Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 9:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 "Klub miłośników Science Fiction" 
Autor Wiadomość
Post "Klub miłośników Science Fiction"
No cóż, podczas dyskusji w dziale "Wierzyć nie wierzyć" okazało się, że jest trochę więcej ludzi , lubiących fantastykę...

Proponuję dyskusję o "SF" proponuję przeprowadzić w tym miejscu...

pozdrawiam !

ddv

So gru 27, 2003 10:42
To co najbardziej mi się w tym podobało to dość szczególny, bardzo analityczny stosunek ludzi do innych ludzi i... manipulacje religiami. :D
Swoją drogą uważam, że Diune miała bardzo silny wpływ na Pug'a. :D Pug nie obraź się, ale na prawdę tak sądzę. :lol:
Zresztą... na mnie też. :biggrin:

So gru 27, 2003 13:05

PTRqwerty Diuna terozki w poniydziałek na tv4 poleci, a to ino jest wyobrażynie innych na taki temat, tak jak E. von Däniken w swych książkach opisuje. A wiync w kożdyj książce może być odrobina prowdy zawartyj.

So gru 27, 2003 13:14
Pharisee mnie tego tłumaczyć nie musisz. :-D
Ja potrafię ziarno od plew oddzielić. :D
Natomiast pewne ogólne spostrzeżenie bywały w książce nie filmie celne.
Film jest wykonany w sposób dość nieudowlny moim zdaniem. Nie oddaje procesów myślowych, które zachodziły w postaciach książkowych.
Natomiast jest jednak też różnica między Diune a książkami najbardziej znanego aptekarza - autor Diune nie próbuje udawać, że to nie jest fiction.
Aptekarz natomiast... cóż... jedynym pozytywnym efektem jego działalności jest to że w pewnym okresie wzrosło zainteresowanie studiami archeologicznymi. :rotfl2:

So gru 27, 2003 13:19

Tia każdy mo jakieś zainteresowania, każdy jakies spostrzeżenia znajduje w tym czego inni nielubią. Ale prowdą je ze film przedstawio jedynie około 40 % zawartości książki. Same książki czy filmy są po to by oderwać sie od rzeczywistości.

So gru 27, 2003 13:26
Pharisee z oderwaniem od rzeczywistości to ogólnie masz rację. :D
Tylko że wiesz... nie tylko SF od rzeczywistości odrywa...
Był popularny ostatnio 'Pielgrzym' Coelho... czy można się bardziej oderwać od rzeczywistości niż wtedy gdy jakaś książka opisuje świat nierzeczywistosty w taki sposób jakby to była prawda?
A nawet jakieś 'Baudolino' czy 'Wahadło Foucaulta' Eco można podciągnąć pod coś co tylko od rzeczywistości odciąga... :lol:
Pewne rzeczy po prostu są tylko po to, aby sprawiać... przyjemność. :D

So gru 27, 2003 13:42

No tak niezawsze to co odrywa od rzeczywistości musi zastepować coś co tą rzeczywistością nie jest. Wiele rzeczy odrywa od rzeczywistości niezależnie czy to książka, film czy muzyka o różnych tematach, tak samo idzie sie zapatrzeć i rozmarzyc przy oglądaniu różnych obrazów.

So gru 27, 2003 13:58

To za co lubię SF i Fantasy to za próbę podejścia do człowieka od zupełnie nowej strony. Nie mylisz się PTR, "Diuna" zajmuje wyjątkowe miejsce w mojej prywatnej bibliotece. Inna sprawa, że była w takim samym stopniu potwierdzeniem moich wcześniejszych przemyśleń jak źródłem nowych. Świat stworzony przez Herberta to dzieło sztuki. Żadna z ekranizacji nie oddaje nawet w części samej książki. Lynch poległ, a żałosne wersje telewizyjne (Diuna 2000, czy "Dzieci Diuny"), to zupełna pomyłka.

Zgadza się Pharisee, książki, filmy, odrywają od rzeczywistości, tak samo jak religie ... :D

So gru 27, 2003 15:19

Mnie zawsze najbardziej interesowało piękno zawarte w książkach SF, wzajemne przenikanie "dobra i zła" oraz relacje międzyludzkie. Stawianie "horyzontów" dla ludzkości i próby przemyślenia potencjalnie możliwych zdarzeń, zanim one nastąpią...
Nie znam "Diuny" i dlatego nie wypowiadam się na jej temat...
Ale za to bardzo podoba mi się to, co pisze Tolkien, Lem (Solaris), a pozornie bardzo antykościelne "Trudno być Bogiem" Strugackich rzuciło mi dobre światło na "dylematy władzy i boskości"...
To samo, co Wy piszecie o ekranizacji "Diuny" ja sądzę o ekranizacji "Władcy Pierścieni". Po prostu reżyser - pomimo kilku naprawdę genialnych "zabiegów", które użył w ekranizacji książki - za bardzo odszedł od pokazania tego, co Tolkien chciał przekazać. O tym, że miłość, przyjaźń i zgoda w połączeniu z pozytywnym myśleniem są w stanie pokonać najgorsze zło...
W moim przekonaniu Jackson niepotrzebnie zbyt rozbudował sceny walki - kosztem scen o przyjaźni, zgodzie, miłości (tej dobrze pojętej) i wzajemnym szacunku...

Wt gru 30, 2003 10:58

Wiesz Ddv, zapewne niektórzy mogą to odczytać jako bluźnierstwo, ale "Władca pierścieni" kiedy ostatnim razem próbowałem go odświerzyć bardzo mnie znużył. Z trudem przez niego przebrnąłem. Pomijajac przydługie opisy przyrody, dialogi pomiędzy postaciami są równie wciągające jak w serialach brazylijskich, przyjaźń i miłość są zarysowane mocno schematycznie, a czasami bardzo nienaturalnie, podobnie strony są podzielone banalnie na "zło" (bez żadnego celu) i dobro (którego jedynym celem jest walka ze "złem"). Wiesz Tolkiem jest ojcem fantastyki, to on stworzył podstawowe rasy i magię. Zapewniło mu to miejsce w panteonie pisarzy fantasy po wieki. Ale w jego książka postawała już w latach 30-tych. W prównaniu z dzisiejszą fantasy wypada blado. Osobiście uważam, że Jackson tchnął dużo nowego ducha w skostniałą nieco fabułę.
Film jest niezły, choć strasznie żałuję, że takie siły i środki nie poszły na zrealizowanie jakiejś ciekawszej pozycji, choćby "Diuny".
Tak między nami, ze wszystkich ras chyba najbardziej niecierpię Hobbitów (prawie tak samo jak Ewoków z Gwiezdnych Wojen) ...

Cz sty 01, 2004 20:37
:biggrin: :biggrin: :biggrin: Wdzę, że lubisz, jak się dużo dzieje... :biggrin: :biggrin: :biggrin:
A co w takim wypadku powiesz o "Zapomnij o ziemi" MacAppa ?

Cz sty 01, 2004 21:44

A wiesz, że nie znam tej pozycji ... chociaz z informacji necie wynika, że rzeczywiście sporo się tam dzieje :D
Jak natknę się na nią w księgarni to ją sobie dokładniej obejrzę ...

So sty 03, 2004 20:35

To dość stara pozycja.... Znajdziesz ją wydrukowaną w jednej z pierwszych "Fantastyk" z roku 1981 lub 1982. Drukowana była, bodajże w 2 czy 3 odcinkach

So sty 03, 2004 22:04

No wiecie co ... Tolkien go znudził ;) Mnie też... ale dopiero za 5tym razem :)
Rzeczywiście, żeby dobrze się bawić przy lekturze "Władcy Pierścieni" trzeba wziąć poprawkę na datę wydania... Niemniej ja zawdzięczam tym książkom wiele godzin przyjemnej lektury... zawdzięczam też dużo więcej: setki jeżeli nie tysiące opowiadań i powieści które mniej lub bardiej udatnie naśladując J. R. R Tolkiena składają się na gatunek fantasy. gdyby nie on, elfy być może nadal byłyby mało znanymi stworkami z mitologii nordyckich.
Co do Diuny - filmy, które widziałem - rzeczywiście żenada, a książka sama w sobie - I tom -> majstersztyk, kolejne- no cóż - powiedzmy, że Herbert miał lepsze i gorsze okresy twórczości... Na pewno w top 3 cykli sf, jakie czytałem.

Wt sty 06, 2004 20:15

to ja polecam Pilipiuka np "Weźmisz czarno kure" :D:D:D typowa fantasy podgatunek pegeerowski ;) :D:D:D

nie wiem czemu, wszyscy piszą tylko o Tolkienie lub Herbercie :)
a Eddings, Norton, czy cala saga o Kedrigernie Morressy'a :)

Wt sty 06, 2004 20:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona