Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 18:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Nowa STRONA O RADIU MARYJA 
Autor Wiadomość

Post Nowa STRONA O RADIU MARYJA
Prowadzona przez Studenckie Koło Miłośników Radia Maryja

www.radiomaryja.cba.pl

Na stronie informacje jakich nie znjadziecie nigdzie indziej!!
O powstaniu radia, o Ojcu Dyrektorze, o ojcach prowadzących, dział jak się modlić i wiele innych!!!
zapraszamy wszystkich młodych słuchaczy Radia Maryja, zapraszamy także do współpracy z nami.

Cz lip 14, 2005 17:57

Post RM
Dobrze, że istnieje takie radio- wszak najlepszym tego przykładem jest 6 mln. słuchaczy, które to radio ma, ale powiem wprost: to radio nie jest dla mnie. Nie moja wina, że wolę kolor zielony niż fioletowy. Podobnie: nie woja wina, że RM mi nie leży. Wolę inne rozgłośnie (Plus, Józef, Praga, Nadzieja, Radio Podlasie) a tak anprawdę wolę być na Adoracji Najświętszego Sakramentu osobiście, niż za posrednictwem mediów.
Szczęść Boże ! Pozdrówka:)

www.kmdm.pl Media Katolickie w Polsce i nei tylko :))

Cz lip 14, 2005 18:23
Zobacz profil WWW

Narazie nikt nie mowi o zapisach, nie ma na ten temat nic na stronie, poczatkowo chcemy nawiazac ewentualna wspolprace z osobami ktore beda mialy cos do dodania na naszej stronie. zapisy i formalnosci to moze kiedys...

Cz lip 14, 2005 18:42

Wszedlem na stronke,ktora podajesz i o mało nie zemdlałem.
Z nadmiaru słodkosci o ojcu Dyrektorze.Jaki on skromny,ciepły,emanujacy dobrocia itd. itp.Aha no i jeszcze prawdziwy patriota.
Prawdziwa laurka

Cz lip 14, 2005 19:14

Strona robiona jest rzetelnie i informacje sa prawdziwe, wroga propaganda wokol Ojca Rydzyka wyrzadzila mu wiele zlego. Czas to naprawic i pomagac mu w budowaniu jego Bozego dziela.

Cz lip 14, 2005 19:25
Co tu dużo mówić. Strona jest przesłodzona. Wszystkie wstawki o tym, że coś lub ktoś jest "kochany" są nadmiarowe. Nie trudno zauważyć, że to ma być kolejna obrona Radia Maryja przez ludzi z nim nie związanych. RM jest w pełni zdolne do uwiarygadniania samego siebie bez pomocy aktywistów. Sformułowania, naturalnie wielkimi literami, w stylu: "naszemu ojcu Tadeuszowi Rydzykowi" zupełnie nie w moim guście. Razi mój zmysł estetyczny takie sformułowanie. Ponadto zalatuje to kultem jednostki.

Jeśli mogę zasugerować to w artykule "Totus Tuus" proponuję fragment: "całkowitego oddania MARYJI I BOGU PRZENAJŚWIĘTSZEMU" zamienić na "całkowitego oddania BOGU PRZENAJŚWIĘTSZEMU i MARII". Wydaje mi się, że dopiero taki układ zgodny będzie z duchem katolicyzmu. Zachowana zostanie pewna hierarchia.

Sugeruję również, w tym samym artykule, poprawić ostatni akapit.
Cytuję:

Cytuj:
Nie było przed NASZYM ŚWIETYM OJCEM osoby która potrafiłaby zawrzeć tak wiele treści w tak nie wielu słowach i tu też ukazuje się nam geniusz NASZEGO KOCHANEGO ŚWIĘTEGO OJCA. Zastanówmy się co się stanie kiedy będziemy wszyscy cali, kiedy bez mysli oddamy się Chrystusowi i Maryji Pannie? Kiedy będziemy już całkowicie Tobie oddani KOCHANY OJCZE poczujemy płynącą miłość z naszych srec. Zaczniemy dostrzegać w drugim człowieku inną duszę, odmienną od naszej ale także wartą poznania. Oddając się bez pamięci naszemu BOGU odmienimy nasz kraj. Spróbujmy krzyknąć TOTUS TUUS i żyć według tego przekazu a zobaczymy, że nasze problemy znikną a idealna komunia z CHRYSTUSEM stanie się rzeczywistością. Oddajmy nasze życie całkowicie w ręce ŚWIĘTEGO OJCA i nie martwmy się o doczesność, przełamując schematy jakie narzuca nam konsumpcjonistyczny świat, dojdziemy w MARYJI do życia wiecznego!!!

Jeżeli w jednym akapicie raz piszecie wielkimi literami: "geniusz NASZEGO KOCHANEGO ŚWIĘTEGO OJCA", a pod koniec "Oddajmy nasze życie całkowicie w ręce ŚWIĘTEGO OJCA", to nie jest do końca jasne, czy w drugim zdaniu chodzi o Boga czy o papieża.

Sugeruję by w artykule "Liga Polskich Rodzin" przemyśleć linię. Nie tylko LPR zależy na wolnej Polsce, więc te zdanie: "Roman Giertych walczy o wolną Polskę i my jako świadoma swoich praw młodzież chcemy mu pomóc" jest stronnicze. Natomiast zdanie: "z zepsuciem społecznym i aborcją oraz wszechobecnymi agentami" zajeżdża spiskową teorią dziejów. Jeżeli chcecie zachować powagę strony, zrezygnujcie z takiej linii.

Oczywiście artykuł o Janie Pawle II domaga się głębszego opracowania. Czekam z ciekawością jaką argumentację przyjmiecie.
Co to jest "idea Radia Maryja" ?

Cz lip 14, 2005 19:51

dziekuje za sugestie, czesc zmian, wprowadziłem. Dział o Ojcu Swietym i popieraniu przez niego Radia Maryja bedzie składał sie z jego oryginalnych wypowiedzi o Radiu Maryja i krotkiego naszego komentarza.

Cz lip 14, 2005 20:04
Cieszyć mnie chyba może Wasza skłonność do dyskusji, ale co do artykułu Totus Tuus, to ja właśnie sądziłem, że w drugim zdaniu fraza "Świętego Ojca" dotyczyła jednak Boga, a nie papieża. Po zmianie mamy coś takiego: "Oddajmy nasze życie całkowicie w ręce JANA PAWŁA II i nie martwmy się o doczesność, przełamując schematy jakie narzuca nam konsumpcjonistyczny świat"
Nie ma najmniejszego sensu, z puntku widzenia katolicyzmu rzymskiego, oddawanie życia W RĘCE Jana Pawła II. W ręce Boga, to tak. Znowu wybujały kult jednostki.

Cz lip 14, 2005 20:10

Zdanie "Oddajmy nasze życie całkowicie w ręce JANA PAWŁA II " nie jest takie złe.Moglo tu chodzic o wstawiennictwo papieza u Boga za nas katolikow.No własnie. Radio Maryja jest radiem katolickim i jest skierowane przewaznie do katolikow.Dlatego innym wyznaniom chrzescijanskim czy ateistom niektore zwroty moga sie nie podobac.Ale to juz nie problem radia Maryja.
Kult jednostki? ja go nie widze.

Cz lip 14, 2005 20:25
Zaraz, zaraz.
Zarówno określenie takie: 'oddaję swe życie w ręce Boga' oraz 'oddaję se życie w ręce Jana Pawła II' są metaforyczne, ponieważ co do pierwszego to, rzecz jasna, Bóg rąk nie ma, a co do drugiego, to nikt nie myśli faktycznie być trzymanym w obięciach papieża. To tylko takie metafory. Tyle, że w tym artykule zdanie jest takie: "Oddajmy nasze życie całkowicie w ręce JANA PAWŁA II i nie martwmy się o doczesność, przełamując schematy jakie narzuca nam konsumpcjonistyczny świat"
Mnie się wydaje, że zazwyczaj można mówić o "nie martwieniu się o doczesność", gdy się samego siebie Bogu powieży. I to też jest metafora tylko. Ale "martwić się o doczesność", bo się w "ręce Jana Pawła II powierzyło" ?

To wszystko zaś wyrasta w atmosferze oczywistego kultu Jana Pawła II. W Polsce stawiano mu, za życia, pomniki i jego imieniem nazywano szkoły. Bez jego protestu. To wyraźnie świadczy o kulcie tej osoby jaką otoczony został przez Polaków. Dlatego sugerowałbym umiar jednak. Nie mówmy, że "nie martwimy się o doczesność", bo się w "ręce Jana Pawła II powierzyliśmy".

Cz lip 14, 2005 20:36

Co w tym złego ze Jan Paweł II obdarzany był kultem?w Słowniku Jezyka Polskiego PWN kult nie musi odnosic sie tylko do Boga.Pojecie kultu wg. tego słownika:
Cytuj:
kult m IV, D. -u, Ms. ~lcie; lm M. -y
1. «cześć religijna oddawana bóstwu (siłom nadprzyrodzonym), osobom, rzeczom»
Kult bożków, świętych, zmarłych.
Kult słońca, ognia.

przen. «wielki szacunek dla kogoś lub czegoś, zamiłowanie do czegoś, uwielbienie, cześć»
Był wychowany w kulcie Mickiewicza.
Kult młodości.
Kult ciała.

2. «zewnętrzny aspekt religii w odróżnieniu od teoretycznej doktryny; ogół obrzędów religijnych jakiejś religii, całokształt czynności religijnych»

Widzimy tutaj ze kult rozumiany w przenosni dotyczy wielkiego szacunku do papieza,jako wielkiego człowieka miłujacego Boga,bliznich,pojednawcę pomiedzy religiami itd.
Dalej podam co oznacza uwielbienie i przytocze przykłady wg. SJP
Cytuj:
uwielbiać ndk I, ~am, ~asz, ~ają, ~aj, ~ał, ~any — rzad. uwielbić dk VIa, ~bię, ~bisz, ~bij, ~bił, ~biony
«otaczać kogoś, coś czcią i miłością; czcić, ubóstwiać»
Uwielbiać matkę za jej dobroć.
Uwielbiać przyrodę, teatr.
Aktor uwielbiany przez młodzież.

Jesli moze byc uwielbiana matka to dlaczego niektorzy krzywią sie ze papiez jest uwielbiany za swoja wielka miłośc ,dobroc etc.
Mysle ze słowo kult i zwiazane z nim slowo uwielbiac mozna i nalezy odnosic nie tylko do Boga ale rownież do ludzi.
A niewatpliwie taką osoba ,ktora zasluzyła na uwielbianie,wielki szacunek,otaczanie miłością jest papiez.[/u][/b]

Cz lip 14, 2005 22:30

Po pierwsze po co używać w każdym zdaniu słowa "RADIA"? Nie można napisać rozgłośnia, stacja? Zdania przez to są niepoprawne gramatycznie.

Cytuj:
PONIŻEJ PODAJEMY PARE WAŻNYCH DLA KAŻDEGO KATOLIKA INFORMACJI O RADIU MARYJA

Czyli Ci, którym nie są potrzebne te informacje nie są prawdziwymi katolikami?

Oczywiście numerów kont, których na stronie o RM jest najwięcej :?

Cytuj:
Chcielibyśmy przybliżyć Wam w tym miejscu osobę której geniusz sprawił, że powstała piękna inicjatywa jaką jest NASZE KOCHANE RADIO MARYJA

Przykro mi, ale nie potrafię się zgodzić z tym, jakoby ojczulek był geniuszem.

Cytuj:
NASZ KOCHANY OJCIEC TADEUSZ RYDZYK jest założycielem RADIA MARYJA to prawdziwy patriota, szczerze zatroskany o naszą Ojczyznę i własnie z natchnienia Ducha Świętego oraz potrzeby uczynienia czegoś świętego dla ludzi i Maryji OJCIEC TADEUSZ RYDZYK STWORZYŁ RADIO MARYJA. Sam OJCIEC jest osobą bardzo skromną, urodził się w 1945 roku działa w Zakonie Redemptorystów (CSsR). OJCIEC TADEUSZ RYDZYK jest niezwykłym charyzmatykiem, wizjonerem, człowiekiem, który o wiele lat uprzedza rzeczywistość. Jest człowiekiem ciepłym, emanującym dobrocią i przede wszystkim uczynnym. Wszyscy zapewne cenimy jego poczucie humoru. OJCIEC RYDZYK to człowiek niezłomny, pokazuje nam swoją duchową siłę, nigdy nie łamie się pod ciężarem oszczerstw, bluźnierstw i ataków wrogiego konglomeratu. OJCIEC TADEUSZ RYDZYK, charakteryzuje się medialnym głosem oraz trafną puentą, którą potrafi wyjątkowo podsumować i zebrać mysli innych rozmówców. Kochamy Cię OJCZE DYREKTORZE! Modlimy się za Ciebie!

Przesłodzone... Może odrazu oświadczycie się ojcu i zapiszecie mu spadek?

Cytuj:
OJCIEC JACEK CYDZIK

Nie mamy zbyt wielu wiadmości o Ojcu Jacku, wszystskich którzy mogą napisać pare słów o Ojcu Jacku proszeni są o przesłanie tego na nasz e-mail

TO jest świetne :D Błagam was nie zmieniajcie tego, tak dużo się dowiedziałam. Cuż za tajemniczy ojciec :D :rotfl2: :hahaha:

Cytuj:
OJCIEC JANUSZ DYREK

Niewątpliwie niedługo zostanie dyrektorem, jako DYREK - TOR :D

Cytuj:
LIGA POLSKICH RODZIN

--------------------------------------------------------------------------------

LIGA POLSKICH RODZIN jest partią którą popieramy, jest przepiękną inicjatywą, szlachetnego Polaka Romana Giertycha.
--------------------------------------------------------------------------------
Roman Giertych założył LIGĘ, bo chce tak jak my wlaczyć z zepsuciem otaczającego nas świata, Pan Roman Giertych walczy o wolną Polskę i my jako świadoma swoich praw młodzież chcemy mu pomóc. Walczymy z zepsuciem społecznym i aborcją oraz wszechobecnymi agentami, Nasza Ojczyzna musi się wreszcie oczyścić z ludzi którzy chcą zabijać dzieci nienarodzone, niegodziwców, szaleńców i obłąkańców, którzy bezczeszczą imię NASZEGO OJCA ŚWIĘTEGO JANA PAWŁA II WIELKIEGO i atakują RADIO MARYJA. Ludzie Ci wykazują się wybitną nieodpowiedzialnością za nasz kraj, trzeba tu potwierdzić Państwa przypuszczenia, że ataki na RADIO MARYJA są montowane przez żydowski konglomerat, który dysponuje ogromnymi pięniedzmi, które mogą pochodzić z opłat na przywolenie na terroryzm w Palestynie. W tym miejscu chcemy także powierzyć Panu Bogu Romana Giertycha oraz całą jego ciężką codzienną pracę na rzecz obrony rodziny przed homoseksualizmem, pedofilią i innymi ohydztwami zachodu. Należy także napierać na posłów do parlamentu europejskiego z ramienia LPR aby prowadzili polityke braku akceptacji dla Unii Europejskiej. Pokażmy, posłom, że polski naród chce wyzwolenia spod jarzma zachodniego, powiedzmy dość degradacji naszego rolnictwa, przemysłu, transportu. Wyraźnie widzimy przecież odgórną próbę demontażu naszego kraju, przez zachodnie elity, oni widzą, że nasz kraj jest bogaty i starają się wyrwać jak najwięcej dla siebie. Brońmy Polski i Polskości to nasz obowiązek!!!

Oj z pewnością, najlepszy tego przykład daje w swojej orlenowskiej komisji. Te jego intelegentne wygowiedzi "czy świadek stchurzył?"
Ahhh i jak tu na niego nie głosować :rotfl2:

A tak poważnie, to strona o LPR nie powinna być na tej o radiu M, chyba, że są powiązane. Nie zdziwiłąbym się...

Cytuj:
Pogoda

Jedyna rzeć która mi się na RM podoba :P

Cz lip 14, 2005 22:46
Zobacz profil WWW
Co w tym złego ze Jan Paweł II obdarzany był kultem?w Słowniku Jezyka Polskiego PWN kult nie musi odnosic sie tylko do Boga.

Nie wiem czy złego zaraz. Natomiast wydaje mi się, że powinno się jak ognia unikać stawiania posągów jakiemuś żyjącemu człowiekowi. Nawet wybitnemu.
W Polsce dziś mamy ogromną ilość posążków Jana Pawła II. Nie jestem przekonany, czy to takie normalne jest.

Pt lip 15, 2005 7:36

Strona robiona jest rzetelnie i informacje sa prawdziwe, wroga propaganda wokol Ojca Rydzyka wyrzadzila mu wiele zlego. Czas to naprawic i pomagac mu w budowaniu jego Bozego dziela.

Pomożecie? Pomożemy ;-) Stylistycznie strona też jakby z tamtych czasów. Historia kołem się toczy...

Pt lip 15, 2005 8:50

Ja nie słyszalem o stawianiu posagow papiezowi jak juz to o stawianie pomników.W histori jest wiele przypadkow, kiedy pomniki były stawianie za zycia.Dotyczyło to artystow,bohaterow narodowych itp.
Zreszta do pomnikow Jana Pawła II nikt sie nie modlił.Pomniki sa wyrazem szacunku,uwielbienia rodaka,wielkiego człowieka na stolicy piotrowej.Sa tez wyrazem wdziecznosci za wkład papieza w obalenie komunizmu,w szerzenie przykazan milosci na swiecie itp.
Mnie osobiscie nie przeszkadzaja pomniki postawione papiezowi.

Pt lip 15, 2005 8:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona