Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 12, 2025 7:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Wielkanoc święto Boże czy machinacje Szatana ? 
Autor Wiadomość

Post Wielkanoc święto Boże czy machinacje Szatana ?
Obchody święta Wielkanocnego nie wynikają z Biblii i tradycji apostolskiej.
Są tylko ludzką próbą zastąpienia pogańskich świąt jakąś nową tradycją a zarazem zaparciem się Jezusa i jego nauk.

Jezus umarł raz na zawsze i żyje.

Rzymian 6
9 gdyż wiemy, że Chrystus, dostąpiwszy wskrzeszenia z martwych, już więcej nie umiera: śmierć już więcej nad nim nie panuje; 10 bo śmiercią, którą umarł, umarł dla grzechu raz po wszystkie czasy, ale życiem, którym żyje, żyje dla Boga.

Jezus jest w niebie i nie ma już potrzeby co roku organizować jakichkolwiek świąt.

Hebr. 9:24-28
24 Bo Chrystus wszedł nie do miejsca świętego uczynionego rękami, będącego odbiciem rzeczywistości, ale do samego nieba, żeby się teraz na naszą rzecz ukazywać przed osobą Boga. 25 I nie po to, żeby ofiarować siebie często, jak to arcykapłan co roku wchodzi do miejsca świętego, nie z własną krwią. 26 W przeciwnym wypadku musiałby często cierpieć od założenia świata. Teraz jednak ujawnił się raz na zawsze przy zakończeniu systemów rzeczy, aby usunąć grzech przez ofiarę z samego siebie. 27 I jak jest zastrzeżone dla ludzi raz jeden umrzeć, a potem sąd, 28 tak też Chrystus został ofiarowany raz na zawsze, żeby ponieść grzechy wielu; a drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, i to tym, którzy go pilnie wypatrują ku swemu wybawieniu.

Analizując Biblię można wyciągnąć wniosek, że Jezus nie mógł umrzeć w piątek i zmartwychwstać w Niedzielę. Proszę sprawdźmy co sam Jezus nauczał.

W ewangelii Marka Jezus przepowiedział, że będzie martwy trzy dni.

Marka 9:30-31
30 Odeszli stamtąd i ruszyli przez Galileę, ale on nie chciał, żeby się ktokolwiek o tym dowiedział. 31 Nauczał bowiem swych uczniów i mówił im: „Syn Człowieczy ma być wydany w ręce ludzi i oni go zabiją, ale chociaż zostanie zabity, w trzy dni później powstanie z martwych”.

W ewangelii Mateusza Jezus precyzuje, że będzie martwy trzy dni i trzy noce.

Mateusza 12:38-40
38 Wtedy odpowiedzieli mu niektórzy uczeni w piśmie i faryzeusze, mówiąc: „Nauczycielu, chcemy zobaczyć jakiś znak od ciebie”. 39 On, odpowiadając, rzekł do nich: „Pokolenie niegodziwe i cudzołożne stale szuka znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany oprócz znaku proroka Jonasza. 40 Bo tak jak Jonasz był w brzuchu ogromnej ryby trzy dni i trzy noce, tak Syn Człowieczy będzie w sercu ziemi trzy dni i trzy noce.

O tym, że Jonasz był we wnętrzu ryby trzy dni i trzy noce donosi też księga Jonasza.

Jonasza 1:17
17 A Jehowa posłał wielką rybę, aby połknęła Jonasza, i Jonasz przebywał we wnętrzu ryby trzy dni i trzy noce.

3 razy 24 = 72 godziny. Takie dane mamy w Biblii.

Przyjrzyjmy się tradycji nauczającej, że Jezus umarł w piątek a zmartwychwstał w niedzielę.

Piątek do zachodu słońca około 3 godzin. (9 godzina dnia, gdy Jezus umarł).
Sobota 24 godziny.
Niedziela do wschodu słońca około 12 godzin.

Razem daje około 39 godzin.

Czy 39 godzin = 72 godzinom?

W Biblii nie ma sprawozdania twierdzącego, że Jezus zmartwychwstał w niedziele.
Jedyne co wiemy to, że w pierwszy dzień tygodnia Jezus był już zmartwychwstały.

Marka 16:1-7
16 A gdy minął sabat, Maria Magdalena i Maria, matka Jakuba, oraz Salome kupiły wonnych korzeni, żeby przyjść i go natrzeć. 2 I w pierwszym dniu tygodnia przyszły do grobowca pamięci bardzo wcześnie, gdy wzeszło słońce. 3 I mówiły jedna do drugiej: „Kto nam odtoczy kamień od wejścia do grobowca pamięci?’ 4 Ale gdy spojrzały, zobaczyły, że kamień został już odtoczony, chociaż był bardzo duży. 5 Kiedy weszły do grobowca pamięci, ujrzały młodzieńca siedzącego po prawej stronie, odzianego w białą długą szatę, i były oszołomione. 6 On powiedział do nich: „Otrząśnijcie się z oszołomienia. Szukacie Jezusa nazarejczyka, którego zawieszono na palu. Został wskrzeszony, nie ma go tu. Oto miejsce, gdzie go złożyli. 7 Ale idźcie, powiedzcie jego uczniom i Piotrowi: ‚Idzie przed wami do Galilei; tam go ujrzycie, tak jak wam powiedział’

Biblia wyraźnie zachęca do trzymania się tradycji, ale tej zawarte w niej:

2 Tesaloniczan 2:15
15 toteż, bracia, stójcie niewzruszenie i dalej trzymajcie się tradycji, których was uczono czy to przez ustną wiadomość, czy przez list od nas.

Przeczytajmy kolejny werset, który ostrzega nas przed zwodzeniem według tradycji ludzkiej:

Kolosan 2: 8
8 Strzeżcie się: może się znaleźć ktoś, kto was uprowadzi jako swój łup przez filozofię i puste zwodzenie według tradycji ludzkiej, według rzeczy elementarnych świata, a nie według Chrystusa;

Jeżeli wychodzimy poza nauki Jezusa nie mamy Boga, a stajemy się współpracownikami Szatana.

2 Jana 1
9 Nikt, kto się wysuwa naprzód i nie pozostaje w nauce Chrystusa, nie ma Boga. Kto zaś pozostaje w tej nauce, ten ma zarówno Ojca, jak i Syna.

Kiedy apostoł Piotr próbował zrobić coś na sposób ludzki okazał się zgorszeniem i został przez Jezusa nazwany Szatanem.

Mateusza 16:21-23
21 Od tego czasu Jezus Chrystus począł ukazywać swym uczniom, że musi iść do Jerozolimy i wiele wycierpieć od starszych oraz naczelnych kapłanów i uczonych w piśmie, i zostać zabity, a trzeciego dnia wskrzeszony. 22 Wtedy Piotr wziął go na bok i począł go ganić, mówiąc: „Zlituj się nad sobą, Panie; los ten wcale cię nie spotka”. 23 On zaś, odwróciwszy się, rzekł do Piotra: „Zejdź mi z oczu, Szatanie! Jesteś dla mnie zgorszeniem, gdyż nie myślisz po Bożemu, lecz po ludzku”.

W rozumowaniu tym mogłem popełnić błędy, ponadto użyte wersety mogą zawierać błędy tłumaczy lub kopistów - wydarzenia opisane w Biblii rozegrały się dawno temu i zostały przeważnie spisane w języku hebrajskim lub greckim a tłumaczenie z jakiego korzystam dokonano w oparciu o przekład z języka angielskiego. Dlaczego jeżeli widzicie jakieś błędy to prosiłbym o informacje.

Pt kwi 14, 2006 10:52
Zobacz profil WWW

Może jestem mało doświadczony, bo młody, ale jakby Panu Jezusowi przeszkadzało to, ze obchodzimy te święto to by poprostu powiedział.
Na dodatek w "Zeszycie Miłości" Ojca Pio Jezus tak mówi w dniu DNIA ZMARTWYCHWSTANIA PAŃSKIEGO:

„Dzisiaj zmartwychwstałem, aby postawić przed Ojcem życie każdego z was. Pojednałem was z nim i dla każdego z was przyniosłem dar mej ofiary. Ojciec mój przyjął ten dar i wskrzeszając Mnie z martwych, wszystkich was wzbudził ze śmierci do życia. Moje serce zostało przebite i przestało bić, aby dać życie waszemu sercu."

A było to powiedziane w czasie Wielkanocy 1968r. Zresztą święta są pamiątką i jakby refleksją nad wydarzeniami, które kiedyś się wydarzyły...
Tak przynjamniej mi się wydaje.

Przepraszam, jeśli kogoś tymi słowami uraziłem i pozdrawiam!

Pt kwi 14, 2006 11:47

Mówiąc szczerze, to szkoda mi czasu na kolejne uwagi odnośnie tekstu Jacka.K. - skoro jego autor zignorował to co odpisałem Mu tutaj:

viewtopic.php?p=141087&highlight=#141087

Wygląda mi to nie tyle na chęć dyskusji co zwykłe "głoszenie" swoich poglądów i traktowanie forum jako "ambony" do tego.

Więc nie rozpisując się zbytnio - jedynie trzy uwagi:

1. Izraelici dosyć swobodnie traktowali liczenie dni - podobnie liczono np. lata panowania. Ktoś mógł objąć tron kilka dni przed końcem roku i zakończyć kilka dni po rozpoczęciu nowego - a i tak mówiono, że panował dwa lata. Dlatego skoro Jezus był w grobie w piątek, sobotę i niedzielę (nawet jeśli nie cały piątek i nie całą niedzielę) - mówiono że przebywał trzy dni.
Żeby właściwie odczytywać co napisano przed wiekami - trzeba wiedzieć jak wówczas myślano i co rozumiano pod danymi określeniami. Inaczej dochodzi się do śmiesznch wniosków takich jak powyżej na przykład.

2. Wielkanoc była obchodzona już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa - np. w II wieku toczono spory o datę jej obchodzenia. Od początku też każda niedziela była świętowaniem Zmartwychwstania, czyli Wielkanocy.
Skoro Chrystus nie zmartwychwstał w niedzielę do dlaczego Apostołowie i pierwsi chrześcijanie gromadzili się właśnie w ten dzień, czyli w pierwszy dzień po szabacie na łamaniu chleba?

np.

Cytuj:
W pierwszym dniu po szabacie, kiedy zebraliśmy się na łamanie chleba, Paweł, który nazajutrz zamierzał odjechać, przemawiał do nich i przedłużył mowę aż do północy.

Dz20,7

3.
Cytuj:
Przekazałem wam na początku to, co przejąłem; że Chrystus umarł - zgodnie z Pismem - za nasze grzechy, że został pogrzebany, że zmartwychwstał trzeciego dnia, zgodnie z Pismem

To 1 Kor 15,3-4 - czyżby zatem Pismo Święte zaprzeczało samo sobie?

To tyle pewnych "sygnałów", być może więcej będzie jak się doczekam odpowiedzi w temacie, do którego link podałem wyżej. Tak jak bowiem napisałem - nie będę marnował czasu na komentowanie kolejny "kazań" w którym padają zarzuty oparte na bzdurnych argumentach i manipulacji Pismem Świętym.

Pt kwi 14, 2006 11:55

A ja dodam jeszcze fragment tekstu z Hebraici ;) :

Cytuj:
Ze względu na zgodne świadectwo czterech ewangelistów, wśród biblistów panuje powszechna jednomyślność co do tego, że Jezus zmarł w piątek. Należy przy tym pamiętać, że według hebrajskiej rachuby czasu, która w Izraelu obowiązuje do dzisiaj, ów dzień rozpoczyna się już w czwartek po zachodzie słońca (czyli ok. godz. 18:00) i kończy 24 godziny później, wraz z pojawieniem się gwiazdy wieczornej (także około godz. 18:00).

Całość tutaj.

Pt kwi 14, 2006 12:09

Przeczytałem „całość” i mam wątpliwości. Proszę spróbujmy odtworzyć z Biblii przebieg Święta Paschy i Przaśników.
Ustalmy fakty, zbierzmy dane:

Przez wszystkie dni święta przaśników baranek był składany na ofiarę całopalną.

Liczb 28:17-19, 23, 24
17 A piętnastego dnia tego miesiąca będzie święto. Siedem dni będzie się jeść przaśniki. 18 W pierwszym dniu będzie święte zgromadzenie. Nie wolno wam wykonywać żadnej ciężkiej pracy. 19 I złożycie jako ofiarę ogniową, całopalenie dla Jehowy, dwa młode byki i jednego barana oraz siedem rocznych baranków. Mają one być zdrowe, według waszej oceny.
23 Będziecie je składać oprócz porannego całopalenia, które ma być ustawicznym całopaleniem. 24 Takie same jak te będziecie składać codziennie przez siedem dni jak chleb, ofiarę ogniową, o kojącej woni dla Jehowy. Będzie składana wraz z ustawicznym całopaleniem, a także jej ofiarą płynną.

Dobrze jest pamiętać, że Święto Przaśników było też nazywane Paschą, a posiłki posiłkami paschalnymi.

Łukasza 22:1
22 A zbliżało się Święto Przaśników, zwane Paschą.

Święto Przaśników zostało ustanowione na pamiątkę wyjścia z Egiptu.

Wyjścia 12:17
17 „ ‚I będziecie obchodzić Święto Przaśników, gdyż w tymże dniu wyprowadzę wasze zastępy z ziemi egipskiej. I macie zachowywać ten dzień przez wszystkie wasze pokolenia jako ustawę po czas niezmierzony.

Izraelici wyszli z Egiptu 15 Nisan.

Liczb 33:3
3 I wyruszyli z Rameses w miesiącu pierwszym, piętnastego dnia miesiąca pierwszego. Zaraz nazajutrz po Passze synowie Izraela wyszli z podniesioną ręką na oczach wszystkich Egipcjan.

Obchody Święta Paschy i Przaśników miały trwać od 14 do 21 Nisan.

Wyjścia 12:18
18 W miesiącu pierwszym, czternastego dnia tego miesiąca, macie jeść wieczorem przaśniki aż do wieczora dwudziestego pierwszego dnia tego miesiąca.

Przypomnijmy sobie jeszcze raz rozkład obchodów.

Kapłańska 23:5-8
5 W miesiącu pierwszym, czternastego dnia tego miesiąca, między dwoma wieczorami jest Pascha dla Jehowy.
6 „ ‚A piętnastego dnia tego miesiąca jest Święto Przaśników dla Jehowy. Przez siedem dni macie jeść przaśniki. 7 Pierwszego dnia urządzicie święte zgromadzenie. Nie możecie wykonywać żadnej ciężkiej pracy. 8 Ale przez siedem dni będziecie składać Jehowie ofiarę ogniową. Siódmego dnia będzie święte zgromadzenie. Nie możecie wykonywać żadnej ciężkiej pracy’”.

Rozpiszmy teraz dni od 14 do 21 Nisan.

14 Abib (Nisan) – Pascha, zjedzenie baranka
15 Abib (Nisan) – pierwszy dnia przaśników, dzień wyjścia z Egiptu, święte zgromadzenie
16 Abib (Nisan) – drugi dzień przaśników
17 Abib (Nisan) – trzeci dzień przaśników
18 Abib (Nisan) – czwarty dzień przaśników
19 Abib (Nisan) – piąty dzień przaśników
20 Abib (Nisan) – szósty dzień przaśników
21 Abib (Nisan) – siódmy dzień przaśników, święte zgromadzenie

Teraz przejdźmy do czasów Jezusa. W pierwszy dzień przaśników Jezus spotyka się z uczniami.

Marka 14:12
A pierwszego dnia Przaśników, gdy jak zwykle składano ofiarę paschalną, jego uczniowie rzekli mu: „Gdzie chcesz, żebyśmy poszli i przygotowali ci do zjedzenia posiłek paschalny?

Pt kwi 14, 2006 20:00
Zobacz profil WWW

no ale jak widać ktoś wie lepiej od samych Żydów

do poczytania zatem i douczenia troszkę:

http://www.schorr.edu.pl/new/index.php3 ... tematb=193

http://www.izrael.badacz.org/kultura/ka ... esach.html

http://www.jewish.org.pl/polskie/materi ... esach.html

a w tamtym temacie nadal czekam na zadane przeze mnie pytania

Pt kwi 14, 2006 20:34

Szukacie Jezusa nazarejczyka, którego zawieszono na palu.

rewelacja
to jakaś nowa odmiana Pisma Świętego?

wygląda na to,ze jesteś Świadkiem Jehowy
przyszedłeś na Wielkanoc trochę "powalczyć" z katolikami? :lol:
dziwne

ale co tam ,zawsze se można pogadać ;)
jakos raxniej jest jak jest dyskusja
:razz:

jak komus byłoby tutaj mało to:
http://watchtower.org.pl/forum/index.ph ... entry23544
;)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt kwi 14, 2006 21:03
No to może jakoś ponumerujemy pytania ? :D Bo zaczyna się tu robić labirynt, Jacku - zbyt często zmieniasz temat.;)

1.
Cytuj:
Obchody święta Wielkanocnego nie wynikają z Biblii i tradycji apostolskiej.

Nieprawda. ST który zapowiadał przyszłe zdarzenia, ukazał nam Wielkanoc jako Dzień Pierwocin w Izraelu ( Kpł 23,10). Była to niedziela ( Kpł 23,11). W NT " pierwocinami" ( 1 Kor 15,20 BT- przypis) i " ziarnem" ( J 12,24) nazywany jest Chrystus, który zmartwychwstał w to święto Izraela. W dniu tym należało się radować ( Ps 118,22)

2.
Cytuj:
Jezus jest w niebie i nie ma już potrzeby co roku organizować jakichkolwiek świąt.

Ciekawe- ŚJ też obchodzą " Pamiątkę" - czyli wspomnienie Ostatniej Wieczerzy , która nie miałaby sensu bez zmartwychwstania.
Co więcej, sam Russell wypowiadał sie o tym święcie pozytywnie:

Russell napisał(a):
Z wszystkich ludzi na świecie tylko my właściwie pojmujemy i pragniemy zmartwychwstania. Jeżeli są jacy ludzie na Ziemie, którzy powinni święcić pamiątkę zmartwychwstania, to ja chcę święcić.

Tyle, że to było w 1987 roku ... a jak wiadomo, nauka ŚJ zmienną jest ;)

I pytanie za 100 pkt :-D : Gdzie w Biblii jest zakaz świętowania Wielkanocy ??

3. Zarzut odnośnie niedzieli jako dnia zmartwychwstania
a) Znak Jonasza

Co było tym "znakiem Jonasza", a więc dowodem mesjaństwa? Zmartwychwstanie czy okres 72 godzin? Jezus powiedział: "Pokolenie to jest pokoleniem złym; znaku szuka, ale inny znak nie będzie mu dany, jak tylko znak Jonasza" (Łk.11:29). Z tego wynika, że znakiem tym było Jego zmartwychwstanie, nie zaś okres trzech dni i nocy. Okres był mniej istotny, dlatego Łukasz nawet go nie wspomina w tym cytacie. Inne wypowiedzi Chrystusa potwierdzają, że znakiem miało być zmartwychwstanie, a nie upływ literalnych 72 godzin (J.2:19).

W czasach biblijnych stosowano inkluzywną metodę liczenia dni. Zgodnie z nią zwrot "trzy dni i noce" nie oznaczał w starożytnoci koniecznie 72 godzin, lecz okres obejmujący przynajmniej trzy niepełne dni i dwie noce.
Dodatkowo w Biblii zwrot " po trzech dniach" występuje zamiennnie ze zwrotem " trzeciego dnia"
( do dzisiaj godzina 0.01 to już następny dzień ;) )

4.
JacekN napisał(a):
W Biblii nie ma sprawozdania twierdzącego, że Jezus zmartwychwstał w niedziele.
Jedyne co wiemy to, że w pierwszy dzień tygodnia Jezus był już zmartwychwstały.

Marka 16:1-7
16 A gdy minął sabat, Maria Magdalena i Maria, matka Jakuba, oraz Salome kupiły wonnych korzeni, żeby przyjść i go natrzeć. 2 I w pierwszym dniu tygodnia przyszły do grobowca pamięci bardzo wcześnie, gdy wzeszło słońce.

A tego już nie rozumiem :? Pierwszy dzień tygodnia to była niedziela ... Jezus zmartwychwstał po sabacie- czyli po niedzieli. Czy ze stwierdzenia, że był już zmartwychwstały w niedzielę wynika, że nie mógł w tą niedzielę zmartwychwstać ? Doba ma 24 gdziny... a każda z nich liczyła się już jako dzień :)

Zachęcam do lektury tego tekstu ( stamtąd zaczerpnęłam niektóre wyjaśnienia):

http://eliasz.dekalog.pl/goscie/palla/czasukrz.htm

Pt kwi 14, 2006 21:45

http://watchtower.org.pl/iszbin/mmcrux0.html

Pt kwi 14, 2006 21:50

viewtopic.php?t=4448&highlight=krzy%BF+pal

Pt kwi 14, 2006 22:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]