Czemu Jezus nie chciał już dalej żyć i umrzeć jak człowiek?
Autor |
Wiadomość |
Jerzy_67
|
Re: Czemu Jezus nie chciał już dalej żyć i umrzeć jak człowi
C2H6O napisał(a): Tu akurat chodziło o zamiar, a nie o plan. Bóg nie miał żadnym planów wobec Hioba na etapie stworzenia świata. Twój sztuczny AI bełkocze niemożebnie. A po czym poznałeś, że tu chodzi o Boży ZAMIAR, a nie o Boży PLAN?! [może wyjaśnij różnicę między oboma słowami; a czy już mi wyjaśniłeś różnicę między wiarą a wierzeniem?]Zacytuję kontekst: Hi 38,1-5 PAU (1) PAN odezwał się do Hioba wśród burzy. Powiedział: (2) „Kto ośmiela się zaciemniać plan Boga słowem nierozumnym? (3) Przepasz biodra jak mężczyzna, będę cię pytał, a ty Mnie pouczysz! (4) Gdzie byłeś, kiedy zakładałem ziemię, powiedz, jeśli potrafisz? (5) Może wiesz, kto wyznaczał jej rozmiary albo kto rozciągnął nad nią sznur mierniczy? Czy uznajesz, że świat powstał według Bożego planu?! Krytykujesz jeden z wielu cytatów, jakie podał czatbot; może na inne spojrzysz tak, jak one są zapisane? A co z cytatami, jakie podałem bez użycia czata? - co one dla Ciebie znaczą?! Omów każdy jeden, a zobaczę, co myślisz... C2H6O napisał(a): Zadałem pytanie: Czemu Jezus nie chciał już dalej żyć i umrzeć jak człowiek? Pytałeś o to wielokrotnie i ja (nie tylko ja) wiele razy Ci odpowiadałem... Ale Ty nie chcesz innej odpowiedzi, jak tylko tę, jaką już masz w swej głowie! Więc mam prośbę: Przedstaw to ze swego punkt widzenia i na swoje pytanie sam odpowiedz (bo moje odpowiedzi znasz i ja ich nie cofam). C2H6O napisał(a): Ty natomiast zacząłeś uważać, że coś tam wiesz i to forsować na siłę. Każdą moją odpowiedź podpierałem cytatami z Pisma, bo ma ono dla mnie wartość nadrzędną! Tobie się to nie podoba... - no to trudno: nie będą dla Ciebie zapierał się Bożego Słowa!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Śr sie 28, 2024 8:17 |
|
|
|
|
Idący
|
Mówienie o zamiarze Boga, jak też o Jego planie jest tylko antropomorfizacją. Ludzie mają zamiary, które udaje im się zrealizować lub nie. Ludzie mają plany, które udaje im się zrealizować lub nie. Jedno i drugie w świecie ludzkim jest ukierunkowanym działanie nastawionym na jakiś spodziewany efekt. Ale efekt ostatecznie jest zawsze nieznany dopóki nie zostanie zrealizowany. W przypadku Boga, który ma jednakowy dostęp do całej znanej nam osi czasu, nie ma niespodzianek. Bóg zna przyszłość na równi z przeszłością. Nie determinuje ludzkiego działania, ale zna jego efekty. Czy to na etapie stworzenia świata, czy też 28.08.2024 Bóg tak samo wiedział, jaką próbę przejdzie Hiob i jak się ona skończy. Dla Boga czas nie jest żadnym ograniczeniem. Ale Bóg zna ludzkie ograniczenia. Dlatego Jego przymierze z ludźmi było podzielonej na tak wiele etapów. Dopiero świadectwo Chrystusa wypełniło plan przymierza. I teraz, świadomi i pouczeni czekamy na Paruzję. Pieczęć przymierza Boga z ludźmi.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Śr sie 28, 2024 10:15 |
|
|
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Tu akurat chodziło o zamiar, a nie o plan. Bóg nie miał żadnym planów wobec Hioba na etapie stworzenia świata. Twój sztuczny AI bełkocze niemożebnie. A po czym poznałeś, że tu chodzi o Boży ZAMIAR, a nie o Boży PLAN?! [może wyjaśnij różnicę między oboma słowami; a czy już mi wyjaśniłeś różnicę między wiarą a wierzeniem?]Zacytuję kontekst: Hi 38,1-5 PAU (1) PAN odezwał się do Hioba wśród burzy. Powiedział: (2) „Kto ośmiela się zaciemniać plan Boga słowem nierozumnym? (3) Przepasz biodra jak mężczyzna, będę cię pytał, a ty Mnie pouczysz! (4) Gdzie byłeś, kiedy zakładałem ziemię, powiedz, jeśli potrafisz? (5) Może wiesz, kto wyznaczał jej rozmiary albo kto rozciągnął nad nią sznur mierniczy? Czy uznajesz, że świat powstał według Bożego planu?! Krytykujesz jeden z wielu cytatów, jakie podał czatbot; może na inne spojrzysz tak, jak one są zapisane? A co z cytatami, jakie podałem bez użycia czata? - co one dla Ciebie znaczą?! Omów każdy jeden, a zobaczę, co myślisz... C2H6O napisał(a): Zadałem pytanie: Czemu Jezus nie chciał już dalej żyć i umrzeć jak człowiek? Pytałeś o to wielokrotnie i ja (nie tylko ja) wiele razy Ci odpowiadałem... Ale Ty nie chcesz innej odpowiedzi, jak tylko tę, jaką już masz w swej głowie! Więc mam prośbę: Przedstaw to ze swego punkt widzenia i na swoje pytanie sam odpowiedz (bo moje odpowiedzi znasz i ja ich nie cofam). C2H6O napisał(a): Ty natomiast zacząłeś uważać, że coś tam wiesz i to forsować na siłę. Każdą moją odpowiedź podpierałem cytatami z Pisma, bo ma ono dla mnie wartość nadrzędną! Tobie się to nie podoba... - no to trudno: nie będą dla Ciebie zapierał się Bożego Słowa! Dalej nie odróżniasz Słowa Bożego od słów apostołów lub innych pisarzy Pisma - ich opinii i przekonań własnych. Zauważ, że kwestii planu Idący nie ma problemu ze zrozumieniem i wyjaśnił ją chyba nawet lepiej ode mnie. Plan wymaga implementacji, a tej w Piśmie po prostu nie ma i losy ludzkie nie są zdeterminowane. Jesteśmy tu i żyjemy na wygnaniu, zapomniałeś?
|
Śr sie 28, 2024 20:56 |
|
|
|
|
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Dalej nie odróżniasz Słowa Bożego od słów apostołów lub innych pisarzy Pisma - ich opinii i przekonań własnych. Naucz mnie robić takie odróżnianie... Podaj wskazówki, jak odróżniać; ja Ty to robisz (tak praktycznie)?... C2H6O napisał(a): Plan wymaga implementacji, a tej w Piśmie po prostu nie ma i losy ludzkie nie są zdeterminowane. Nie ma w Piśmie implementacji (wdrożenia, zastosowania) planu Bożego w realną historią świata?! Serio?! A to jak rozumiesz np. to: Ga 4,4 PAU (4) Gdy jednak wypełnił się czas, Bóg wysłał swego Syna zrodzonego z kobiety, narodzonego w czasach Prawa, Co to znaczy, że czas się wypełnił?
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Cz sie 29, 2024 5:35 |
|
|
Idący
|
C2H6O napisał(a): A po czym poznałeś, że tu chodzi o Boży ZAMIAR, a nie o Boży PLAN?! [może wyjaśnij różnicę między oboma słowami; a czy już mi wyjaśniłeś różnicę między wiarą a wierzeniem?] ... Dalej nie odróżniasz Słowa Bożego od słów apostołów lub innych pisarzy Pisma - ich opinii i przekonań własnych. Ciekawy jestem, czy któraś z kwestii zostanie wyjaśniona. Czy któryś z dyskutantów poważy się na zdefiniowanie tych pojęć, a następnie ich zróżnicowanie. Osobiście sądzę, że nie. Bo żaden z nich tego nie potrafi. Coś się kiedyś chlapnęło i przyczepiło jak rzep do psiego ogona. I można bić pianę. Można zarzucać, jątrzyć... I nic więcej. Bo żaden nie zna odpowiedzi. Czy nie lepiej zapomnieć o problemie? A później, zanim zarzuci się brak rozumienia czegoś przez rozmówcę, najpierw zbadać temat i sprawdzić, czy samemu się rozumie? Czy posiadane wyobrażenie znaczenia jakiegoś słowa pokrywa się ze znaczeniem słownikowym, naukowym? Z tej przepychanki, bo nie dyskusji, wyciągam jeden wniosek: Brak odpowiedzi, wyjaśnienia jest przyznaniem się do ignorancji i niewiedzy. A gdyby tak napisać "przepraszam" i skończyć?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Cz sie 29, 2024 13:30 |
|
|
|
|
C2H6O
|
Idący napisał(a): Z tej przepychanki, bo nie dyskusji, wyciągam jeden wniosek: Brak odpowiedzi, wyjaśnienia jest przyznaniem się do ignorancji i niewiedzy. A gdyby tak napisać "przepraszam" i skończyć? Wyjaśniłem to już od serca, jak dla chłopa. Naprawdę się starałem. Mam powtarzać aż do znudzenia i przepraszać za wasze lenistwo umysłowe? Skoro takie są Wasze żądania to może faktycznie piszcie tu sobie sami lub a czatem GPT. Zostańcie z Bogiem.
|
Cz sie 29, 2024 21:09 |
|
|
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Wyjaśniłem to już od serca, jak dla chłopa. Naprawdę się starałem. Serio?! To musiałem chyba przeoczyć ten Twój wpis, w którym np. wyjaśniałeś różnicę między wiarą a wierzeniem...Bardzo proszę o wskazanie miejsca, gdzie o tym pisałeś: jak dla chłopa (albo baby, bo i kobiety są na forum)... Prosiłem też, abyś się wypowiedział w tej sprawie: Ty napisałeś:
Dalej nie odróżniasz Słowa Bożego od słów apostołów lub innych pisarzy Pisma - ich opinii i przekonań własnych. + Ja odpisałem:Naucz mnie robić takie odróżnianie... Podaj wskazówki, jak odróżniać; ja Ty to robisz (tak praktycznie)?... Czy odpowiedziałeś na moją prośbę?!... A czy odpowiedziałeś na tę prośbę:A po czym poznałeś, że tu chodzi o Boży ZAMIAR, a nie o Boży PLAN?! [może wyjaśnij różnicę między oboma słowami] Robię Ci takie "wypominki", bo widzę, że kreujesz się tu na wielce oświeconego, ale praktyka temu przeczy! Dla Twego dobra, C2H6O, to robię - nie musisz dziękować, ale postaraj się wychodzić naprzeciw temu, o czym mowa tutaj... Nie robisz tego! - za to innym chętnie zarzuty robisz... w dość obraźliwym tonie: C2H6O napisał(a): Mam powtarzać aż do znudzenia i przepraszać za wasze lenistwo umysłowe?
|
Pt sie 30, 2024 5:55 |
|
|
Idący
|
C2H6O napisał(a): Wyjaśniłem to już od serca, jak dla chłopa. Naprawdę się starałem. Rozumiem i bardzo przepraszam, za to że tak zdenerwowałem. Rozumiem, że takim prymitywom, którzy nie potrafią odszukać tych wyjaśnień, szkoda marnować czasu. Jednak Pan Jezus nauczał, aby czasem zdejmować koronę (aby nie spadła) i pochylać się nad maluczkimi, którym trudno zrozumieć. Oczywiście, aby nie nadwyrężać Twojego cennego czasu i intelektu, możesz po prostu podać link do postu w którym wytłumaczyłeś kwestię. Zdaję sobie sprawę, jak wielkim jest to wyzwaniem i święceniem, ale czy dla dobra wspólnego, nie mógłbyś ofiarować Bogu naszemu tak wielkiego poświęcenia. Jeśli potrzebujesz zadośćuczynienia za tak wielka ofiarę, to napisz jakiego. Jeszcze raz przepraszam, że ośmieliłem się prosić o wyjaśnienie lub podanie linków do poprzednich tłumaczeń, w których tak się starałeś.
|
Pt sie 30, 2024 10:07 |
|
|
Jerzy_67
|
Jerzy_67 napisał(a): To musiałem chyba przeoczyć ten Twój wpis, w którym np. wyjaśniałeś różnicę między wiarą a wierzeniem... Na odpowiedź C2H6O być może się nie doczekamy, więc niech ta kwestia nie przepadnie, bo się okazuje, że można ciekawie na to spojrzeć... Zobaczcie: CZY JEST RÓŻNICA MIĘDZY: 'WIARĄ' A 'WIERZENIEM'? ChatGPT Tak, istnieje subtelna, ale istotna różnica między terminami „wiara” a „wierzenie”. Choć oba pojęcia są często używane zamiennie w potocznym języku, w kontekście religijnym i filozoficznym mają one różne znaczenia i konotacje. Oto szczegóły:
### 1. Wiara - Definicja: „Wiara” odnosi się do głębokiego, wewnętrznego przekonania, które jest oparte na zaufaniu i oddaniu. W kontekście religijnym, wiara jest zwykle związana z zaufaniem do Boga i przyjęciem Jego objawienia jako prawdy. Wiara jest bardziej holistycznym podejściem, obejmującym zarówno intelektualne przyjęcie pewnych prawd, jak i praktyczne zaangażowanie i życie zgodnie z nimi.
- Biblia: W Nowym Testamencie, „wiara” (greckie pistis) jest centralnym pojęciem i jest ściśle związana z relacją z Bogiem przez Jezusa Chrystusa. Wiara jest opisywana jako coś, co obejmuje nie tylko intelektualne przyjęcie faktów, ale także osobiste zaufanie do Boga i wierność wobec Niego. - Hebrajczyków 11:1: „Wiara jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy.” - Rzymian 10:9: „Jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg Go wskrzesił z martwych – osiągniesz zbawienie.”
- Charakterystyka: - Zaufanie: Wiara jest bardziej związana z osobistym zaufaniem do Boga niż tylko z przyjęciem faktów. - Zaangażowanie: Wiara obejmuje życie zgodne z przekonaniami, które wynikają z tego zaufania. - Relacja: Wiara jest zorientowana na relację z Bogiem i obejmuje zarówno intelekt, jak i wolę.
### 2. Wierzenie - Definicja: „Wierzenie” odnosi się do akceptacji czegoś jako prawdziwego na poziomie intelektualnym. Można powiedzieć, że wierzenie to mentalne przyjęcie faktu lub zdania bez koniecznego głębszego zaangażowania emocjonalnego lub osobistego. Wierzenie może być ograniczone do zgody intelektualnej, bez konieczności praktycznego wpływu na życie osoby.
- Przykłady: - Można wierzyć, że dany fakt historyczny jest prawdziwy, ale to wierzenie niekoniecznie zmienia sposób, w jaki żyjemy. - Można wierzyć w istnienie Boga, ale to wierzenie niekoniecznie wiąże się z osobistym oddaniem lub relacją z Nim.
- Charakterystyka: - Intelektualne przyjęcie: Wierzenie jest bardziej związane z uznaniem czegoś za prawdziwe bez głębszego emocjonalnego czy duchowego zaangażowania. - Brak relacji: Wierzenie nie musi oznaczać relacji z Bogiem ani życia zgodnie z tą prawdą. - Może być powierzchowne: Wierzenie może istnieć bez wpływu na codzienne życie lub moralne wybory.
### 3. Praktyczne różnice - Wiara: Osoba wierząca w Boga (mająca wiarę) nie tylko intelektualnie przyjmuje Jego istnienie, ale także ufa Mu, angażuje się w relację z Nim, modli się, żyje zgodnie z Jego naukami i na tej podstawie kształtuje swoje życie. - Wierzenie: Ktoś może wierzyć, że Bóg istnieje, ale może nie czuć potrzeby życia zgodnie z tym przekonaniem. Wierzenie w Boga może być bardziej teoretyczne lub intelektualne, bez praktycznego wpływu na codzienne życie.
### 4. Zakończenie Podsumowując, „wiara” jest głębszym pojęciem, które obejmuje nie tylko intelektualne uznanie czegoś za prawdziwe, ale także zaufanie, oddanie i relację, szczególnie w kontekście religijnym. „Wierzenie” natomiast odnosi się głównie do intelektualnego przyjęcia jakiegoś faktu bez konieczności głębszego zaangażowania. W życiu duchowym wiara jest tym, co prowadzi do działania i przemiany, podczas gdy wierzenie może pozostać na poziomie teoretycznym. _________________________ _________________________ A jak już takie cytaty wstawiam (podoba się, co wyżej zacytowałem? mnie się podoba, bo istotnie, można dostrzec różnicę między wiarą a wierzeniem...), to poszedłem na rękę autorowi tego tematu, i choć sam mu już kilka razy odpowiadałem (w sposób jednak niezadowalający, bo wciąż C2H6O o to samo pyta...), to pomyślałem, aby uzyskać odpowiedź "nieludzką": KTOŚ NA FORUM ZAPYTAŁ, CZEMU PAN JEZUS, GDY ZMARTWYCHWSTAŁ, TO SZYBKO OPUŚCIŁ ZIEMIĘ, CO TEGO KOGOŚ SKŁANIA DO PYTANIA O TO, CZEMU JEZUS - JUŻ PO ZMARTWYCHWSTANIU - NIE CHCIAŁ DALEJ ŻYĆ NA ZIEMI I UMRZEĆ JAK KAŻDY CZŁOWIEK?ChatGPT Pytanie, dlaczego Jezus po zmartwychwstaniu szybko opuścił ziemię i nie chciał dalej żyć na ziemi jak każdy człowiek, dotyka głębokich aspektów teologii chrześcijańskiej dotyczących Jego misji, natury oraz celów zmartwychwstania i wniebowstąpienia.
### Kluczowe odpowiedzi na to pytanie:
1. Wypełnienie misji zbawczej: - Jezus przyszedł na ziemię, aby wypełnić konkretną misję zbawienia ludzkości. Jego śmierć na krzyżu była centralnym elementem tego planu, ponieważ poprzez swoją ofiarę odkupił grzechy świata. Zmartwychwstanie potwierdziło Jego zwycięstwo nad grzechem i śmiercią, a wniebowstąpienie było naturalnym zakończeniem tej misji, ponieważ powrócił do Ojca, zasiadając po Jego prawicy jako Pan i Król.
2. Zmartwychwstanie jako dowód na nową rzeczywistość: - Zmartwychwstanie Jezusa nie było tylko powrotem do życia ziemskiego, ale aktem stworzenia nowej rzeczywistości. Jezus zmartwychwstał w ciele chwalebnym, które przekraczało ograniczenia ziemskiego życia, co było zapowiedzią tego, co czeka wszystkich wierzących. Zmartwychwstanie otworzyło drogę do życia wiecznego, które nie jest już związane z ziemską egzystencją.
3. Przygotowanie miejsca dla wierzących: - Jezus sam powiedział, że idzie przygotować miejsce dla swoich uczniów (J 14,2-3). Jego wniebowstąpienie było konieczne, aby mógł przygotować miejsce w niebie dla wszystkich, którzy w Niego uwierzą. Jego odejście nie było końcem Jego relacji z wierzącymi, ale początkiem nowego etapu, w którym działa przez Ducha Świętego.
4. Wysłanie Ducha Świętego: - Jezus powiedział swoim uczniom, że po Jego odejściu przyjdzie Duch Święty, który będzie ich pocieszycielem i przewodnikiem (J 16,7). Duch Święty miał kontynuować dzieło Jezusa na ziemi, wypełniając wierzących mocą i mądrością do głoszenia Ewangelii na całym świecie. Wniebowstąpienie Jezusa było więc niezbędne, aby Duch Święty mógł zostać zesłany.
5. Zasiadanie po prawicy Ojca: - Po wniebowstąpieniu Jezus zasiadł po prawicy Boga Ojca, gdzie pełni rolę pośrednika i orędownika dla ludzkości (Hbr 7,25). Jego obecność w niebie jest znakiem, że dzieło zbawienia jest ukończone, a Jezus rządzi jako Król nad całym stworzeniem.
### Podsumowanie: Jezus nie pozostał na ziemi po zmartwychwstaniu, ponieważ Jego misja na ziemi była zakończona. Zmartwychwstanie i wniebowstąpienie były konieczne, aby Jezus mógł w pełni objawić swoją chwałę, zasiąść po prawicy Ojca i otworzyć drogę do życia wiecznego dla wszystkich wierzących. Jego odejście nie oznaczało porzucenia ludzkości, ale przygotowanie miejsca dla Jego uczniów i zesłanie Ducha Świętego, który kontynuuje Jego dzieło na ziemi. I co, C2H6O - zadowolonyś pan?!...
|
N wrz 01, 2024 10:18 |
|
|
|