Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 8:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 Co w katolicyzmie jest prawdą? 
Autor Wiadomość
Post Co w katolicyzmie jest prawdą?
Nie pytam o żadne "Prawdy Wiary", tylko o zwyczajną prawdę.

Wiem co mówi Credo, wiem z grubsza co mówią badania społeczne na temat tego w co wierzą ludzie deklarujący się jako katolicy - nie o to wszystko mi chodzi.

Np: macie powody przypuszczać, że żył naprawdę jakiś Jezus, który stał się spoiwem z dawniejszymi wierzeniami i kanwą rozwoju waszej religii w obecnej postaci.
Coś jeszcze?

N lip 05, 2009 8:39

A nie sądzisz że to dziwaczne pytać Katolików co w katolicyzmie jest prawdą? Wszystko.

N lip 05, 2009 11:49

Nie bardzo rozumiem pytanie... O czym w ogóle ma być ten wątek?

N lip 05, 2009 12:54

ano wszystko to, co powie kamyk a herezją jest to co on za herezje uzna :D
wiem to z doświadczenia

a poza tym wszystko co ma potwierdzenie w pismie świętym
oraz wszystko to co nie jest sprzeczne z tym co Kościół głosił wcześniej
(patrz dogmaty zapomniane :D)
generalnie (w duzym uproszczeniu prawdą jest zawsze ostania nauka soborowa i ostatni katechizm :D)

pozdrawiam

uwaga do moderacji
odpowiadam na zadane pytanie wyrażając swoją opinię - do której mam prawo i mam prawo dzielić się nią z innymi na tym forum

N lip 05, 2009 14:04

odpowiadam na zadane pytanie wyrażając swoją opinię - do której mam prawo i mam prawo dzielić się nią z innymi na tym forum

Tego typu komentarz przed niczym Cie nie chroni. Mylisz się jeśli myślisz że możesz pisać co Ci się podoba. Daruj więc sobie tego typu złośliwości i pisz na temat.

N lip 05, 2009 14:27

Co w katolicyźmie jest prawdą? To, co zostało umieszczone w Biblii, oraz apokryfy. Bo nawet ci, którzy uznali apokryfy za fikcje, byli tylko ludźmi...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N lip 05, 2009 15:02

Sareneth jaki miałeś cel w pisaniu tego tekstu? Bo jest on nielogiczny, jakiekolwiek są Twoje poglądy, ten temat nie dotyczy tychże poglądów, tylko jakiegoś bliżej nieokreślonego tematu, którego Autor nie raczył sprecyzować.

N lip 05, 2009 16:01
A nie sądzisz że to dziwaczne pytać Katolików co w katolicyzmie jest prawdą? Wszystko.
Ale ja chyba wyraźnie napisałem, że nie chodzi mi o kwestie wiary i wasze przekonania z wiary tylko wynikające.
Jeśli widzicie księdza podczas Eucharystii, to przecież umiecie odróżnić, że prawdziwość księdza i opłatka wykazać potraficie, a "prawdziwość" ciała Jezusa jest już tylko w sferze waszej wiary?

I, żeby nie było niedomówień: nie pytam o księży, budowle czy telewizję TRWAM ;), tylko o kwestie istotne dla religii.

Niedawno jeszcze choćby grzech pierworodny był chyba uznawany za prawdę, dzisiaj już przeniósł się do sfery symboli i transfer do tej sfery jest ciągle żywy (może już i owa Eucharystia tam zmierza?).

Kamyk napisał(a):
O czym w ogóle ma być ten wątek?

Być może już o niczym.....
Być może sam wyczerpałem temat w poscie tytułowym....

N lip 05, 2009 16:09

Więc temat jest bez sensu i służy jedynie wykazaniu rzekomych błędów i zmian w naszej wierze. Skoro zatem temat nie służy już niczego to zamykam, zgodnie ze słowami Autora.

N lip 05, 2009 16:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]