Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Podatek na Kościół 
Autor Wiadomość
Tyle tylko, że w Chrześcijaństwie spadało na barki Wiernych - a nie wszystkich, którzy byli podporzadkowani władzy.

ddv, sam wiesz, ze nie zawsze tak bylo i teraz tez tak nie jest - przyklald:
w Polsce nauczanie religii finansuje sie z podatkow
nikt mnie nie pyta, czy palcac podatki, chcialbym takie nauczanie finansowac
tak wiec niezaleznie jakiego jestes wyznania, placisz podatki na nauczanie religii w szkolach

Crosis

N sie 14, 2005 18:59
Z podatków również finansuje się np. nauczanie o środkach antykoncepcyjnych - a to nauczanie jest sprzeczne z moim światopoglądem - również z moich podatków finansuje się działalność np. partii politycznych - również sprzecznych z moim światopoglądem
A Chrzescijan jest w tym kraju ok. 80 - 90 %
Jak więc to jest :co: ??
Dlaczego i w imię czego mniejszość narzuca podatki na większośc - i wykorzystuje to do własnych celów ?? :co:

N sie 14, 2005 19:03
Ddv - nauczanie o antykoncepcji moze byc sprzeczne ze swiatopogladem - ale nauczanie religii jest nauczaniem innego swiatopogladu.

Crosis

N sie 14, 2005 19:06
[b]Dlaczego z dóbr zabranych Kościołowi finansuje się działalność ruchów religijnych, których doktryna sprzeczna jest z doktryną katolicką - i jednocześnie próbuje się wmawiać, że "Państwo finansuje Kościół ??
Czyż to nie zakrawa na kpinę :co:

N sie 14, 2005 19:06
Zreszta - mam rozwiazanie - system niemiecki. Meldujac sie zaznaczasz czy chcesz plalcic tzw Kirschsteuer. Doslownie podatek koscielny.

Na co idzie ten podatek: na przedszkola, szkoly, sale gimnastyczne otwarte dla calego spoleczenstwa, niezaleznie od wyznania. Daltego placa go tutaj tez muzulamanie, ewangelicy i niewierzacy (m.in. ja).

Z tym, ze kosciol z kazdego centa, jaki dostanie z tego podatku, ma sie rozliczyc. ksiezom plalcone sa pensje - w zaleznosci od wielkosci parafii, ilosci wiernych. Nauczanie religii zostalo odsuniete ze szkol.
I popatrz - jakos katolicy tutaj nie protestuja przeciwko nauczaniu o antykoncepcji w szkolach.

Crosis

N sie 14, 2005 19:09

W Niemczech bez wzgledu na to, czy jestes wierzacy czy nie, podatek placic musisz. Jesli przy zameldowaniu deklarujesz sie jako bezwyznaniowiec, podatek i tak bedziesz mial sciagany tak jak katolik czy protestant, tyle ze pieniadze przeznaczane sa dla miasta. Niezrozumienie tej sprawy doprowadzilo wielu polskich katolikow osiedlajacych sie w Niemczech na przelomie lat 80/90 do tragedii, o czym wspominalam przy okazji tematu wypisywania sie z Kosciola. Jak sie pozniej okazalo, podatki i tak byly odciagane, chociaz nie przeznaczane na cele Kosciola.

N sie 14, 2005 19:46

Crosis

N sie 14, 2005 19:50
"Podatek na Kościól" zostął ustanowiony w Austrii przez Hitlera do celów walki z Kościołem - i był jedną z form walki z nim.
Cytuj:
— Od kiedy katolicy austriaccy płacą podatek na Kościół?

Obowiązek płacenia tego podatku został wprowadzony przez hitlerowców w 1939 r., z zamiarem śmiertelnego ugodzenia Kościoła w Austrii. Podobny podatek obowiązuje do dziś nie tylko u nas, ale i w Niemczech, oraz w czterech kantonach szwajcarskich. W czasie wojny wierni bardzo chętnie płacili podatek na Kościół, pragnąc pomóc mu w przetrwaniu, a więc zamiar hitlerowców się nie powiódł. Natomiast w latach późniejszych wszystko uległo zmianie. Dla wielu ludzi mało związanych z Kościołem szokujące jest to, że dostają zawiadomienie o konieczności zapłacenia dwóch albo jednego tysiąca szylingów podatku na Kościół. Zwykle cztery razy do roku wierni otrzymują prośby o zapłacenie podatku. Jego wysokość jest zależna od indywidualnych dochodów. Katolicy powinni okazać zaświadczenie o stażu swojej pracy i wysokości zarobków, i na podstawie tego ustala się wysokość obowiązującego ich podatku.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IK ... stria.html

Płacą ten podatek:
Cytuj:
Jeśli ktoś należy do Kościoła katolickiego lub ewangelickiego, płaci w Niemczech podatek kościelny. Członkowie gmin żydowskich płacą żydowski podatek wyznaniowy, będący odpowiednikiem podatku kościelnego. Nie pobiera się podatków na rzecz innych wspólnot religijnych.

http://www.handbuch-deutschland.de/book ... print.html
Tak więc - jest to jakby się na to nie patrzyć - forma dyskryminacji Kościołów nim objętych - w porównaniu z kościołami, które tego podatku nie muszą płacić ...

Cytuj:
Powszechny podatek kościelny odwróci obecny, zdrowy i naturalny, kierunek obiegu pieniądza w Kościele: wierni przez tacę, kolędę, opłaty przy sakramentach itd. finansują parafię, a ta opłaca z kolei swoisty podatek na rzecz instytucji diecezjalnych. Ogromne zróżnicowanie tysięcy budżetów parafii, domów zakonnych i innych instytucji kościelnych odpowiada zdrowemu zróżnicowaniu finansowemu firm, drobnych, a przez to normalnych, choć niebogatych.

Zamiast tego powstanie quasi monopol, wpływy podatkowe będą dzielone na górze, czemu w sposób nieunikniony towarzyszyć będzie element dowolności i rozrost administracji centralnej (dla niej to może na krótką metę korzystne...). Księża będą żyli z płacy z góry zamiast z ofiar z dołu, co wytworzy w nich mentalność urzędników na pensji. Zniknie różnica w dochodach księdza szanowanego i marnego. Księża mniej będą wtedy zabiegali o pozyskanie wiernych. Na dłuższą metę będzie to czynnik sprzyjający opróżnieniu kościołów.

Wierni z kolei odzwyczają się od ofiarności spontanicznej na rzecz swojej parafii, od odpowiedzialności za jej stan materialny i za wynagradzanie duszpasterzy, uznając, że podatek wystarczy. Jeszcze bardziej niż dotąd zajmą wobec księży postawę roszczeniową. Źródłem zaognień mogą być osoby dla groszowych oszczędności nie płacące nic albo nawet występujące z Kościoła (a potem robiące bezczelnie publiczny skandal w wypadku odmowy ochrzczenia dzieci czy pogrzebu), jak też wszystkie wydatki parafii przekraczające roczny „przydział”.

Sprawa ta ma pewien wydźwięk ogólnospołeczny. Kościół katolicki, z dobrowolną przynależnością i dobrowolnym finansowaniem, stanowi pewną oazy normalności w kraju zbiurokratyzowanym i scentralizowanym, w którym żyjemy. Religia to ostatnia sfera wolna od etatyzmu — obok części pracy charytatywnej i fundacji. Pomysły „regulacji” tych sfer przez podatek (a zwlaszcza obowiązkowy, choćby z prawem wyboru adresata) to zamach na wolność.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PR ... kkosc.html
Więcej na ten temat:
http://tygodnik.onet.pl/2646,1231509,dzial.html
Tak więc - wprowadzenie "podatku kościelnego" to kolejna, sprawdzona już przez hitlerowców metoda walki z Kościołem skierowana na odciecie źródeł finansowania tej organizacji ... :(

N sie 14, 2005 21:06
Cytuj:
Tak więc - jest to jakby się na to nie patrzyć - forma dyskryminacji Kościołów nim objętych - w porównaniu z kościołami, które tego podatku nie muszą płacić ...

Placa podatnicy wszyscy tylko przy odpowiednim zdefiniowaniu wyznania podatek ten idzie na odpowiednie cele. Ludzie, ktorzy nie wybrali ani katolickiego, ani zydowskiego placa tez taka sama stawke - jest ona, tak jak napisala pedziwiatr, przeznaczana na cele komunalne. Ale placa tyle samo.

Cytuj:
Tak więc - wprowadzenie "podatku kościelnego" to kolejna, sprawdzona już przez hitlerowców metoda walki z Kościołem skierowana na odciecie źródeł finansowania tej organizacji ...

tylko, ze obywatele niemieccy sa z tego systemu bardzo zadowoleni. Katolicy i ewangelicy, a takze muzulmanie, czesto placacy na cele katolickie.

Nie wyciagaj tak dalece idacych wnioskow - cel byl jaki byl, ale teraz system sie sprawdza. I jest spoleczeni akceptowany.

Crosis

N sie 14, 2005 21:10
Ddv zle zrozumiales:
Cytuj:

Placa podatnicy wszyscy tylko przy odpowiednim zdefiniowaniu wyznania podatek ten idzie na odpowiednie cele. Ludzie, ktorzy nie wybrali ani katolickiego, ani zydowskiego placa tez taka sama stawke - jest ona, tak jak napisala pedziwiatr, przeznaczana na cele komunalne. Ale placa tyle samo.

Spójrz na link:
http://www.handbuch-deutschland.de/book ... print.html
Coś mi się wydaje, że jest on firmowany przez Państwowy urząd współpracy polsko - niemieckiej :co: ??
Zatem - chyba nie wszyscy płacą - lecz tylko Chrześcijanie i Żydzi ...
Crosis napisał(a):
tylko, ze obywatele niemieccy sa z tego systemu bardzo zadowoleni. Katolicy i ewangelicy, a takze muzulmanie, czesto placacy na cele katolickie.

Nie wyciagaj tak dalece idacych wnioskow - cel byl jaki byl, ale teraz system sie sprawdza. I jest spoleczeni akceptowany.

Crosis

Taa - a szczególnie ci, którym Wiara jest nie na rękę ...
Doświadczenia z Niemiec, Austrii i Wiegier (które to przytoczyłem) mówią same za siebie ...
W Niemczech - 8% podatek, w Austrii - 1,15 %, na Węgrzech - wszędzie tam po wprowadzeniu tego podatku ilość wiernych oficjalna zaczęła spadać ...

N sie 14, 2005 21:24

Crosis

N sie 14, 2005 21:27
Zapytam sie Ciebie inaczej - byles w tych krajach? Czy opierasz sie an suchych danych? A ja jestem. Pracuje, tez place tu podatek, wiem jak do tego podchodza studenci i ludzie pracujacy. Oni sa z podatku zadowoleni, maja dzieki temu wglad, na co te pieniadze ida - a musze przyznac - podatek koscielny jest wydawany perfekcyjnie.

Crosis

N sie 14, 2005 21:29
Dane oficjalne podane przez urzędy sa dla mnie w tym przypadku wiarygodniejszym źródłem informacji ...

N sie 14, 2005 21:33
jakie dane: wysokosc podatku, czy liczba wiernych? I przepraszam - co z nich wnioskujesz?

Crosis

N sie 14, 2005 21:41
Czyżbym musiał znów powtórzyć:

:( :( :(

N sie 14, 2005 21:44
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona