Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Jezus naprawde nazywał się Jehoshuah ? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Jezus naprawde nazywał się Jehoshuah ?
Ciekawe co o tym myślicie. A jeśli to prawda to kiedy i dlaczego zmieniono Jego imie na mniej podobne do JHWH

Pn maja 24, 2010 23:18

Post Re: Jezus naprawde nazywał się Jehoshuah ?
JHWH to imie Boga. Posperaj na necie lepiej i nie sluchaj ludzi ktorzy sami dobrze nie wiedza Kogo okresla skrot JHWH

Wt maja 25, 2010 1:09
Zobacz profil WWW
Prędzej Joshua, co w łacińskim łatwiej do wymówienia było jako Jezus. Hiszpanie J czytają jak H więc u nich czyta się Hesus.
Tak juz z imionami jest, ze każdy je nieco inaczej wymia bo dostosowuje do swej mowy. Amerykanie powiedzą Dżizus i też jest dobrze.
Joshua w tamtym języku czytało się jako Jozua i było to dosć popularne imię wśród żydów.

Podobnie mamy dziś Marię matkę Jezusa i marię magdalenę, gdy tymczasem obie panie nosiły imię Miriam, bo tak oryginalnie te imiona - bardzo popularne tam - się wymawiało. Przy tym Maria Magdalena to Miriam z Magdali.

Natomiast JHWH to (hebr. יהוה) – imię Boga w Biblii hebrajskiej, wymowa zwykle rekonstruowana jako Jahwe.

W najstarszej wersji hebrajskiej imię Boga zapisywano czterema literami jako: יהוה. Są to czytane od prawej do lewej spółgłoski jod, he, waw, he, które tworzą tak zwany tetragram (z gr. tetragrammaton – dosł. cztery litery). W języku polskim odpowiadają im spółgłoski: JHWH występujące w obu współczesnych formach: Jahwe i Jehowa (w których środkowe he jest słabe, a końcowe – bezdźwięczne). Nie są znane samogłoski, których używano do pierwotnej wymowy.
JHWH jest niedokonaną formą hebrajskiego czasownika "hawah" i może być tłumaczone na "on powoduje że się staje" Można więc powiedzieć, iż imię JHWH oznacza On jest zawsze lub Istniejący. Sens staje się jeszcze bardziej oczywisty, gdy dalej w Księdze Wyjścia czytamy:

Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im. (Wj 6,3 BT)

Poza tym nie jest to raczej imię jako imię Boga, bo tego nie znamy. Raczej nazwa własna.
W Biblii zresztą mamy mowę o Elohim, co w zasadzie oznacza Bogowie, nie Bóg. Bóg w tłumaczeniu byłby El(oh). Także Adonai, które również pojawia się w Biblii oznacza nie" Pan mój" a "Panowie Moi" czyli też jest w liczbie mnogiej

Tak więc El - oznacza Bóg, co często odzwierciedla sie w imionach aniołów: Gabri-El - Wojownik Boga. Mąż Boży, Mika-El oznnacz a "Któz jak Bóg" Uri-El - Ogień Boży, Rafa-El - Boze uzdrowienie itd.
Poza tym do Boga w Biblii poza liczbami mnogimi jak Elhim i Adonai mamy też zwroty w liczbie pojedynczej, np El Szaddaj - Bóg Wszechmogacy

W starożytności poza hebrajskim tetragramem imię JHWH zapisywano w różnych wersjach: Jevo (Sanchuniathon), Jao lub Jaho (Orygenes, Diodor Sycylijczyk, Macrobius, Klemens Aleksandryjski, Hieronim), Jabe, Jabai lub Jahe (Pięcioksiąg samarytański, Epifaniusz, Teodoret), Jaoth (Ireneusz z Lyonu), Jehieh (Jakub z Efezu). Żydowscy kopiści Pisma Świętego, Masoreci (VI-X w.), którzy opracowali znaki samogłoskowe pisma hebrajskiego, zapisywali imię jako Jehwah, Jehwih, Jehowah (według najstarszego pełnego, masoreckiego rękopisu Biblii hebrajskiej z 1008 roku, tzw. Kodeks Leningradzki).

Natomiast jeśli chodzi o Jezusa - Joshua - to podbieństwo do wymowy JHWH czyniłoby każdego Joshuę potencjalnym synem Boga, jednymym mesjaszem itd.
A byłoby ich wielu, bo Obok Józefów (hebrajski Josef) i Jakubów (hebr. Jaaqob - "zesłany by karać nas za nasze grzechy") Joshua było dosć popularnym imieniem. Coś jak u nas Jan.

Wt maja 25, 2010 6:19
Moderator

Shamanko, jeśli zamieszczasz cudze teksty, bardzo proszę opatrzyć je odpowiednim przypisem, czy linkiem odsyłającym (w tym przypadku do Wikipedii).

(J 8, 32b)

Wt maja 25, 2010 6:53
Ups, kawałek faktycznie wzięłam z wikipedii, ale nie całość. Sorki.

Powiem tak, mój tekst napisany na podstawie:
1. Wiedzy własnej
2. Wikipedii
3. Zarysu dziejów Religii
4. "Słownika Aniołów w tym aniołów upadłych" Gustava Dawidsona
5. kilku innych.

Z lenistwa część była skopiowana z Wiki, no i nie zrobie na klawiaturze hebrajskiej litery. No na mojej nie :)

Wt maja 25, 2010 6:58
zbanowany na stałe

Shamanka - dzięki :-) kawał roboty zrobiłaś. Więc jednak zmieniono imię Jezusa ale nadal nie wiadomo dlaczego, przecież to nie tłumaczy aż takiej zmiany by się lepiej wymawiało. Mnie to wygląda na sfałszowanie Jego imienia a jeśli to zmieniono to mogli o wiele więcej w biblii zmienić. Zastanawia mnie jak apostołowie mogli pisać swoje ewangelie nie podając prawdziwej nazwy imienia swego Pana. Chyba że były przepisywane przez kogoś innego kto celowo pozmieniał to i wiele innych liter by pasowały do jego wyobrażeń.

Wt maja 25, 2010 8:32
Jeśli w oryginale Joshua czytalo się jako Jesua, to rzymianie mogli wymawiać Jesus. Zauważ, ze my wymawiamy Jezus, ale już Hiszpanie Hesus a z nagielskiego Dżizus. Poza tym imiona maja to do siebie, ze w różnych miejscach swiata się je różnie wymawia.
Ja np w rozmowach z pewnym archaniołem używam jego arabaskiej wersji imienia Dżibril, bo mi ładnie brzmi, a on jakoś nie am nic przeciwko temu :)

Nie łączyłabym tu jednak Jezusa z Bogiem bardziej niz to juz zrobił NT, bo w sumie w ten sam sposób wszystkich Jezusów swiata (a w Ameryce Pd w krajach hiszpańskojęzycznych to dość popularne imię) tzreba by łaczyc z imieniem biblijnego Boha.

Wt maja 25, 2010 10:31
zbanowany na stałe

Joshua mi się widzi jako zupełnie inne imie. Skoro anioł się objawił Marii i powiedział jak się ma nazywać jej dziecko to jego imie mogło być jedyne w swoim rodzaju czyli Jehoshuah mogło być imieniem stworzonym na potrzeby jednej misji. Czytałem gdzieś że żydom się nie podobało już jego samo imie bo sugerowało w zbyt dosadny sposób związek z Jahwe. Możliwe że niewłaściwie napisałem 2 litere w imieniu Jezusa.

Wt maja 25, 2010 10:58

"Boha" - odwalona lipa .

Wt maja 25, 2010 13:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]