Autor |
Wiadomość |
Zbigniew3991
|
 Re: Judasz
Zło pozostaje złem, ale Bóg wyprowadza ze zła dobro. W ideologii Kościoła Katolickiego cel nie uświęca środków - grzech jest grzechem, zło jest złem (bez względu na intencje).
Myślę, że gdyby Judasz nie zdradził Jezusa, zdradziłby ktoś inny. W ostatnich rozdziałach czterech Ewangelii sytuacja jest napięta - Judasz robi to, co chciałoby zrobić wielu z jego rodaków.
_________________ MODERATOR
|
Pn maja 27, 2024 18:14 |
|
|
|
 |
Saqura
|
Zbigniew3991 napisał(a): Nadal nie rozumiem tego, dlaczego Judasza opanował zły duch pomimo tego, że towarzyszył Jezusowi. Brak wiary. Jezus do uczniów- " Lecz pośród was są tacy, którzy nie wierzą Jezus bowiem na początku wiedział, którzy to są , co nie wierzą, i kto miał Go wydać."J.6,64 Bóg zna ludzkie serca dlatego wie kto prawdziwie z łaski wiary skorzysta(Księga Baranka) Pamiętajmy, że Chrystus przyszedł zbawić cały świat. Z Judaszem było podobnie jak z Faraonem, mnóstwo dowodów, a brak było wiary. Jak możemy zauważyć nie zmieni tego nawet bliskość Światłości, ostatecznego wyboru dokonuje człowiek. Doskonały przykład na sprawiedliwy sąd i wielkie miłosierdzie Boga, które czeka na nas nawet po popełnionym grzechu. " Przyjacielu, po coś przyszedł?"Mt.26,50
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Wt maja 28, 2024 11:12 |
|
 |
viona
|
Saqura napisał(a): Zbigniew3991 napisał(a): Nadal nie rozumiem tego, dlaczego Judasza opanował zły duch pomimo tego, że towarzyszył Jezusowi. Brak wiary. Judaszowi brakowalo swiadomosci samego siebie w prawdzie i swiadomosci , kim Jezus jest w prawdzie, w zwiazku z czym jego percepcja sytuacji byla falszywa. Z tej zaburzonej percepcji wynikaly egoistyczne czyny Judasza. Cytuj: Jezus do uczniów- "Lecz pośród was są tacy, którzy nie wierzą Jezus bowiem na początku wiedział, którzy to są , co nie wierzą, i kto miał Go wydać."J.6,64 Jest wiara, ktora wynika ze swiadomosci tego co JEST (prawdy) i taka wiara nazywa sie pelnym zaufaniem i jednoscia w duchu. Jest tez wiara inna, wynikajaca ze zludzenia, ze sen ducha jest jawa. Tak wierza wszyscy, dopoki nie otrzymaja objawienia. Judasz i jego dzialania to scena ze snu. Wybudzony z tego snu Syn Bozy nie mial zadnego problemu z trzezwa ocena sytuacji. Cytuj: Bóg zna ludzkie serca dlatego wie kto prawdziwie z łaski wiary skorzysta(Księga Baranka) Pamiętajmy, że Chrystus przyszedł zbawić cały świat. Z Judaszem było podobnie jak z Faraonem, mnóstwo dowodów, a brak było wiary. Jak możemy zauważyć nie zmieni tego nawet bliskość Światłości, ostatecznego wyboru dokonuje człowiek. Doskonały przykład na sprawiedliwy sąd i wielkie miłosierdzie Boga, które czeka na nas nawet po popełnionym grzechu. "Przyjacielu, po coś przyszedł?"Mt.26,50 Saqura, w innych kulturach, ktore byly( lub sa) bardziej uduchowione niz nasza, te " Księge Baranka" nazywa sie Kronika Akaszy Najgorsze w naszej, chrzescijanskiej kulturze jest przekonanie, ze nasz judeochrzescijanski Bog jakoby odmawial ludziom z innych kultur prawa do zapisu w Ksiedze Baranka.
|
Wt maja 28, 2024 11:55 |
|
|
|
 |
Idący
|
viona napisał(a): Judaszowi brakowalo swiadomosci samego siebie w prawdzie i swiadomosci , kim Jezus jest w prawdzie, w zwiazku z czym jego percepcja sytuacji byla falszywa. Z tej zaburzonej percepcji wynikaly egoistyczne czyny Judasza. Wybacz, nie chcę Cię urazić, ale powyższe zdanie to bełkot. I przejaw jakiejś megalomanii. Choć rozumiem, że jesteś przekonana o swoim darze prorokowania, jak i o tym, że przemawia przez Ciebie Duch święty. Nie zapominam też o wielkiej wiedzy psychologicznej. Jednak wydaje mi się, że jesteś fałszywym prorokiem, zwodzicielem. Zważ, że wiara jest zawsze społeczna. Że albo idziesz z Ludem Bożym, albo jesteś prorokinią wybraną przez Pana. Czy mówisz / piszesz od siebie? Czy to Bóg przez Ciebie przemawia?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr maja 29, 2024 8:13 |
|
 |
Saqura
|
viona napisał(a): Saqura, w innych kulturach, ktore byly( lub sa) bardziej uduchowione niz nasza, te " Księge Baranka" nazywa sie Kronika Akaszy  Nie. Kronika się zmienia, a przyszłość to mnóstwo opcji zależnych od konkretnych działań, piszesz ją sama. Księga Baranka została spisana przed założeniem świata i jest wypełniona imionami jedynie tych wybranych. viona napisał(a): Najgorsze w naszej, chrzescijanskiej kulturze jest przekonanie, ze nasz judeochrzescijanski Bog jakoby odmawial ludziom z innych kultur prawa do zapisu w Ksiedze Baranka. Kto ma takie przekonanie? Bóg jest Sprawiedliwy i takim daje się nam poznać, wystarczy się zbliżyć. " Synu człowieczy, gdyby jakiś kraj zgrzeszył przeciwko Mnie niewiernością i gdybym wówczas wyciągnął rękę przeciwko niemu, i złamał mu podporę chleba, zesłał głód, wyniszczył ludzi i zwierzęta i gdyby tam byli owi trzej mężowie: Noe, Danel i Hiob, to tylko oni, dzięki, sprawiedliwości swej, ocaliliby życie swoje - wyrocznia Pana Boga. Albo gdybym na ten kraj zesłał dzikie zwierzęta, aby go wyludnić i uczynić z niego pustynię, tak by nikt z powodu dzikich zwierząt nie mógł tamtędy przechodzić, i gdyby w jego środku byli owi trzej mężowie, na moje życie - wyrocznia Pana Boga - nie mogliby uratować ani synów, ani córek; oni sami tylko by się ocalili, kraj zaś zamieniłby się w pustynię"Ez.14,13-16 Ufam Mu, że tak właśnie będzie.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Śr maja 29, 2024 8:46 |
|
|
|
|
|