Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 15:17



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Nasze kulinarne sekrety 
Autor Wiadomość
Post 
acha...gdyby ktos nie wiedzial co to jest "tatar"
Surowe, siekane (mielone) mieso wołowe, odpowiednio przyprawione z cebulka....mmmmmmm palce lizac :D


Pt maja 13, 2005 20:00
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 18, 2004 15:45
Posty: 1883
Post 
Beli , do tego musi być surowe jajko, pie... (wolę nie napisać co bo ocenzoruje :P) sól a najlepiej jeszcze kiszony ogóreczek :D:D:D mniam .
a propo gwiezdnych Wojen Beli czy ten włochaty tak cię zaispirował??? :P:P

_________________
Obrazek
"Przejmij mnie dreszczem Twojego Istnienia, dreszczem wiatru w dojrzałych kłosach..."
JP II


Pt maja 13, 2005 20:03
Zobacz profil WWW

Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57
Posty: 2184
Post 
bardzo dobre tez jest polane odrobina cytryny.

swietne tez sa koltely "florenckie" czyli gruby kawal miecha rzuconego na patelnie, albo lepiej na ruszt na krtotko, tak zeby w srodku byl jeszcze czerwony. w zasadzie tez surowe miecho.

(Mysle Kefasie ze bardziej te male wlochate, sa mniej agresywne i wygladaja na bardziej miekie miesko)


Pt maja 13, 2005 23:08
Zobacz profil
Post 
wiking
Jakie miecho jest do tego najlepsze?
No i jak to przyprawic, zeby było "niebo w gebie" ? :D
..acha, czy pisząc "ruszt" masz także na mysli grilla?
Wiesz...sezon sie zaczał i szukam dobrych przepisów :D


Pt maja 13, 2005 23:11

Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57
Posty: 2184
Post 
najlepszy jest kawal cieleciny, kilka razy probowalem z wieprzowina, ale i ponoc nie zdrowe i ne daje takiego efektu. Poszukam dokladnie o jaki kawalek zwierzaczka chodzi i Ci potem powiem.

Czy intereseja cie tylko miecha ?

Raz we Wloszech jadlem jagnie wyjete z brucha matki i ugotowane w mleko matki. To wydaje sie okropnoscia, ale miesko jest bardzo delikatne.

Ale malo co upieka sie do calego barana na ruszcie i do tego beczka piwa :biggrin: :biggrin:


Pt maja 13, 2005 23:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45
Posty: 3638
Post 
normalnie to jajecznice niby wszyscy wiedzą jak przyrządzać a szczególnie ponoć mężczyźni
i to niby jedyne danie prócz bimbru które potrafią zrobić...

jak świat swiatem tak i jajecznica różni się w Polsce co region

nigdy niezapomnę gdy miałem ochotę zjeść taką prostą Śląską jajeczniczke gdzieś nad morzem
w zamian za to zaserwowano mi jajko w smalcu wybełtane
całość niedość , że niewyglądała apetycznie to i smakowała tak jak wyglądała

dlatego postanowiłem pouczyć :lol: :D o tym w jaki sposób przyrządza się jajecznice

a oto przepis, typowo Śląski :

oczywiście jajka
boczek chudy
szczypiorek lub zielona cebulka
pieprz
sól - jeśli boczek niejest dość słony
może być dodatkowo
cebula
kiełbasa
czasami dodaje się grzyby jakieś do tego
grzyby jak kto woli bez boczku podobno lepsze... (no i wtedy bez szczypiorku)

najlepiej tak smakuje:
boczek w kawałki pokroić i smażyć
cebule pokroić w drobniusieńką kostkę-po czasie dorzucić
jajka dodać (specjalnie dla kobiet : oczyszczone z tak zwanych śpików...)
dodać pieprz , sól
no i teraz szczypiorek posiekany
tak by niepadł całkiem podczas smażenia
z wyczuciem po prostu

i tyle
zwykła Śląska jajecznica
ludzie ...
a nie z mlekiem
a nie z smalcem
a nie omlet dziwny
a nie niewiadomo jeszcze jak tam ...

polecam
niech żyje kultura kulinarna Śląska ! ! !

_________________
Niech żyje cywilizacja łacińska !!!

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...


So maja 14, 2005 0:56
Zobacz profil
Post 
baaa.....mniaaaaaaammmmmm

Nie mówiac juz o naszych slaskich roladach.
Nie z cieleciny, wieprzowiny, czy też jakiegos ptactwa......WOŁOWINKA.
Roztrzaskana, posolona, popieprzona, posmarowana musztarda. Na to troche drobno siekanej cebulki, kawaleczek ogóreczka (najlepiej konserwowy), kawałeczek boczku wedzonego, kielbaski....zawinąc, owinąc nicmi (białymi) i piec...piec....a potem tylko JEŚĆ :D

P.S.
Nici po odwinieciu oblizać :D


So maja 14, 2005 1:05
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45
Posty: 3638
Post 
ja uwielbiam po Śląsku to :

chleb posmarować masłem
pokroić w cienkie plasterki cebule
obłożyć sznitke
pomagować

albo :

upiec chleb w tosterze
wysmarować obranym czosnkiem
posmarować na ciepło masłem
posolić

albo:

wodzionka
boczek , smalec , czosnek ,kostki suchego chleba,
cebula posiekana w kosteczke, no i zalać gorącą wodą...

niezapomnieć pochwilach delektowania sie zapachem zjeść jescze na ciepło wodzionke

_________________
Niech żyje cywilizacja łacińska !!!

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...


So maja 14, 2005 2:40
Zobacz profil
Post 
Żur!!!!!!

Nasz prawdziwy slaski żur....a nie jakis żurek

Taki co to babcie kisza najpierw....a póżniej warzy sie na wędzonce. Samotny, albo żyniaty


So maja 14, 2005 8:38

Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57
Posty: 2184
Post 
do jajecznicy bardzo dobrze jest dodac kawalki zoltego sera, daje fajny efekt gdy sie roztapia.
i oczywiscie pomidory, no i jak nie dodac pieczarek, i oczywiscie powinna byc na skwarkach.

Super jest chleb z kawalkiem sloniny i z czosnkiem (w calych zabkach)

No a wracajac do kotletu to jest to kawalek cieleciny z koscia i miesa ma byc po obu stronach kosci. Po angielsku to nazywaja T-boune steek.
Powinna miec jakies dwa trzy centymetry wysokosci.
Jeden kucharz poleca by przypiec po 4 minuty na strone, ja osobiscie klade tak gdzies na dwie, gora trzy. Pozniej najlepiej wlorzyc do pieca na 20 minut przy 100° albo ciut wiecej, zeby sie nagrzalo w srodku bez gotowania sie.

Pozniej najlepiej polac troche oliwy z oliwek i popierzczyc i posolic.

Mozna tez na grillu, polac oliwa, ale zaczekac by ociekla lub wsiakla by potem ogien nie byl zbyt wysoki i spalil miesa.

Mozna tez posypac szalwie, albo natrzec swierzymi liscmi szalwi.
Najlepsza sol do tego to grubo ziarnista.

Najlepiej podac do tego czerwone wino, jesli sie woli piwo to chyba najlepsze jest ciemne pelne


So maja 14, 2005 12:20
Zobacz profil

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Posty: 7301
Post 
No i proszę - dyskutują sami Panowie :D:D:D

Zawsze twierdziłam, że faceci mają więcej polotu w kuchni.
Tak trzymać!

To który mnie zaprasza? :mrgreen:

_________________
Czuwaj i módl się bezustannie,
a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
Nie ma piękniejszego zadania,
które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux


So maja 14, 2005 19:11
Zobacz profil
Post 
Mieszek napisał(a):

a oto przepis, typowo Śląski :

oczywiście jajka
boczek chudy
szczypiorek lub zielona cebulka
(censored)
sól - jeśli boczek niejest dość słony
może być dodatkowo
cebula
kiełbasa
czasami dodaje się grzyby jakieś do tego
grzyby jak kto woli bez boczku podobno lepsze... (no i wtedy bez szczypiorku)

najlepiej tak smakuje:
boczek w kawałki pokroić i smażyć
cebule pokroić w drobniusieńką kostkę-po czasie dorzucić
jajka dodać (specjalnie dla kobiet : oczyszczone z tak zwanych śpików...)
dodać (censored) , sól
no i teraz szczypiorek posiekany
tak by niepadł całkiem podczas smażenia
z wyczuciem po prostu

! !



:rotfl: :rotfl: :rotfl2: a ciekawe czy chrzan jest też na cenzurowanym ;) ?


So maja 14, 2005 19:27
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lut 22, 2005 23:45
Posty: 3638
Post 
Cytuj:
No a wracajac do kotletu to jest to kawalek cieleciny z koscia i miesa ma byc po obu stronach kosci. Po angielsku to nazywaja T-boune steek.
Powinna miec jakies dwa trzy centymetry wysokosci.
Jeden kucharz poleca by przypiec po 4 minuty na strone, ja osobiscie klade tak gdzies na dwie, gora trzy. Pozniej najlepiej wlorzyc do pieca na 20 minut przy 100° albo ciut wiecej, zeby sie nagrzalo w srodku bez gotowania sie.

Pozniej najlepiej polac troche oliwy z oliwek i popierzczyc i posolic.

Mozna tez na grillu, polac oliwa, ale zaczekac by ociekla lub wsiakla by potem ogien nie byl zbyt wysoki i spalil miesa.

Mozna tez posypac szalwie, albo natrzec swierzymi liscmi szalwi.
Najlepsza sol do tego to grubo ziarnista.


koniecznie musze to wypróbować u dziadka na działce
przy najbliższej okazji

i pytanie do kobiet skoro sie pojawiły w tym wątku
kiedy w końcu na obiadki , śniadania i kolacje
będzie można delektować się różnymi rodzajami mięs a nie zielenin
...choć tam czasem rozumie , że trzeba przegryźć czymś zielonym dla smaku ... :co: :D :D :D

_________________
Niech żyje cywilizacja łacińska !!!

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...


So maja 14, 2005 20:19
Zobacz profil

Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 21:57
Posty: 2184
Post 
angua ja zapraszam w piaskownicy na foke, a jesli bedziesz w innych regionach globu to mysle ze kilka dan Tobie chetnie przygotuje wlasnorecznie.


So maja 14, 2005 22:49
Zobacz profil

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Posty: 7301
Post 
Wiking - już lecę (i tu, i tam ;-) )!

Mieszek - u mnie można :D:D:D
Jestem stworzeniem wybitnie mięsożernym, od zawsze ze wszystkich słodyczy (wersja dla Ciebie: ze wszelkich zielenin) najbardziej lubiłam schabowego :jem2:

_________________
Czuwaj i módl się bezustannie,
a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
Nie ma piękniejszego zadania,
które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux


So maja 14, 2005 22:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL