Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 04, 2025 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak często korzystasz ze Sakramentu Pokuty? 

Co tydzień 5%  5%  [ 10 ]
Co dwa tygodnie 19%  19%  [ 36 ]
Co miesiąc 33%  33%  [ 61 ]
Co dwa miesiące 6%  6%  [ 12 ]
Dwa razy do roku 4%  4%  [ 7 ]
Raz do roku 3%  3%  [ 5 ]
Jeszcze rzadziej 5%  5%  [ 9 ]
Nigdy 10%  10%  [ 19 ]
Nieregularnie 15%  15%  [ 28 ]
Liczba głosów : 187

Autor Wiadomość

Post Jak często korzystasz ze Sakramentu Pokuty?
Kiedyś proponowałemby zrobić taką sondę na serwisie wiara, ale pozostało to bez odzewu. Stąd korzystam z możliwości i zadaję to pytanie tutaj.

Wt maja 27, 2003 19:18

Serafin taka sonda była w okresie wielkanocnym! Ale to dobry pomysł aby to powtórzyć! Wtedy to był czas spowiedzi wielkanocnej i wielkopostnej więc teraz moze zaskoczą nas wyniki... :?

Pozdrawiam!

Wt maja 27, 2003 19:36

Jeśli masz na myśli tę ankietę krótko przed Wielkanocą, to właśnie nie podobało mi się pytanie tam postawione. Pytano się bowiem o to, kiedy OSTATNIO było się u spowiedzi, co zważywszy na okres musiało dać bardzo pozytywne wyniki. Bardziej interesująca jest ogólna częstotliwość korzystania z Sakramentu Pokuty.

Wt maja 27, 2003 19:44

to dobre miejsce na dyskusje o biblijnośc pokuty. co wy na co ?.

Wt maja 27, 2003 21:02

Z sakramentu pokuty korzystam tak często jak mi to jest potrzebne ... Moja norma to co 2-4 tygodnie (średnia wychodzi 3 tygodnie, ale takiej opcji nie było w sondzie ;) )

Wt maja 27, 2003 21:03
Zobacz profil WWW
Spowiadam sie najczesciej raz w miesiacu, niekiedy robie to czesciej. Wszystko zalezy od tego co mowi mi moje sumienie.
Sam jestem ciekaw jak bedzie wygladal wynik tej sondy :D

pozdrowka

Wt maja 27, 2003 23:20

Myslę ,że serce podpowiada mi kiedy przystapić do sakramentu spowiedzi. W zasadzie z rózną częstością korzystam z tego sakramentu ,średno wychodziłoby jednak raz na miesiąc, ale jest czasem taki czas, że potrzebuję częściej. To jest najlepsza forma przybliżenia się do Jezusa. :D

Szkoda tylko, że tak po macoszemu traktowana jest spowiedz w naszej parafii. Mało kiedy ksiądz jest w konfesjonale przed, po, czy w czasie Mszy św. A może to dobra forma takie utrudnienie, wtedy docenia sie dar sakramentu, gdy oczekujemy na spowiednika? :?:

Śr maja 28, 2003 21:14

Tu wchodzi w gre jeszcze inna kwestia, czyli stały spowiednik. Każda ważna spowiedź jest dobra, ale jeśli chcemy coś na serio poprawić w życiu, bardzo nam w tym pomaga stały spowiednik. On też czasem może przynaglić do regularnej spowiedzi.

Śr maja 28, 2003 21:44
Post ...warto systematycznie :)
.....A ja mam często ogromną pokusę odkładać sobie spowiedź na trochę później, niż mi wypomina sumienie -szukać usprawiedliwienia w tym, że poczekam do czasu, dopóki nie zmienię czegoś w moim zyciu, to znaczy aż zacznę systematycznie się modlić, aż zerwię z lenistwem, i wiele innych podobnych usprawiedliwień. I gdyby nie mocne postanowienie, że nie skorzystam z tej pokusy, to może zaledwie raz albo dwa razy na rok klękałabym przed kratkami w konfesjonale (taką praktykę odkładania przeżyłam niegdyś na własnej skórze).
Postanowienie, o którym wspomniałam jest takowe, że bez względu na pokusę odkładania spowiedzi, bez względu na to, czy sumienie wypomina mi coś większego czy nie, raz w miesiącu, koniecznie z okazji pierwszego piątku od paru lat klękam i proszę Boga o skruchę, o zobaczenie siebie w prawdzie. Nie zawsze jest to łatwe. Czasem boli. Czasem trudno ułożyć plan tego nadchodzącego dnia. Czasem brak księdza lub nie ten ksiądz :lol: w konfesjonale (szczególnie w wakacje) albo bardzo długie kolejki.
I jeszcze jedno z ostatnich lat mojej praktyki uczestnictwa w tym Sakramencie. Doświadczyłam, że owoc spowiedzi zawsze zależy od tego, na ile wchodzę przed sakramentem pokuty w modlitwę w intencji dobrej spowiedzi i spowiednika.
Powoli, bardzo powoli, jednak dostrzegam owoce tego postanowienia.
...stała czatowniczka wiary:)

N cze 01, 2003 12:17

Serafin zabrakło Ci jednej odpowiedzi w sondzie:
"Chodze kiedy musze"

Wt cze 03, 2003 13:38
Zobacz profil WWW

Skaja, jeszcze - nieregularnie... Tam nie ma żadnej prawdziwej dla mnie odpowiedzi :)

Wt cze 03, 2003 13:50

Na moją prośbę moderator(ka) uzupełniła ten brak. Dzieki!

Wt cze 03, 2003 19:21

Śr cze 04, 2003 17:26
Zobacz profil WWW
Post Re: Jak często korzystasz ze Sakramentu Pokuty?
Serafin napisał(a):
Kiedyś proponowałem by zrobić taką sondę na serwisie wiara, ale pozostało to bez odzewu. Stąd korzystam z możliwości i zadaję to pytanie tutaj.

Serafin, zdązyłeś już poznać moją rogatą duszę (nie dlatego rogata, że diabelska, ale dlatego, że bodzie), czy - gdyby to było możliwe a ze względu na dystans niestety możliwym nie jest - zgodziłbyś się być moim kierownikiem duchowym i stałym spowiednikiem?
tis.

So gru 13, 2003 11:22

Jesteś już znany z tego, iż wiele dyskusji z Tobą kończy się tym, że rozsyłasz maile do swych rozmówców. A tu nagle zadajesz publicznie prywatne pytanie... Dlaczego?

So gru 13, 2003 13:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona