Autor |
Wiadomość |
Konserwatysta
|
 Ilu będzie zbawionych?
Cytuj: Mt 7: 13 "Wchodźcie przez ciasną bramę. Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą." W pewnym dniu ujrzałam dwie drogi: jedna droga szeroka, wysypana piaskiem i kwiatami, pełna radości i muzyki, i różnych przyjemności. Ludzie szli tą drogą, tańcząc i bawiąc się - dochodzili do końca, nie spostrzegając, że już koniec. Ale na końcu tej drogi była straszna przepaść, czyli otchłań piekielna. Dusze te na oślep wpadały w tę przepaść; jak szły, tak i wpadały. A była ich tak wielka liczba, że nie można było ich zliczyć. I widziałam drugą drogę, a raczej ścieżkę, bo była wąska i zasłana cierniami i kamieniami, a ludzie, którzy nią szli [mieli] łzy w oczach i różne boleści były ich udziałem. Jedni padali na te kamienie, ale zaraz powstawali i szli dalej. A w końcu drogi był wspaniały ogród, przepełniony wszelkim rodzajem szczęścia, i wchodziły tam te wszystkie dusze.
Wierzyć, nie wierzyć?
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Pn mar 14, 2005 22:25 |
|
|
|
 |
pedziwiatr
|
 Re: Ilu będzie zbawionych?
Konserwatysta napisał(a): Cytuj: Mt 7: 13 "Wchodźcie przez ciasną bramę. Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą." W pewnym dniu ujrzałam dwie drogi: jedna droga szeroka, wysypana piaskiem i kwiatami, pełna radości i muzyki, i różnych przyjemności. Ludzie szli tą drogą, tańcząc i bawiąc się - dochodzili do końca, nie spostrzegając, że już koniec. Ale na końcu tej drogi była straszna przepaść, czyli otchłań piekielna. Dusze te na oślep wpadały w tę przepaść; jak szły, tak i wpadały. A była ich tak wielka liczba, że nie można było ich zliczyć. I widziałam drugą drogę, a raczej ścieżkę, bo była wąska i zasłana cierniami i kamieniami, a ludzie, którzy nią szli [mieli] łzy w oczach i różne boleści były ich udziałem. Jedni padali na te kamienie, ale zaraz powstawali i szli dalej. A w końcu drogi był wspaniały ogród, przepełniony wszelkim rodzajem szczęścia, i wchodziły tam te wszystkie dusze.
Wierzyć, nie wierzyć?
"[Bog] pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy" 1Tym2:3, dlatego dal swego Syna na okup za wielu, reszta pozostaje tajemnica: czy wszyscy przyjma ten dar i otworza sie na laske zbawienia, to juz tylko sam Pan Bog wie, my co najwyzej mozemy sie o to nieustannie modlic.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pn mar 14, 2005 22:37 |
|
 |
Konserwatysta
|
 Re: Ilu będzie zbawionych?
pedziwiatr napisał(a): "[Bog] pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy" 1Tym2:3, dlatego dal swego Syna na okup za wielu, reszta pozostaje tajemnica: czy wszyscy przyjma ten dar i otworza sie na laske zbawienia, to juz tylko sam Pan Bog wie, my co najwyzej mozemy sie o to nieustannie modlic. Dobrze byłoby, gdyby ludzie też chcieli się zbawić. Cytuj: Nasza wiedza o Bogu? To nie niedouczenie. To często analfabetyzm – stwierdził biskup płocki Stanisław Wielgus. „Wystarczy popatrzeć na telewizyjne teleturnieje – pisał do wiernych biskup Marcinkowski – Czyż nie czujemy się zawstydzeni, gdy jego uczestnicy nie potrafią często odpowiedzieć na elementarne pytania dotyczące Chrystusa, Pisma św., historii Kościoła? Te pytania okazują się za trudne dla ludzi, którzy imponują niemałą wiedzą ogólną. Jestem przeświadczony, że zdecydowana większość z nich to katolicy, którzy na etapie szkoły podstawowej i średniej uczęszczali na katechezę, i na tym niestety poprzestali” Być może jedynie 50 proc. Polaków wierzy w Boga osobowego – alarmują socjolodzy. Mimo to wszelkie polskie wskaźniki dotyczące religijności są i tak najwyższe w Europie.
http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1104785534
Czy GN może kłamać? Chyba nie.
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Pn mar 14, 2005 23:04 |
|
|
|
 |
Tess
|
Objawienie mowi nam o wielkiej rzeszy zbawionych.Mowi tez o szerokiej i przestronnej drodze wiodacej na zatracenie, ktora podaza wielu.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Pn mar 14, 2005 23:26 |
|
 |
rahelix
|
pismo mowi rowniez ze :
Ef 2:1
1. I wy byliście umarłymi na skutek waszych występków i grzechów,
(BT)
Ef 2:8
8. Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga:
(BT)
wiec skoro zbawienie jest darem to wystarczy go tylko przyjac
pan jezus mowi rowniez w ewangelii:
Jn 5:24
czyz nie sa to cudowne zapewnienia boze
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na ,sąd lecz ze śmierci przeszedł do życia.
(BT)
|
Wt mar 15, 2005 11:58 |
|
|
|
 |
Gość
|
rahelix napisał(a): 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na ,sąd lecz ze śmierci przeszedł do życia. (BT)
A kto dzisiaj słucha Pana Jezusa? Pan Jezus przgrywa z każdym idolem młodzieżowym. 
|
Wt mar 15, 2005 18:49 |
|
 |
monisia_gd
|
Cytuj: rahelix napisał:
24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na ,sąd lecz ze śmierci przeszedł do życia. (BT)
A kto dzisiaj słucha Pana Jezusa? Pan Jezus przgrywa z każdym idolem młodzieżowym. Suszę zęby
Tradycjonalisto - ale, niektórzy idole opierają się właśnie na Panu Jezusie, np. zespoły katolickie. Jednak przyznam Ci też rację, bo dużo polskiej młodzieży jednak nie słucha katolickich zespołów. Nawet tych rokowych...
Pozdrawiam
_________________ Choć tak wiele nas różni jesteśmy do siebie bardzo podobni. Odpowiedzialni i samotni.
|
Wt mar 15, 2005 19:34 |
|
 |
rahelix
|
tradycjonalista napisal:
A kto dzisiaj słucha Pana Jezusa? Pan Jezus przgrywa z każdym idolem młodzieżowym.
odp.to przykre w trak katolickim kraju
|
Wt mar 15, 2005 21:23 |
|
 |
Gość
|
Ile ludzi gromadzi jakakolwiek impreza sportowa albo rozrywkowa, a ile nabożeństwo w kościele? 
|
Wt mar 15, 2005 21:39 |
|
 |
Agniulka
|
Tradycjonalista napisał(a): Ile ludzi gromadzi jakakolwiek impreza sportowa albo rozrywkowa, a ile nabożeństwo w kościele? 
hmmm... a dodałeś wszystkie kościoły w Polsce ? Czy porównałeś np występ U2 jeden na cały kraj z twoim jednym kościołem parafialnym?
Nie mówię że jest dobrze, ale może nie przeginajmy co?
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt mar 15, 2005 21:42 |
|
 |
Gość
|
Zapomniałem o markietach, ale kto by się przejmował. Miała być radośc i nadzieja, ale skoro nadziei nie widać, to niech jest chociaż radość. Idzie wiosna, jeśli nie Kościoła, to przynajmniej w przyrodzie. 
|
Wt mar 15, 2005 21:46 |
|
 |
Tess
|
Tradycjonalista napisał(a): Ile ludzi gromadzi jakakolwiek impreza sportowa albo rozrywkowa, a ile nabożeństwo w kościele? 
No wlasnie  Sprawdzaja sie slowa Pana Jezusa mowiace o tym, ze niewielu jest tych, ktorzy szczerze Go miluja.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Wt mar 15, 2005 23:32 |
|
 |
rahelix
|
sprawdza sie dokladnie co jest napisane :
lud ten czci mnie wargami ale serce ich jest daleko ode mnie mar.7
wiec te pelne koscioly o niczym nie swiadcza
|
Śr mar 16, 2005 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy to oznaka wyjatkowej ślepoty, czy tez zwykla perfidia przez Was przemawia......jak tu z takimi dyskutowac?
Agniulka prosiła Was byście nie przeginali i zsumowali ilość osób uczestniczacych w nabożenstwach we wszystkich kościołach.
Msze św. sa odprawiane CODZIENNIE (w niektórych parafiach kilka razy dziennie). Jak mozna porównywac msze z koncertami, które odbywaja sie raz na kilka miesięcy? W dodatku jednorazowo?
Toz to kompletna głupota i brak logicznego myslenia!
Popatrzcie sobie ilu ludzi gromadzi Lednica.......ilu ludzi w sierpniu (i nie tylko) pielgrzymuje na Jasna Góre........ilu ludzi gromadzi wokół siebie JPII podczas wizyt?....a potem dopiero dokonujcie tego bezsensownego porównania.
Poradze Wam cos, co zawsze radził mój prof. od matematyki uczniom , którzy mieli problemy z rozumowaniem.
Otóz proponował im by w czasie zajeć technicznych wystrugali sobie drewniane młoteczki....i popukali nimi w głowki.
Cytuj: sprawdza sie dokladnie co jest napisane : lud ten czci mnie wargami ale serce ich jest daleko ode mnie mar.7
wiec te pelne koscioly o niczym nie swiadcza
rahelix.......jestes samym Bogiem, czy masz od Niego pelnomocnictwo, pozwalajace na taki kategoryczny osąd?
pozdrówka
|
Śr mar 16, 2005 11:28 |
|
 |
rahelix
|
nie trzeba byc bogiem zeby widziec i slyszec co ludzie mowia robia ico w sercach ludzi siedzi byles kiedys w kopani to bys dopiero zobaczyl na czym katolicyzm polega i co znacza te wszystkie nauki i wizyty jp2 i to oczywiscie wszystko pod przykrywka religijnosci(na kazdym kroku szczesc boze)
i mysle ze to glowna wina was nauczycieli bo zamiast uczyc ludzi milosci i bojazni do slowa bozego to zasmiecacie ich serca ludzkimi naukami miedzy innymi o czyscu ze jest jeszcze nadzieja po smierci czy spowiedz przed grzesznym czlowiekiem odpusty itp,itd"czy to nie zluda czego sie trzymam iz.44,20"
|
Śr mar 16, 2005 13:49 |
|
|
|