"Czujemy się niechcianymi dziećmi Kościoła"
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 "Czujemy się niechcianymi dziećmi Kościoła"
W adresowanym do Watykanu liście otwartym, grupa około 50 włoskich księży-homoseksualistów oświadczyła, że orientacja seksualna nie przeszkadza im być dobrymi kapłanami.
List stanowi odpowiedź na wydaną w końcu listopada instrukcję Kongregacji Wychowania Katolickiego, zamykającą drzwi seminariów przed homoseksualistami i zabraniającą ich wyświęcania.
W liście, opublikowanym na łamach internetowego portalu katolickiej agencji Adista, księża-homoseksualiści twierdzą, że czują się jak "niekochane i niechciane dzieci Kościoła". Podkreślają, że ich orientacja seksualna w niczym nie przeszkadza w życiu w czystości i w dobrym pełnieniu posług kapłańskich.
Pod listem podpisało się około 50 kapłanów - podała Adista, nie publikując jednak nazwisk sygnatariuszy.
W listopadowym dokumencie watykańskim mowa jest o tym, że sytuacja osób homoseksualnych dopuszczonych do stanu duchownego uniemożliwia utrzymywanie poprawnych relacji z mężczyznami i kobietami. Mowa jest także o negatywnych konsekwencjach wynikających z wyświęcania homoseksualistów
|
Cz gru 15, 2005 18:51 |
|
|
|
 |
klarowna
|
Uważam, że dyskryminowanie księży w tym wypadku nie jest słuszne. Przecież to nie ich wina, że są gejami. Urodzili się z takim wypaczeniem. Sama orientacja nie przeszkadza w pełnieniu funkcji kapłańskiej, tym bardziej, że zyją oni w celibacie.
Cz gru 15, 2005 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Klarowna, ksieza ci nie są gejami, mają sklonności homoseksualne ale żyją w czystości.
|
Cz gru 15, 2005 21:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lucyna napisał(a): Klarowna, ksieza ci nie są gejami, mają sklonności homoseksualne ale żyją w czystości.
Nie moja droga. Orientacja seksualna nie jest żadną "skłonnością". Ja doskonale wiem, czemu Ty tak napisałaś, ponieważ nie przyjmujesz do wiadomości faktu istnienia homoseksualnej orientacji. To Twój problem.
Oczywiście Ci księża są gejami=homoseksualistami. A orientacja to nie jest skłonność a wpisana i ustalona orientacja seksualna u każdego czowieka. Skłonność to ja mogę mieć do jedzenia ciastek i robienia np błędów ortograficznych, który można poprawić, a orientacji seksualnej się zmienić nie da.
Zauważyłem, że tylko ludzie z KK mówią o orientacji sekusalnej (homoseksualizmie) jako o skłonności, a nigdy nie użyją w stosunku do gejów=homoseksualistów sformouwania "ludzie o homoseksualnej orientacji". Już to dawno zauważyłem taki stosunek KK w tej kwestii.
Moje wyrazy głębokiego współczucia dla szanownej pani 
|
Cz gru 15, 2005 22:08 |
|
 |
Awa
|
widocznie skutki nieprzestrzegania celibatu u ks.homoseksualistow sa bardziej gorszace niz łamanie celibatu przez heteroseksualnych ksiezy.Te pierwsze wywołuja glosniesze skandale.w slad za skandalami ida odszkodowania.
|
Cz gru 15, 2005 22:37 |
|
|
|
 |
Szemkel
|
u mnie w parafii jest ksiądz homo, przynajmniej tak ludzie gadają. Normalny facet, tylko że ma takie ruchy niewieście, no jakby to powiedzieć: taki słodki pedałek.
Jest bardzo otwatym cżłowiekiem, umie bardzo szybko nawiązać kontakt, a keidy wygłasza kazanie potrafi zainteresować nim wszytskich bez wyjątku.
Jest bardzo pobozny i mimo pewnych symptomów, to wszyscy go bardzo szanują, poprzez to jakim on jest księdzem.
Bóg dając nam życie stworzył w nas sferę seksualną. Niewątpliwie ważną, ale nie najważniejszą. Człowiek zyje w grzechu kiedy sferę seksualną przedkłada nad Boga i nie ważne czy jest hetero, homo, czy jeszce jakiś inny.
I kiedy patrzymy na drugiego człowieka przez pryzmat jego seksualności równierz my czynimy sobie grzech. Chrystus nie potepił Mariii Magdaleny, chociarz była jawno grzesznicą, to dopiero jakie my mamy prawo aby kogokolwiek napiętnować lub potepic. Nie patrzył na nią przez pryzmat jej grzechów i niedoskonałości. Chrystus był przedewszystkim nauczycielem a nie sędzią, i własnie takie samo dziedzictwo powierzył swojemu Kościołowi. Mówił co trzeba zrobić aby osiągnąć zbawienie, Chrystus w Ewangelii potwierdził niezmienność dziesięciu przykazań i przypominając że " nie cudzołóż" nie straciło na ważności.
Trzeba jednak pamiętać, że przekreślając zły czyn nie można przekreślać człowieka.
_________________ dziekujemy, że nas wybrałeś, abysmy stali przed Tobą i Tobie słuzyli
|
Pt gru 16, 2005 0:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szemkel napisał(a): u mnie w parafii jest ksiądz homo, przynajmniej tak ludzie gadają. Normalny facet, tylko że ma takie ruchy niewieście, no jakby to powiedzieć: taki słodki pedałek.
To żadna wyrocznia. Jest też przecież wielu przegiętych hetero Ale ja bym i tak poznał, czy gej Szemkel napisał(a): Bóg dając nam życie stworzył w nas sferę seksualną. Niewątpliwie ważną, ale nie najważniejszą. Człowiek zyje w grzechu kiedy sferę seksualną przedkłada nad Boga i nie ważne czy jest hetero, homo, czy jeszce jakiś inny.
A co to ma do rzeczy? Wydaje mi się, że można jednocześnie wierzyć w "boga" i być aktywnym seksualnie. Szemkel napisał(a): Trzeba jednak pamiętać, że przekreślając zły czyn nie można przekreślać człowieka.
No wiesz... Kwestia interpretacji co jest a co nie jest złym czynem:P
|
Pt gru 16, 2005 8:33 |
|
 |
Harkonnen
|
Awa napisał(a): widocznie skutki nieprzestrzegania celibatu u ks.homoseksualistow sa bardziej gorszace niz łamanie celibatu przez heteroseksualnych ksiezy.Te pierwsze wywołuja glosniesze skandale.w slad za skandalami ida odszkodowania.
Odszkodowania idą w ślad za skandalami pedofilskimi głównie.
|
Pt gru 16, 2005 8:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wydaje mi się, że można jednocześnie wierzyć w "boga" i być aktywnym seksualnie.
Zakładasz co chwila nowy watek o swojej "orientacji homoseksualnej" (z powodu której przyjmij moje wyrazy najgłębszego współczucia). Domagasz sie tolerancji i akceptacji, poruszasz tematy kościelne, broniąc ksiezy, którzy tej obrony nie potrzebuja szczególnie od propagatorów HOMO.... Sam zaś piszesz BÓG z małej litery!!!
Wyobraź sobie, ze jest to Forum chrześcijańskie, a nie jakieś tam gejowskie. Skoro masz zamiar tutaj pisywac to uszanuj NAS tak jak chcesz bysmy uszanowali CIEBIE.
(usunięty fragment listu - PTR)
P.S.
Moderatorzy czas byscie zwrócili na ten "szczegół" uwage. Bo osobnik ten robi to nagminnie i w sposób chamski...rozumiem jednak, ze na tym polega "Kultura Gejowska"
|
Pt gru 16, 2005 8:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Zakładasz co chwila nowy watek o swojej "orientacji homoseksualnej"
Nieprawda, nie o orientacji a o DYSKRYMINACJI ze wzgledu na taką orientację seksualną, w różnych aspektach życia, w tym przypadku wśród księże. Belizariusz napisał(a): (z powodu której przyjmij moje wyrazy najgłębszego współczucia).
Jak mam przyjąć skoro ja nei uważam, aby tu możnabyło nad czymś współczuć?  Jestem zadowolony z tego jaką mam orientację seksualną i nie chciałbym być heterykiem za nic w świecie. Natomiast współczucia tro ja Ci mogą wyrazić z powodu homofobii jaką przejawiasz, a przede wszystkim braku elementarnej wiedzy... Belizariusz napisał(a): Domagasz sie tolerancji i akceptacji, poruszasz tematy kościelne, broniąc ksiezy, którzy tej obrony nie potrzebuja szczególnie od propagatorów HOMO....
A mi się zdaje, że potrzebują W końcu to nie ja jestem ksiedzem i nie ja napisałem apel, tylko tamci 50-księży, więc chyba jednak im sie niepodoba coś Belizariusz napisał(a): Sam zaś piszesz BÓG z małej litery!!!
Oczywiście, nie widzę w tym nic złego Belizariusz napisał(a): Wyobraź sobie, ze jest to Forum chrześcijańskie, a nie jakieś tam gejowskie.
Jakbym był chamem to bym odpisał "gejowskie są ok a jakieś tam chrześcijańskie są beee" Niestety koleś, ale mnie nie jesteś w stanie obrazić praktycznie niczym Belizariusz napisał(a): Skoro masz zamiar tutaj pisywac to uszanuj NAS tak jak chcesz bysmy uszanowali CIEBIE. (usunięty fragment listu - PTR)
Ojej jak mi przykro, ale niestety nie posłucham Twojej nikczemnej sugestii. I tak szanuję Cię aż za nadto, pomimo, że sobie na to nie zasługujesz, aby Cię szanować, raczej gardzić, ale nie będę tego robiłna forum publicznym - jakimkolwiek. Belizariusz napisał(a): P.S. Moderatorzy czas byscie zwrócili na ten "szczegół" uwage.
A ja myślę, że moderatorzy powinni się zająć Twoim brakiem poszanowania innych użytkowników.
A co do słowa "bóg" to nie widzę w nim nic złęgo, że piszę je z małej litery. Nie będziesz mnie koleś uczył co mam pisać z małej litery a co nie. Dla mnie "bóg" to wytwór fantazji, ktoś kto nie istnieje. Jest to dla mnie zatem bezosobowa forma określania "tego czegoś". Nie pozwolę sobie abyś mnie zmuszał do pisania tego słowa z wielkiej litery. Nie będziesz mnie pouczał w tej sprawie. To jaką literą to pisze jest tylko i wyłącznie moją sprawą, a to, że jest to forum o religii nie nakazuje mi w żadnym wypadku określania "boga" z dużej litery.
|
Pt gru 16, 2005 9:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I proponowałbym skasowanie postów użytkownika o niku "belizariusz", ponieważ nie nawiązują treścią do głównego wątku tematu.
|
Pt gru 16, 2005 9:08 |
|
 |
Incognito
|
Gay w innym temacie o Lambdzie napisał(a): To by miało sens, ale zapomniałeś, że organizacja - jakakolwiek ma swój własnysubiektywny wybór i może przjymować do siebie kogo chce i niedopuszczać kogo chce
I to jest właśnie gejowska "tolerancja" znana także pod nazwą moralności Kalego.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt gru 16, 2005 9:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito napisał(a): Gay w innym temacie o Lambdzie napisał(a): To by miało sens, ale zapomniałeś, że organizacja - jakakolwiek ma swój własnysubiektywny wybór i może przjymować do siebie kogo chce i niedopuszczać kogo chce I to jest właśnie gejowska "tolerancja" znana także pod nazwą moralności Kalego.
Po pierwsze chyba pomyliłęś tematy
Po drugie różnica pomiędzy tym, zę KK nie chce przyjmować gejów a tym, że Organizacje nie chcą przymować homofobów jest taka, że geje, chcący wstąpić do KK nie maja zamiaru niszczyć tej instytucji, tylko sie realizoawać w kapłaństwie (zgodnie z normami etycznymi KK), natomiast to co napisał Scriptor, jest to pomysł na zniszczenie organizacji.
Teraz czaisz różnicę? 
|
Pt gru 16, 2005 9:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito
Wielce ubolewam, że cytując mnie, pominąłeś (zapewne nieintencjonalnie  ) następujący ragment>>>
"A tak na marginesie to organizacja Lambda skłąda sie w większości z działączy o HETERSOEKSUALNEJ orientacji Są to przychylni ludzie gejom. I mimo, żę hetertycy to nie działają nam na szkodę "

|
Pt gru 16, 2005 9:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
natomiast to co napisał Scriptor, jest to pomysł na zniszczenie organizacji.
Nie - wcale nie - nie miałem na mysli zniszczenia żadnej organizacji  - tylko zmianę zasad jej działania, zmiane charakteru - zmienę tożsamości tej organizacji - dokładnie to, o czym piszesz ty wrzucając homoseksualne kamyczki do zasad działania koscioła
nie chcesz zniszczenia kościoła - chcesz jedynie zmiany jego chrakteru, zmiany zasad jego działania i zmiany tożsamości....
reszta o tym co myslę o rozumieniu czytanego tekstu - jest tutaj
viewtopic.php?t=5755&start=135
pozdrawiam
scriptor/outsider
|
Pt gru 16, 2005 10:02 |
|
|
|