Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 19:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Co to jest Slowo Boze? 
Autor Wiadomość

Post Co to jest Slowo Boze?
W wiki mozna przeczytac:
"Słowo Boże, w teologii chrześcijańskiej - Objawienie Boże - wyrażone na piśmie, pod natchnieniem Ducha Świętego, przez proroków i natchnionych pisarzy. Kościół, (któremu zostało powierzone przekazywanie i interpretowanie Objawienia) głosi Słowo Boże przez liturgię i nauczanie. Wiernych zachęca się do samodzielnego poznawania Słowa Bożego poprzez czytanie Pisma Świętego w łączności z Kościołem i jego nauczaniem oraz modlitwę."

Czy okreslenie Slowo Boze znaczy, ze Bog je napisal czy przynajmniej „wypowiedzial”? Nawet powierzchowne spojrzenie na spis tresci Biblii ujawnia wielu autorow, wiec jest oczywiste, ze Biblia byla napisana przez ludzi i to wielu. Ktos moze powiedziec, ze Bog chociaz „natchnal” tych autorow biblijnych i oni napisali to, co Bog im podyktowal i wszystko co mozna przeczytac w Pismie Sw. jest doslownie Slowem Bozym. Ale z drugiej strony wiemy, ze wiele mitow, czy innych informacji zawartych w Biblii bylo zainspirowanych tekstami religijnymi innych ludow, czy ogolnie owczesnym zrozumieniem swiata – kosmologia panujaca wtedy. Teksty biblijne sa rowniez sprzeczne same z soba w wielu miejscach, np. klasyczny przyklad opisu stworzenia swiata w Ksiedze Rodzaju 1:1-2:3 podaje inne informacje na temat stworzenia niz Ks. Rodz. 2:3-2:25. Wskazuje to wyraznie na to, ze Pismo Sw. to zbior roznych tekstow, z roznych zrodel i czasow, edytowanych wielokrotnie, aby wykazac prawidlowosc teologicznej wizji autora lub autorow. W NT Ewangelie takze wykazuja wiele sprzecznosci w opisywanych wydarzeniach. Slyszalem argument, ze spowodowane to bylo tym, ze piszacy nie pamietali juz za bardzo wydarzen po latach i dlatego wersje ich sa rozne. Uwazam, ze argument ten jest czesciowo prawdziwy; mysle jednak, ze Ewangelie rowniez bylo konstruowane przez ludzi, ktorzy byli ludzmi swoich czasow i kultury i wykazywali zrozumienie swoich czasow, dlatego tez mamy okreslenia takie jak Syn Bozy – dosc popularne wtedy. Cesarze byli bogami i np. takze narodziny z dziewicy nie byly czyms zupelnie niespotykanym. Mitologia grecka zawiera wiele takich przypadkow. Teksty NT sa wiec wyrazeniem teologicznym autotorow, a nie historycznym opisem wydarzen we wspolczesnym zrozumieniu tego slowa.
W jaki sposob jest wiec Slowo Boze Slowem Bozym? Dla mnie jest ono Slowem Bozym w taki sposob, ze wyraza ono doswiadczenie ludzi wiary, ktorzy swoje poszukiwanie Boga opisali w ksiegach biblijnych, jednoczesnie odzwierciedlajac w nich kulture i kontekst historyczny, kiedy one byly pisane. Bog jest autorem tych ksiag w takim samym sensie jak jest On autorem ISTNIENIA , ktore inspirowalo ludzi wiary, aby swoje przemyslenia, doswiadczenie umiescic w ksiegach biblijnych, ktore obecnie znane sa jako Slowo Boze. Zdaje sobie sprawe, ze jest to dosc liberalna interpretacja tego tematu, wykazujaca absurdalnosc fundamentalistycznego podejscia do czytania tekstow biblijnych, jakze czesto obecnego na tym FORUM po obydwu stronach, tj. upartej obrony „prawdziwosci” tekstow przez wierzacych fundamentalistow z jednej strony, a z drugiej strony osmieszania oczywistych absurdow wynikajacych z takiego fundamentalistycznego podejscia do interpretacji Slowa Bozego, czy inaczej Pisma Sw. przez niewierzacych. Postawa obu stron jest jednak na podstawowym poziomie podobna, czyli traktujaca teksty biblijne jako ksiazke historyczna, albo naukowa – przez jednych uwazana wbrew logice za Prawde Absolutna objawiona we wszystkich aspektach, a przez drugich odrzucana z powodu oczywistych bledow logicznych w kwestiach historycznych czy naukowych.
KRK jest instytucja probujaca interpretowac Biblie i ST obecnie jest czytany oficjalnie w kontekscie hermeneutycznym, czyli w swietle owczesnej kultury i czasow. W kwestii NT jednak KRK jest jednak bardzo konserwatywny, probujac czytac Ewangelie i listy, itp. jako zrodla prawdy historycznej. Wg mnie metaforyczna interpretacja powinna byc rozszerzona takze na ksiegi NT, i z czasem to nastapi.
Pozdrawiam

Wt cze 22, 2010 22:16

Post Re: Co to jest Slowo Boze?
Mnie interesuje głównie to ,jak pojęcie "Słowo Boże "funkcjonuje w potocznej świadomości osób wierzących.
Większość osób z którymi miałem styczność glęboko wierzy , że posiadając określony przekład Biblijny w
rzeczywistości czyta natchnione Słowo Boże.Ale jak jest w rzeczywistości?Otóż oczywiście można założyć
że autografy zostały natchnione przez Boga,tylko cóż z tego jeżeli ich nie posiadamy?Jak zatem pojąć
"Słowo Boże"skoro nie wiemy jakie to słowo?A skoro nie znamy słów Bożych to znaczy iż Bóg ich dla nas nie
przechował.A jeżeli nie dokonał cudu ich przechowania,to jak uwierzyc w takim razie że dokonał cudu ich
natchnienia?Czym w takim razie są przekłady Biblijne?Można się pokusić o stwierdzenie że stanowią one
zbiór arbitralnie dobranych objaśnień,ktore mają swoje żródło w określonej ideologii.

Śr cze 23, 2010 9:48

white napisał(a):
Mnie interesuje głównie to ,jak pojęcie "Słowo Boże "funkcjonuje w potocznej świadomości osób wierzących.

Witaj white,
dodam do tego, ze w potocznej a nawet liturgicznej swiadomosci Slowo Boze to takze homilia, czyli to co kaznodzieja glosi w czasie liturgii.

Co do reszty to moje zdanie opisalem w podstawowym watku.

Pozdrawiam

Śr cze 23, 2010 14:39

W wiki można przeczytać - i napisać - dowolną rzecz. Z tego nic nie wynika.

Jeżeli mamy na myśli chrześcijańską teologię to Słowo Boże, w sposób pierwotny, oznacza Logos - drugą osobę Trójcy Św. To Logos - a nie tekst! - umożliwia Bogu (jak i analogicznie wszystkiemu co istnieje) wyrażenie samego siebie. Teologia mówi wówczas o łasce, o objawieniu czy samoudzieleniu się Boga. Słowo Boże jest czynem, wydarzeniem, w swoim Słowie Bóg "stwarza" - a nie jedynie "mówi" czy "opisuje". To samowyrażenie się Boga (Logos) to przede wszystkim Jezus Chrystus, który jako taki pokazuje się nam w wydarzeniu Krzyża. Kiedy zaś samowyrażenie się Boga przyjmuje postać ludzkiego słowa, ludzkiej opowieści, mamy do czynienia z tym co nazywamy słowem Bożym: sagami i pieśniami Izraela, przepowiadaniem proroków, zwiastowaniem Jezusa, przepowiadaniem apostołów i Kościoła, a w sposób jedyny w swoim rodzaju - ze słowem Bożym w Piśmie św. To Bóg sprawia, że ludzkie słowo jest słowem Bozym, nie przestając być ludzkim (dogmat chalcedoński!) ze wszystkimi apriorycznymi uwarunkowaniami ludzkiego poznania.

Cz cze 24, 2010 7:13

Piotr1 napisał(a):

Jeżeli mamy na myśli chrześcijańską teologię to Słowo Boże, w sposób pierwotny, oznacza Logos - drugą osobę Trójcy Św. To Logos - a nie tekst! - umożliwia Bogu (jak i analogicznie wszystkiemu co istnieje) wyrażenie samego siebie.

Gdyby nie tekst to nie wiedziałbyś nic o Logosie ani o Bogu
Twoja świdomość chrześcijańska została uformowana wlasnie przez słowo pisane,dlatego też
mogleś stwierdzić:"To Logos a nie tekst" bądz" Słowo Boże w sposob pierwotny oznacza Logos"
Twoje przekonanie że Logos to druga osoba Trójcy też jest wynikiem przyjęcia określonej
refleksji teologicznej,z ktorą część Chrześcijan się nie zgadza.Dlaczego?A no dlatego ,że opierają
się na innej egzegezie tekstu ,bądz na innym przekladzie Biblii.Dlatego też tak istotny jest sam
tekst, nie mowiąc już o jego wykladni.

Cz cze 24, 2010 8:29

white,
moja wypowiedź dotyczyła pytania - jak zrozumiałem - do czego odnosi się określenie "Słowo Boże" w chrześcijańskiej teologii, a nie do tego, skąd o tym wiem. Oczywiście, że stąd że czytałem i słuchałem. Ale to nie ma nic do rzeczy. Kwestie jak opisać naturę Logosu też tu pozostawmy, określenie Słowo Boże wskazuje w sposób pierwotny na Logos, niezależnie jak teologia będzie opisywać jego naturę. To jest OFF-Top, za chwilę zboczymy całkiem z tematu.
Kwestie trynitarne są sprawa teologii a nie egzegezy, Trójca, hispostazy, to pojęcia późniejsze niż jakikolwiek tekst Pisma. Ale to tez OFF-Top. Pozostańmy przy Słowie Bożym.

Cz cze 24, 2010 11:40

Piotr1 napisał(a):

Witaj. Na temat wiki to prawda, ale byl to dosc dobry punkt wyjsciowy.
Piotr1 napisał(a):
Jeżeli mamy na myśli chrześcijańską teologię to Słowo Boże, w sposób pierwotny, oznacza Logos - drugą osobę Trójcy Św. To Logos - a nie tekst! - umożliwia Bogu (jak i analogicznie wszystkiemu co istnieje) wyrażenie samego siebie. Teologia mówi wówczas o łasce, o objawieniu czy samoudzieleniu się Boga. Słowo Boże jest czynem, wydarzeniem, w swoim Słowie Bóg "stwarza" - a nie jedynie "mówi" czy "opisuje". To samowyrażenie się Boga (Logos) to przede wszystkim Jezus Chrystus, który jako taki pokazuje się nam w wydarzeniu Krzyża. Kiedy zaś samowyrażenie się Boga przyjmuje postać ludzkiego słowa, ludzkiej opowieści, mamy do czynienia z tym co nazywamy słowem Bożym: sagami i pieśniami Izraela, przepowiadaniem proroków, zwiastowaniem Jezusa, przepowiadaniem apostołów i Kościoła, a w sposób jedyny w swoim rodzaju - ze słowem Bożym w Piśmie św. To Bóg sprawia, że ludzkie słowo jest słowem Bozym, nie przestając być ludzkim (dogmat chalcedoński!) ze wszystkimi apriorycznymi uwarunkowaniami ludzkiego poznania.

Mysle, ze dobrze rozszerzyles temat dyskusji o Logos, odpowiadajac bezposrednio na tytul watku, a niekoniecznie na sam tekst. Koncepcja "Logos" jest konstrukcja filozoficzna, pod wplywem ktorej znalazla sie w Ewangelii Jana i nastepnie teologii chrzescijaskiej, ktora zreszta byla tez Ewangelia sw. Jana, tj. i inne teksty biblijne. Logos jak piszesz jest obecnoscia Boga w tym swiecie, i z tym sie zgadzam, ze tak mozna ten koncept przedstawic. Jednak my bezposrednio nie doswiadczamy obiektywnie tej obecnosci, a jesli nawet jakos mistycznie, to i tak doswiadczenie to jest przekazane subiektywnie w postaci slow. To samo dotyczy wszystkich tekstow biblijnych. A to co jest subiektywnym wyrazeniem podlega interpetacji ze wzgledu na pisarza kulture, kontekst historyczny, itp. To samo wg mnie dotyczy dogmatow, czy wyznania wiary, ktore zostaly sformulowane w okreslonym czasie histortycznym pod wplywem panujacego wtedy zrozumienia swiata, tj. kosmologii, ktora obecnie jest zdecydowanie inna.
Pozdrawiam

Cz cze 24, 2010 16:24

Witam.
Słowo Boże to Ciało Chrystusa.
,,Na początku było Słowo a Słowo ciałem się stało''

N paź 03, 2010 18:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]