Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 10:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 wygląd Kościoła 
Autor Wiadomość
Post wygląd Kościoła
Mamy tyle kościołow każdy jest inny ma ina atmosefer inna historioje inne problemy inny wyglą inne są ładne inne przecietne inn są z byt bogoato urzadzeone. Mojm zdanie powino się kontrolować to jak kościoły sa urzadzena.Ostatnio w Tvn programie To my był KS Jankowski i opowiadał jek jest remotowany kościł św Brygidy w Gdyni i to mnie przeraziło jaki ida tam milnony złoty jak duza kasa. W tym kraju nie mam pogastwa jestesmu biednym krajem nie stac nas by kosioły był tak pogdao urzadane tylko jest biednych dziec co znimi. Za te pieniadzy było by mozna wybodowac wile nolegowni dla bezdomnych pomuc wile domo dziecka itp. Mozna zawsze wszystko zrobic mnieszym kosztam a podzilec sie z kims imnnym

Wt sty 17, 2006 12:10

To my był KS Jankowski i opowiadał jek jest remotowany kościł św Brygidy w Gdyni i to mnie przeraziło jaki ida tam milnony złoty jak duza kasa.

W przypadku akurat Jankowskiego nie martwił bym się o remont kościoła... To raczej grosze w porównaniu z tym, co władował w chory pomysł z bursztynowym ołtarzem. I co :?: I nic. Stoi, pewnie nikt go nigdy nie skończy.

luki napisał(a):
W tym kraju nie mam pogastwa jestesmu biednym krajem nie stac nas by kosioły był tak pogdao urzadane tylko jest biednych dziec co znimi.

A mi się wydaje, że - poza może małymi wioskami, gdzie do kościoła jest daleko - Polska nie potrzebuje nowych kościółów. Mało ich mamy :?: A księża marudzą potem, że za mało na tacy, mało ludzi na mszach. Czemu :?: Bo za dużo jest kościołów proporcjonalnie do zapotrzebowania, do ilości wiernych.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sty 17, 2006 12:13
Zobacz profil WWW

Tomu nie masz racji są miejsca w Polsce w których ludzie do kościoła mają kilka kilometrów, są kościoły w których jest jeden ksiądz na 3 parafie, wreszcie są kościoły które są tak zapełnione na każdej mszy że ludzie stoją przed kościołem bo się nie mieszczą,

ale.......

taka sytuacja z kościołami, wiernymi, księżmi jest nie tylko w Polsce, więc nie ma wg mnie co przesadzać,

co do bogactwa w kościołach.....

w większości sąj to datki wiernych, którzy chcą przebywać i modlić się w swoim kościele, wyglądającym na chwałę Bożą, nie jest więc tak jak to przedstawiacie,

niestety to typowo polska przywara, nic nie robić, nic nie dać i wymagać wiele i wiele krytykować, oraz patrzeć na palce innych nie patrząc na to co na swoim podwórku...

źdźbło w oku bliźniego ujżysz, belki w swoim nie bacząc......

Wt sty 17, 2006 12:22
Zobacz profil WWW

A po co Polsce świątynia Opatrzności Bożej :?: Albo Licheń :?: Mało kościołów w Warszawie :?: W Licheniu też już była świątynia.

Wt sty 17, 2006 12:27
Zobacz profil WWW
Tomu nie masz racji są miejsca w Polsce w których ludzie do kościoła mają kilka kilometrów, są kościoły w których jest jeden ksiądz na 3 parafie, wreszcie są kościoły które są tak zapełnione na każdej mszy że ludzie stoją przed kościołem bo się nie mieszczą,

ale.......

taka sytuacja z kościołami, wiernymi, księżmi jest nie tylko w Polsce, więc nie ma wg mnie co przesadzać,

co do bogactwa w kościołach.....

w większości sąj to datki wiernych, którzy chcą przebywać i modlić się w swoim kościele, wyglądającym na chwałę Bożą, nie jest więc tak jak to przedstawiacie,

niestety to typowo polska przywara, nic nie robić, nic nie dać i wymagać wiele i wiele krytykować, oraz patrzeć na palce innych nie patrząc na to co na swoim podwórku...

źdźbło w oku bliźniego ujżysz, belki w swoim nie bacząc......

Za to pogoctwo by dzieci w domu dziecka miały lepiej bezdomni mile by nolcegi a kto daje stre babice co potem narzekaj ze nie maja naleki
Licheń Bazylika bardzo duza bardzo ładna ale nie mam swojego stylu wszystkie są pomieszane i te tabliczki ze ktoś dał to jest chore z tym tabliczkami i to bardzo chore.

Wt sty 17, 2006 12:28

Albo te lampy, latarnie, przez całą długość bazyliki. Normalnie, gdyby nie dach, to jak na Długim Targu w Gdańsku bym się czuł...

Wt sty 17, 2006 12:30
Zobacz profil WWW
Ze by miec swoja tabliczje w bazlice trzeba dac 1000zł Bazlika dostaje 1000zł -100zł kosz tabliczku zostaje 900zl
100zł idze na strate 100*z 10 tys tabliczek 1000000 zł poszło w błoto za te pieniadze był by mozna pomuz ile dziecia .

Wt sty 17, 2006 12:39

Abstrachując od tego, że słyszałem że to i owo się już w Licheniu (w nowej bazylice) sypie. A więc jest sprawiedliwość - już się to wszystko mści...

Wt sty 17, 2006 20:55
Zobacz profil WWW

No tak bo Kościół to jedyna instytucja która jest zobowiązana do pomagania i tylko pomagania innym i w tym wyścigu pomocowym ma byc jedynym zawodnikiem tak?

Moglibyście tak pisać, gdyby rzeczywiście Kościół nie pomagał ubogim, nie prowadził noclegowni, jadłodajni, schronisk, domów samotnej matki i starości, hospicjów, szpitali, domów dziecka, szkół dla trudnej młodzieży, nie organizował wyjazdów dla biednych dzieciaków, ani stypendiów dla uzdolnionej jednak biednej młodzieży, nie próbował działać w parafiach przez zakładanie klubów sportowych, świetlic środowiskowych, klubów dla tych, których społeczeństwo juz "skreśliło" - AA, narkomanii itp...

Ale czy Kościoł jest odpowiedzialny za całe zło na świecie? I czy to tylko on ma przeciwdziałać biedzie w kraju? Przepraszam a gdzie jest rząd? Gdzie jest ta pomoc od państwa? Znam kilka parafii, gdzie jedynym ośrodkiem kultury jest właśnie Kościół, który otworzył świetlice, jakiś klub sportowy, gdzie proboszcz zorganizował jakieś kursy dla aktywizowania bezrobotnych itp.

A jeśli Ci przeszkadza Licheń, Łagiewniki, czy Świątynia Opatrzności Bożej to nie jedz tam, nie dawaj na to pieniędzy i koniec. To co ludzie dają to ich dobrowolne darowizny na określony cel, jeśli mam pieniądze mogę je przekazać komu chcę i na co chcę.

I może w tym kraju skończy się za jakieś 20-30lat (jak te wielkie świątynie spowszednieją) tzw. turystyka pielgrzymkowa. I może wtedy będzie można wejść do akiej świątyni żeby się pomodlić, bez gwaru setek gapiów, którzy wpadli zobaczy ile jest marmurowych tabliczek na ścianie... Wtedy będą to naprawdę świątynie, w tej chwili (przynajmniej w Licheniu bo tam jakoś najczęściej bywam) mam wrażenie, że sacrum jest zadeptywane przez turystyczne profanum...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt sty 17, 2006 22:06
Moderator

A możesz rozwinąć swą myśl ToMu?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt sty 17, 2006 22:06

Bardzo proszę. Uważam, że jest to świątynia niepotrzebna - druga, stara, stoi przez płot dosłownie od terenu bazyliki. Jeśliby budować bazyliki WSZĘDZIE gdzie było jakieś objawienie - boję się pomyśleć... Nie byłoby gdzie tych obiecanych nowych mieszkań stawiać :)

Wt sty 17, 2006 22:13
Zobacz profil WWW

Te pretensje sa dla mnie co najmniej niepowazne. Ktory z Was zlozyl choc przyslowiowy jeden grosz na budowe czy wystroj tych sanktuariow?
Pomijajac jednak to, faktem jest, ze od najdawniejszych czasow ludzie starali sie budowac najwspanialsze swiatynie, by w ten sposob okazac swoja wiare, wdziecznosc, uwielbienie Bogu, ktory jest, Bogu, ktory zbawia, ktory na stale wszedl w nasze zycie. I to chyba normalne, bo tak jak w relacjach miedzyludzkich, bliskie sobie osoby chca sie obdarowywac nie zwazajac na cene daru, tak i w relacji z Bogiem czlowiek w sposob materialny chce okazac Mu swoje oddanie.
Juz kiedys sie ktos dziwil "rozrzutnosci" ludzkiej, ale Jezus nie zganil takiego postepowania:
Cytuj:
Na sześć dni przed Paschą Jezus przybył do Betanii, gdzie mieszkał Łazarz, którego Jezus wskrzesił z martwych. Urządzono tam dla Niego ucztę. Marta posługiwała, a Łazarz był jednym z zasiadających z Nim przy stole. Maria zaś wzięła funt szlachetnego i drogocennego olejku nardowego i namaściła Jezusowi nogi, a włosami swymi je otarła. A dom napełnił się wonią olejku. Na to rzekł Judasz Iskariota, jeden z uczniów Jego, ten, który miał Go wydać: Czemu to nie sprzedano tego olejku za trzysta denarów i nie rozdano ich ubogim? Powiedział zaś to nie dlatego, jakoby dbał o biednych, ale ponieważ był złodziejem, i mając trzos wykradał to, co składano. Na to Jezus powiedział: Zostaw ją! Przechowała to, aby [Mnie namaścić] na dzień mojego pogrzebu. Bo ubogich zawsze macie u siebie, ale Mnie nie zawsze macie.
Jan 12:1-6

Wt sty 17, 2006 22:45
Całkowicie zgadzam się tu z Pędziwiatrem.
Dodałabym jeszcze to, iż nasza kultura, to, co zostawimy potomnym świadczyć będzie o naszym pokoleniu. Nie może być to więc pseudo - sztuka.
Chyba każdy z nas będąc na wakacjach lubi zwiedzać nowe miasta. Najpiękniejsze z zabytków należą do sztuki sakralnej.
Dusza człowieka czuje radość przebywając i modląc się w pięknym kościele zbudowanym ku chwale Najwyższego.
Kościoły protestanckie, ubogie w dekoracje wcale nie ułatwiają modlitwy, stwarzają uczucie zimna i pustki.
Miłość zawsze wiąże się z darem, a dar serca wiąże się ze wspaniałomyślnością.

ToMu, jedyne zatwierdzone przez Kościół objawienie w Polsce miało miejsce w Gietrzwałdzie.

Śr sty 18, 2006 0:08

W odpowiedzi na pomysły by kontrolowac takie rzeczy jak wygląd kościołów, wydatki na nie etc. można by też zaproponować by całą ziemię obsadzić ziemniakami, bo przecież jest tylu głodnych, państwu zakazać finanasować instytucje kulturalne (zwłaszcza te małe, których prawie nikt nie odwiedza) - w zamian za to możnaby pieniądze dać biednym...
Warto zdać sobie sprawę, że na tej ziemi powinno być miejsce na wszystko. Także na wystawne kościoły - tym bardziej, że za ich wyposażenie i utrzymanie płacą wierni.
----------
Tu warto zajrzeć:
8) Największa katolicka księgarnia internetowa GLORIA24.pl
:-D Anioł dobrze poinformowany - ANGELUS.pl
:biggrin: Jezus powołuje...
:) Blog mniszki-pustelnicy św. Brunona

Śr sty 18, 2006 8:03

Te pretensje sa dla mnie co najmniej niepowazne. Ktory z Was zlozyl choc przyslowiowy jeden grosz na budowe czy wystroj tych sanktuariow?

Masz rację - nie złożyłem. Nie neguję tego, że ktoś ma prawo dawać swoje pieniądze na budowę takich... pałaców. Ale np. co do świątyni Opatrzności były jakieś pomysły, że miało to być finansowe ze źródeł publicznych. I to mnie wkurza - wara od pieniedzy publicznych. Jestem katolikiem, ale uważam że nie jest to nam do szczęścia potrzebne.

pedziwiatr napisał(a):
faktem jest, ze od najdawniejszych czasow ludzie starali sie budowac najwspanialsze swiatynie, by w ten sposob okazac swoja wiare, wdziecznosc, uwielbienie Bogu, ktory jest, Bogu, ktory zbawia, ktory na stale wszedl w nasze zycie

A ja jestem dziwnie spokojny, że Bóg w wielu przypadkach wolałby, aby za pieniądze na piąty w 20-tysięcznym mieście kościół przeznaczyć na domy dziecka i dożywianie dzieci :? Każda nadgorliwość jest złem - w budowaniu kościołów również.

Lucyna napisał(a):
Dodałabym jeszcze to, iż nasza kultura, to, co zostawimy potomnym świadczyć będzie o naszym pokoleniu. Nie może być to więc pseudo - sztuka.

Emari napisał(a):
W odpowiedzi na pomysły by kontrolowac takie rzeczy jak wygląd kościołów, wydatki na nie etc. można by też zaproponować by całą ziemię obsadzić ziemniakami, bo przecież jest tylu głodnych, państwu zakazać finanasować instytucje kulturalne (zwłaszcza te małe, których prawie nikt nie odwiedza)

Tak - ale gdyby kościołów było mało :!: A nie jest - jest ich za dużo (pisałem o tym wyżej). Każde pokolenie NIE MUSI po sobie zostawiać kolejnego kościoła.
Emari napisał(a):
Warto zdać sobie sprawę, że na tej ziemi powinno być miejsce na wszystko.

W Polsce postawiono już wystarczająco dużo kościołów.

Lucyna napisał(a):
ToMu, jedyne zatwierdzone przez Kościół objawienie w Polsce miało miejsce w Gietrzwałdzie.

To tym bardziej dziwię się łatwowierności ludzi, którzy dają ciężko zarobione pieniądze na budowe świątyń ku czci czegoś, co nie jesyt potwierdzone przez Kościół...

Śr sty 18, 2006 11:05
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona