|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Stranger
|
 Nakrycie głowy ?
List pierwszy św. Pawła do Koryntów (I. Ad Corinthios)
11:1 - Bądźcie naśladowcami moimi, jakom i ja Chrystusowy;
11:2 - A chwalę was, bracia! iż pamiętacie wszystkie moje nauki, a jakom wam podał, podania trzymacie.
11:3 - A chcę, abyście wiedzieli, iż każdego męża głową jest Chrystus, a głową niewiasty mąż, a głową Chrystusową Bóg.
11:4 - Każdy mąż, gdy się modli albo prorokuje z przykrytą głową, szpeci głowę swoję.
11:5 - I każda niewiasta, gdy się modli albo prorokuje, nie nakrywszy głowy swojej, szpeci głowę swoję; boć to jedno, a toż samo jest, jakoby ogolona była.
11:6 - Albowiem jeźli się nie nakrywa niewiasta, niechże się też strzyże; a jeźli szpetna rzecz jest niewieście, strzyc się albo golić, niechże się nakrywa.
11:7 - Albowiem mąż nie ma nakrywać głowy, gdyż jest wyobrażeniem i chwałą Bożą; ale niewiasta jest chwałą mężową.
11:8 - Bo mąż nie jest z niewiasty, ale niewiasta z męża.
11:9 - Albowiem mąż nie jest stworzony dla niewiasty, ale niewiasta dla męża.
11:10 - A przetoż niewiasta powinna mieć władzę na głowie dla Aniołów.
11:11 - A wszakże mąż nie jest bez niewiasty, ani niewiasta nie jest bez męża w Panu.
11:12 - Albowiem jako niewiasta z męża jest, tak też mąż przez niewiastę; jednak wszystkie rzeczy są z Boga.
11:13 - Sami u siebie rozsądźcie, przystoili niewieście bez nakrycia modlić się Bogu?
11:14 - Azaż was i samo przyrodzenie nie uczy, iż mężowi, gdyby włosy zapuszczał, jest mu ku zelżywości?
11:15 - Ale niewiasta, jeźli zapuszcza włosy, jest jej ku poczciwości, przeto iż jej włosy dane są za przykrycie.
11:16 - A jeźliby się kto zdał być swarliwym, my takiego obyczaju nie mamy, ani zbory Boże.
11:17 - A to opowiadając nie chwalę, że się nie ku lepszemu, ale ku gorszemu schodzicie.
11:18 - Albowiem najprzód, gdy się wy schodzicie we zborze, słyszę, iż rozerwania bywają między wami, i poniekąd wierzę.
11:19 - Bo muszą być kacerstwa między wami, aby ci, którzy są doświadczeni, byli jawnymi między wami.
11:20 - Gdy się wy tedy wespół schodzicie, nie jest to używać wieczerzy Pańskiej.
11:21 - Albowiem każdy wieczerzę swoję pierwej zjada i jeden łaknie, a drugi jest pijany.
11:22 - Azaż domów nie macie do jedzenia i do picia? Albo zborem Bożym gardzicie i zawstydzacie tych, którzy nie mają? Cóż wam rzekę? Pochwalęż was? W tem nie chwalę.
11:23 - Albowiem jam wziął od Pana, com też wam podał, iż Pan Jezus tej nocy, której był wydan, wziął chleb,
11:24 - A podziękowawszy, złamał i rzekł: Bierzcie, jedzcie; to jest ciało moje, które za was bywa łamane; to czyńcie na pamiątkę moję.
11:25 - Także i kielich, gdy było po wieczerzy mówiąc: Ten kielich jest nowy testament we krwi mojej; to czyńcie, ilekroć pić będziecie, na pamiątkę moję
11:26 - Albowiem ilekroć byście jedli ten chleb i ten kielich byście pili, śmierć Pańską opowiadajcie, ażby przyszedł.
11:27 - A tak, kto by jadł ten chleb, albo pił ten kielich Pański niegodnie, będzie winien ciała i krwi Pańskiej.
11:28 - Niechże tedy człowiek samego siebie doświadczy, a tak niech je z chleba tego i z kielicha tego niechaj pije.
11:29 - Albowiem kto je i pije niegodnie, sąd sobie samemu je i pije, nie rozsądzając ciała Pańskiego.
11:30 - Dlatego między wami wiele jest słabych i chorych, i niemało ich zasnęło.
11:31 - Bo gdybyśmy się sami rozsądzali, nie bylibyśmy sądzeni.
11:32 - Lecz gdy sądzeni bywamy, od Pana bywamy ćwiczeni, abyśmy z światem nie byli potępieni.
11:33 - Ale tak, bracia moi! gdy się schodzicie ku jedzeniu, oczekiwajcie jedni drugich.
11:34 - A jeźli kto łaknie, niechże je w domu, abyście się na sąd nie schodzili. A inne rzeczy, gdy przyjdę, postanowię.
|
Pt sie 27, 2004 11:20 |
|
|
|
 |
elka
|
a mozesz strangerze napisać, dlaczego ten cytat z Pisma św umieściłes w tym dziale? chcialbys rozważyć duchowy aspekt nakrywania głowy?
|
Pt sie 27, 2004 11:24 |
|
 |
Stranger
|
Chciałbym dowiedzieć się wszystkiego na ten temat
Ps. Zastanawia mnie jedno jeśli Jezus miał długie włosy więc jak to się odnosi do listu św. Pawła do Koryntów?:>
|
Pt sie 27, 2004 11:35 |
|
|
|
 |
Stranger
|
Ps2. Dlaczego kobiety powinny mieć nakrytą głowę a mężczyźni nie ?
|
Pt sie 27, 2004 11:57 |
|
 |
Stranger
|
|
Pt sie 27, 2004 12:20 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
hmm... jakby to powiedziec jesli chodzi o wlosy kobiece... Kobieta w swej budowie ma kilka "gadzetow", ktorymi czaruje mezczyzn: piersi, nogi i wlasnie miedzy innymi wlosy. Wlosy w historii staly sie narzedziem do czarowania mezczyzn. Do ich zdobywania i moze to smieszne ale tak bylo.
Zreszta trzeba troszke popatrzec na historie. Mlode kobiety sobie brykaly z odkryta glowa az do zamaz pojscia. Potem byl welon slubny, a na koniec czepiec Kobiety mialy zakrywac swe atuty aby nie pobudzac meskich instynktow i nie narazac meza na hanbe. 
Teraz jeszcze co jakis czas mozna zobaczyc np starsze panie w kosciolach z chusta na glowie, zakrywajaca ich wlosy. I to jakies tam pobrzmiewanie tradycji. Sama tradycja jeszcze w niektorych sytuacach przetrwala np. na kazdej audjencji papieskiej kobiety zawsze maja zakryte wlosy 
Ot to chyba tyle z siersciowych ciekawostek  Pozdrawiam serdecznie 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pt sie 27, 2004 21:24 |
|
 |
Wojtek37
|
No nie wiem czy wiecie, ale ceremoniał dyplomatyczny nie pozwala do papieża kobiecie podejść podczas Eucharystji z odkrytą głową, co można zobaczyć jak koronowane głowy państw, czy inne matrony. Zaopatrzyne są w woal. Nawet nasza Pani nr. 1 J. Kwaśniewska posiadała takowy. A w Polsce nie nisiła takiego nakrycia jeśli już to jakiś gustowny kapelusz.
Więc jasno wynika z powyższego, iż jest to związane z regionem świata i tradycją.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
So sie 28, 2004 11:08 |
|
 |
Agniesia
|
1)Hm.. A skąd wiadomo, ze Pan Jezus miał długie włosy?
2)Dlaczego kobieta powinna nakrywać głowę? Oznaka uległości dla Aniolów.
Dlaczego kobiety, a mężyczźni nie?
"11:7 - Albowiem mąż nie ma nakrywać głowy, gdyż jest wyobrażeniem i chwałą Bożą; ale niewiasta jest chwałą mężową.
11:8 - Bo mąż nie jest z niewiasty, ale niewiasta z męża.
11:9 - Albowiem mąż nie jest stworzony dla niewiasty, ale niewiasta dla męża."
|
Śr paź 13, 2004 22:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skąd wiemy, że Jezus miał długie włosy..? Chociażby z wizerunku Jezusa Miłosiernego , namalowanego wg wizji św. Faustyny
Jeśli chodzi o przykrywanie głowy przez kobiety, rzeczywiście ma to związek z dawnymi obyczajami . Kobiety zamężne nakrywały głowę czepcem, a swe piękne włosy pokazywały jedynie mężowi.
Nie rozumiem, czemu piszecie, że kobieta powinna nakrywać głowę? Wydaje mi się, że obecnie jest to możliwość , a nie obowiązek i zaliczam to do przywilejów - zwłaszcza zimą  Kobieta może mieć nakrytą głowę , a mężczyzna musi zdjąć czapkę.
Jest to gest szacunku. Nawet biskupowi zdejmuje się piuskę przed modlitwą eucharystyczną.
|
N gru 19, 2004 18:39 |
|
 |
HYACYNTHVS
|
U mnie na indultowej Mszy Swietej Trydenckiej wszystkie panie nosza nakrycie glowy i suknie za kolana. Piekna tradycja, jest szacunek i powaga w Swiatyni Boga.
|
N gru 19, 2004 19:49 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|