Autor |
Wiadomość |
Witold33
|
 Re: Biblijne sprzeczności
Bóg najbardziej kocha i wyróżnia maluczkich. Jaki był więc powód , że Objawienie dla maluczkich nie jest? Omyłka Boża? Wykluczone. Omyłka człowieczkowa ? Bardziej prawdopodobne, a raczej pewne.
|
N kwi 13, 2025 12:27 |
|
|
|
 |
george45
|
Hmm, może dla zabawy, co niektórym maluczkim zmysły pomieszał, a oni w tym pomieszaniu widzą siebie jako WIELKICH rozumnych? Wszak jest wszechmogący, a z zapisów w Księgach można wyczytać, że jest żartownisiem jak choćby ja, wszak ponoś stworzył nas na swój obraz i podobieństwo.
|
N kwi 13, 2025 18:38 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Hmm, może dla zabawy, co niektórym maluczkim zmysły pomieszał, a oni w tym pomieszaniu widzą siebie jako WIELKICH rozumnych? Wszak jest wszechmogący, a z zapisów w Księgach można wyczytać, że jest żartownisiem jak choćby ja, wszak ponoś stworzył nas na swój obraz i podobieństwo. Nie, Ciebie nie! To jakaś pomyłka! U Boga taka też może się zdarzyć, bo posługuje się prawami natury, a między nimi jest i ewolucja, wiadomo, jest zawodna; płata figle rozumowi i Bogu! Więc nie martw się - nie jesteś ani obrazem, ani podobieństwem. Uważaj siebie za bubla i siedź cicho!  Jesteś, jak widzę, dzieciakiem. Zdasz do szóstej klasy, to tam postąpisz trochę do przodu. 
|
N kwi 13, 2025 19:40 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Więc, mój Atimeres, z jakiej to przyczyny Objawienie dla maluczkich nie jest? Nie baw się w pislama, nie uciekaj od sedna sprawy. Nie wiesz jak odpowiedzieć - powiedz po prostu - nie wiem.
|
Pn kwi 14, 2025 7:13 |
|
 |
george45
|
Ego, to nie potencja, z wiekiem rośnie bez afrodyzjaków.
|
Pn kwi 14, 2025 7:29 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Ego, to nie potencja, z wiekiem rośnie bez afrodyzjaków. Och, nawet Casanova pozazdrościłby by Ci takiego poziomu, i to bez afrodyzjaków, i znajomości..., Och!!
|
Pn kwi 14, 2025 13:49 |
|
 |
george45
|
Gdyby miłości nie miał, mógłby pozazdrościć, ale bez miłości byłby niczym miedź brzęcząca czy cymbał brzmiący. Zatem obawiać się nie ma czego. Ochy i achy zostaw na inną okazję.
|
Śr kwi 16, 2025 8:20 |
|
 |
Atimeres
|
Jak Ci to wpadło do głowy, by w kontekście Twoich ostatnich postów wspominać miłość?
|
Śr kwi 16, 2025 8:34 |
|
 |
Witold33
|
Więc czemu, Atimeres, to Zbawienie tak zapętlone i niejednoznaczne dla maluczkich? Czy tylko, by zyć dostatnio miała z czego kasta kapłanska? I Bóg to dopuszcza? A gdzie deszcz ognisty?
|
Cz kwi 17, 2025 14:52 |
|
 |
Atimeres
|
qwertyu napisał(a): Hej, tak sobie myślę ostatnio, że w Biblii są pewne sprzeczności, nie za bardzo wiem jak to zrozumieć. Przykładowo: "Kto poda kubek świeżej wody do picia jednemu z tych najmniejszych, dlatego że jest uczniem, zaprawdę powiadam wam, nie utraci swojej nagrody. (Mt 10, 42) "Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić (...)" (Mt 25, 41) "Każdy jednak, który wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony" (Jl 3, 5) "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony" (Mk 16, 16) " Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony. " (Dz 2, 21) "Jezus słysząc to, rzekł mu: «Jednego ci jeszcze brak: sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie; potem przyjdź i chodź ze Mną" (Łk 18, 22) "Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni." (Rz 2, 13) "wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej, a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie. " (Rz 3, 23) "A jednak przeświadczeni, że człowiek osiąga usprawiedliwienie nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, lecz jedynie przez wiarę w Jezusa Chrystusa, my właśnie uwierzyliśmy w Chrystusa Jezusa, by osiągnąć usprawiedliwienie z wiary w Chrystusa, a nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, jako że przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków nikt nie osiągnie usprawiedliwienia." (Ga 2, 16) "Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. " (Ef 2,8)
Kto więc może zostać zbawiony? Czy muszę coś robić w tym kierunku? Muszę głodnemu dać jeść a spragnionemu pić? Czy muszę podać komuś kubek wody do picia, czy muszę wzywać imienia Pańskiego? Czy muszę po prostu uwierzyć w Chrystusa? A co jeżeli uwierzę w Chrystusa a nie przyjmę chrztu? Będę zbawiona czy nie? Co jeżeli uwierzę w Chrystusa a nie sprzedam wszystkiego co mam? Już tego nie kminię w ogóle, co Wy myślicie na ten temat? Nagromadziłeś zbyt wiele cytatów o rozmaitych treściach, raczej pozornie sprzecznych, których sens każdy z osobna trzeba by wyjaśniać.
|
Pt kwi 18, 2025 12:16 |
|
 |
andej
|
Witold33 napisał(a): Więc czemu, Atimeres, to Zbawienie tak zapętlone i niejednoznaczne dla maluczkich? Niezrozumiałe nie dla maluczkich, raczej dla głupiuczkich. Jeśli ktoś czytaty i pisaty, to wystarczy mu przeczytać Mk 12 i Mt 25. Ale potrzebna do tego jeszcze dobra wola. Sądzę, że jej brak jest główną przyczyną nierozumienia. Natomiast zapętlanie, czyli wielokrotne powtarzanie tej samej myśli w różnych kontekstach służy lepszemu zapamiętywaniu tego, co najistotniejsze. We wszystkich tekstach judaistycznych stosowany jest ten zabieg.
|
N kwi 20, 2025 7:48 |
|
 |
Atimeres
|
andej napisał(a): Witold33 napisał(a): Więc czemu, Atimeres, to Zbawienie tak zapętlone i niejednoznaczne dla maluczkich? Niezrozumiałe nie dla maluczkich, raczej dla głupiuczkich. Jeśli ktoś czytaty i pisaty, to wystarczy mu przeczytać Mk 12 i Mt 25. Ale potrzebna do tego jeszcze dobra wola. Sądzę, że jej brak jest główną przyczyną nierozumienia. Natomiast zapętlanie, czyli wielokrotne powtarzanie tej samej myśli w różnych kontekstach służy lepszemu zapamiętywaniu tego, co najistotniejsze. We wszystkich tekstach judaistycznych stosowany jest ten zabieg. Zbawienie nie jest zapętlone. Skomplikowane jest grzeszne życie ludzkie i warunki życia; poza tym często wieloznaczna ludzka mowa. Dlatego, dla usunięcia tych komplikacji nie wystarczy jedno słowo lub jedno zdanie. Ale dobrze by było, gdybyś napisał pojedynczo i wskazał, w czym widzisz tę sprzeczność między dwoma cytatami.
|
N kwi 20, 2025 15:13 |
|
 |
andej
|
Zapętlenie to nie sprzeczność. Wprost przeciwnie. To paralelizm albo powtórne stwierdzenie tego samego, niekoniecznie tymi samymi słowami. Zapętlenie to wzmocnienie przekazu.
|
N kwi 20, 2025 18:35 |
|
 |
Witold33
|
Kiepski to przekaz, skoro wzmocnienia wymaga. A Boży przekaz kiepski raczej nie bywa. Naprawdę nie widzicie tej sprzeczności?
|
Pn kwi 21, 2025 7:32 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Kiepski to przekaz, skoro wzmocnienia wymaga. A Boży przekaz kiepski raczej nie bywa. Naprawdę nie widzicie tej sprzeczności? Nie ma sprzeczności, bo Bóg przekazując, nie zniewala wolności człowieka; przynajmniej nie mamy takich świadectw, by obezwładniał człowieka, np. proroka, kapłana, papieża itd.
|
Pn kwi 21, 2025 15:44 |
|
|
|