|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Czy Bóg brzydzi się niepełnosprawnymi?
Autor |
Wiadomość |
zephyr7
|
 Czy Bóg brzydzi się niepełnosprawnymi?
Mam pewne pytanie dotyczące biblii, w Księdze Kapłańskiej (Kpł 21:16-17) znalazłem pewien fragment, który nieco mnie zasmucił. Oto Bóg wyklucza ze swojej świątyni osoby noszącymi na swoim ciele widoczną skazę.
Czy osoby niepełnosprawne, zniekształcone lub kalekie w jakikolwiek sposób są wstrętne Bogu?
Czy Bóg dotknął ich kalectwem dla jakiegoś celu? Jak to wyjaśnić!?
|
N cze 13, 2010 20:55 |
|
|
|
 |
zephyr7
|
 Re: Czy Bóg brzydzi się niepełnosprawnymi?
Przepraszam, jeśli to pytanie zabrzmiało trochę arogancko, po prostu ten fragment kłóci sie z tym, że Pan Bóg nie dzieli ludzi na lepszych i gorszych...
|
N cze 13, 2010 21:22 |
|
 |
WIST
|
 Re: Czy Bóg brzydzi się niepełnosprawnymi?
Był już tu identyczny zdaje się temat. I proszę poszukać. Mowa jest tu o kapłanach z rodu Arrona. Zatem są to wymogi stawiane kapłanom którzy będą składać Bogu ofiarę. I ma tow dużej mierze wymiar praktyczny, trudno aby człowiek ze złamaną nogą, czy niedorozwinięty sprawował tak odpowiedzialną i wymagającą funkcje. To nie jest przejaw dyskryminacji, czy niechęci Boga. Dla przykładu, przez analogie, czy niewidomy może zostać żołnierzem?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N cze 13, 2010 22:27 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |