Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sens modlitwy 
Autor Wiadomość

Tak, czciłbym Boga wtedy, tak jak obecnie całe stworzenie czci Boga, swojego Stwórcę. Boga nie czci się po to, żeby uzyskać zbawienie

I po co? Po co cokolwiek/kogokolwiek czcić? Jeśli stwórcą był wybuch, to będziesz go czcił?
To jest chyba jakaś wewnętrzna chęć podporządkowania się i czczenia stworzyciela. Głupota.

So kwi 12, 2008 10:00
Zobacz profil ICQ YIM

Zapomniałem spytać jeszcze: Czy gdyby stwórca, to była jakaś istota, która teraz próbuje zgładzić człowieka, bo np. to był jedynie jej nieudany eksperyment, to też byś ją czcił, mimo tego, iż byłby to wróg ludzkości?

So kwi 12, 2008 10:02
Zobacz profil ICQ YIM

Zapomniałem spytać jeszcze: Czy gdyby stwórca, to była jakaś istota, która teraz próbuje zgładzić człowieka, bo np. to był jedynie jej nieudany eksperyment, to też byś ją czcił, mimo tego, iż byłby to wróg ludzkości?

Powiem Ci szczerze, że to dla mnie zbyt daleko posunięta gdybologia. Nie umiem sobie tego wyobrazić.

Cytuj:
I po co? Po co cokolwiek/kogokolwiek czcić? Jeśli stwórcą był wybuch, to będziesz go czcił?
To jest chyba jakaś wewnętrzna chęć podporządkowania się i czczenia stworzyciela. Głupota.

To jest bolączka naszych czasów. Wszystko musi być "po coś", wszystko musi przynieść określone profity, inaczej jest "głupotą". Chyba zapomnieliśmy, że mnóstwo rzeczy nie robi się "po coś", ale "z powodu"

So kwi 12, 2008 10:05

To jest bolączka naszych czasów. Wszystko musi być "po coś", wszystko musi przynieść określone profity, inaczej jest "głupotą". Chyba zapomnieliśmy, że mnóstwo rzeczy nie robi się "po coś", ale "z powodu"

Nie robi się jednak rzeczy bezsensownych i NIGDY się nie powinno. Tu nie chodzi o żadne profity, tylko o brak jakiegokolwiek pozytywnego skutku w rzeczywistości.

So kwi 12, 2008 10:11
Zobacz profil ICQ YIM

Tu nie chodzi o żadne profity, tylko o brak jakiegokolwiek pozytywnego skutku w rzeczywistości.

"Pozytywne skutki w rzeczywistości" to jak najbardziej profit.

So kwi 12, 2008 12:08

Chodzi o to, iż jeżeli modlitwa: nie pomoże mi, żadnej z istot, bogu, ani w żaden sposób jakiemuś środowisku, TO JEST BEZ SENSU. Nie chodzi tu o jedną osobę i o jej interesy. Tylko o ogół.

So kwi 12, 2008 12:55
Zobacz profil ICQ YIM

Kod:
Chodzi o to, iż jeżeli modlitwa: nie pomoże mi, żadnej z istot, bogu, ani w żaden sposób jakiemuś środowisku, TO JEST BEZ SENSU. Nie chodzi tu o jedną osobę i o jej interesy. Tylko o ogół.
Aha.
A od kiedy to masz możliwość stwierdzić, że modlitwa nie pomoże tobie ani innym? Nie masz środków ani wiedzy potrzebnej do tego.

So kwi 12, 2008 13:14

Aha.
A od kiedy to masz możliwość stwierdzić, że modlitwa nie pomoże tobie ani innym? Nie masz środków ani wiedzy potrzebnej do tego.

Argh!
Nie chodziło mi o żadną modlitwę, tylko powołałem się na taki przykład, bo innego nie chciało mi się szukać. Chodziło mi o pokazanie, że czczenie stworzyciela dla samego czczenia jest bez sensu.

So kwi 12, 2008 13:19
Zobacz profil ICQ YIM

Mógłbyś rozwinąć, tj napisać co to znaczy w praktyce,że Jezus wybrał Boga ?

Chodziło mi o to, że zawsze pełnił wolę Bożą

Cytuj:
To też mógłbyś rozwinąć...?

Chyba,że chodzi Ci o to,że całe stworzenie postepując po prostu zgodnie ze swoją daną przez Boga naturą czci go juz tym samym? I rozumiem,ze to całe stworzenie Boga nie wybiera ?

Coś w tym kierunku

Cytuj:

Cytuj:
Argh!
Nie chodziło mi o żadną modlitwę, tylko powołałem się na taki przykład, bo innego nie chciało mi się szukać. Chodziło mi o pokazanie, że czczenie stworzyciela dla samego czczenia jest bez sensu.

Jest kilka rodzajów modlitwy. Modlitwa błagalna jest jednym z tych rodzajów. A czczenie może wynikać choćby z wdzięczności za sam fakt powołania do istnienia. Wcale nie musi być po coś.

So kwi 12, 2008 13:33

Kod:

I znowu: nie masz środków ani wiedzy potrzebnej do jednoznacznego stwierdzenia tego. Może nie ma sensu, a może ma.
Dla mnie ma sens choćby przez to, że buduje w człowieku pokorę i oddanie innym.

So kwi 12, 2008 13:38

I znowu: nie masz środków ani wiedzy potrzebnej do jednoznacznego stwierdzenia tego. Może nie ma sensu, a może ma.
Dla mnie ma sens choćby przez to, że buduje w człowieku pokorę i oddanie innym.

Eh...
Zakładamy, że odgórnie coś nie ma sensu. Nie ma z tego żadnych korzyści NIKT. TO ZAŁOŻENIE!!!
Po co to robić?
Kamyk powiedział, że niezależnie od tego, jaki by był nasz stworzyciel, to by go czcił, a ja mówię, że to bez sensu.

So kwi 12, 2008 13:43
Zobacz profil ICQ YIM

Zakładamy, że odgórnie coś nie ma sensu. Nie ma z tego żadnych korzyści NIKT. TO ZAŁOŻENIE!!!

Nie widzę podstaw do przyjmowania założeń wynikających z braku wiedzy.

Radaromontis napisał(a):
Kamyk powiedział, że niezależnie od tego, jaki by był nasz stworzyciel, to by go czcił, a ja mówię, że to bez sensu.

A ja uważam, że to bardzo mądre postępowanie.
Jak się ma przykładowo złych rodziców to można ich nie szanować, co jest częste, ale jest po prostu zwykłym, bezrefleksyjnym i prymitywnym determinizmem psychicznym, ale można też szanować ich jako osoby, które dały życie i wychowały na tyle, na ile zdołały, choć można się nie zgadzać z ich czynami, motywacjami... To wcale nie wyklucza szacunku, czci, co więcej - jest bardziej wartościowe duchowo.

Dla mnie nawet modlitwa do marchewki ma sens bo buduje w człowieku pokorę i oddanie innym, choć oczywiście ciężko znaleźć szczery powód do takiej modlitwy.
Sam fakt modlenia się, oddania się, okazania pokory ma sens.
Ja przykładowo nie wierzę we wszechwiedzę i wszechmoc Boga, co więcej, uważam, że On też cierpi i miewa chwile słabości, ale modlę się do Niego i o Niego, bowiem to otwiera mnie na współczucie, miłość i dobroć, co jest wymiernym profitem w stawaniu się lepszym człowiekiem :)

So kwi 12, 2008 14:27

Nie widzę podstaw do przyjmowania założeń wynikających z braku wiedzy.

OMG! Czy ty nie rozumiesz, że ja po prostu obrazuję Ci sytuację? Tu nie chodzi o tą modlitwę! Po prostu wcale nie tak łatwo znaleźć jest totalnie w 100% bez sensowną czynność. Dlatego zakładam np. że trzymanie ręki w górze jest bezsensowne. A ty na to "nie, bo pracują mięśnie blablabla...".
Kod:
A ja uważam, że to bardzo mądre postępowanie.
Jak się ma przykładowo złych rodziców to można ich nie szanować, co jest częste, ale jest po prostu zwykłym, bezrefleksyjnym i prymitywnym determinizmem psychicznym, ale można też szanować ich jako osoby, które dały życie i wychowały na tyle, na ile zdołały, choć można się nie zgadzać z ich czynami, motywacjami... To wcale nie wyklucza szacunku, czci, co więcej - jest bardziej wartościowe duchowo.

Nie widzę powodu, do czczenia rodziców, którzy stworzyli mnie bez wysiłku(bez porodu), którzy mnie nie wychowali, których w życiu nie widziałem na oczy i których nie znam. Będę ich traktował jak każdą inną osobę. Fakt stworzenia mnie nic nie zmienia.
Kod:
Dla mnie nawet modlitwa do marchewki ma sens bo buduje w człowieku pokorę i oddanie innym, choć oczywiście ciężko znaleźć szczery powód do takiej modlitwy.

Módl się do marchewki przez rok, a potem sprawdź, czy jesteś bardziej pokorny...
Kod:
Sam fakt modlenia się, oddania się, okazania pokory ma sens.
Ja przykładowo nie wierzę we wszechwiedzę i wszechmoc Boga, co więcej, uważam, że On też cierpi i miewa chwile słabości, ale modlę się do Niego i o Niego, bowiem to otwiera mnie na współczucie, miłość i dobroć, co jest wymiernym profitem w stawaniu się lepszym człowiekiem

Okej. Kiedy człowiek będzie tonąć, okaż mu miłosierdzie i módl się za niego, żeby nie utonął. To zdecydowanie lepsze, niż działanie. Jak chcesz pomóc temu nieboskiemu bogu, to nie módl się do niego, tylko pracuj nad czymś, co może mu pomóc. To żałosne i bezsensowne.
Wyobraź sobie, że masz kupę roboty. Obok Ciebie jest osoba, która bardzo Cię lubi i chcę Ci pomóc. Ty jej nie prosisz o pomoc, bo nie chcesz się narzucać, wobec tego ona jedynie godzinami stoi nad tobą i mówi "ty to masz pecha, tak mi Ciebie szkoda...".

So kwi 12, 2008 14:37
Zobacz profil ICQ YIM
zbanowany na stałe

Fakt stworzenia mnie nic nie zmienia.

No jak nie? Przecież to dzięki niemu możesz wybierać, czy będziesz czcił czy nie.

So kwi 12, 2008 14:47

No jak nie? Przecież to dzięki niemu możesz wybierać, czy będziesz czcił czy nie.

Co z tego?

So kwi 12, 2008 15:20
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona