|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sacrumantyfront
|
 EGZORCYZM
wiatam. mam pytanie, które kieruje w szczególności do księży,jesli takowi na forum są aktywni bardzo proszę o odpowiedź. czy duchowny musi posiadać szczególne uprawnienia odnośnie odprawiania egzorcyzmów, czy każdy z księży w odpowiednich okolicznościach ma obowiązek odprawić egzorcyzm? jakie to okoliczności?
dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam.
|
Cz sie 24, 2006 21:40 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: Egzorcyzm, czyli... Katechizm Kościoła Katolickiego tak definiuje egzorcyzm: „Gdy Kościół publicznie i na mocy swojej władzy prosi w imię Jezusa Chrystusa, by jakaś osoba lub przedmiot były strzeżone od napaści Złego i wolne od jego panowania, mówimy o egzorcyzmach” (KKK 1673). Nad każdym katolikiem przynajmniej raz w życiu odprawiono egzorcyzm, ponieważ występuje on podczas sprawowania sakramentu chrztu. Egzorcyzmy uroczyste, nazwane wielkimi, mogą być wypowiadane tylko przez kapłana za zezwoleniem biskupa. Szczególną wagę należy przywiązywać nie tylko do samych formuł, lecz także do gestów i rytów, takich jak znak krzyża, nałożenie rąk, tchnięcie i pokropienie pobłogosławioną wodą. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... zatan.html
A w ogóle - poszukaj na http://www.egzorcyzmy.katolik.pl//index.php 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt sie 25, 2006 8:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zachecam do przeczytania wywiadu z Cz. Ryszka, autorem ksiazki "Spotkania z egzorcystami".
Tytul wywiadu brzmi "Między niebem a piekłem..."
http://www.kazikq.alleluja.pl/tekst.php?numer=14960
|
Pt sie 25, 2006 15:52 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Miałem okazję przeczytać tę książkę.
Cóż, w euforię nie wpadam.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt sie 25, 2006 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chciałabym zauważyć, że pytanie postawione w pierwszym poście dotyczy szafarza egzorcyzmów, a nie egzorcyzmów w ogóle. Dlatego też posty Stanisława Adama i Demka zostały przeniesione : viewtopic.php?p=186827#186827
|
Wt sie 29, 2006 13:30 |
|
|
|
 |
michanio
|
Egzorcyzm odprawia specjalna osoba wyznaczona przez biskupa lub arcybiskupa. Zachęcam do obejżenia filmu o Emilie Rose. Jest tam mowa o tam, jak szatana można zmusić do powiedzenia wszystkiego. Np. zdziwił mnie fakt, że w bohaterce tej opowieści znajdują się takie demony, jak Lucyfer, Judasz czy Hitler. Nie przypuszczałem takich nazw. Ale film polecam. Tylko trzeba mieć mocne nerwy. Ostrzegam, później przez jakiś dosyć długi czas się boisz. Więc jak ktoś chcę sobie zaoszczędzić strachu to lepiej nie oglądać.
_________________ Michanio
|
N paź 08, 2006 18:52 |
|
 |
" Krzysztof "
|
Tą specjalną osobą, tj. egzorcystą, moze byc tylko i wylacznie prezbiter lub sam biskup 
_________________ Ave, María, grátia plena, Dóminus tecum;
benedícta tu in muliéribus,
et benedíctus fructus ventris tui, Iesus.
|
Pn paź 09, 2006 9:22 |
|
 |
ToMu
|
michanio napisał(a): Zachęcam do obejżenia filmu o Emilie Rose.
Hmmm... Przejaskrawione, ot co.
|
Pn paź 09, 2006 17:43 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|