Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 17:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Imię Boga 
Autor Wiadomość

Wojen po twoim stosowaniu słowa "Jahwe" miałam prawo tak pomyśleć.

Czyz wasz bóg nie nosi imienia Jahwe??

Wt sie 29, 2006 11:46
Zobacz profil WWW
masz na myśli katolików? jesli tak to najbardziej popularne i najczęściej stosowane to "Bóg", "Pan Bóg", "Jezus" "Jezus Chrystus", "Pan Jezus" i chyba tyle.....więc to twoje zdanie
Cytuj:
ma być na innym forum bo chyba ci się forum pomyliło? :clever:

Wt sie 29, 2006 11:51

masz na myśli katolików? jesli tak to najbardziej popularne i najczęściej stosowane to "Bóg"

słowo "Bóg" nie jest imieniem własnym waszego boga (masło maslane). Słowo "bóg" istniało na tych ziemiach na długo przed tym, zanim ktoś w ogóle usłyszał cos o chrześcijaństwie. Słowo to pochodzi z irańskiego "bhaga" a więc szczescie, bogactwo - z reszta "bogactwo" ma ten sam rdzeń co "bóg", tak samo jak "zboże". Słowo to poprostu oznacza istotę (istoty) ponadludzką lub to, co ona zsyła lub wyraza (szczęscie, bogactwo itd). Występuje w takich imionach boskich jak Dadźbóg czy Strzybóg. Próżno szukać w Biblii imienia "Bóg".

Cytuj:
, "Pan Bóg",

"Pan" to mię greckiego boga, który ma korpus ludzki i kozie nogi. Drugi człon "Bóg" - patrz wyzej.

Cytuj:
"Jezus" "Jezus Chrystus", "Pan Jezus" i chyba tyle

O ile mi wiadomo, to Jezus Chrystus wedle waszych wierzeń jest jedną z osób boskich, wspolnie z Duchem Świętym i Bogiem Ojcem.

Cytuj:
....więc to twoje zdanie
Cytuj:

Moje?? Heh! Tak mówią wasze pisma święte:

"Jhwh" - to jest imię moje na wieki" (Wj 3, 15).

Cytuj:
Cytuj:
ma być na innym forum bo chyba ci się forum pomyliło? :clever:

Hehe, dziewczynko, wyglada na to, że nie orientujesz sie nawet jak ma na imie bóg, któremu oddajesz cześć :D Wasz bóg objawił swoje imie zdaje się kilkakrotnie jako JHWH, co większośc interpretuje jako Jahwe, a ŚJ jako Jehowa. Popytaj sie swoich współwyznawców. Do czego doszło - zebym ja uczył elementarnych podstaw teologii katolickiej ;)

Wt sie 29, 2006 12:42
Zobacz profil WWW
no oczywiście że Jahwe, tak jak objawił Mojżeszowi....

"to ja" trochę kręcisz :?

Wt sie 29, 2006 13:43
zaraz, zaraz ja pisałam o tym jak najczęściej teraz jest nazywany Bóg, a więc napewno nie spotyka się używania "Jahwe".
Cytuj:
Próżno szukać w Biblii imienia "Bóg".
zależy z jakiego wydawnictwa masz Biblie: nak z NOwego Świata to nic dziwnego, że nie masz.
koralinek napisał:
Cytuj:
no oczywiście że Jahwe, tak jak objawił Mojżeszowi....
tyle i ja wiem bez nauk twoich i Wojena; tylko czy tu była ghdziekolwiek mowa o imieniu własnym Boga?!

Wojen napisał:
Cytuj:
Hehe, dziewczynko, wyglada na to, że nie orientujesz sie nawet jak ma na imie bóg, któremu oddajesz cześć Wasz bóg objawił swoje imie zdaje się kilkakrotnie jako JHWH, co większośc interpretuje jako Jahwe, a ŚJ jako Jehowa. Popytaj sie swoich współwyznawców. Do czego doszło - zebym ja uczył elementarnych podstaw teologii katolickiej
po I: żadna "dziewczynko", wypraszam sobie takie hasełka chłopczyku.
Po II: ty się nie orientujesz w swojej pisaninie; nie potrafisz zadać skonkretyzowanego pytania a potem wyśmiewasz się z innych choć jest na odwrót ponieważ to ja wyśmiewam się z Ciebie: ja nie napisałam, że nie jest to imię własne Boga, którym go (katoilicy) nazywamy ja napisałam jak się go najczęścziej nazywa; jak nie potrafisz uważnie to już twój problem.

Wt sie 29, 2006 13:54
to jak my sobie nazywamy Boga, a to jakie On Imię zechciał nam objawić to chyba diametralnie różne sprawy !!

nie wiem jak Ty, ja często spotykam sie z Imieniem Jahwe.... jestem katoliczką.

Wt sie 29, 2006 14:25
nie wiem jak Ty, ja często spotykam sie z Imieniem Jahwe.... jestem katoliczką.
tak? np popatrz, ja też ale wiesz co? jakoś nie słyszę np. w kościołach w czasie mszy Jahwe tylko Bóg a więc co? pewnie należe do jakiej sekty co? bo ty przecież, jak napisałaś, często się spotykasz, i pewnie nie tylko podczas Mszy ale i podczas rozmowy z koleżankami, w sklepie przy zakupach i itp. ni i wynika, że mieszkam na Marsie, no naprawde jesteś katoliczką; zresztą no naprawde ileż prawy jest w słowach
Cytuj:
to jak my sobie nazywamy Boga, a to jakie On Imię zechciał nam objawić to chyba diametralnie różne sprawy
i się zupełnie wytnie, że nie na temat mojego pytania ale cóż....koralinek uważa, że z powodu tego, że jest (tylko ona) katoliczką to ma świętą racje bez względu na to czy pisze na temat czy nie.

Wt sie 29, 2006 16:17

niewątpliwie jest to imie jednej z jego postaci,osób czy jak wy to nazywacie inna nazywa się Jezus a jeszcze inna "Duch Święty" natomiast nie jestem pewien czy Bóg jako "całość" nazywa się Bóg(przez duże B) czy on w ogóle ma jakieś imie?

Wt sie 29, 2006 16:39
Jahwe to imie własne Boga, takie imię swoje podał Bóg; znczy "jestem, który jestem"; Bóg jako "całość" pisze się własnie przez "B" dla odróżnienia od pogańskiego boga (jakiegoś).

Wt sie 29, 2006 16:57
Bozon, strasznie głupio z tym bożkiem - Panem wykręciłeś. Bo owszem - Παν to bożek grecki, ale za to Κυριως to słowo, którego użyło siedemdziesięciu na tłumaczenie imienia Boga ze Starego Testamentu. Apostołowie zaś korzystali z ich tłumaczenia bez żadnych zastrzeżeń. Nie ma więc sensu, żeby chrześcijanin rezygnował z używania słowa "Pan", no chyba że chce być bardziej biblijny niż Apostołowie.

A to że akurat słowo Κυριως tłumaczy się na polski tak samo jak transliteruje się słowo Παν, to głupi zbieg okoliczności, którego lubią się czepiać ci, którzy nie mają innych rzeczy do czepiania się w chrześcijaństwie.

Wt sie 29, 2006 17:03
Jahwe=Bóg ojciec

Oj, przepraszam za mnożenie postów, ale nie zauważyłem tego błędu. Jahwe = Chrystus rzecz jasna. Bóg Ojciec zawsze objawiał się przez Syna i przez Syna stworzył Wszechświat.

Wt sie 29, 2006 17:18

Jahwe to imie własne Boga, takie imię swoje podał Bóg; znczy "jestem, który jestem" Bóg jako "całość" pisze się własnie przez "B" dla odróżnienia od pogańskiego boga (jakiegoś).

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Nie jestem wprawdzie zbyt uczony w piśmie, może jest coś o czym nie wiem ale wydaje mi się, że Bóg przez duże b przyjęło się pisać o Bogu przez szacunek natomiast nigdy nie słyszałem by było to jego imie...

Wt sie 29, 2006 17:20

Oj, przepraszam za mnożenie postów, ale nie zauważyłem tego błędu. Jahwe = Chrystus rzecz jasna. Bóg Ojciec zawsze objawiał się przez Syna i przez Syna stworzył Wszechświat.

A to dopiero!
Objawiał się przez kogoś kogo jeszcze na dobrą sprawe jeszcze nie było ciekawe tylko komu się tak objawiał i poco?

Również przepraszam za mnożenie postów.

Wt sie 29, 2006 17:27
"Jahwe - imię własne Boga. Bóg objawił je Mojżeszowi na górze Synaj. (Wj 3, 15). " [źródło: "Mały słownik zwrotów, pojęć i symboli religijnych"]
A to, że Bóg pisze się przez duże B to kiedyś na katechezie usłyszałam ale masz racje, również przez szacunek.I zauważ pomiędzy Jahwe a Bóg dałam ; więc nie jest to dalszy ciąg zdania ani cd pierwszej części :)

Wt sie 29, 2006 17:29
Z tym "zawsze" i "tylko" to zefciu się pośpieszył troche; można powiedzieć, że Bóg objawiał się przez Ducha Świętego a dopiero potem przez Jezusa.

Wt sie 29, 2006 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona