Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Psalm 139:16 BT - nauka o przeznaczeniu? 
Autor Wiadomość

Post Psalm 139:16 BT - nauka o przeznaczeniu?
Ps 139:16 BT „Oczy Twoje widziały me czyny i wszystkie są spisane w Twej księdze; dni określone zostały, chociaż żaden z nich [jeszcze] nie nastał.”

Zainteresował mnie ten werset wg tłumaczenia Biblii Tysiąclecia, albowiem wskazuje on, iż na przykład jeśli jakiś płód jest mordowany w wyniku aborcji - to dlatego, że tak właśnie "dni zostały określone", i takie właśnie są "czyny spisane w Księdze Boga".
Czy to tłumaczenie jest poprawne?

N sie 08, 2010 12:21

Post Re: Psalm 139:16 BT - nauka o przeznaczeniu?
z tego co mnie wiadomo to istnieje przeznaczenie ludzi do Nieba, zbawienia, dobrych czynów
ale każdy mając wolną wole może odrzucić to przeznaczenie, cel stworzenia ludzi
Bóg zna przyszłość, ale jej nie ustala
zło nie jest wolą, dziełem Boga ponieważ w Bogu nie ma idei zła
fragment ten mówi, że Bóg zna całą przyszłość i tyle
każdy ma wolną wole i robi co chce i Bóg nikomu wolnej woli nie odbierze
zło jest tajemnicą wolnej woli
zło jest dopuszczane przez Boga, a nie chciane

N sie 08, 2010 16:56

@Metanoia

1. Jest rzeczą oczywistą, iż Bóg chce wybawienia wszystkich, lecz i tak wielu "pójdzie na zagładę" 2 Piotra 3:9, Mat. 7: 13, 14

2. "Bóg zna przyszłość, ale jej nie ustala".
Sprawa bardziej skomplikowana. Gdyby szatan założył, iż Bóg z góry wiedział, iż Chrystus nie popełni grzechu - co byłoby logiczną rzeczą - to by w ogóle nie tracił czasu na podejmowanie prób złamania wierności Chrystusa.

3. Celowo podałem przykład z aborcją. Jeśli bowiem przeczytamy ten werset w wielu innych przekładach - to się okazuje, iż mamy "ochronę życia od poczęcia, tzn. że Bóg uznawał juz zarodek jako człowieka:

Biblia Gdańska: „Niedoskonały płód ciała mego widziały oczy twoje; w księgi twoje wszystkie członki moje wpisane są, i dni, w których kształtowane były, gdy jeszcze żadnego z nich nie było.”

Przekład Nowego Świata: „Oczy twoje widziały nawet mój zarodek, a w twej księdze były zapisane wszystkie jego cząstki ? w dniach, gdy się kształtowały i nie było jeszcze ani jednej z nich.”

Am. King James Version: „Your eyes did see my substance, yet being imperfect; and in your book all my members were written, which in continuance were fashioned, when as yet there was none of them.”

Am. St. V.: „Thine eyes did see mine unformed substance; And in thy book they were all written, Even the days that were ordained for me , When as yet there was none of them.”

Jewish Publ. Society Old Test.: „Thine eyes did see mine unformed substance, and in Thy book they were all written--even the days that were fashioned, when as yet there was none of them.”

King James V.: „Thine eyes did see my substance, yet being unperfect ; and in thy book all my members were written , which in continuance were fashioned , when as yet there was none of them.”

LXX „(138:16) το ακατεργαστον μου ειδοσαν οι οφθαλμοι σου και επι το βιβλιον σου παντες γραφησονται ημερας πλασθησονται και ουθεις εν αυτοις ”

Vulgata „informem adhuc me viderunt oculi tui et in libro tuo omnes scribentur dies formatae sunt et non est una in eis”

(mam nadzieję, że ktoś zna grekę i łacinę, ale Vulgata raczej mówi o "nieuformowanym jak dotąd" autorze tych słów)

Dlatego ciekawi mnie dlaczego BT odeszło od Biblii Gdańskiej w kwestii ochrony zycia poczetego, na rzecz bardzo niebezpiecznej wiary w przeznaczenie.

N sie 08, 2010 18:35

BT wyd. 5 Ps. 139, 16 : Mnie w zalążku widziały Twoje oczy i w Twojej księdze zostały spisane wszystkie dni, które zostały przeznaczone, chociaż zaden z nich jeszcze nie nastał .

masz jakieś błędne tłumaczenie BT
przeznaczone w tym fragmencie należy rozumieć jako dane

Księga Boża i wyrażenie "zostały spisane" , to symbol wszechwiedzy Boga

Bóg od wieków zna nas po imieniu i wie od wieków, ze ludzi dokonują i dokonywać będą aborcji
Tajemnicą jest dlaczego Bóg dopuszcza zło mimo, że wiedział od zawsze o jego zaistnienu
wiara mówi, ze kogo Bóg miłuje tego chłoszcze

Bóg zawsze wiedział, ze zarodek to juz człowiek, natomiast autor psalmu nie miał o tym pojecia, a jedynie to przeczuwał i tak napisał
kiedys medycyna nie była na takim poziomie jak dzisiaj i dlatego na logike biorąc ówcześni ludzie wierzyli że człowiek istnieje już jako zarodek, kiedys myślano czarno-biało
mały człowieczek w łonie matki to był dla nich człowiek a nie zygota lub ciało bez duszy

Biblia nie jest księgą naukową a religijno-mądrościową
Gdyby Psalmy pisano dzisaj byłby pełne teologi i naukowych zwrotów

prawdą wiary jest, że Bóg nie ustala i nie kontroluje przyszłości, inaczej bylibyśmy marionetkami a szatan nie miałby szans się zbuntować
ja słyszałem że kuszenie Jezusa, to taka scena wymyślona żeby nauczyć ludzi jak odpowiadać na pokusy
szatan prawdopodobnie liczył na sukces w kuszeniu Jezusa, z uwagi na Jego prawdziwe człowieczeństwo, jeżeli przyjąć prawdziwośc tego wydarzenia
na pewno wiem że Jezus nie pościł 40 dni i nocy; 40 to podstawowa liczba symboliczna w Biblii
trzeba znać metody egzegetyczne Bibli aby właściwie zrozumiec daną księge

N sie 08, 2010 19:25

Bóg nikogo nie przeznaczył do śmierci lub cierpienia
zło, cierpienie, grzech nie jest dziełem Boga, nie ma w Nim przyczyny pośredniej ani bezpośredniej, Bóg ich nie pragnie, Bóg je dopuszcza
Paruzja to zwycięstwo dobra i Boga
Przeznaczeniem człowieka jest zamieszkanie Boga w jego duszy a nie aborcja
Bóg jedynie zna przyszłość i stara się wszelkimi sposobami nas zbawić i uchronić od zła i cierpienia

N sie 08, 2010 19:46

Korzystałem z 2 wydania BT (własny egzemplarz) oraz biblia.apologetyka.net. W obu przypadkach identyczne brzmienie.
Co do reszty Twych wywodów, częściowo je podzielam. Stanowczo nie zgadzam się natomiast z sugestią:
"Tajemnicą jest dlaczego Bóg dopuszcza zło mimo, że wiedział od zawsze o jego zaistnienu"
Początek zła (powstanie szatana) opisuje najwyraźniej Ezechiela 28 rozdział. Jeśli na miliony (miliardy?) stworzeń duchowych w niebie jeden anioł wszczął bunt i stał się Szatanem Diabłem - to równie dobrze mogło tego buntu nie być. Ale to szersza dyskusja.
Już nie wspomnę, że zajmowanie takiego stanowiska powoduje iż często ludzie obwiniają Boga o nieszczęścia jakie ich spotykają - choć zupełnie niesłusznie.

N sie 08, 2010 20:36

Aha, jeszcze jedno: trudno sie zgodzić ze sformułowaniem: "dni, które zostały przeznaczone" z rzeczonego werseru. Tak samo z kwestią kuszenia Chrystusa przez szatana: "na pewno wiem że Jezus nie pościł 40 dni i nocy; 40 to podstawowa liczba symboliczna w Biblii" - zupełnie niezrozumiały argument - ale to już offtop.

N sie 08, 2010 20:46

Tomek44 napisał(a):
Ps 139:16 BT „Oczy Twoje widziały me czyny i wszystkie są spisane w Twej księdze;
dni określone zostały, chociaż żaden z nich [jeszcze] nie nastał.”

Zainteresował mnie ten werset wg tłumaczenia Biblii Tysiąclecia, albowiem
wskazuje on, iż na przykład jeśli jakiś płód jest mordowany w wyniku aborcji - to
dlatego, że tak właśnie "dni zostały określone", i takie właśnie są "czyny spisane w Księdze Boga".

Jeśli kto ma uszy, niechaj posłyszy!
Jeśli kto do niewoli jest przeznaczony, idzie do niewoli,
jeśli kto na zabicie mieczem - musi być mieczem zabity.

(Ap 13:9-10)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sie 09, 2010 5:54

Elbrus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Ps 139:16 BT „Oczy Twoje widziały me czyny i wszystkie są spisane w Twej księdze;
dni określone zostały, chociaż żaden z nich [jeszcze] nie nastał.”

Zainteresował mnie ten werset wg tłumaczenia Biblii Tysiąclecia, albowiem
wskazuje on, iż na przykład jeśli jakiś płód jest mordowany w wyniku aborcji - to
dlatego, że tak właśnie "dni zostały określone", i takie właśnie są "czyny spisane w Księdze Boga".

Jeśli kto ma uszy, niechaj posłyszy!
Jeśli kto do niewoli jest przeznaczony, idzie do niewoli,
jeśli kto na zabicie mieczem - musi być mieczem zabity.

(Ap 13:9-10)

Wymierzanie jakiejkolwiek kary nie wynika z "przeznaczenia", tylko jest skutkiem naruszenia określonych norm. Tylko wtedy dasz klapsa dziecku jak na niego "zasłuży", a nie dlatego, że było mu to wcześniej "przeznaczone". Tak samo kara śmierci orzeczona przez sąd ludzki. Z wyrokami Boga jest podobnie. Warto jednak zwrócić uwagę, na przykładzie Izraela, iż byli lojalnie informowani, że jeśli będą przestrzegać Prawa, to będzie im sie powodzić. A jeśli nie, no to spotka ich kara. Jeszcze lepszy przykład: Niniwa. Ponieważ posłuchali ostrzeżenia Jonasza i zmienili niniwczycy swoje postepowanie, to uniknęli kary. Zupełnie inną kwestią jest konsekwencja przy wykonywaniu wydanych wyroków. Czyli jak wyrok został wydany - to kara nieuchronnie nastąpi.

Pn sie 09, 2010 16:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]