Co Biblia mówi o poznaniu Boga?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
Nie ma jednak w przytoczonych wersetach nic o uczeniu się na podstawie Biblii. W pierwszym wersecie Jezus jest Nauczycielem i On uczy. W drugim Jezus nakazuje nauczać uczniom ( nie nazywa ich nauczycielami ). W trzecim mamy " nauczyciela publicznego " ( według BT " uczonego w Piśmie ", co jest bardziej poprawne, w oryginale mamy: " grammateus " ), który został pouczony o Królestwie Niebieskim - nie jest napisane, na jakiej podstawie ani przez kogo, nie ma także sugestii, że przez bycie pouczonym o Królestwie staje się on nauczycielem, i ma za zadanie uczyć innych ( bardziej by tu pasowało - z kontekstu - sądzenie ).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 12, 2009 14:17 |
|
|
|
 |
Rozmyślacz
|
jestem pełen podziwu dla tylu ludzi którzy wierzą w to co napisane zostało 2 tys lat temu i sobie przekładają parafrazują metaforyzują tekst dla swoich potrzeb, jestem pełen podziwu w wiarę w to co napisane...
|
Pt cze 12, 2009 21:06 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: Nie ma jednak w przytoczonych wersetach nic o uczeniu się na podstawie Biblii.
A czy ty wogóle wierzysz ,że Biblia jest natchniona przez Boga?
|
Wt cze 16, 2009 6:42 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: A czy ty wogóle wierzysz ,że Biblia jest natchniona przez Boga?
Owszem.
BTW cieszy mnie, że zdołałem Cię zmusić, byś napisała wreszcie coś od siebie, zamiast stosować technikę ctrl-c i ctrl-v..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 16, 2009 11:03 |
|
 |
Joannag
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: A czy ty wogóle wierzysz ,że Biblia jest natchniona przez Boga? Owszem. BTW cieszy mnie, że zdołałem Cię zmusić, byś napisała wreszcie coś od siebie, zamiast stosować technikę ctrl-c i ctrl-v..
Skoro tak,to na czym mamy opierac swą wiarę? Czy nie na tej księdze?
Zacytuję taki werset:
Rz 10:17 BT „Przeto wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś, co się słyszy, jest słowo Chrystusa.”
Czy wobec powyższego nauczanie na podstawie Biblii buduje naszą wiarę?
|
Śr cze 17, 2009 7:57 |
|
|
|
|
|