OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, czy był już osobny temat o o. Rydzyku, ale myślę, że to taka postać szczególna, że można takowy założyć. Otóż treścią wątku powinno być:
1. Co myślimy o o. Rydzyku. 2. Dlaczego myślimy to, co myślimy o o. Rydzyku. 3. Jakie najciekawsze wypowiedzi o. Rydzyka znaleźliśmy w sieci czy usłyszeliśmy [proszę podawać źródła, żeby nie było nadużyć] 4. Rola o. Rydzyka dla budowania pozytywnego/negatywnego obrazu KK w Polsce. 5. Kto powinien przepraszać kogo, czyli czy prezydent Rydzyka czy Rydzyk prezydenta.
Czekam na opinie,
j.
|
Cz lip 12, 2007 18:31 |
|
|
|
 |
Berea
|
1. Nie podoba mi sposób, w jaki wpływa na innych ludzi
2. Posłuchałam go parę razy, parę razy włączyłam RM, mam w rodzinie osobę uzależnioną od ojca dyrektora i RM- jej stan jest coraz gorszy, czytam , co donoszą media, sucham, co mówią ludzie i czytam Fakty i Mity!
3. Fakty i MIty oraz ...wiadomosći na Polsacie...
4. Negatywny. Głównie z powodu szerzenia antysemtiyzmu i nienawiści.
5. Rydzyk prezydenta oczywiście!
|
Cz lip 12, 2007 18:47 |
|
 |
Kamyk
|
Temat przenoszę do działu "Z życia Kościoła", tam lepiej pasuje niż w "Wierzyć, nie wierzyć" Mam również nadzieję, że nie zmieni się w temat o Radiu Maryja, który już istnieje
|
Cz lip 12, 2007 18:49 |
|
|
|
 |
KeyMaker
|
Rydzyk to prawdziwa zakała i powinien zniknąć z życia publicznego.
Ale nie on jest tutaj najważniejszym problemem. Jest wielu ludzi, których poglądy są obrzydliwe i szkodliwe społecznie, ale niewielu z nich potrafi zaistnieć na dłużej i być akceptowanymi.
To organizacje które akceptują Rydzyka są szkodliwe !
To ludzie którzy bronią tego degenerata są prawdziwym problemem !
Pozdrawiam.
_________________ Ciemność widze ...
|
Cz lip 12, 2007 18:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1. Co myślimy o o. Rydzyku. 2. Dlaczego myślimy to, co myślimy o o. Rydzyku. 3. Jakie najciekawsze wypowiedzi o. Rydzyka znaleźliśmy w sieci czy usłyszeliśmy [proszę podawać źródła, żeby nie było nadużyć] 4. Rola o. Rydzyka dla budowania pozytywnego/negatywnego obrazu KK w Polsce. 5. Kto powinien przepraszać kogo, czyli czy prezydent Rydzyka czy Rydzyk prezydenta.
1. Podziwiam za to, co osiągnął- stworzył radio, telewizję, szkołę itp...praktycznie z niczego, podziwiam za to, ze jeszcze zachowal zdrowie/sprawność biorac pod uwage ataki jakim jest poddawany...
2. Na początku tez powtarzalam obiegowe opinie na temat tego radia- az kiedys przypadkowo włączyłam audycje nt. historii Polski- tym się akurat interesuję...Audycja była ciekawa i zaczełam słuchac tego radia...
3. o komunistach przemianowanych na liberalów " zamienili ksiażeczki czerwone na czekowe"  bardzo spodobala mi się ta wypowiedź...uslyszałam na antenie- trudno mi powiedziec dokładnie kiedy- nie pamiętam..." to co trudne zrobię zaraz, to, co niemozliwe za chwilę"...
4. Myslę, że taka ocenę mozna rzetelnie wydac dopiero kilkanascie lat po smierci kogos...
5.Myslę, że trzeba zostawic tą sprawe sumieniu tych dwóch osób- takie wymuszone przeprosiny są uwłaczające i dla przepraszającego i dla przyjmującego nieszczere przeprosiny w swietle kamer TVN 24...
|
Cz lip 12, 2007 19:01 |
|
|
|
 |
R6
|
Czy Rydzyk nie posługuje się jeżykiem podobnym do języka Lutra?
|
Cz lip 12, 2007 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Raczej Lucyfera. 
|
Cz lip 12, 2007 19:36 |
|
 |
R6
|
Miałem na myśli zbytnią jak dla mnie dosadność sformułowań.
Inna kwestia : Czemu niektórzy ludzie idą za Rydzykiem? Przecież nikt ich nie zmusza żeby wpłacali pieniądze na to radio. Chyba mają swoje rozumy?
|
Cz lip 12, 2007 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Każdy ma swój rozum, tylko nie każdy potrafi się nim odpowiednio posługiwać. Podobnie jak z matematyką - ogólnie po skończeniu zerówki nie ma ludzi nie potrafiących dodawać, tylko niektórzy nie robią tego zbyt sprawnie...
Ale bez offtopów, ok?
No więc ja napiszę, że jestem oburuszony i oburzony absolutnym brakiem samokrytyki u o. Rydzyka i jego żądanie przeprosin od Kaczyńskiego [którego, żeby nie było wątpliwości, nie znoszę] uważam ze przejaw bezczelności i jakiś absurd.
|
Cz lip 12, 2007 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: nna kwestia : Czemu niektórzy ludzie idą za Rydzykiem? Przecież nikt ich nie zmusza żeby wpłacali pieniądze na to radio. Chyba mają swoje rozumy? A dlaczego mają nie wpłacać?? Jeden wyda na burdel, drugi na Playboya, ktoś na alkohol, ktos pójdzie do teatru, ktos do kina...A jeszcze ktos- da pieniądze na radio... Dlaczego uzurpujemy sobie prawo zarządzania czyimiś pieniędzmi  Cytuj: Każdy ma swój rozum, tylko nie każdy potrafi się nim odpowiednio posługiwać. Podobnie jak z matematyką - ogólnie po skończeniu zerówki nie ma ludzi nie potrafiących dodawać, tylko niektórzy nie robią tego zbyt sprawnie...
Hmm...Tylko taki sposób argumentacji to pewna pułapka...Bo słuchacz RM powie, że przeciwnik RM nie ma rozumu, i vice versa- i co z tego wyjdzie- kłótnia przedszkolaków: Tak, nie tak, nie TAK, NIE...
Jakubie nie wiesz, czy przypadkiem pan Kaczyński np. nie obiecał czegoś ojcu Rydzykowi i obietnicy nie dotrzymał...W takiej sytuacji o. Rydzyk ma prawo żadać przeprosin ...Tym bardziej, ze Kaczynski wygral dzięki słuchaczom radia wybory...
A okreslenie, ze o.Rydzyk posługuje się językiem Lucyfera jest duużą przesadą...Nie mówiąc juz o tym, że nie wiemy jakim językiem posługuje się Lucyfer...
|
Cz lip 12, 2007 20:05 |
|
 |
Użyszkodnik
|
JakubN napisał(a): 1. Co myślimy o o. Rydzyku. Przeklęta hiena i tyle  JakubN napisał(a): 2. Dlaczego myślimy to, co myślimy o o. Rydzyku. Głównie za antysemityzm i mieszanie się do polityki. JakubN napisał(a): 3. Jakie najciekawsze wypowiedzi o. Rydzyka znaleźliśmy w sieci czy usłyszeliśmy [proszę podawać źródła, żeby nie było nadużyć] "Żydzi to diabelska mniejszość" - niestety źródła nie mogę znaleźć - kiedyś na Polsacie to było. JakubN napisał(a): 4. Rola o. Rydzyka dla budowania pozytywnego/negatywnego obrazu KK w Polsce. Pomaga budować obraz negatywny... głównie przez szerzenie nienawiści. JakubN napisał(a): 5. Kto powinien przepraszać kogo, czyli czy prezydent Rydzyka czy Rydzyk prezydenta.
Obaj są warci siebie
Ale bez offtopa się nie obejdzie... Jakubie, co znaczy Twój podpis? 
|
Cz lip 12, 2007 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: OJCIEC RYDZYK, czyli co o nim myślimy...
Cytuj: 1. Co myślimy o o. Rydzyku. Myślę, że to taki sam duchowny jak większość. Z tym, że działa z premedytacją i bez skrupułów. Garnie pod siebie i ma gdzieś interes kościoła. Jednak kościół go nie potępia, gdyż tak naprawdę używa tego samego mechanizmu działania, i posługuje się tymi samymi "narzędziami" jakimi posługuje się kościół. Gdyby go KK potępił, to tak jakby potępił samego siebie. Oczywiście, nie mam nic do niego, Osoby, które oddają mu majątki, chcą to robić i sprawia im to przyjemność, przyjemność większą niż wrzucenie na tace, przyjemność większą niż kupienie sobie czegoś. Skoro sprawia im to przyjemność, to dlaczego im przeszkadzać ?!. A, że ktoś się przy tym dorobi, to cóż w tym złego... Cytuj: 2. Dlaczego myślimy to, co myślimy o o. Rydzyku. Dlatego, że jesteśmy homo sapiens. Istotami myślącymi, które na podstawie bodźców odebranych przez takie zmysły jak wzrok, słuch, dotyk, itp wyrabiają sobie odpowiedni obraz rzeczywistości, czyli odpowiednie myślenie. Np. chodząc od urodzenia do kościoła, i słuchając nauk rodziców, nasz wzrok i słuch zbierają te informacje, przetwarzają, i odpowiednio interpretują. Robi się z tego osoba bardzo pobożną,  . Podobnie jest w przypadku rydzyka, To co podsuwają nam media, poprzez TV, Radio i prasę, internet, trafia do nas poprzez nasze zmysły zazwyczaj wzroku i słuchu, i zostaje przeanalizowane. Np. Gdybyśmy cały czas słuchali wyłącznie radia maryja, nasze zmysły nie miałyby możliwości porównania innych informacji, i zapewne uwierzymy w to co to radio nam oferuje. Gdybyśmy czytali tylko i wyłącznie "Nie" urbana, to zapewne, kościół i wszyscy duchowni nie kojarzyli by się nam zbyt dobrze. Naljepiej jest więc mieć wiele źródeł odbioru informacji i żadnej się nie bać. Słuchając tylko jednej, będziemy robić to co ona nam podsunie (podobnie jest z religią  ) Cytuj: 3. Jakie najciekawsze wypowiedzi o. Rydzyka znaleźliśmy w sieci czy usłyszeliśmy [proszę podawać źródła, żeby nie było nadużyć] Coś tylko słyszałem, że obraził parę prezydencką. Nie interesuję się tym zbytnio, gdyż większość duchownych nie zasługuje zazwyczaj na to aby się nimi interesować (w moim przypadku). Cytuj: 4. Rola o. Rydzyka dla budowania pozytywnego/negatywnego obrazu KK w Polsce.
W Polsce to mało powiedziane. Wśród polskich ateistów np. obraz KK będzie zawsze netatywny.
Jeżeli mówisz o znacznej części społeczeńśtwa którzy uważają się zakatolików, a uczęszczają do kościoła wyłącznie dlatego, że inni to robią, lub dla świętego spokoju. To zapewne, obraz KK, bez względu na rydzyka również jest dla nich obojętny i nieciekawy.
Jeżeli mówisz o tych którzy dotują Rydzyka, czyli starsze babcie, które chcą dalszą część życia spędzić na łąkach niebiańskich, z lwem i jagnięciem u boku, a przez przelanie gotówki, zapewnić sobie modlitwę ogromnych rzeszy babć, to powiem, że Rydzyk, buduje w swoim Radio bardzo pozytywny obraz KK, i one na pewno w to wierzą.
Rydzyk wie, że nie będzie żył wiecznie, jego imperium upadnie. A kto przejmie nad nim kontrolę jak nie KK, który kontroluje zakon, do którego należy ów ojciec ? KK i Rydzyk to jedno. Zresztą mało księży pracuje w RM ? Gdyby byli przeciwni, to by się odcięli od tego radia i telewizji.
Jeżeli zaś mówisz o reszcie społeczeństwa czyli katolikach, którzy w bozie wierzą ale złego ojca nie lubią, to zapewne, w ich główkach tkwi myśl, że ojciec rydzyk, to ojciec redemptorysta, a to nie to samo co ksiądz.
Ojciec jest zły, a ksiądz dobry. I tak zostanie. Radia Maryja nie słuchamy, bo to dla głupich babć, posłuchamy Rmf, Ale do nieba iść trzeba, więc KK bardzo dobry jest.
[quote]5. Kto powinien przepraszać kogo, czyli czy prezydent Rydzyka czy Rydzyk prezydenta. [/b][quote]
Przeprosić powinien, choć nie musi ten, kto obraził, więc Rydzyk. Ale najpierw Kaczyński i żona powinni powiedzieć, czy poczuli się obrażeni, bo oni za bardzo nie wiedzą, czy się poczuli.
Jeżeli się faktycznie poczuli, to powinni to oznajmić, i ojciec powinien przeprosić. Choć fizycznie nie musi, bo ma dość szmalu, aby nie musieć przepraszać.
Takie oto opinie.
|
Cz lip 12, 2007 20:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To ja najpierw w temacie odpowiem, a potem będzie offtop podpisowy, ok?
No więc:
Cytuj: A okreslenie, ze o.Rydzyk posługuje się językiem Lucyfera jest duużą przesadą...Nie mówiąc juz o tym, że nie wiemy jakim językiem posługuje się Lucyfer... Myślę, że z bajek i apokryfów, jakie znam mogę powiedzieć, że Lucek posługuje się językiem przewtornym i fałszywym. Czasem słodzi do przesady, to znów kłamstwami stara się sprowadzić na złą drogę. Zupełnie jak nasz naczelny redemptorysta. Cytuj: Hmm...Tylko taki sposób argumentacji to pewna pułapka...Bo słuchacz RM powie, że przeciwnik RM nie ma rozumu, i vice versa- i co z tego wyjdzie- kłótnia przedszkolaków: Tak, nie tak, nie TAK, NIE...
Ja tam nie wiem, komu kto obiecywał i szczerze mówiąc mało mnie to obchodzi. I nawet jeśli Kaczor wygrał wybory dzięki elektoratowi RM, to nie daje podstawy Rydzykowi do sugerowania eutanazji pani prezydent i obrażania wprost milionów ludzi [słynne pojawiające się co jakiś czas antysemickie wypowiedzi].
Użyszkodniku, mój podpis znaczy tyle, co elen sila lumenn omentielvo, czyli w elfickim języku quenya "gwiazdy świecą nad godziną naszego spotkania" - tradycyjne i uroczysta pozdrowienie. Jako Tolkienista amator i wielki fan nie mogłem się powstrzymać. 
|
Cz lip 12, 2007 20:31 |
|
 |
magorek
|
ta ankieta jest źle zrobiona  bo opcje wyboru są niepełne  : ja mam bardzo złą opinię o rydzyku, a nie tylko negatywną 
|
Cz lip 12, 2007 21:17 |
|
 |
Mark Zubek
|
Nie zaskoczę swoim zdaniem;
Ojciec Rydzyk jest wzorem księdza :-)))
1) Przepowiada Ewangelię i przekłada ją na aktualne warunki społeczno polityczne.
2) Nie unosi się nad ziemią lewitując na skrzydłach swojej wyimaginowanej świętości, lecz twardo po niej idzie, nawet jeśli kamienie ranią stopy a węże gryzą boleśnie.
3) Nie boi się trudnych tematów i wielkich tego świata.
4) Kieruje się miłością do Boga i człowieka.
5) Wypomina grzech każdemu prosto w oczy aby się poprawił
a nie słodzi lukrowanym jadem kłamstwa aby sobie zjednać ich
przychylność.
6) Za to, że wypowiedział prywatną wojnę szatanowi i obnaża
zbrodnicze działanie szatana na ziemi.
7) Że jest wierny Kościołowi i Papieżowi.
8) Ujmuje swoją upartą potrzebą sprawiedliwości.
9) Że jest człowiekiem sukcesu, pomimo że niczego nie ukradł i sobie nie przywłaszczył.
10) Za to ze ma siłę jeszcze modlić się za swoich wrogów i prześladowców
co jest czynem heroicznym, zwłaszcza gdy czyta się coraz nowe
kłamstwa, paszkwile, obelgi i przezwiska.
Po prostu jest O.K. ........i za to lubię Ojca Rydzyka.
|
Cz lip 12, 2007 21:33 |
|
|
|