Ewa, Adam i ich potomkowie
Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Gimlas napisał(a): Ja uwazam ze nie nalezy sie oburzac tym ze brat mogl wowczas wspolzyc z siostrą.W koncu to bylo kilka tysiecy lat temu.Izrael byl wtedy narodem połdzikim(bez urazy)
Narodu izraelskiego jeszcze wtedy nie było. Rozpoczął się dopiero od Abrahama.
|
Cz paź 20, 2005 9:32 |
|
|
|
 |
zielona
|
A mnie się wydaje, że generanie to nie, ale też nie zaprzecza ich istnieniu.
A moim skromnym zdaniem, skoro Chrystus jest nowym Adamem a Maryja nową Ewą... to może coś w tym jest? Niezbadne są ścieżki Pana. Może akurat tak nie mieli na imię, może faktycznie nie byli jedynymi ludźmi, ale może Pan w swej tajemniczości i niezmierzoności sprawił, że teraz rozprawiamy nie tylko o symbolach, ale też o ludziach rzeczywistych.
Nie wiem, czy dobrze to wyraziłam. Jest to totalnie sprzeczne z tym, czego mnie uczyli na wykładach z PŚ, ale taka jest moja skromna, nieśmiała intuicja... 
|
Cz paź 20, 2005 10:58 |
|
 |
zielona
|
Odpisywałam oczywiście na post Incognito. 
|
Cz paź 20, 2005 10:59 |
|
|
|
 |
Abditus
|
No właśnie, więc może wróćmy do tematu 
_________________ "Ty bowiem jesteś dla mnie skałą i twierdzą, przez wzgląd na imię Twoje kieruj mną i prowadź mnie" (Ps 31, 4)
|
So kwi 08, 2006 21:47 |
|
 |
Dynks
|
Ja jestem ciekawa czy za dwadzieścia tysięcy lat też będziemy tylko symbolami...
_________________ Nie ma nic gorszego niz Jedi, który utracił zdrowe zmysły...
|
So kwi 15, 2006 8:24 |
|
|
|
 |
grix
|
 Re: Ewa, Adam i ich potomkowie
mniszka napisał(a): Z kim współżyły dzieci Ewy i Adama, żeby mógł powstać rodzaj ludzki? Czy nie doszło tu do kazirodztwa?
Tu jest ładna odpowiedź
http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=6&dzi=11 ... 1124281666
(a bardzo ciekawym i prostym ćwiczeniem jest wypisać sobie imiona pierwszych parunastu ludzi i ich znaczenie...)
Pozdrawiam
|
Cz kwi 27, 2006 12:46 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
ogólnie to nic nie wynika z Waszych postów
wytłumaczanie że po 2500 lat Bóg zbronił cudzołóstwa jest bez sesnu biorąc pod uwage metodyke egzegetyczną Biblii
chyba że te 2500 lat przyjąć symbolicznie a w ich miejsce wstawić realną liczbe lat istnienia ludzkości od g. pierw. do momentu zakazania w narodzie wybranym kaziorodzctwa
w tych "2500" lat może się zawierać 100 000 lat realnych
pomijając forme literacką K. Rodz. to i tak w rzeczywistości musiała być pierwsza para ludzi która miała dzieci, aby kontynuować prokreacje musiało dojśc do kaziorostwa
chyba, że Bóg stworzył kilkunastu pierwszych ludzi a nie jedną pare
dogmatyka kaolicka upiera się przy jednej parze
co Wy na to ?
_________________ 1 KOR 13
|
Pn cze 14, 2010 22:13 |
|
 |
MARKO2010
|
Prostym ludziom trzeba udzielac prostych odpowiedzi. Tak jak dzieciom. Na pytanie skad sie wzial czlowiek padla odpowedz "Bog go stworzyl". No a jak juz stworzyl kobiete i mezczyzne to wiadomo, reszta "zrobila sie" sama... Jak ja niecierpie takiego szczegolowego, czesto absurdalnego, dochodzenia do uzyskania odpowiedzi na kazde pytanie, rowniez takie jak to. Naprawde wierzycie w te bajki o Adamie i Ewie? W jablko tez, czy moze to byla brzoskwinia? Na biologie nie chodziliscie czy co? O ewolucji to juz zapomniano? Przeciez nikt nie wyklucza w niej roli Boga. Ale ludzie musza miec napisane czarno na bialym, ze byl chlop i baba, mieli synow, oni mieli dzieci itd... Noe zabral wszystkie gatunki na arke i ocalil zycie na ziemi. A swistak siedzi....
|
Pn cze 14, 2010 22:46 |
|
|
|