kary, nie wyłączając wydalenia ze stanu duchownego.

Herezji bądź odstępstwa od wiary się u o. Rydzyka nie dopatruję, schizmy póki co też nie poczynił

Cytuj:
Kan. 1369 - Kto w publicznym widowisku, w kazaniu, w rozpowszechnionym piśmie albo w inny sposób przy pomocy środków społecznego przekazu, wypowiada bluźnierstwo, poważnie narusza dobre obyczaje albo znieważa religię lub Kościół bądź wywołuje nienawiść lub pogardę, powinien być ukarany sprawiedliwą karą.

Można by się nad tym zastanowić w kontekście pewnych wypowiedzi RM, ND czy TV Trwam

Cytuj:
Kan. 1373 - Kto publicznie wzbudza niechęć lub nienawiść podwładnych względem Stolicy Apostolskiej lub ordynariusza z powodu jakiegoś aktu władzy lub posługi kościelnej albo prowokuje podwładnych do nieposłuszeństwa wobec nich, winien być ukarany interdyktem lub innymi sprawiedliwymi karami.

To by chyba najbardziej pasowało, w kontekście afery wobec abp. Wielgusa. Pozostaje kwestia na ile o. Rydzyk jest odpowiedzialny za szerzenie wiadomych postaw

Śr lip 04, 2007 15:10

Post Re: Komtur von Kleiner-Reizker ma klopoty! ;-)))
Przyznam, że jestem bardzo ciekawy odpowiedzi Benedykta XVI na ten list. Mam nadzieję, że zostanie ona również opublikowana. Na razie bowiem uważam, że Kościół nie zajął jasnego stanowiska w sprawie abp. Wielgusa, a wręcz przeciwnie, dotychczasowe oświadczenia były niezwykle pokrętne.

Śr lip 04, 2007 15:17
Papież ewentualnie przekaże do kompetencji KEP...i na tym sie skończy, bo KEP w sprawie o. Rydzyka jest tak podzielony, że nigdy nie podejmie żadnych działań.

Śr lip 04, 2007 17:24

Post Re: Komtur von Kleiner-Reizker ma klopoty! ;-)))
SweetChild napisał(a):
Przyznam, że jestem bardzo ciekawy odpowiedzi Benedykta XVI na ten list. Mam nadzieję, że zostanie ona również opublikowana. Na razie bowiem uważam, że Kościół nie zajął jasnego stanowiska w sprawie abp. Wielgusa, a wręcz przeciwnie, dotychczasowe oświadczenia były niezwykle pokrętne.

Ja się obawiam, że odpowiedzi żadnej na publicznym forum nie będzie.

Sprawa - o ile w ogóle - zostanie załatwiona po cichu, prawdodpodobnie poprzez nakazanie KEP zajęcie się Rydzykiem. Co - jak przeszłość pokazuje - nie przynosiło skutków żadnych.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lip 07, 2007 18:17
Zobacz profil WWW
O. Rydzyk o prezydentowej:
Ty czarownico, sama się poddaj eutanazji

"WPROST" UJAWNIA SZOKUJĄCE STENOGRAMY Z WYKŁADÓW TWÓRCY "RADIA MARYJA"

Lech Kaczyński to "oszust ulegający lobby żydowskiemu", a jego żona jest "czarownicą", która chce zalegalizować eutanazję - taką wiedzę przekazywał o. Rydzyk studentom założonej przez siebie szkoły. O sprawie pisze "Wprost".

Obrazek

O. Rydzyk znów obraża Marię Kaczyńską
tvn24.pl

- Pani prezydentowa z taką eutanazją? Ty czarownico! Ja ci dam! Jak zabijać ludzi, to sama się podstaw pierwsza - mówił o. Rydzyk w kwietniu tego roku na zamkniętym wykładzie w Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej. Dostało się też innym krytykom redemptorysty.

Jak mówił studentom o. Rydzyk, sprawa Jedwabnego służyła tylko temu, by środowiska żydowskie mogły wyłudzić od Polski 65 mld dolarów. A "Gazeta Wyborcza" prezentuje "cyniczną i przewrotną mentalność talmudyczną".

O. Rydzyk dał też wyraz swojemu rozczarowaniu sprzeciwem prezydenta wobec wprowadzenia do konstytucji zapisu o ochronie życia do naturalnej śmierci. Lech Kaczyński sugerował, że może się to stać furtką do stosowania tzw. uporczywej terapii.

Według twórcy Radia Maryja oznacza to, że w Polsce przygotowywana jest ustawa dopuszczająca eutanazję. "Oni przygotowują eutanazję. I jeszcze Olejnikowa pluje w twarz. I pani Środa. Ona w przeddzień mówiła publicznie o wprowadzeniu eutanazji w Polsce. I na drugi dzień idzie i jest uwiarygodniona [spotkaniem u prezydentowej]. I dlatego powiedziałem bardzo mocno, żeby zareagowali. To było w stylu &raquo;tak-tak&laquo;, &raquo;nie-nie&laquo;. Dobro oddzielić od zła. Prawdę od kłamstwa. Szambo od perfumerii. To jest walka między dwiema lożami" – stwierdza o. Rydzyk.

Choć o. Rydzyk od września 2006 r. nie jest już rektorem założonej przez siebie w Toruniu Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej, nikt nie ma wątpliwości, że to on gra na uczelni pierwsze skrzypce. Regularnie spotyka się ze studentami na wykładach, które de facto przypominają pogadanki propagandowo-wychowawcze - pisze "Wprost". Podczas zamkniętych spotkań mówi to, czego nie wypada mu powiedzieć na antenie oraz podczas pielgrzymek Rodziny Radia Maryja. "Tego nie będę wszystkim mówił. Tego nie piszcie i nikomu nie mówcie" – zastrzegł podczas jednego z wykładów.

W kwietniu 2007 r. jedno ze swoich spotkań ze studentami o. Rydzyk poświęcił sprawie głośnego wystąpienia prezydentowej, która 8 marca podczas spotkania z dziennikarkami zaapelowała do polityków o niezaostrzanie ustawy antyaborcyjnej. O. Rydzyk na falach Radia Maryja skrytykował wówczas ostro spotkanie w Pałacu Prezydenckim, mówiąc: "Nie nazywajmy szamba perfumerią".

Po tych słowach, m.in. na łamach "Wprost", prezydent domagał się przeprosin od o. Rydzyka, zapowiadając, że bez nich nie udzieli wywiadu Radiu Maryja. Wypowiedź zakonnika skrytykowała też część biskupów oraz powołana przez episkopat Rada Programowa Radia Maryja.

kaw

VIDE: Portal TVN24
http://www.tvn24.pl/0,1513462,wiadomosc.html

KOMENTARZYK:
Pogratulować bratu Pana Prezydenta, dla ktorego Polska jest tam, gdzie jest Rydzyk :razz: :razz: :razz:

N lip 08, 2007 18:21

Gruby, już się tym zachwycamy w temacie o RM :)

Może jednak lepiej przenieść dyskusję tutaj, bo i temat pasuje... Jak Jarek to zobaczy, Komtur z Torunia może mieć kłopoty :D

N lip 08, 2007 18:25

Proponuje jednak to kontynuować w temacie o Radiu Maryja - do tego został przecież powołany :)

N lip 08, 2007 19:53
Mnie tam ganc pomada, przenoście gdzie chcecie, bo przecież Wy tu rządzicie.

Przeniescie chociażby do ulubionego zsypu Paschalisa czyli "Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce" :razz:

Metoda "Tu nie jest dobre miejsce, aby o tym mówić" jest niezła, jednak w dobie Internetu i tak niczego nie zagłuszy.
Ale próbować możecie - powodzenia :!:

N lip 08, 2007 20:40
Odwagi wymagało podjęcie walki z gorszącymi zjawiskami pedofilii i molestowania kleryków przez wysokich rangą duchownych tej diecezji, opisywanymi przez prasę, a tolerowanymi za czasów rządów biskupa Wielgusa.

Tego nie wiedziałem, że karierowicz tolerował nawet zboczeńców. Czego się jednak nie robi dla splendoru władzy i idącymi za nim pieniędzmi :D

Jednak rację mają moi poprzednicy w dyskusji - nic z tego nie wyniknie. Rydzyk ma zbyt wielu sługusów w KEP, by mu cokolwiek mogli zrobić.

N lip 08, 2007 21:43
ostatnia aktualizacja: piątek, 13 lipca 2007 godz. 21:53

Nagrania Rydzyka pojechały do Rzymu

Zapis taśm z wykładów o. Tadeusza Rydzyka został przekazany do Rzymu, przełożonemu generalnemu zakonu redemptorystów – poinformował w piątek autor artykułu „Spowiedź Rydzyka” Marcin Dzierżanowski.

Dziennikarz powiedział, że o zapis rozmów przełożony redemptorystów ojciec Joseph Tobin poprosił „Wprost” w czwartek podczas rozmowy telefonicznej. Według autora publikacji, przełożony o. Rydzyka mówił, że sprawę zna tylko z mediów, chce się z nią zapoznać i wtedy zajmie stanowisko.

Dzierżanowski dodał, że Tobin ma się skontaktować z redakcją ponownie w przyszłym tygodniu.

W przyszłym tygodniu zakon redemptorystów ma podjąć decyzję w sprawie o. Rydzyka w związku z jego ujawnionymi obraźliwymi wypowiedziami pod adresem prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego żony.

Tobin powiedział, że nie wiadomo jeszcze, czy decyzję podejmie polski prowincjał zgromadzenia, czy też on sam jako najwyższy zwierzchnik o. Rydzyka.

Sprawą ojca Rydzyka (wbrew doniesieniom niektórych polskich mediów) nie zajmuje się kongregacja ds. życia

(...)
Całość VIDE: TVP
http://ww6.tvp.pl/120,20070713524248.strona

So lip 14, 2007 7:02

Obaj mówią o tym samym wydarzeniu z ostatniej niedzieli, a mówią tak:

* - Rzekome żądania biskupów odsunięcia o. Rydzyka to nagonka na Radio Maryja - stwierdził w Radiu Maryja bp Antoni Pacyfik Dydycz w odniesieniu do informacji, jakoby opracowywany był list hierarchów do przełożonego o. Tadeusza Rydzyka, szefa Radia Maryja.

* abp Tadeusz Gocłowski. - Powstał specjalny zespół. Tyle tylko mogę potwierdzić, że powołano zespół, i że on opracuje tekst, który zostanie przesłany - stwierdził arcybiskup.

Zaznaczam, nie chodzi mi tym razem o ocenę o. Rydzyka, tylko o to,
który z tych dwóch biskupów mija się z prawdą :!:

Wt sie 28, 2007 8:31

zdjecie z dymkiem z serwisu komiks

Autor komiksu: A_moze_bym_cos_zjadl_hmmm?

VIDE: http://komiks.interia.pl/biznes/photo/pId/600148/pNr/1

Śr paź 24, 2007 15:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]