Autor |
Wiadomość |
C2H6O
|
 Re: 3 pytania o podstawy
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Treść obietnicy człowieka masz przed oczami. Czyli co?! Zacytujesz? W Rdz 9,9-17 przemawia Bóg. Gdzie jest coś od człowieka w treści przymierza? Zacytuj. Obietnice człowieka w zasadzie były dwie. Pierwsza we wcześniejszej trochę treści. Dlatego Bóg ocalił Noego. Ale była ona integralnie związana z przymierzem oficjalnie już przypieczętowanym po potopie. W treści od początku do potopu jest ich wyjaśnienie. Ja nie mam problemu z ich widzeniem. Zadałem tu własne pytania. Częściowo mi na jedno podpowiedziałeś więc potwierdziłem tylko, że w świetle przymierza taka odpowiedź wydaje się prawidłowa.
|
Pn cze 10, 2024 8:45 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
Idący - Pisałem o grzesznej naturze - mamy ją od kołyski; tę skażoną grzechem Adama naturę mamy od urodzenia, dlatego potrzebujemy Zbawiciela z Jego darem zbawienia...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
Ostatnio edytowano Pn cze 10, 2024 8:52 przez Jerzy_67, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn cze 10, 2024 8:49 |
|
 |
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Obietnice człowieka w zasadzie były dwie. Tu masz internetową Biblię: https://biblia.apologetyka.co/read Bądź tak dobry o podaj cytaty, bo coś piszesz, ale mi brakuje poparcia w Biblii...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn cze 10, 2024 8:51 |
|
|
|
 |
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Idący - Pisałem o grzesznej naturze - mamy ją od kołyski; tę skażoną grzechem Adama naturę mamy od urodzenia, dlatego potrzebujemy Zbawiciela z Jego darem zbawienia... Nie mamy grzesznej natury, choć mamy skłonność do ulegania wpływom zewnętrznym. Bóg stworzył każdego z nas jako człowieka dobrego. Te grzeszność dopiero nabywamy z czasem. Ulegając pokusom. Mam duże wątpliwości co do rozumienia grzechu pierworodnego. Nie potrafię sobie spójnie tego wytłumaczyć. Nie odrzucam nauki o tym, ale widzę w tym wiele tez, z którymi nie potrafię się zgodzić. Chrystus nie wybawiał nas od grzechu pierworodnego, ani od skłonności, ani od pokus, ale od świadomych win. Nie uczynił tego w taki sposób, że uniewinnił wszystkich niezależnie od ich postaw. Dar zbawienie jest nieosiągalny dla osób, które zbawienie nie pragną, ani dla tych, którzy nie żaluzją za swoje złe czyny. Dar zbawienia jest "ofertą" z której świadomie możemy skorzystać lub ją świadomie odrzucić.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn cze 10, 2024 9:04 |
|
 |
Saqura
|
Idący napisał(a): Chrystus nie wybawiał nas od grzechu pierworodnego, ani od skłonności, ani od pokus, ale od świadomych win. Nie uczynił tego w taki sposób, że uniewinnił wszystkich niezależnie od ich postaw. Dar zbawienie jest nieosiągalny dla osób, które zbawienie nie pragną, ani dla tych, którzy nie żaluzją za swoje złe czyny. Dar zbawienia jest "ofertą" z której świadomie możemy skorzystać lub ją świadomie odrzucić. Idący chyba nie za bardzo(tak do końca) rozumiesz co wydarzyło się w Edenie, czym tak naprawdę był i dlaczego bez Chrystusa/Prawdy/Życia nie ma zbawienia (bo chyba pełna zgoda w kwestii że jedynie przez wiarę osiąga się sprawiedliwość i zbawienie?)
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn cze 10, 2024 9:13 |
|
|
|
 |
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Obietnice człowieka w zasadzie były dwie. Tu masz internetową Biblię: https://biblia.apologetyka.co/read Bądź tak dobry o podaj cytaty, bo coś piszesz, ale mi brakuje poparcia w Biblii... Chyba nie bardzo orientuję się kiedy sobie zatrujesz, a kiedy piszesz poważnie. To tak, jakbyś mi napisał, bądź tak dobry i podaj cytat, w którym Bóg mówi, że stworzył człowieka. Pierwsza obietnica Noego podana w Biblii jest tak oczywista, jak stworzenie człowieka czy świata. Druga zresztą też. Więc albo nie przeczytałeś nawet fragmentu o potopie, albo robisz sobie żarty ze mnie. W obu przypadkach nie będę odpowiadał na takie pytania, ani tym bardziej wyszukiwał cytatów.
|
Pn cze 10, 2024 9:35 |
|
 |
Idący
|
Saqura napisał(a): Idący chyba nie za bardzo(tak do końca) rozumiesz co wydarzyło się w Edenie, czym tak naprawdę był i dlaczego bez Chrystusa/Prawdy/Życia nie ma zbawienia (bo chyba pełna zgoda w kwestii że jedynie przez wiarę osiąga się sprawiedliwość i zbawienie?) Z podziwem dla Ciebie to czytam. Jeśli Ty tak bardzo rozumiesz, to jesteś jedyna osobą na świecie, która to w pełni rozumie. Ja mały robaczek nie rozumiem tajemnic Bożych. Tylko staram się je rozumieć na tyle, na ile pozwala mi na to moja wiedza, rozum oraz udzielona mi przez Boga łaska. Pokornie staram się wyciągać wnioski z tego, co Bóg objawił w Piśmie, korzystając przy tym z dociekań biblistów i teologów oraz dyskutując z innymi osobami. Ale jeśli tak do końca i aż za bardzo rozumiesz tę kwestię, to bardzo proszę Cię o wykład tej prawdy, w której jesteś posiadaniu. Podziel się z maluczkimi objawioną Ci prawdą. Proszę.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn cze 10, 2024 9:55 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Nie mamy grzesznej natury, choć mamy skłonność do ulegania wpływom zewnętrznym. Bóg stworzył każdego z nas jako człowieka dobrego. Zobacz, jak Słowo Boże opisuje NATURALNY STAN każdego z ludzi: Rz 3,9-19 PAU (9) Czy zatem mamy przewagę? Ależ nie! Stwierdziliśmy przecież wcześniej, że wszyscy, zarówno Żydzi, jak i Grecy, pozostają w grzechu, (10) jak jest napisane: Nie ma sprawiedliwego, ani jednego, (11) nie ma rozumnego, nie ma takiego, który by szukał Boga. (12) Wszyscy zbłądzili, wszyscy okazali się przewrotni, nie ma takiego, kto postępowałby godziwie, nie ma ani jednego. (13) Gardło ich jest grobem otwartym. Swoim językiem dopuszczają się oszustw. Na ich wargach jad żmijowy. (14) Usta ich pełne są przekleństw i zgorzknienia. (15) Do rozlewu krwi biegną ochoczo, (16) zagłada i udręczenie na ich drogach, (17) a drogi pokoju nie dostrzegli. (18) Bojaźni Bożej nie mają przed oczami. (19) Wiadomo nam, że wszystko, co mówi Prawo, odnosi się do tych, którzy mają Prawo. Dlatego usta każdego powinny zamilknąć, a cały świat niech uzna swoją winę wobec Boga, A jeśli tacy dobrzy jesteśmy, to czemu katolicy lecą z niemowlakiem do księdza, by go polał wodą w ramach sakramentu zwanego chrztem?! ------------ C2H6O - nie robię z Ciebie żartów! Po prostu pytam, gdzie w przymierzu z Rdz 9 jest podana rola ludzi (co mają zrobić w ramach tego przymierza Bożego)? Umiesz to wskazać, czy nie?
|
Pn cze 10, 2024 10:00 |
|
 |
Saqura
|
Idący Skoro Bóg zamknął dostęp do drzewa życia jako kara dla wszystkich przyszłych pokoleń, to czy byłoby to sprawiedliwe? Czy posądzasz Boga, iż śmierć ludzi po poznaniu dobra i zła jest jedynie karą za Adamowe nieposłuszeństwo? Wierzysz w możliwość życia wiecznego bez uwierzenia Bogu/Słowu/Jego Synowi? Uważasz, że pożądliwa myśl to nie grzech/wina? Zawstydzasz mnie, ja jedynie wiem, że wiem jak wiedzieć się jeszcze nie powinno, po to tu jestem, by wciąż poznawać (lecz Eden wydawał mi się podstawą do całej wiary, każdego z odłamów)
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn cze 10, 2024 10:10 |
|
 |
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Rz 3,9-19 PAU Tak właśnie napisałem. Przeczytaj jeszcze raz, stwierdzisz, że jest zgodnie z cytatem. Jerzy_67 napisał(a): A jeśli tacy dobrzy jesteśmy, to czemu katolicy lecą z niemowlakiem do księdza, by go polał wodą w ramach sakramentu zwanego chrztem?! Aby od razu stało się członkiem Kościoła. Na wzór Maryi i Józefa. Łk 2.22-23 Gdy potem upłynęły dni ich oczyszczenia według Prawa Mojżeszowego, przynieśli Je do Jerozolimy, aby Je przedstawić Panu. Tak bowiem jest napisane w Prawie Pańskim: Każde pierworodne dziecko płci męskiej będzie poświęcone Panu. Jerzy_67 napisał(a): Po prostu pytam, gdzie w przymierzu z Rdz 9 jest podana rola ludzi (co mają zrobić w ramach tego przymierza Bożego)? Umiesz to wskazać, czy nie? Nie potrafię, jestem zwykłym szarym ludzikiem. Jednym z maluczkich, którzy niewiele rozumieją. Mam świadomość, że czujesz się prorokiem, któremu Bóg objawił najwyższą prawdę i wiesz wszystko. Ja tylko szukam. I nie staram się posiąść mądrości Bożej, ale jedynie usiłować wypełniać to, czego On ode mnie oczekuje (jak mniemam na odstawie Objawienie przekazanego w Biblii). Saqura napisał(a): Skoro Bóg zamknął dostęp do drzewa życia jako kara dla wszystkich przyszłych pokoleń, to czy byłoby to sprawiedliwe? Nie zamknął. Saqura napisał(a): Czy posądzasz Boga, iż śmierć ludzi po poznaniu dobra i zła jest jedynie karą za Adamowe nieposłuszeństwo? Co masz na myśli śmierć biologiczną czy śmierć duchową? Saqura napisał(a): Wierzysz w możliwość życia wiecznego bez uwierzenia Bogu/Słowu/Jego Synowi? Uważasz, że pożądliwa myśl to nie grzech/wina? Oczywiście, że tak. Jest to wyraźnie i jednoznacznie zapisane w Biblii. Wierzę w to co Bóg objawił, a co jest zapisane w Biblii. Saqura napisał(a): Uważasz, że pożądliwa myśl to nie grzech/wina? Oczywiście, że tak jest, gdy odrzucimy tę myśl od razu, gdy ją sobie uświadomimy. Pokusy przychodzą. Czy kiedyś słyszałaś o kuszeniu Jezusa? Saqura napisał(a): Zawstydzasz mnie, ja jedynie wiem, że wiem jak wiedzieć się jeszcze nie powinno, po to tu jestem, by wciąż poznawać Ale piszesz w takiej formie, jakbyś miała Wiedzę i Prawdę. I to absolutną. Podobnie jak Jerzy to czyni. Saqura napisał(a): (lecz Eden wydawał mi się podstawą do całej wiary, każdego z odłamów) Jesli sie tylko wydaje, to warto dociekać. Ale klucz do wszystkiego tkwi, według mnie w dwóch fragmentach NT: Mt 22.37-40 On mu odpowiedział: «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy».oraz Mt 25.31-46 Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie. Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie". Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie." Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?" Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego».
|
Pn cze 10, 2024 10:26 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Ja mały robaczek nie rozumiem tajemnic Bożych. Żaden z ludzi w 100% ich nie pojmie, ale mamy Biblię, aby tych procentów było więcej, niż 0%, i aby ten procent wzrastał... Pytałeś o wydarzenia w Edenie w kontekście grzechu i potrzeby zbawienia. No cóż, to wg mnie dość jasno jest w Piśmie objawione. Najpierw było wszystko "bardzo dobre" (Rdz 1,31), ale gdy ludzie: Ewa i Adam (w tej kolejności, choć Adam jako głowa tego małżeństwa ponosi z tej racji odpowiedzialność taką, że potem się czyta o grzechu Adama) zbuntowali się względem Boga - nie posłuchali Go, to skutki tego były wielorakie: - Adam i Ewa odczuli swą nagość (nie była problemem, zanim nie zrobili czegoś, co Bóg im zabronił), więc chcieli ją ukryć przed sobą; - potem chcieli się ukryć przez Bogiem; - a potem Bóg zrobił sąd i wydał wyroki: na węża/szatana; na ludzi; na całą ziemię/całe stworzenie >> wszystko ucierpiało na skutek winy gospodarza, jakim był Adam z Ewą. Ten stan związany ze skutkami buntu w Edenie trwa po dziś dzień (Rz 8,18 i dalej) Dlatego, choć początkowo Adam i Ewa byli na Boże podobieństwo i obraz uczynieni (Rdz 1,26-27), to potem, gdy Adam płodził dzieci, a Ewa je rodziła, to czytamy, że one już dziedziczyły tę upadłą, grzeszną naturę, bo były na obraz i podobieństwo Adama: Rdz 5,1-5 PAU (1) Oto dzieje potomków Adama. W dniu, w którym Bóg stworzył ludzi, uczynił ich podobnymi do siebie. (2) Stworzył ich jako mężczyznę i kobietę. A gdy ich stworzył, pobłogosławił ich i nazwał ludźmi. (3) Adam miał sto trzydzieści lat, gdy spłodził syna podobnego do niego jak jego obraz. Nazwał go Set. (4) Po urodzeniu się Seta Adam żył jeszcze osiemset lat i miał synów i córki. (5) Przeżył więc Adam dziewięćset trzydzieści lat i wtedy umarł. Dlatego potrzebujemy od kołyski by uczono nas tego, co dobre, bo zła czynić dziecka nie trzeba; dlatego też potrzebujemy Zbawiciela i zbawienia!... Czy pomogłem Ci?!  ____________ Idący napisał(a): Nie zamknął. To Twoja odpowiedź w kwestii dostępu do drzewa życia. Naprawdę w Edenie nie stało się tak, że ten dostęp został zamknięty?! Idący napisał(a): Czy kiedyś słyszałaś o kuszeniu Jezusa?
Nie wiem, czemu zadajesz takie dziecinne pytania?! Czy chcesz zawstydzić, ośmieszyć, czy coś innego? - przecież piszesz do osoby, która zna Biblię! Idący napisał(a): Ale piszesz w takiej formie, jakbyś miała Wiedzę i Prawdę. I to absolutną. Podobnie jak Jerzy to czyni. Jesteś przykry w odbiorze; czasem nie wiadomo, czy piszesz serio, czy kpisz...
|
Pn cze 10, 2024 10:35 |
|
 |
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Pytałeś o wydarzenia w Edenie w kontekście grzechu i potrzeby zbawienia. Nie pamiętam, abym pytał. Jerzy_67 napisał(a): Ewa je rodziła, to czytamy, że one już dziedziczyły tę upadłą, grzeszną naturę, bo były na obraz i podobieństwo Adama A Kain i Abel kiedy zostalii zrodzeni? Wcześniej czy później? Jerzy_67 napisał(a): Dlatego potrzebujemy od kołyski by uczono nas tego, co dobre, bo zła czynić dziecka nie trzeba; dlatego też potrzebujemy Zbawiciela i zbawienia!.... A tu sam sobie odpowiadasz na swoje pytanie dotyczące chrztu niemowląt? Jerzy_67 napisał(a): Idący napisał(a): Czy kiedyś słyszałaś o kuszeniu Jezusa?
Nie wiem, czemu zadajesz takie dziecinne pytania?! Czy chcesz zawstydzić, ośmieszyć, czy coś innego? - przecież piszesz do osoby, która zna Biblię! Idący napisał(a): Ale piszesz w takiej formie, jakbyś miała Wiedzę i Prawdę. I to absolutną. Podobnie jak Jerzy to czyni. Jesteś przykry w odbiorze; czasem nie wiadomo, czy piszesz serio, czy kpisz... Nomen, omen. To odpowiedzi skierowane do kogoś innego, ale jest wiele słuszności w tym, że odniosłeś je do siebie. Podobne przekonanie o wszechwiedzy i darze proroctwa. Podziwiam, że znasz Biblię. Ja ją niestety dopiero zaczynam poznawać. Choć proces ten trwa wiele lat, to mam znikoma jej znajomość. Nawet wstydliwie małą. Imponujesz mi. Jest mi bardzo przykro że sprawiłem Ci przykrość. Ale Twoje pewność siebie, przekonanie, że wszystko wiesz najlepiej i prawdziwie skłania do takiej konstatacji. Jak też to, że uwagę skierowaną do kogoś innego odebrałeś jako skierowaną do Ciebie. Symptomatyczne. Ale niniejszym przepraszam za sprawienie przykrości. Ja, jak widzisz na awatarze, szukam drogi w ciemności I choć sam nie wiem, bo dopiero szukam, staram się pomagać innym w jej odnajdywaniu. Nie przez udzielanie konkretnych wskazówek, ale przez skłanianie do samodzielnego szukania i odnajdywania drogi do zbawienia. A zbytnią pewność siebie uważam za cechę, która nie prowadzi do Boga. Bo jest to pokładaniem większej wiiary w siebie, niż w Boga.
|
Pn cze 10, 2024 10:51 |
|
 |
Saqura
|
Idący napisał(a): Nie zamknął. " Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; [u]niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki[/u]». 23 Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. 24 Wygnawszy zaś człowieka, [u]Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia[/u]" Rdz.3,22-24 Idący napisał(a): Co masz na myśli śmierć biologiczną czy śmierć duchową? Duchową, nawiązałam tym samym do pytania pierwszego. Idący napisał(a): Oczywiście, że tak. Jest to wyraźnie i jednoznacznie zapisane w Biblii. Wierzę w to co Bóg objawił, a co jest zapisane w Biblii. Nie ma zbawienia bez Chrystusa/Słowa, wiary w nie. Idący napisał(a): Oczywiście, że tak jest, gdy odrzucimy tę myśl od razu, gdy ją sobie uświadomimy. Pokusy przychodzą. Czy kiedyś słyszałaś o kuszeniu Jezusa? To zależy, kiedy pokusie towarzyszy pożądliwość to wtedy mamy już do czynienia z grzechem. Więc to nie takie proste, jedno z drugim jest myślą/zmysłem. Idący napisał(a): Ale piszesz w takiej formie, jakbyś miała Wiedzę i Prawdę. I to absolutną. Podobnie jak Jerzy to czyni. Może nie wiedzę absolutną, ale mam nadzieję, że jednak Prawdę mam w sobie, głęboko w to wierzę. Widzisz uważam, że to właśnie wiedza/poznanie doprowadziło do tak wielu rozłamów w chrześcijaństwie. Wielka szkoda, że towarzyszyła jej pycha/uniesienie i "siad na laurach" bez dalszej chęci cichego, pokornego poznawania.
Ostatnio edytowano Pn cze 10, 2024 11:01 przez Saqura, łącznie edytowano 2 razy
|
Pn cze 10, 2024 10:57 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący - chcesz jeszcze ze mną pisać? Pytam, bo jeśli nie, to nie musimy tego robić; nie chcę się narzucać... [tylko uprzedzam, że nie wiem wszystkiego!!]
|
Pn cze 10, 2024 10:59 |
|
 |
viona
|
Saqura napisał(a): (...) viona napisał(a): ja zyje swiadomie i z wlasnej woli na ziemi Potężna ta Twoja wola, kraj i miasto też sama wybrała?  Wybór rozumiem, ale własna wola... Tak, mam wielka wole poznania i w zwiazku z tym dokonalam stosownych wyborow. To ja bylam Ewą. Cytuj: viona napisał(a): Kosciol przekonal ludzi, ze z powodu grzechu sa odseparowani od Stworcy, zrodla wszystkiego. Za klamstwo, ktore stworzylo falszywych posrednikow placimy wojnami, nedza, wyzyskiem i nienawiscia.
Pośrednik jest jeden, a On czyni chrześcijan wolnymi od grzechu, tym samym jest dla nich owocem życia wiecznego. O tym przekonuje kościół ludzi. Wojny i nędzę ludzie sprowadzają sobie sami niezależnie od jakiejkolwiek przynależności czy wiary, dlatego że jesteśmy źli, samolubni i pyszni. Nikt z nas nie jest w 100% jedynie dobry Saqura, ktory kosciol przekonuje ludzi o posredniku z duzej litery ("On")...? Jesli mowisz o instytucji duchowej zbudowanej na prawdzie, to ja juz tam naleze. Wojny i nedza wykluczone, bo "my" przestalismy byc " źli, samolubni i pyszni" . A stalo sie tak dlatego, ze zaistnielismy w duchu i nasze serca zostaly wypelnione miloscia...i duch zaczal wydawac swoje cudowne owoce.
|
Wt cze 11, 2024 10:11 |
|
|
|