"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Pytanie brzmi - czy przeczytałeś książkę Richarda Dawkinsa "Bóg Urojony"?
Dlaczego pytam? Ponieważ wiele osoób na tym forum się do niej odnosi (pozytywnie lub negatywnie), a właściwie chciałbym się dowiedzieć ilu z nich naprawdę ją przeczytało. 'Przeczytać' traktujcie tutaj jako zgłębienie od deski do deski.
|
N lis 09, 2008 22:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem ateistą, ale nigdy nie przeczytałem, żadnej książki Dawkinsa, ani innych jemu podobnych...
Aż wstyd. Ale nadrobię to. 
|
N lis 09, 2008 22:49 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Nie, ponieważ nie było mnie mnie na nią stać.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
N lis 09, 2008 22:54 |
|
|
|
 |
No
|
może kiedyś ją przeczytam...
|
N lis 09, 2008 23:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jestem ateistą, ale nigdy nie przeczytałem, żadnej książki Dawkinsa, ani innych jemu podobnych...
Co znaczy jemu podobnych? Dawkins pisze generalnie dobre książki ale o tematyce zgoła nie antyreligijnej. No powiedzmy 2-3 dobre książki, bo niestety reszta przeciętna albo poniżej oczekiwać. W tym niestety BU, mimo wszystko. Co do innych jego książek, mimo, że ma wiele ciekawych spostrzeżeń, to w książkach jest mnóstwo błędów, bądź nadinterpretacji, tak że trzeba uważać, co się czyta niestety i to nieustannie.
|
Pn lis 10, 2008 0:05 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Nie czytałem, ale zamierzam to niedługo zrobić.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn lis 10, 2008 0:43 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Przeczytam jak jtoś da mi ją za darmo. Swoje pieniądze wole przeznaczac na bardziej wartościowe książki. Ta do wyjątkowych nie należy 
|
Pn lis 10, 2008 7:36 |
|
 |
Johnny99
|
Przeczytałem od początku do końca, ale tylko raz, więc nie wiem, czy wyczerpuję Twoje rozumienie " zgłębienia ".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 10, 2008 12:10 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ja mam "The God Delusion" w mp3. W sumie 12-13 godzin sluchania. Mozna
wiec sobie nagrac jesli czlowiek napalony.
|
Pn lis 10, 2008 13:43 |
|
 |
Klebestift
|
Przeczytałem, odstawiłem na półkę i na razie nie zamierzam do niej wracać.
Powiem tak: jeśli ktoś chce poznać Dawkinsa z jego najlepszej strony to powinien przeczytać "Samolubny gen" albo "Ślepego zegarmistrza". W tych książkach pisze o tym co jest jego żywiołem i na czym się naprawdę zna. W "Bogu urojonym" Dawkins zapuścił się chyba na grunt ktorego do końca nie czuje.
Ateista o wyrobionych poglądach nie dowie się z niej niczego czego by wcześniej nie wiedział, ale dla początkujących może być.
Wierzący ktorzy mają swój światopogląd przemyślany nie staną się pod jej wpływem ateistami ale ci bardziej "letni" mogą na parę rzeczy spojrzeć pod innym kątem.
_________________ „Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky”
|
Pn lis 10, 2008 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Ja mam "The God Delusion" w mp3. W sumie 12-13 godzin sluchania. Mozna wiec sobie nagrac jesli czlowiek napalony.
buhaha!!!!
tak se po mieście łazić i ryśka słuchać...
|
Pn lis 10, 2008 15:13 |
|
 |
pilaster
|
Ciekawe, że Dawkins stał się wśród polskich ratlerków antyklerykalizmu popularny dopiero po publikacji "boga urojonego", mimo, że sam Dawkins dawał wyraz swoim pogladom takze w swoich wcześniejszych publikacjach. Tylko że te poprzednie od "Samolubnego genu", poprzez "Ślepego zegarmistrza, do "wspinaczki na szczyt nieprawdopodobieństwa" były ksiazkami naukowymi (z resztą genialnie napisanymi). I dlatego ratlerki antyklerykalizmu nigdy o nich nie słyszały.
"Bóg urojony" jest zaś książką dla plebsu. I dlatego z miejsca wśród polskich wrogów Krk stał się popularny
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn lis 10, 2008 18:34 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Bo ratlerek to nie puma czy chocby osiol.
|
Pn lis 10, 2008 18:47 |
|
 |
kastor
|
pilaster napisał(a): ...Dawkins stał się wśród polskich ratlerków antyklerykalizmu popularny...
Moim zdaniem żółta kartka za takie stwierdzenie. 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pn lis 10, 2008 18:55 |
|
 |
pilaster
|
kastor napisał(a): pilaster napisał(a): ...Dawkins stał się wśród polskich ratlerków antyklerykalizmu popularny... Moim zdaniem żółta kartka za takie stwierdzenie. 
Czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie, czy jest po prostu widzimisię kogoś kto dostał za dużo władzy w stosunku do swojego poziomu kompetencji i teraz się tym upaja?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn lis 10, 2008 19:13 |
|
|
|