Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Grzechy cudze. 
Autor Wiadomość

Post Grzechy cudze.
W dniu wczorajszym ze zdumieniem - i trochę wstydem - czytałem temat na forum Fronda o grzechach cudzych właśnie. Nie ukrywam, że moja wiedza w tej materii jest szczątkowa. Pamiętam, że "coś takiego" było. Ot wszystko. Tymczasem autor wspomnianego tematu rozwinął myśl w kierunku "mojej moralnej odpowiedzialności" za całe mnóstwo zachowań społecznych, które widzę na codzień, a które są sprzeczne z Nauczaniem Kościoła.

Do tej pory wiedziałem że np.: jeśli widzę, że nastoletnia córka ewidentnie grzeszy i jej nie zwrócę uwagi to sam zaciągam winę. Jeśli widzę, że sąsiad grzeszy - to już wiem.A co jeśli widzę plugastwa wokół siebie i nie reaguję? Grzeszę czy nie?

Wspomniany autor pisał też o rzeczy ciekawej. Otóż wg. niego muzułmanie mają w tym zakresie bardzo rygorystyczne zasady i przynajmniej w podanych przykładach (zakaz sprzedaży alkoholu) skutecznie przestrzegane.

Pytanie otwarte. Jaka jest oficjalna wykładnia Kościoła nt. grzechów cudzych? Gdzie kończy się moja odpowiedzialność a zaczyna "życie we świecie"?

Pt sie 18, 2006 22:42

KKK 1868 Grzech jest czynem osobistym; co więcej, ponosimy odpowiedzialność za grzechy popełniane przez innych, gdy w nich współdziałamy:

– uczestnicząc w nich bezpośrednio i dobrowolnie;

– nakazując je, zalecając, pochwalając lub aprobując;

– nie wyjawiając ich lub nie przeszkadzając im, mimo że jesteśmy do tego zobowiązani;

– chroniąc tych, którzy popełniają zło.

KKK 1869 W ten sposób grzech czyni ludzi współwinnymi, wprowadza między nich pożądliwość, przemoc i niesprawiedliwość. Grzechy powodują powstawanie sytuacji społecznych i instytucji przeciwnych dobroci Bożej. "Struktury grzechu" są wyrazem i skutkiem grzechów osobistych. Skłaniają one z kolei ich ofiary do popełniania zła. W znaczeniu analogicznym stanowią one "grzech społeczny" (Por. Jan Paweł II, adhort. apost. Reconciliatio et paenitentia, 16).

http://www.teologia.pl/m_k/kkk1g03.htm

Taka oficjalna wykładnia Kościoła. W praktyce natomiast nie zawsze jest wykonalne aby wciąż wszystkim wkoło zwracać uwage. Należy to robić - w granicach rozsądku. Zwrócić sąsiadowi, córce czy kumplowi uwage. Ale nie latać za tą osobą i nie truć jej tyłka 24h/dobe

Pt sie 18, 2006 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]