Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Amnestia dla maturzystów, którzy nie zaliczyli? 
Autor Wiadomość

Post Amnestia dla maturzystów, którzy nie zaliczyli?
Znalazłem linka do tego na WP, zaciekawiło mnie:

Cytuj:
Giertych ogłosi amnestię dla maturzystów

Wojciech Szacki 15-07-2006, ostatnia aktualizacja 15-07-2006 02:22

Maturzyści, którzy w tym roku nie zdali jednego z przedmiotów, a mieli w sumie średnią powyżej 30 proc., dostaną świadectwo dojrzałości - dowiedziała się "Gazeta". Nie wiadomo, ilu uczniów obejmie amnestia. Wiemy, że 60 proc. tych, którzy nie zdali, oblało przez jeden przedmiot. To ok. 50 tys. osób.

Skąd ten pomysł? Egzaminy dojrzałości poszły słabo (nie zdało 21 proc. uczniów), a niektóre testy były źle przygotowane. Biologii nie zdało 23 proc. zdających (w 2005 r. - 2 proc.). Do MEN płyną sygnały, że niektórzy uczniowie świetnie zdali np. cztery przedmioty, z piątego zabrakło im jednego punktu i z matury nici.

Są też obawy, że ci, którzy nie zdali, wyjadą z Polski. Pomysł MEN ma ich zatrzymać. Tacy spóźnieni maturzyści nie będą mogli startować na studia w naborze lipcowym, ale we wrześniowym - owszem.

Stosowne rozporządzenie szef MEN Roman Giertych podpisze w przyszłym tygodniu i będzie obowiązywało także w następnych latach. To zdaniem MEN jedyna furtka do wprowadzenia obowiązkowej matury z matematyki - w przeciwnym razie ten egzamin byłby rzezią maturzystów.

- Jestem po stronie maturzystów, to będzie dla nich wspaniała niespodzianka, ale z drugiej strony nie wolno było tak zrobić, bo to naginanie prawa i chęć przypodobania się uczniom - ocenia Irena Dzierzgowska, wiceminister edukacji w rządzie Jerzego Buzka.

http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3485443.html

Co o tym sądzicie :?: Na ile ten pomysł jest prawdziwy, a na ile to spekulacja - czas pokaże.

Dla mnie - cóż, to po co ta matura, skoro nawet jak ktoś nie zaliczył - to w końcu zaliczy :?: :|

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lip 15, 2006 8:41
Zobacz profil WWW
A dla mnie, jesli to wejdzie w zycie, to glupota.

Robienie sobie z geby przyslowiowej cholewy. Matura, ale nie matura. Egzamin dojrzalosci, ale jednak jakis przekret jest. Chcialem tez zwrocic uwage na to, o czym pisala wyborcza w zwiazku z wynikami matur, a konkretnie z duza liczba zawalonych w stosunku do zeszlego roku - nikt, ale to praktycznie nikt nie wzial pod uwage, ze w tym roku matury zdawali tez ludzie ze szkol o duzo nizszym standardzie ksztalcenia, ktorzy w tamtym roku nie podchodzili jeszcze do matur.

Ministerstwo zachowuje sie tutaj jeszcze gorzej niz niektorzy maturzysci. Na poczatek mamy system ksztalcenia, ktory srednio do matur przygotowuje. Ale dobra, skoro zdaja to nauczyc sie jednak da, wiec to zostawiamy. Potem puszcza testy maturalne z bledami... pal szesc. Ale jednak ludzie zdaja. Ale ministerstwo jest przerazone liczba, i okazuje sie, ze nawet bez matury mozna miec mature... no coz, sytuacja adekwatna do jednego z ministrow :P

Ja widze tylko jedno - brak szkol zawodowych. Brak technikow, ktore ksztalcily w zawodach. To jest najgorsze. Bo niedlugo bedziemy mieli samych magistrow, a co ze spawaczami, elektrykami, mechanikami (z tym to jeszcze pol biedy), szewcami, kaletnikami, szwaczkami, krawcowymi, tapicerami?

Moje zdanie jest takie: matury nie musi miec kazdy. Jest wiele innych mozliwosci poza studiami, a raczej bylo.

Crosis

So lip 15, 2006 8:52

kolejny mazymalnie GLUPI pomysl pana ministra. skomentuje tak - dobrze,ze ja juz na studiach jestem od paryu lat i mam swojego ministra. to co sie dzieje w MENie jest po prostu oburzajace...

So lip 15, 2006 9:41

Głupota. Ktoś obleje mature, ale i tak ją zda - bezsens :? Matura naprawde coraz bardziej traci na znaczeniu...

So lip 15, 2006 10:27

Cros, dziwisz się jeszcze? ;)

Ludzie dostaną dokument, którym będą mogli świecić za granicą. Pusty dokument. Po tym jak Romek powiedział, że obowiązkowa matematyka na maturze zostanie przełożona na późniejsze lata (sam dostał ponoć dst :D ) jestem lekko podłamany. Niech ktoś mi powie, że 30 % z podstawowego zakresu - z tablicami mat. w dłoni - jest nieosiągalne?

So lip 15, 2006 10:35

Cytuję: "Prawie połowa maturzystów, którzy nie zdali tym roku matury, otrzyma we wrześniu świadectwa maturalne i będzie mogła się starać o przyjęcie na studia - zapowiedział w Zielonej Górze minister edukacji Roman Giertych. Rozporządzenie w sprawie takiej "amnestii" ma się pojawić lada dzień." (za WP)

Po co się uczyć :?: Nie wiem. Idziesz na maturę, nie zdajesz jednego przedmiotu - i co :?: Nic, masz maturę.

Wymówka, że to po to aby jakoś pozbawali ludzie,k tórzy muszą zdawać matematykę (co wielu jest nie na rękę) - jest kiepska. To po co się tą matematykę wciskało z powrotem na siłę dla każdego maturzysty :?:

"Tegorocznej matury nie zdał co piąty maturzysta" - piszą.

I co w związku z tym :?: Czy każdy kończący liceum/technikum musi mieć maturę :?: Nie. Przecież nie o to chodzi, żeby wskaźniki zdawalności "dobre" były - ale o wykształcenie ludzi. Jak ktoś poległ na maturze - to czego taki człowiek na studiach szuka :?:

Nie mówiąc już o absurdalnym pomyśle (uwaga - MINISTRA PRAWNIKA) zmieniania reguł w trakcie "gry".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lip 15, 2006 11:16
Zobacz profil WWW

Po co się uczyć Question Nie wiem. Idziesz na maturę, nie zdajesz jednego przedmiotu - i co Question Nic, masz maturę.

nie, średnia musi byc 30%.

Po pierwsze, to ten próg jest zenujący, 30% to smieszne, ale z drugiej strony matura jest rzecza umowną, równie dobrze mozna by ustalic próg na 25% czy na 60%, to nie jest obiektywne sprawdzenie czy ktoś jest dojżały tylko pewien egzamin który mu nazywamy maturą i uwazamy go za naistotniejszy ale to tylko pewna umowa.

Jesli ktoś zaliczy mature na 4 egzaminy po 805 i jeden na 29?
To sa tylko liczby, wiem że sa osoby które przez stres, albo taki nie fart i oblewają. Nie wolno zapominac że pod tymi liczbami kryja się ludzie, ich tragedie.
Jesli mozna dac szansę czesci tym którzy nie zdali i nie będzie to rozdawanie tylko pewna forma miłosierdzia to OK, ale podreślam, za statystyka kryja sie ludzie.

Jestem w stanie przyjąć propozycję min. Giertycha warunkowo, czyli moj warunek że to będzie forma miłosierdzia a nie głupoty!

So lip 15, 2006 12:06
Zobacz profil WWW

Wyjątkowo :P zgodzę się z marcin_jarzębski :)
Liczby nie mogą przesłaniać człowieka. W końcu system nowych matur nie jest jeszcze 'dotarty' i wymaga odrobiny elastyczności.

Ale też uważam, że 30% to za mało.

So lip 15, 2006 12:46

ech i tak program liceów jest o wiele bardziej okrojony niż przed reformą, uczniowie wychodząc ze szkół o wiele mniej umieją. Poziom trzymają już chyba tylko najlepsze licea... robi się z matury kolejny egzamin proforma (tak jak po podstawówkach) co z tego, czy zaliczyłeś czy nie - papierek dostaniesz. Na studiach się oblewa za to, że zabrakoło 0.1pkt a materiału trzeba umieć 70% a nie marne 30... nie wszyscy muszą mieć wyższe wykształcenie...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So lip 15, 2006 13:06

taak....amnestia.....troszkę mnie ta sprawa zbulwersowała.Dlaczego?Nie, nie dlatego,że boję się,że Ci,którym "darowano"maturę zajmą mi miejsca na studiach(jestem tegoroczną maturzystką).Bo to nieprawda...(z tego co wiem dostaną świadectwa we wrześniu,więc czeka ich rekrutacja uzupełniająca).Ale chodzi o coś całkiem innego,chodzi o uczciwość ,zwykłą uczciwość.
Owszem współczuję tym,którym się nie powiodło.
Ale....Panie Romanie,nie można zmieniać zasad w trakcie gry!Wie Pan zapewne(bo jest Pan z wykształcenia prawnikiem),że prawo nie dziala wstecz!
I tylko tyle mam do powiedzenia,a może aż tyle?!

Ps.Tak sobie myślę,po co się stresowałam i produkowałam na ustnym polskim?I tak bym zdała.....taaak..

Pozdrawiam:)
Ps.2 to była moja pierwsza wypowiedź na tym forum.

So lip 15, 2006 13:54

Bezsens maksymalny. Za dużo na słonku chyba pomysłodawca siedział. Proponuje trochę odpocząć w cieniu- może się mu poprawi :?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So lip 15, 2006 16:25

skąd te oburzenia, ja do stcznia (maturę się zdawałem w maju) nie wiedziałem jaką maturę będę pisać. Co więcej wszystkie syllabusy, ćwiaczenia robiliśmy do nowej matury a zdawałem starą! I co...Łybacka była OK?

Ja maturę zdałem bez większego problemu, wynika to że stres mnie tylko mobilizuje ale inni odwrotnie. Kolega w liceum był prymusem olimpijczyk z matematyki a na maturze...oblał matmę!
To była stara matura czy była łatwiejsza? Nie wiem

min. Giertych zaryzykował, zobaczymy co będzie, ale jeśli minimalny procent maturzystów dostanie szanse i ja wykorzysta będzie warto, bo matura nie ma być sitem które rpzesiewa, ma być pierwszym etapem. Nikt przeciez nie wierzy ze wszyscy którzy zdali maturę skończy studia, to chodzi o pewien start. Matura nie ma być jak jeszcze 10 lat temu wyróżnikiem, ma to być "leaving school exam" nic więcej. Robić z matury Bóg wie co jest smieszne, bo już na pierwszej sesji jest kubeł zimnej wody.

W społeczeństwie jest miejsce na prymusów i tych mniej uzdolnionych.

So lip 15, 2006 16:53
Zobacz profil WWW

Kpina istna kpina..oburzajaca kpina...mam nadzieje ze tydzien to wystarczajacy czas na odwolanie tego 'konia' ze sprawowanej funkcji...

So lip 15, 2006 18:22
Niestety........ matura znaczy coraz mniej, a po takiej dezycji Giertycha można powiedzieć, że nie znaczy już kompletnie nic :-(

So lip 15, 2006 18:28
Przypominam, ze nikt nie mowil, ze matura to ma byc "leaving school exam". To ciagle jest egzamin dojrzalosci. A jak mozna o takim mowic, skoro mamy niedojrzalego ministra?

Crosis

So lip 15, 2006 19:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona