Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 16:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Interpretacja 
Autor Wiadomość

Post Interpretacja
Dyskutowałem ze znajomym i podczas dyskusji powstała wątpliwość, którą proszę abyście mi wyjaśnili, jeśli możecie.

Mój znajomy przytoczył mi dwa fragmrnty pisma :

Kpł1 19:19 napisał(a):

19 Będziecie przestrzegać moich ustaw. Nie będziesz łączył dwóch gatunków bydląt. Nie będziesz obsiewał pola dwoma rodzajami ziarna. Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici.

Kpł1 18:22 napisał(a):

Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość!

Pytanie było następujące, czemu nie potępia się osób w ubraniach z różnych materiałów a potępia się homoseksualistów ?

Ja natomiast prosiłbym o odpowiedź, kto w Kościele decyduje o takiej a nie innej interpretacji tych fragmentów i jakie jest uzasadnienie takiej a nie innej ich interpretacji.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

N gru 16, 2007 12:42

Pytanie było następujące, czemu nie potępia się osób w ubraniach z różnych materiałów a potępia się homoseksualistów ?

Ponieważ to pierwsze odnosi się do zwykłej praktyki, codziennego zwyczaju, natomiast to drugie jest wyrazem prawa moralnego, prawa naturalnego

Cytuj:
Ja natomiast prosiłbym o odpowiedź, kto w Kościele decyduje o takiej a nie innej interpretacji tych fragmentów i jakie jest uzasadnienie takiej a nie innej ich interpretacji.

Magisterium Ecclesiae, czyli Urząd Nauczycielski Kościoła

N gru 16, 2007 13:54

Post Re: Interpretacja
Gidja napisał(a):

Bo tak jest wygodniej?
Łatwiej publicznie potępić "pedała" albo nie pracować w siódmy dzień niż unikać noszenia dżinsów do wełnianych swetrów albo nie jeść wieprzowiny.

N gru 16, 2007 14:26
No a co z mułami? Przecież to połączenie dwóch bydląt!

N gru 16, 2007 14:45

Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam jescze tylko takie pytanie :
Kamyk napisał(a):
Ponieważ to pierwsze odnosi się do zwykłej praktyki, codziennego zwyczaju, natomiast to drugie jest wyrazem prawa moralnego, prawa naturalnego

Czy jest twoje uzasadnienie, czy takie jest oficjalne stanowisko Magisterium Ecclesiae ?

N gru 16, 2007 15:46

A prawo moralne nie odnosi się już do "codziennego zwyczaju" i "zwykłej praktyki"?
Moralność miałby zastosowanie tylko do spraw 'niecodziennych" i "niezwykłych"?

N gru 16, 2007 16:49

Przypis do Kpł 19,19 (Biblia Jerozolimska)

Cytuj:
Ten zakaz jest skierowany przeciwko magii, która się lubuje w dziwacznych mieszankach

Podobnie tłumaczy ks. Roman Pindel w książce Magia czy Ewangelia?

Cytuj:
Kodeks Świętości zawiera szereg tekstów wymieniających zakazane praktyki. Są wśród nich także i takie, w których na pierwszy rzut oka trudno dopatrzyć się elementów magicznych. Przykładem jest zakaz: „Nie będziesz łączył dwóch gatunków bydląt. Nie będziesz obsiewał pola dwoma rodzajami ziarna. Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici” (Kpł 19,19).

Być może dawniej były to jakieś praktyki magiczne, a może chodziło o zakaz ogólny uprawiania czarów.

- Dziś ten zakaz też obowiązuje, tylko w formie ogólnej.
Nie zapominaj o kontekście kulurowym i historycznym. Myslę, że ten tekst był czytelny i zrozumiały dla osób żyjących w czasach, kiedy taki zakaz powstał.

Drugie wyjaśnił Kamyk- tutaj słowa są niezmienne i czytelne dla ludzi wszystkich epok :)

N gru 16, 2007 16:56

N gru 16, 2007 18:29

Zaden z przepisów ST nie obowiązuje chrześcijan
Ga 3:24-25 BT „Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, /który miał prowadzić/ ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie.(25) Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy.”
Czyli
1Kor 6:12 BT "Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę."

Jednak mamy jedno nowe przykazanie
J 13:34 BT "Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie."

I wszystko jasne.
:-D

N gru 16, 2007 19:11

Zaden z przepisów ST nie obowiązuje chrześcijan

Dekalog też nie?

N gru 16, 2007 19:33

Dekalog wynika bezpośrednio z nowego przykazania i jest w nim zawarty.
Prawdziwy chrześcijanin w sposób naturalny a nie wymuszony nie postępuje wbrew przykazaniom dekalogu.
:razz:

N gru 16, 2007 22:35

W czsach kościoła nie możemy stosować prawa dosłownie bo musiał byś składać ofiary itp. ale możemy dalej z niego się uczyć bo jeżeli jest napisane za karą współzycie mężczyzny z mężczyzną jest śmierć to z tego możemy dowiedzieć się że jest to grzech, że Pan bóg sie tym brzydzi.

Śr kwi 02, 2008 23:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]