|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
o zależności boskości Jezusa od narodzin z Dziewicy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 o zależności boskości Jezusa od narodzin z Dziewicy
Synostwo Boże Jezusa nie zasadza się na kościelnej wierze, jakoby Jezus nie miał ludzkiego ojca; nauka o boskości Jezusa nie doznałaby uszczerbku, gdyby Jezus narodził się z normalnego małżeństwa, gdyż boskość, o której mówi wiara, nie jest faktem bilogicznym, lecz ontologicznym, nie jest żadnym wydarzeniem w czasie, lecz w boskiej wieczności.
to skromny cytacik, od któego chciałbym rozpoczać dyskusję z pytaniem...
czy Jezus musiał być synem niepokalanej dziewicy bez grzechu, czy też nie musiał...
umieściłem w dziale "maryjnym" gdyz wydaje mi się, że to dobre miejsce, w odniesieniu do zależnosci boskosci Jezusa od narodzin z Dziewicy, ale jesli moderatorzy stwierdzą, że w innym miejscu temat pasować będzie lepiej - to prosze go tam przenieść
pozdrawiam
scriptor/outsider
|
Wt mar 07, 2006 12:20 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
1. Wydaje mi się, że jak się cytuje, to się podaje źródło cytatu, nie
2. Bóg nic nie musi. A więc odpowiedź jest - nie musiał. Mógł to uczynić inaczej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt mar 07, 2006 12:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybaczcie mi proszę, ale dopiszę jeszcze jedno pytanie
czy Dziewictwo Marii implikuje boskość Jezusa
a adresu bibliograficznego nie podam, bo to byłoby zbyt proste...
powiem tylko, że napisał to spory autorytet
pozdrawiam
|
Wt mar 07, 2006 12:55 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
dziewictwo Maryji na pewno nie implikuje boskości Jezusa - jest ona implikowane tym, że Jeżus pochodzi od Ojca i ma wszystko, co Ojciec
|
Wt mar 07, 2006 14:08 |
|
 |
Qik15
|
Ja mysle że zastanawianie sie nad tym jest zdenka bez sensu  To są pytania na które niema odpowiedzi. Maryja napewno niezawsze była dziewicą, a więc pewnie to że Jezus zrodził się z dziewcy miało dla Boga jakieś znaczenie.
|
Cz maja 04, 2006 14:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trochę naciągany jest ten cytat. Tak jakby autor chciał pouczać Pana Boga i lepiej od Niego wiedział jak mogłoby, a jak nie mogłoby przebiegać Wcielenie. Pokory autorowi zabrakło poważnie.
|
Cz maja 04, 2006 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mit o cudownym narodzeniu dziecka-wybawiciela jest w świecie szeroko rozpowszechniony (...) i niejasne nadzieje ludzkości związane z matką-dziewicą zostały przyjete przez nowy testament
Einfuehrung in das Christentum 1968, s. 224
cytat pierwszy ze strony 255
autor... Joseph Ratzinger
|
Wt maja 23, 2006 9:46 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Wycinasz jakiś fragment z kontekstu, który wskazuje na pewne opinie krążące wśród ludzi i w ten sposób usiłujesz sugerować, że kard. Ratzinger opowiada herezje. Może podasz szeroki passus z tej książki czy artykułu, a przekonasz się i inni, że kard. Ratzinger głupot nie wypisuje; mnie się wydaje, że zacytował on fragment czyichś poglądów, nie swoich własnych.
|
Wt maja 23, 2006 10:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Wycinasz jakiś fragment z kontekstu, który wskazuje na pewne opinie krążące wśród ludzi i w ten sposób usiłujesz sugerować, że kard. Ratzinger opowiada herezje. Może podasz szeroki passus z tej książki czy artykułu, a przekonasz się i inni, że kard. Ratzinger głupot nie wypisuje; mnie się wydaje, że zacytował on fragment czyichś poglądów, nie swoich własnych.
a gdzie tu widzisz herezje ?
|
Wt maja 23, 2006 11:27 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: Mit o cudownym narodzeniu dziecka-wybawiciela jest w świecie szeroko rozpowszechniony (...) i niejasne nadzieje ludzkości związane z matką-dziewicą zostały przyjete przez nowy testament
W tej wycinance widzę herezję. Czy to tak trudno podać szerszy fragment?
|
Wt maja 23, 2006 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Cytuj: Mit o cudownym narodzeniu dziecka-wybawiciela jest w świecie szeroko rozpowszechniony (...) i niejasne nadzieje ludzkości związane z matką-dziewicą zostały przyjete przez nowy testament W tej wycinance widzę herezję. Czy to tak trudno podać szerszy fragment?
a wybacz, miało być mogły zostać przyjęte przez nowy testament
moja pomyłka - moja wina
|
Wt maja 23, 2006 20:52 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|