Autor |
Wiadomość |
rozalka
Moderator
|
 Terapia chrześcijańska?
Ja tylko tak na marginesie...
Poglądy pana Starowicza słabo do mnie przemawiają. Na pewno nie jest on dla mnie autorytetem w sprawach seksu, mimo że to znany seksuolog.
Możesz tu cytować całe jego książki i nie zrobi to na mnie najmniejszego wrażenia. To tak jak z ginekologiem czy psychologiem. Nie każdy jest dla mnie autorytetem w swojej dziedzinie i nie każdemu bym zaufała.
Wątek wydzielony z tematu Współżycie przed ślubem angua
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt lut 21, 2006 19:34 |
|
|
|
 |
k66
|
rozalka napisał(a): Ja tylko tak na marginesie...
Poglądy pana Starowicza słabo do mnie przemawiają. Na pewno nie jest on dla mnie autorytetem w sprawach seksu, mimo że to znany seksuolog.
a kto jest dla ciebie autorytetem w tej dziedzinie? rozalka napisał(a): To tak jak z ginekologiem czy psychologiem. czyli jak...
|
Wt lut 21, 2006 21:05 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Jeden ginekolog przepisze tabletki antykoncepcyjne, pozwoli na aborcję - drugi nie. Jeden psycholog będzie w terapii odwoływał się do siły wewnętrznej człowieka i jego możliwości, a drugi będzie się starał pomóc mu odnaleźć Siłę Wyższą - Boga.
Podobnie rzecz ma się z seksuologami. Dla mnie autorytetm w tej dziedzinie jest jakikolwiek seksuolog chrześcijański.
Tak najkrócej potrafię to wytłumaczyć 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt lut 21, 2006 21:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzisz rozalko, tylko, ze seksuologow o pogladach fundamentalno chrzescijanskich jest malo. A generalnie wiekszosc seksuologow bez problemow przepisuje tabletki... a wlasciwie nie seksulogow a ginekologow, gwoli scislosci. Ja bynajmniej nie slyszalem o takim, ktory by ze wzgledow ideologicznych nie przepisal pacjentce tabletek.
Crosis
|
Wt lut 21, 2006 22:17 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
offtopic
Znam ginekologa, który nie przepisuje tabletek. Psychologów chrześcijańskich też znam. Owszem, tych i tych jest stosunkowo niewielu, ale są. I to dla mnie jest dowodem na to, że zawsze możliwe jest spojrzenie z dwu różnych perspektyw. Z tej pięknej - moim zdaniem - też.
Pozdrawiam i dobranoc 
|
Wt lut 21, 2006 23:22 |
|
|
|
 |
k66
|
rozalka napisał(a): Jeden ginekolog przepisze tabletki antykoncepcyjne, pozwoli na aborcję - drugi nie. Jeden psycholog będzie w terapii odwoływał się do siły wewnętrznej człowieka i jego możliwości, a drugi będzie się starał pomóc mu odnaleźć Siłę Wyższą - Boga. Podobnie rzecz ma się z seksuologami. Dla mnie autorytetm w tej dziedzinie jest jakikolwiek seksuolog chrześcijański. Tak najkrócej potrafię to wytłumaczyć 
Przemilcze temat seksuologow, bo pewnie nie jestes w stanie podac ani jednego takiego saeksuologa (chrzescijanskiego  )
A co do psychologa. Na litosc boska o czym ty piszesz. Terapia to terapia. Psycholog leczy roznych ludzi. A jak przyjdzie ateista - to co ma mu sie odwilywac do Boga. I sorki ale jakos nie slyszalem o takich metodach leczenia. Sa rozne szkoly psychoterapii - ale nie maja na celu odnajdowanie sily wyzszej tylko pomaganie czlowiekowi.
|
Śr lut 22, 2006 7:53 |
|
 |
k66
|
rozalka napisał(a): offtopicZnam ginekologa, który nie przepisuje tabletek. Psychologów chrześcijańskich też znam. Owszem, tych i tych jest stosunkowo niewielu, ale są. I to dla mnie jest dowodem na to, że zawsze możliwe jest spojrzenie z dwu różnych perspektyw. Z tej pięknej - moim zdaniem - też. Pozdrawiam i dobranoc 
Jezeli sa przeciwwskazania medyczne do stosowania tabletek to oczywiscie moze ne przepisac. Jezeli nie ma a to jest jego widzi misie to jest chorym czlowiekiem. Lekarz jet lekarz a nie duszpasterz. Konczy AM a nie seminarium. I nie jemu jet oceniac postawe moralna. Jak ma opory to moze nie pracowac w zawodzie. Podaj mi przyklad jednego chrzescijanskiego psychologa, ktory leczy taka metoda jak wczesniej pisalas. Jednego przynajmniej.
A swoja droga czym sie rozni taki ch. psycholog od nie ch. psychologa?
Jezeli nie wiesz to w etyce psychologa jesttak, ze dla pacjenta psycholog nie ma religii, plci, miejsca zamieszkania ani innych wlasnych pogladow(nie wolno mu nawet o tym mowic). Jest tylko czlowiekiem, ktory leczy.
|
Śr lut 22, 2006 8:01 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Moja wcześniejsza wypowiedź była naprawdę bardzo skrótowa, więc proszę - nie czepiaj się  Oczywistym jest, że terapia jest bardzo złożona, ma wiele aspektów, poziomów itp. itd. Mój przykład to tylko wyjątek mający zobrazować, co miałam na myśli.
Dla Ciebie może i nie ma różnicy, a dla mnie jest.
Może przykład? Przychodzi matka z dzieckiem nadpobudliwym do psychologa, a ten radzi jej, by dziecko zaczęło się masturbować, bo w ten sposób zużyje energię, która w nim jest, a którą wyładowuje w niewłaściwy sposób. Matka wychodzi zdziwiona... tez bym wyszła.
Psycholog psychologowi nierówny. Dobrze wiesz, że są różne szkoły, różne podejścia i każdy może wybrać sobie to, co mu odpowiada.
k66 napisał(a): Jezeli nie wiesz to w etyce psychologa jesttak, ze dla pacjenta psycholog nie ma religii, plci, miejsca zamieszkania ani innych wlasnych pogladow(nie wolno mu nawet o tym mowic). Jest tylko czlowiekiem, ktory leczy. Owszem, i wcale nie twierdzę, że psycholog chrześcijański spotykając ateistę będzie mu wciskał wiarę czy jakieś tam zasady chrześcijańskie. Twierdzę natomiast, że inaczej będzie wyglądała terapia z psychologiem chrześcijańskim, a inaczej z ateistą. Do innych rzeczy obaj będą się odwoływać. k66 napisał(a): Podaj mi przyklad jednego chrzescijanskiego psychologa, ktory leczy taka metoda jak wczesniej pisalas. Jednego przynajmniej.
Chrześcijańskich psychologów jest ostatnio dużo. Pochodzę z Siedlec. Zapraszam więc do siebie do Zespołu Psychologów Chrześcijańskich przy "Caritas" diecezji siedleckiej. Tam znajdziesz 4 takich psychologów.
Pozdrawiam i przepraszam za ten offtopic.
|
Śr lut 22, 2006 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tutaj zgodze sie z rozalka calkowicie. Poza tym, psychologowie chrzescijanscy sa jak najbardziej potrzebni. Wlasnie po to, ze w latwiejszy sposob moga pomoc chrzescijanom. I zgadzam sie z tym calkowicie.
Co do seksuologow - ma sie wybor, gdzie sie idzie. Ja po prostu nie slyszalem jeszcze o seksuologu, ktory z powodow ideologicznych odmowil przepisania tabletki czy plasterka. Tak samo jak nie znam apteki/kioski/saloniku prasowego, gdzie maja problem z prezerwatywami.
Crosis
|
Śr lut 22, 2006 10:50 |
|
 |
k66
|
rozalka napisał(a): Może przykład? Przychodzi matka z dzieckiem nadpobudliwym do psychologa, a ten radzi jej, by dziecko zaczęło się masturbować, bo w ten sposób zużyje energię, która w nim jest, a którą wyładowuje w niewłaściwy sposób. Matka wychodzi zdziwiona... tez bym wyszła. Ciekawy przyklad. Nie wiem skad to wzielas. Jest naturalna rzecza, ze osoby nadpobudliwe czesciej sie masturbuja bo w ten sposob pozbywaja sie stresu. Nie ma w tym nic niechrzescijanskiego. Ale ok. idzmy twoja sciezka - co by poradzil ten dobry psycholog....? modlitwe? rozalka napisał(a): Twierdzę natomiast, że inaczej będzie wyglądała terapia z psychologiem chrześcijańskim, a inaczej z ateistą. Do innych rzeczy obaj będą się odwoływać. Po pierwsze na podstawie czego tak sadzisz? Bralas udzial w takich terapiach u jednego i drugiegi psychologa? A jezeli twierdzisz, ze do innych rzeczy sie beda odwolywac to chyba sie mylisz. Pisalem - psycholog nie moze sie odwolywac do jakis wartosci, nie jest kaznodzieja. Jest psychologiem. Ty chyba nie pojmujesz sposobu dzialania psychologa i nie bierzesz pod uwage etyki zawodowej. Gdyby taki TWOJ psycholog odwolywal sie do do religii to jest nieetyczny! Pacjent nie ma prawa wiedziec jakiego wyznania jest psycholog a on nie ma prawa tego (swojego wyznania) mieszac w terapie. rozalka napisał(a): Chrześcijańskich psychologów jest ostatnio dużo. Pochodzę z Siedlec. Zapraszam więc do siebie do Zespołu Psychologów Chrześcijańskich przy "Caritas" diecezji siedleckiej. Tam znajdziesz 4 takich psychologów.
No tak Siedlce...nawiedzency z KUL. Sorki ale taka maja opinie w srodowisku.
|
Śr lut 22, 2006 11:28 |
|
 |
k66
|
Crosis napisał(a): Poza tym, psychologowie chrzescijanscy sa jak najbardziej potrzebni. Wlasnie po to, ze w latwiejszy sposob moga pomoc chrzescijanom. I zgadzam sie z tym calkowicie.
A dlaczego myslisz, ze w latwiejszy sposob moga pomagac chrzescijanom?
Pisalem juz o etyce ze 2 razy ale jakos to do was nie dociera. Psycholog nie moze wiklac swojego wyznania w relacje z pacjentem.
Dodatkowo psych. nie interesuje wyznanie pacjenta tylko jego problem.
|
Śr lut 22, 2006 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
k66: - czy wziales pod uwage sytuacje, kiedy problem pacjenta moze byc zwiazany z jego wyznaniem? W tej sytuacji zrozumienie przez psychologa moze ulatwic terapie. Ja zgadzam sie z podejsciem etyki lekarskiej, ze nie mozna wiklac swojego wyznania do problemu pacjenta. Ale sa przypadki, w ktorych wspolne wyznanie moze ulatwic sprawe, chocbypoprzez latwiejsze zrozumienie problemu pacjenta.
Crosis
|
Śr lut 22, 2006 11:48 |
|
 |
Vroo
|
k66 napisał(a): A dlaczego myslisz, ze w latwiejszy sposob moga pomagac chrzescijanom? Pisalem juz o etyce ze 2 razy ale jakos to do was nie dociera. Psycholog nie moze wiklac swojego wyznania w relacje z pacjentem. Dodatkowo psych. nie interesuje wyznanie pacjenta tylko jego problem.
A co, jeśli problemu nie da się oddzielić od wyznania?
Jeśli postępowanie pacjenta wynika bezpośrednio z jego wyznania, to który psycholog mu pomoże? Ten który zachowa maksymalną neutralnosć, czy ten który wraz z pacjentem wchodzi w jego system wartości?
Całe szczęście mamy wolny rynek i jeśli chrześcijanin chce być leczony przez chrześcijanina (a nie np. buddystę), to może do takiego pójść.
vr.
|
Śr lut 22, 2006 12:01 |
|
 |
k66
|
Crosis napisał(a): k66: - czy wziales pod uwage sytuacje, kiedy problem pacjenta moze byc zwiazany z jego wyznaniem?
Jezeli to problem z wyznaniem to trzeba sie udac do ksieza, rabina czy wyzszego zboru ale nie do psychologa. Jezeli idzie sie do psychologa to on sie zajmuje ludzka psychika a nie wiara.
Moze podasz jakis konkretny przyklad ...problemu na tle religinym, ktory by sie kwalifikowal (wg. ciebie) do psychologa.
|
Śr lut 22, 2006 13:53 |
|
 |
k66
|
Vroobelek napisał(a): A co, jeśli problemu nie da się oddzielić od wyznania? np.  Jezeli to problem psychologiczny to niezaleznie od wyznania pacjenta psycholog mu pomoze, a jezeli nie zwiazany z psyche to ..nie ma sensu isc do jakiego kolwiek psychologa. Vroobelek napisał(a): Jeśli postępowanie pacjenta wynika bezpośrednio z jego wyznania, to który psycholog mu pomoże? zaden - pomoze mu teolog albo osoba biegla w jego wyznaniu (rabin, ksiadz itd.) Vroobelek napisał(a): Ten który zachowa maksymalną neutralnosć, czy ten który wraz z pacjentem wchodzi w jego system wartości? psycholog nie wchodzi w jego system wartosci - to nie jego zadanie Vroobelek napisał(a): Całe szczęście mamy wolny rynek i jeśli chrześcijanin chce być leczony przez chrześcijanina (a nie np. buddystę), to może do takiego pójść. ciekawe skad bedzie wiedzial jakiego wyznania jest psycholog, skoro nie wolno im o tym mowic
A w czasie terapii nie moze miec zadnych symboli religijnych (np. krzyzyka) - takie sa zasady.
|
Śr lut 22, 2006 14:02 |
|
|
|