|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Ad. 1 Cos na temat zycia na slasku
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Ad. 1 Cos na temat zycia na slasku
A coś mi się wydaje, że naprawdę warto pozostawić tę problematykę do przedyskutowania. ...
Problematykę szalenie niewygodną dla wielu - lecz podjęcie której wydaje mi się niezbędne.
Lecz - muszę przyznać rację Moderacji.
Nie może ta dyskusja przebiegać w atmosferze wzajemnej zawiści i pomówień.
Musi odbyć się ta dyskusja w granicach kutury. Przerzucając się argumentacją - a nie epitetami ...
Unikanie tej problematyki już daje swoje efekty - choćby w postaci tych 120 000 osób, które nie opowiadają się za narodowością polską, niemiecką - lecz sląską. Daje również efekty w postaci rosnącej liczby mniejszości niemieckiej w Polsce. ...
Te liczby są nazbyt wymowne - a jestem przekonany, że będą jeszcze rosnąć. Przynajmniej tak długo, jak długo nie zostanie odpowiednio rozwiązana sprawa Śląska i Ślązaków ...
To, o czym piszemy - zarówno ja, jak i Teofil i Belizariusz - jest prawdą.
Szalenie bolesną i niewygodną - lecz szczerą.
Nie chodzi przy tym by jątrzyć - lecz szczerze przedstawić problematykę i znaleźć środki zaradcze.
Satysfakcjonujące zarówno Ślazaków jak i ludność napływową ...
Historia Śląska i Ślązaków jest bowiem historą niezwykłą ...
Jest historią ziem wraz z zamieszkałą na nich ludnością - których każdy wpierw się zapierał ...
Król Kazimierz Wielki sprzedał te ziemie Niemcom - po czym, po kilkuset latach, ludność zamieszkująca te ziemie opowiedziała się za polskością ...
I bili się o te ziemie wszyscy, którzy tylko mogli ...
Zawsze bowiem znajdował się na peryferiach państw - Polski, Czech, Austrii Niemiec (i Prus)
Ziemia, która początkowo wydawała się bezużyteczą - kryje w sobie bowiem wiele bogactw - głeboko skrywanych ...
Węgiel kamienny, rudy cynku i ołowiu oraz surowce skalne. Mniej obficie występują tu rudy żelaza i sól kamienna. W Rybnickim Okręgu Węglowym oprócz węgla eksploatuje się gaz ziemny. Wśród minerałów wydobywanych w znacznych ilościach na Wyżynie Śląskiej i Krakowsko - Częstochowskiej przodujące miejsce zajmują wapienie i dolomity oraz piaski szklarskie.
Jest też inne przeogromne bogactwo - pracowici ludzie, żyjący od wieków swoimi zwyczajami ...
Którzy w tej chwili mają bardzo często poczucie wyobcowania. Którym na codzień daje się do zrozumienia, że są obywatelami III kategorii - tylko dlatego, że są Ślązakami.
I zapomina sie, że to przeciez ludność śląska opowiedziała się za polskością...
Że gdyby właśnie nie ci Ślązacy - to bogactwa i przemysł tej ziemi należałby prawdopodobnie do Niemiec lub Czech ... A nie do Polski.
Zatem - prosiłbym jednak o odblokowanie tematów.
A użytkowników o kuturę wypowiedzi - i nie obrażanie bezpodstawne.
Na podstawie tylko własnego "widzimisię"...
Zaznaczam - problematyka jest szalenie trudna ... problematyką, którą wielu chciałoby przemilczeć ...
Jest to bowiem historia ludu, który opowiedział się za polskością - jednak został potraktowany niemalże jako naród podbijany.
Pełną wielu wzajemnych waśni i animozji.
A czas najwyższy z tym skończyć ...
Czas najwyższy dać nam możliwość przedstawienia problematyki.
Nie po to, by waśnić - lecz po to, by wzajemnie szukać dróg porozumienia i zażegnania kryzysu...
Kryzysu, który istnieje - i po cichu narasta ...
Lecz - czy jest godne chrześcijanina przemilczać prawdę ?
Jeszcze raz apeluję o powstrzymanie nerwów i rzetelne wysłuchanie argumentacji ...
|
Wt wrz 21, 2004 15:59 |
|
|
|
 |
elka
|
Cytuj: Zatem - prosiłbym jednak o odblokowanie tematów.
nie mam nic przeciwko temu tematowi - jestem w połowie ślązaczką z racji tego, że ojciec był Ślązakiem, interesuję sie też historią i w ogole historię bardzo lubie jednakże w pewnym momencie w tej dyskusji nieważna stała sie historia, a własne jej rozumienie, bardzo subiektywne - do czego każdy ma prawo
jednak pojawiły sie zarzuty czesto godzące własnie nie w meritum omawianego problemu a w druga osobę, myśle ze jeden dzien bez dyskusji to za mało, byście umieli spojrzeć na wzajemne argumenty bez nadmiernych emocji, bez przypisywania drugiej stronie złych intencji
dlatego podtrzymuję decyzję zablokowania tego tematu, ale do piątku włącznie i jednocześnie bardzo proszę o podawanie w dalszej dyskusji źródeł, na które sie będziecie powoływali przy przedstawianiu faktów historycznych
|
Wt wrz 21, 2004 16:49 |
|
 |
Gość
|
Chyba jedna z nie wielu wypowiedzi z Ddv się zgadzam w całości!
Jest na Śląsku miejsce dla Narodowość i śląskiej . Czy Podobnych Organizacji
Zgadzam się co do wypowiedzi Belizariusza Cytuj: Po jednej i po drugiej stronie (goroli i hanysow) znajduja sie osoby wspaniale i bardzo wartosciowe...niestety po obu stronach mozna takze znalezc typowe "mendy spoleczne". Mysle, ze najlepiej byloby wyeliminowac i zapomniec te zle rzeczy i pomyslec o wspolnym budowaniu przyszlosci..
W najbliższym czasie na terenie Polski i Ślaska zapewne osiedlą się Afro-Polacy . (słowo murzyn podobno jest słowem obraźliwym ) i inni kolorowi mieszkańcy
Tak stało się w Niemczech i pozostałych krajach Unii .
Śląsk od niepamiętnych czasów jest zamieszkiwany przez różne nacje ...11
. A to mieszkali tu Niemy, Żydzi Czesi i jeszcze zapewne inne nacje.. Konfliktów narodowościowych na tym tle za wiele nie było.. Tylko kwestia czasu jak na naszych ulicach pojawią sie inne nacje ..
Po wejściu do UE Europa to wielki jeden dom w którym mieszka wielu..
Dlatego dla tego regionu trzeba stworzyć warunki takie aby odtworzyć gospodarkę rabunkową jaką tu przyniósł komunizm . Opętańczy tręd za wydobyciem surowców mineralnych....
Faktem jest że ok 1945 roku wielu rodowitych Ślazaków doznało krzywd o d Polaków . Polacy ci byli podburzani przez ówczesne władze . Natomiast na kpinę zakrawa fakt że władze III RP traktują ten teren jak konieczne zło Mało tego słyszy się tu ówdzie opowiastki.
Typu teraz Region Śląski cierpi za przywileje jakie mino za komuny . To jest książeczki lepsze zaopatrzenie w sklepach . Zapominając o najważniejszym . To Środkom ze Śląska zawdzięczamy odbudowę całej Polski. To za dewizy uzyskiwane w minionych latach na Śląsku budowano Stocznie fabryki i inne zakłady przemysłowe , odbudowywano stolicę i wiele miast w Polsce. Dzisiaj ten region staje się zapomniany przez władze centralne jak i ludzi którzy czasami temu regionowi wiele zawdzięczają.. Dlatego Ślązacy i gorole zamieszkujący dzisiaj te tereny jadą na jednym wozie doli i niedoli . Faktycznie czas te sfary skończyć.
A nie rozliczać dzieci tych co za namową ą innych nieśli te szturmówki o których pisał Teofil..
No właśnie według mnie nie ma miejsca na organizacje typ Polska dla Polaków
Śląsk dla Ślązaków,
Niemcy dla Niemców .. Taka postawa rodzi nienawiść..
Takim postawom mówię NIE A tak odebrałem ,niektóre wypowiedzi w poprzednich tematach o podobnej tematyce..
Pozdrawiam
Godunow
|
Wt wrz 21, 2004 16:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elko !
http://www.zss3.chorzow.all.pl/addons/s ... actwa.html
Godunowie !
Mam bardzo powazne pretensje - szczególnie o Twoje zarzuty.
Jednak - udowodnię prawdziwośc swoich, i inych osób słów oraz niepradziwość Twoich w taki sposób, by nie robić awantury na Forum ...
W powyższym tekście nie uwzględniłeś jednej, najważniejszej sprawy.
Właśnie sedna tego, dlaczego rodowici Ślązacy nie podpisali w spisie narodowości polskiej lecz śląską, bądź niemiecką.
1.Chodzi właśnie o to, że będąc rodowitym mieszkańcem tych ziem - na codzień nie mogę porozumiewać się swoją mową.
2. Nie mogę się pochwalić dokonaniami, które - jako rodowitym mieszkańcom tych ziem udało sie wypracować. A jest tego bardzo wiele.
ad.1 - Mieszkając w dużym mieście wystarczy czasem powiedzieć jedno - dwa słowa by "nadziać się" na odpowiedź:
- "a pan polak" ? (w najlepszym przypadku)
- "czy wy ślazacy nie nauczycie się po polsku mówiić" ?
bądź
- "wy...aj do niemiec, szwabie, boś nie polak"
Doszło do tego, że czasami wręcz przechodzę na "czysty polski" po to, by nie wysłuchiwać złośliwych uwag.
A po to, by posłuchać czystej ślaskiej mowy muszę wyjechać do małego miasteczka lub na wieś śląską ... Lub posłuchać kaset z konkursu "Po naszymy czyli po śląsku" organizowanego prawie corocznie przez Panią Marię Pańczyk z PR Katowice.
A bywalo i tak, że za kilka słów w rodzimej mowie chciano mnie pobić ...
Wśród wyzwisk i epitetów ...
I pełną rację miał Teofil pisząc o historii jak do tego doszło.
cdn - musze przerwać
|
Wt wrz 21, 2004 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Śląsk
Ddv, ja już więcej na ten temat nie napiszę. Zostało nas dwóch na placu boju a ja chciałbym w spokoju zamknąć oczy na wieki. I tak mając świadomość tego, że obecnie na Śląsku przeważają ludzie pokroju Godunowa, juz tylko jedna refleksja mi się nasuwa:
CICHO
Cicho boską spełnić wolę,
Cicho bliźnim ulżyć dolę,
Cicho kochaj ludzi, Boga,
Cicho – oto święta droga.
Cicho ze swymi dzielić radość,
Cicho wszystkim czynić zadość,
Cicho innych błędy znosić,
Cicho życzyć, błagać, prosić.
Cicho zrzec się, ofiarować,
Cicho ból swój w sercu chować,
Cicho jęki w niebo wznosić,
Cicho, skrycie, łzą się rosić.
Cicho, kiedy ludzie męczą
Cicho, gdy pokusy dręczą,
Cicho zmiany życia znieść,
Cicho krzyż z Jezusem nieść.
Cicho Jezus w Hostii Sam,
Cicho – milcząc – mówi nam.
Cicho ufaj Zbawcy Swemu,
Cicho tęsknij, wzdychaj k’Niemu.
Cicho z cnoty zbieraj plon,
Cicho, aż nadejdzie zgon;
Cicho ciało spocznie w grobie,
Cicho da Bóg niebo Tobie !
Cicho ciało spocznie w grobie, chyba że nas nawet z grobów powyrzucają. Bo przecież: Śląsk to Polska, Ślązacy nie Polacy.
Ale tego to już na pewno nie będę odczuwał.
|
Wt wrz 21, 2004 18:18 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
Mam pytanie ddv 163 - co to jest narodowość Śląska, bo nawet w necie nic na ten temat nie znalazlem, jak nie ma narodowości kaszubskiej, I chyba jak pamiętam zgadzałeś się ze mną w tej materii, czy może się mylę?.
Całe młode lata spędziłem latem na kaszubach i nigdy mi ich ggawara nie przeszkadzała, tak jak lubię mowę ślązaków. Ale własne Państwo - to chyba drobna przesada.
Nie wiem czy łapiecie spectrum tego zagadnienia? - Lecz dyskryminacja innych niż mu jest jak dla mnie grzechem
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Wt wrz 21, 2004 18:48 |
|
 |
elka
|
przykre, że nie macie ochoty przemodlić tematu Śląska - bo tak rozumiem próbę kontynuowania tego wątku mimo moich wyraźnych słów o danie sobie czasu na ochłonięcie i przemodlenie problemu...
zamykam ten wątek, a kolejne bede usuwala elka
|
Wt wrz 21, 2004 19:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|