Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jak rozpoznać religię prawdziwą ? 
Autor Wiadomość

Post Jak rozpoznać religię prawdziwą ?
Jest wiele znaków na które powołują się grupy religijne uznające się za Chrześcijan. Języków można się nauczyć. Miłość można udawać. Wypędzenie złego ducha można zainscenizować. Iść nauczać może każdy. Sam Jezus podał jednak znaki nie do podrobienia, po których można rozpoznać prawdziwych Chrześcijan.

Marka 16:17,18,20
17 A te oto znaki będą towarzyszyć wierzącym: Dzięki użyciu mojego imienia będą wypędzać demony, będą mówić językami 18 i będą rękami brać węże, a jeśli się napiją czegoś śmiercionośnego, wcale im to nie zaszkodzi. Będą wkładać ręce na chorych i ci wyzdrowieją”.
... 20 Oni zaś wyszli i wszędzie głosili, podczas gdy Pan współdziałał z nimi i wspierał tę wieść towarzyszącymi znakami.

Nie było to coś nowego dla Chrześcijan
Powołując uczniów Jezus nakazał im by leczyli chorych, wskrzeszali umarłych, wypędzali demony.

Mateusza 10:8
8 Leczcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie demony. Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie.

Zapowiedział, że będzie im w tym pomagał.

Jana 14:12-14
12 Zaprawdę, zaprawdę wam mówię: Kto wierzy we mnie, ten również dokona dzieł, których ja dokonuję; i dokona dzieł większych niż te, ponieważ ja idę do ojca. 13 A o cokolwiek poprosicie w imię moje, ja to uczynię, żeby Ojciec był otoczony chwałą w związku z Synem. 14 Jeżeli poprosicie o coś w imię moje, ja to uczynię.

I tak się stało. Jezus rozesłał uczniów. Z radością wrócili do niego.

Łukasza 10:17
17 Potem siedemdziesięciu z radością powróciło, mówiąc: „Panie, nawet demony się nam podporządkowują, gdy używamy twego imienia”.

Bóg również za pośrednictwem Pawła dokonywał wielu cudów.

Dzieje 19: 11,12
11 A Bóg dokonywał przez ręce Pawła nadzwyczajnych potężnych dzieł, 12 tak iż nawet chusty i fartuchy przenoszono z jego ciała na niedomagających, a opuszczały ich dolegliwości i wychodziły z nich niegodziwe duchy.

Proszę przeczytajmy jeszcze jedną relację

Dzieje 5: 12,16
12 A przez ręce apostołów działo się wśród ludu wiele znaków i proroczych cudów; i wszyscy jednomyślnie przebywali w kolumnadzie Salomona. 16 Schodziło się też mnóstwo ludzi z miast wokół Jeruzalem, niosąc chorych i trapionych przez duchy nieczyste, i oni wszyscy byli uzdrawiani.

Zwrócić uwagę: „oni wszyscy!!! byli uzdrawiani.” Polskie szpitale trzeba by pozamykać.

Na koniec proszę przeczytajmy prorocze ostrzeżenie:

Kolosan 2:8
8 Strzeżcie się: może się znaleźć ktoś, kto was uprowadzi jako swój łup przez filozofię i puste zwodzenie według tradycji ludzkiej, według rzeczy elementarnych świata, a nie według Chrystusa;

Pt gru 09, 2005 21:36
Zobacz profil WWW

Może się to komus przyda? Chyba nie bedzie w związku z tym postem Off top`a?

1. Cechy okreslające sektę
    1. Wolne zrzeszanie się (bez wzgledu na światopogląd)
    2. Elitarność (tylko dla wybranych)
    3. Strukura autorytetu (guru jest szefem wszystkich)
    4. Opozycja do świata (świat jest złym, sekta zaś ma dawać wyróżninie, wręcz mesjaństwo)
    5. Dualistyczna koncepcja rzeczywistości (materia zła, duch dobry)
    6. Subiektywno-arbitralna interpretacja Biblii (tylko jeden ma władzę nauczania "włąściwego" inni mają iść za nim)
    7. Preferencja Emocjonalności (na emocje najlepiej złapać kogoś za fraki, np dziewczyna ma konflikt z rodziną, która nie akceptuje jej chłopaka)
    8. Pranie mózgu i kontrolowanie myśli (zakaz korzystania z mediów typu prasa, TV, net - albo kontrola, żeby sie dany człek nie spostrzegł, że zamieszali mu w głowie)
    9. Manipulowanie poczuciem winy (sekta staje sie często sumieniem zastępczym, poddając człowiekowi pod myśl jakies usprawiedliwienie dla jego postepowania, czy konkretnego czynu, wciskając mu przy tym, że to tylko u nich działa, że bez wspólnoty sobie gość nie poradzi)
    10. Poddanie Liderowi
2. Cechy okreslające Kościół
    1. Inicjacja sakramentalna i życie sakramentalne (wpierw chrzest, potem cała reszta)
    2. Uniwersalność (każdy bez względu na płeć rasę, kolor skóry, język, przynależnośc kulturową i religijną)
    3. Hierarchia służby i charyzmatu: (Papież - biskup-kapłan)
    4. Zbawienie świata (jak pisze Jan w Ap: Nowe Niebo i ziemia nowa ma nastac przy końcu świata)
    5. Integralna wizja świata (Świat to jest łączka, na której mam się zbawić)
    6. Obiektywno-kontekstowa wykładnia objawionych źródeł religii (nie jak Jehowi: wyciągąc treści niesprzyjające do danego uzasadniania)
    7. Motywacja poznawcza i emocjonalna. (emocje dla chrześcijanina mają wartość=0. To, co sie liczy, to ich źródło: nie ważne że jest mi dobrze, ważne jest: dzieki czemu jest mi dobrze?)
    8. Wolne i świadome podejmowanie decyzji (w Kościele nikt nikomu nic nie każe)
    9. Odpuszczanie winy (spowiedź sakramentalna, potem zaś kierownictwo duchowe, zachęcanie spowiadającego się do podjęcia trwałego odwrócenia sie od grzechu)
    10. Oddanie Bogu (w Kościele sie jest nie dla Ksiedza, nie dla tacy, nie dla widzimisie rodziców i katechetów. W Kościele się jest dla Boga, a Bóg jest w nim dla człowieka)

pzdr

Wt maja 09, 2006 0:37
Zapomniałeś, księże Marku dodać, że Kościół Katolicki jest również sektą, bo jest nią każde zgromadzeni religijne. Co prawda, w ostatnich latach pojęcie to nabrało nieco pejoratywnego zabarwienia, ze względu na wiele sekt tzw "złych" (ale w specyficznym pojęciu złych, bo KK też nie uważam za dobrą sektę), ale ot nie znaczy, że pojęcie "sekta" podpinające się do KK się zdezawoluowało. Pojęcie "sekta" w swych najstarszych korzeniach nie jest negatywne, dlatego ja bym rozróżniał pojęcia "sekta" i "sekta destrukcyjna".

pozdrawiam,
michał

Wt maja 09, 2006 6:51

Post Re: Jak rozpoznać religię prawdziwą ?
Jacek K. napisał:
Cytuj:
Marka 16:17,18,20
17 A te oto znaki będą towarzyszyć wierzącym: Dzięki użyciu mojego imienia będą wypędzać demony, będą mówić językami 18 i będą rękami brać węże, a jeśli się napiją czegoś śmiercionośnego, wcale im to nie zaszkodzi. Będą wkładać ręce na chorych i ci wyzdrowieją.
... 20 Oni zaś wyszli i wszędzie głosili, podczas gdy Pan współdziałał z nimi i wspierał tę wieść towarzyszącymi znakami.

"A te oto znaki będą towarzyszyć wierzącym" - a może zwyczajnie nasza wiara jest zbyt mała?

Wt maja 09, 2006 10:49
Zobacz profil WWW

Zapomniałeś, księże Marku dodać, że Kościół Katolicki jest również sektą, bo jest nią każde zgromadzeni religijne. Co prawda, w ostatnich latach pojęcie to nabrało nieco pejoratywnego zabarwienia, ze względu na wiele sekt tzw "złych" (ale w specyficznym pojęciu złych, bo KK też nie uważam za dobrą sektę), ale ot nie znaczy, że pojęcie "sekta" podpinające się do KK się zdezawoluowało. Pojęcie "sekta" w swych najstarszych korzeniach nie jest negatywne, dlatego ja bym rozróżniał pojęcia "sekta" i "sekta destrukcyjna".

pozdrawiam,
michał

zanim kosciol katolicki stal sie tak potezny, byl oznaczany jako sekta.
to sprawa o ktorej nawet nie trzeba dyskutowac.

krotko mowiac kazde zrzeszenie, ktore czci jaki kolwiek kult jest sekta az do momentu gdy zbierze wystarczajaca ilosc zwolennikow a tym samym zdobedzie odpowiednia wladze. wtedy dostaje miano religii.

gdyby cesarz konstantin nie dal wolnosci wyznanai bodajrze na poczatku 4 wieku, niewiadomo czym bylby dzis kosciol.

Wt maja 09, 2006 10:56

Każda religia jest prawdziwa dla osób,które kultuja ja,wypełniaja jakes załozenia,czuja się z nią dobrze,przestrzegaja jakiś statut,kodeks itp.Religia powstaje w imie potrzeby.Każda dotychczasowa religia powstała w imie potrzeby tylko temat-potrzeba-jest ja rzeka.Bo potrzebą było poskromienie plebsu,potrzebą było wzbogacenie sie czy wyciszenie jakiejs grupie osób,jakiemuś społeczeństwu emocji...itp.Tu sprawdza sie pzrysłowie,że potrzeba matka wynalazku.

Pt maja 12, 2006 8:29

Każda religia jest prawdziwa dla osób,które kultuja ja,wypełniaja jakes załozenia,czuja się z nią dobrze,przestrzegaja jakiś statut,kodeks itp.Religia powstaje w imie potrzeby.Każda dotychczasowa religia powstała w imie potrzeby tylko temat-potrzeba-jest ja rzeka.Bo potrzebą było poskromienie plebsu,potrzebą było wzbogacenie sie czy wyciszenie jakiejs grupie osób,jakiemuś społeczeństwu emocji...itp.Tu sprawdza sie pzrysłowie,że potrzeba matka wynalazku.
Gdzie masz gwarancję, że każde zjawisko, nazwane przez kogos religią, nieraz najwieksza ludzka bzdura, ma dawać zbawienie?
Przecież zbawienie to sprawa z Bogiem. Tylko on może o tym decydować, na jakich zasadach może człowiekowi dać zbawienie, czyli zycie wieczne u Boga.
I On własnie dał nam zasady zbawienia w Ewangelii.
A moze Ty co innego rozumiesz pod nazwą zbawienie?

Pn maja 15, 2006 8:31

Tak,ja rozumiem zbawienie inaczej.Ale wazne jest ,ze czuje sie zbawianie.Tak naprawdę to z definicja zbawienia jest jak np.z definicja miłosci.Każdy inaczej ją definiuje.

Pn maja 15, 2006 18:27

wystarczy tylko jeden fragment

"po miłosci wzajmnej poznacie że jesteście moimi uczniami"

i to jest prawdziwa religia

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Śr maja 24, 2006 16:38
zbanowany na stałe

Religia prawdziwa uczy przestrzegania zasad moralnych
RELIGIA prawdziwa pozytywnie oddzialuje na sposób myslenia i pomaga nam stawac sie lepszymi ludzmi. Sklania do wysilku, by postepowac wlasciwie, i wydobywa z nas to, co najszlachetniejsze. Skad wiadomo, ze rzeczywiscie wywiera taki wplyw?
Zastanówmy sie nad tym, co w I wieku n.e. apostol Pawel napisal do chrzescijan, którzy mieszkali w Koryncie — greckim miescie znanym z niemoralnosci. Swych wspólwyznawców przestrzegl: „Ani rozpustnicy, ani balwochwalcy, ani cudzoloznicy, ani rozwiazli, ani homoseksualisci, ani zlodzieje, ani skapcy, ani pijacy, ani zlorzeczacy, ani zdziercy nie beda dziedzicami królestwa Bozego”. Nastepnie dodal: „I takimi niektórzy byliscie. Lecz obmyliscie sie, lecz dostapiliscie uswiecenia, lecz przyjeliscie usprawiedliwienie w imieniu Pana, Jezusa Chrystusa, i w Duchu Boga naszego” (1 Koryntian 6:9-11, Popowski). Zauwazmy — pod wplywem religii prawdziwej ludzie, którzy wczesniej prowadzili sie niemoralnie, stali sie nienagannymi slugami Bozymi!
Ale w Biblii znajdujemy tez przestroge: „Przyjdzie bowiem czas, ze odrzuca zdrowa nauke. Wybiora sobie nauczycieli, aby sluchac tego, co mile dla ucha” (2 Tymoteusza 4:3, Edycja Swietego Pawla).
Jak pod tym wzgledem oceniasz znane ci religie? Czy stoja na strazy wznioslych zasad biblijnych? Czy raczej tak przedstawiaja wymagania zawarte w Biblii, by je pozbawic jednoznacznosci i mówic ludziom tylko to, „co mile dla ucha”?
Postawione dalej pytania pomoga ci ustalic, która religia wydaje dobry owoc, warto zatem poswiecic troche czasu, zeby sobie na nie odpowiedziec.
TEMAT: Malzenstwo.
CZEGO UCZY BIBLIA: „Niech wszyscy szanuja zwiazek malzenski, a maz i zona niech beda sobie wierni, gdyz rozpustników i tych, co nie dochowuja przysiegi malzenskiej, sam Bóg sadzic bedzie” (Hebrajczyków 13:4, Wspólczesny przeklad).
PYTANIE: Czy wyznawcy danej religii stosuja sie do zasady, ze stosunki seksualne sa dozwolone tylko w obrebie malzenstwa?
TEMAT: Rozwód.
CZEGO UCZY BIBLIA: Kiedy zapytano Jezusa, czy sa jakies powody, dla których mozna sie rozwiesc, on wyjasnil: „Powiadam wam, ze kazdy, kto rozwodzi sie z zona z wyjatkiem przypadku rozpusty, a zeni sie z inna, cudzolozy” (Mateusza 19:9, Biblia poznanska).
PYTANIE: Czy w danej religii respektuje sie te podana przez Jezusa zasade i zezwala na rozwód (ewentualnie takze na zawarcie nastepnego zwiazku malzenskiego) tylko wtedy, gdy któres z malzonków dopuscilo sie niewiernosci?
TEMAT: Zycie plciowe.
CZEGO UCZY BIBLIA: „Uciekajcie przed rozpusta! Kazdy inny grzech, który popelnia czlowiek, jest poza cialem, ale kto oddaje sie rozpuscie, grzeszy przeciw wlasnemu cialu” (1 Koryntian 6:18, ESP).
„Ich kobiety bowiem zamienily wspólzycie zgodne z natura na przeciwne naturze. Podobnie mezczyzni porzucili zgodne z natura wspólzycie z kobieta i zapalali zadza jedni ku drugim. Mezczyzni z mezczyznami dopuszczaja sie haniebnych czynów i dlatego sami na sobie ponosza kare nalezna za zboczenie” (Rzymian 1:26, 27, Przeklad ekumeniczny).
PYTANIE: Czy dana religia uczy, ze niemoralne kontakty seksualne miedzy mezczyzna a kobieta oraz miedzy osobami tej samej plci sa grzechem?
TEMAT: Egzekwowanie przestrzegania zasad biblijnych.
CZEGO UCZY BIBLIA: „Teraz jednak wam napisalem, abyscie nie utrzymywali kontaktów z kims, kto jest nazywany bratem, a jest rozpustnikiem, chciwcem, balwochwalca, oszczerca, pijakiem lub zdzierca. Z takim nawet nie jedzcie razem” (1 Koryntian 5:11, PE). Co nalezy zrobic z ludzmi, którzy mienia sie chrzescijanami, a w rzeczywistosci sa zatwardzialymi grzesznikami? „Usuncie zlego sposród was samych” — czytamy w Slowie Bozym (1 Koryntian 5:13, Biblia Tysiaclecia).
PYTANIE: Czy w danej religii wyklucza sie ze spolecznosci tych, którzy zatwardziale lamia zasady biblijne
Która religia znana jest z tego, ze jej wyznawcy przestrzegaja biblijnych zasad moralnych?

Religia prawdziwa uczy milosci blizniego
„KTO nie miluje, nie zna Boga, bo Bóg jest miloscia” — czytamy w Biblii (1 Jana 4:8, Biblia Tysiaclecia). A zatem religia prawdziwa powinna pobudzac ludzi do okazywania sobie nawzajem milosci.
Wiele religii zasluguje na uznanie, jesli chodzi o niesienie pomocy chorym, starym i ubogim. Zachecaja one wiernych do zwazania na przestroge apostola Jana: „Jezeli ktos jest bogaty i widzi, ze blizni cierpi niedostatek, a mimo to zamyka przed nim serce, to jakze moze twierdzic, ze kocha Boga? Dzieci, nasza milosc to nie puste slowa, ale prawda i czyn” (1 Jana 3:17, 18, Wspólczesny przeklad).
Ale co wtedy, gdy wybucha wojna? Czy nakaz Bozy: „Bedziesz milowal blizniego swego jak siebie samego”, obowiazuje tylko w czasie pokoju, a traci moc z chwila, gdy rzad jednego panstwa podejmuje dzialania wojenne przeciw drugiemu? (Mateusza 22:39, Biblia warszawska).
Jezus powiedzial: „Po tym wszyscy rozpoznaja, ze jestescie moimi uczniami, jesli bedziecie sie wzajemnie milowac” (Jana 13:35, Edycja Swietego Pawla). Odpowiadajac na ponizsze pytania, zastanów sie: czy wyznawcy mojej religii zawsze okazuja milosc wszystkim ludziom — nie poprzestajac na slowach, lecz zdobywajac sie na konkretne czyny?
TEMAT: Wojna.
CZEGO UCZY BIBLIA: Swym uczniom Jezus polecil: „A Ja wam mówie: Milujcie waszych wrogów i módlcie sie za tych, którzy was przesladuja” (Mateusza 5:44, Przeklad ekumeniczny).
Gdy przyszli zolnierze z zamiarem aresztowania Jezusa, apostol Piotr siegnal po miecz, zeby bronic swego Mistrza. Ale Jezus nakazal: „Wlóz miecz na swoje miejsce, bo wszyscy, którzy chwytaja za miecz, od miecza gina!” (Mateusza 26:52, Biblia poznanska).
Apostol Jan napisal: „Dzieki temu mozna rozpoznac dzieci Boga i dzieci diabla: kazdy, kto postepuje niesprawiedliwie, nie jest z Boga, jak i ten, kto nie miluje swego brata. Taka bowiem jest wola Boza, która objawiono nam od poczatku, abysmy sie wzajemnie milowali. Nie tak, jak Kain, który pochodzil od Zlego i zabil swego brata” (1 Jana 3:10-12, BT).
PYTANIE: Czy dana religia popiera uczestniczenie swych wyznawców w dzialaniach wojennych?
TEMAT: Polityka.
CZEGO UCZY BIBLIA: Widzac, ze Jezus potrafi dokonywac cudów, niektórzy oczekiwali, ze zaangazuje sie w polityke. Jak na to reagowal? „Jezus zauwazyl, ze chca go porwac i obwolac królem, dlatego znów oddalil sie samotnie na wzgórze” (Jana 6:15, Wp).
Aresztowany i falszywie oskarzony o podzeganie do przewrotu, Jezus wyjasnil: „Królestwo moje nie jest z tego swiata. Gdyby bylo z tego swiata, moi sludzy walczyliby o to, zebym nie zostal wydany Zydom. Ale moje królestwo nie jest stad” (Jana 18:36, Biblia Warszawsko-Praska).
W modlitwie za swoich uczniów Jezus powiedzial do Boga: „Ja przekazalem im Twoja nauke, a swiat ich znienawidzil, gdyz nie naleza do swiata, podobnie jak i Ja nie naleze do tego swiata” (Jana 17:14, ESP).
PYTANIE: Czy za przykladem Jezusa dana religia unika angazowania sie w polityke, nawet gdyby z tej przyczyny niektórzy politycy odnosili sie wrogo do jej wyznawców?
TEMAT: Uprzedzenia.
CZEGO UCZY BIBLIA: Kiedy chrzescijanami stali sie pierwsi nieobrzezani nie-Zydzi, apostol Piotr podkreslil: „Bóg nikogo nie faworyzuje, ale kto tylko sie Go boi i czyni, co sluszne, jest Mu mily, bez wzgledu na to, z jakiego ludu pochodzi” (Dzieje 10:34, 35, Komentarz zydowski do Nowego Testamentu).
W I wieku Jakub napisal do chrzescijan: „Bracia moi, nie kierujcie sie pozorami zewnetrznymi, wierzac w naszego Pana chwaly, Jezusa Chrystusa. Jesli bowiem na wasze zgromadzenie przyjdzie czlowiek, noszacy zloty pierscien i lsniaca szate, i przyjdzie tez ktos biedny, w nedznej szacie, a wy spojrzycie na tego, który ma lsniaca szate, i powiecie: Usiadz tutaj, wygodnie, do biednego zas powiecie: Ty stan tam, lub: Usiadz przy moich nogach, to czy nie czynicie róznic miedzy soba i nie stajecie sie przewrotnymi sedziami?” (Jakuba 2:1-4, PE).
PYTANIE: Czy dana religia uczy swych wiernych, ze dla Boga wszyscy ludzie sa równi i ze nie wolno nikogo dyskryminowac ze wzgledu na przynaleznosc rasowa lub stan posiadania?
[Napis na stronie 7]
Która religia uczy swych wyznawców przelamywania barier dzielacych ludzi — barier politycznych, rasowych i ekonomicznych?

Religia prawdziwa uczy szacunku dla Slowa Bozego
JEZUS dawal przyklad szacunku dla Pisma Swietego, Slowa natchnionego przez Boga. Swiadcza o tym argumenty, jakich uzyl, gdy byl kuszony przez Diabla (Mateusza 4:4-11). Co powiedzial, kiedy Szatan próbowal go naklonic do przemienienia kamieni w chleb? Odpierajac te pokuse, przytoczyl natchnione slowa zanotowane przez Mojzesza w Ksiedze Powtórzonego Prawa 8:3. A gdy Diabel zaproponowal mu wladze nad wszystkimi królestwami swiata w zamian za oddanie mu czci, Jezus zdecydowanie odmówil, powolujac sie na zasade z Ksiegi Powtórzonego Prawa 6:13.
Warto sie nad tym zastanowic: Jezus byl Synem samego Boga, a jednak podczas nauczania odwolywal sie do autorytetu Pisma Swietego. Tradycjom ludzkim nigdy nie przyznal pierwszenstwa przed Slowem Bozym (Jana 7:16-18). Tymczasem wielu wspólczesnych mu dostojników religijnych wcale nie mialo respektu dla swietych Pism. Dlaczego? Pozwolili, by ludzkie zwyczaje usunely w cien Slowo Boze. Jezus otwarcie im powiedzial: „Uniewazniliscie Slowo Boga ze wzgledu na wasza tradycje. Obludnicy! Slusznie prorokowal o was Izajasz: Lud ten czci Mnie wargami, lecz swoim sercem daleko jest ode Mnie. Daremnie jednak czesc Mi oddaja, uczac zasad, które sa wymyslem ludzi” (Mateusza 15:6-9, Przeklad ekumeniczny).
Mnóstwo istniejacych dzis religii — w tym takze niechrzescijanskich — powoluje sie na autorytet Biblii. Ale ile wsród nich znasz takich, które naprawde odrzucaja ludzkie tradycje sprzeczne z jednoznacznymi naukami Slowa Bozego? Przeanalizujmy dwa przyklady.
TEMAT: Tytuly religijne.
CZEGO UCZY BIBLIA: Jezus potepil wspólczesnych mu zwierzchników religijnych za lubowanie sie w tytulach i zabieganie o prestiz. Wytknal im, ze „lubia zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesla w synagogach. Chca, by ich pozdrawiano na rynkach i zeby ludzie nazywali ich Rabbi”. Swoich uczniów ostrzegl: „Nie pozwalajcie nazywac sie Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy bracmi jestescie. Nikogo tez na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie” (Mateusza 23:1-10, Biblia Tysiaclecia).
PYTANIE: Czy przywódcy danej religii lubia zaszczytne tytuly i zabiegaja o prestiz, czy tez stosuja sie do polecenia Jezusa, by tego nie robic?
TEMAT: Wielbienie Boga za pomoca wizerunków.
CZEGO UCZY BIBLIA: „Nie bedziesz czynil zadnej rzezby ani zadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemia! Nie bedziesz sie klanial przed nimi i nie bedziesz im sluzyl” (Wyjscia 20:4, 5, przeklad Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego).
Apostol Jan zaapelowal do chrzescijan: „Strzezcie sie bozków” (1 Jana 5:21, Popowski).
PYTANIE: Czy dana religia stosuje sie do wyraznie sprecyzowanego w Biblii zakazu poslugiwania sie wizerunkami podczas oddawania czci Bogu?
Mozesz znalezc wlasciwa droge
Choc na swiecie istnieje dzis tak wiele religii, mozesz wsród nich odszukac te jedna, która prowadzi do zycia. „Religijnosc czysta i bez skazy przed Bogiem” ma duzo cech rozpoznawczych (Jakuba 1:27, PE). W jej zidentyfikowaniu pomoga ci wersety biblijne omówione w tej serii artykulów — mozna je przyrównac do drogowskazów wiodacych do celu.
Pytania zamieszczone w tym i poprzednich artykulach mozesz przy najblizszej okazji zadac Swiadkom Jehowy. Po wysluchaniu odpowiedzi warto pójsc za dobrym przykladem zyjacych w I wieku mieszkanców miasta Berea. Zacheceni tym, czego dowiedzieli sie od apostola Pawla, „codziennie w Pismie Swietym szukali potwierdzenia tych slów” (Dzieje 17:11, Wspólczesny przeklad). Jezeli jak Berejczycy szanujesz i starannie analizujesz Slowo Boze, odnajdziesz droge prowadzaca do zycia. Wtedy bedziesz mógl dokonac swiadomego wyboru, czy chcesz nia isc.
Która religia zacheca ludzi do studiowania Biblii, by mogli sprawdzic, czy to, w co wierza, odpowiada prawdzie?

Cz wrz 23, 2010 21:03

Post Re:
Trochę dziwne to zestawienie podane przez ks. Marka. Chodzi o rozróznienie między pojęciem kościół a sekta czy między KRK a wszystkim innym? Bo to zestawienie pachnie konfesyjnie, ale po kolei.
Rozważmy więc punkt po punkcie cechy podane przez ks. Marka

Ks.Marek napisał(a):

1. Inicjacja sakramentalna i życie sakramentalne (wpierw chrzest, potem cała reszta)

Dosyć dziwne. Zrzeszanie się bez względu na światopogląd? Jeśli ktoś przystępuje do jakiejś religii to przyjmuje religijny światopogląd tejże. Poza tym akcesja na zasadzie świadomego wyboru to cecha wielu religii – Zielonoświątkowców, Adwentystów, Świadków Jehowy i między innymi… pierwszych chrześcijan. Inicjacja sakramentalna i w ogóle sakramenty jako elementy odróżniające kościół od sekty wrzucają do worka „sekty” cały protestantyzm który (z małymi różnicami) akceptuje tylko chrzest i to nie zawsze jako sakrament (czyli magiczny obrzęd religijny skuteczny sam w sobie niezależnie od wszystkich innych okoliczności)

Ks.Marek napisał(a):

2. Uniwersalność (każdy bez względu na płeć rasę, kolor skóry, język, przynależnośc kulturową i religijną)

Tu można się zgodzić. Przeslanie uniwersalistyczne. Choć z drugiej strony – Czy Amisze to sekta? Amiszem nie można zostać, trzeba się nim urodzić. A ŚJ z lubością stawianych przez KRK w ogródku "sekty" są wybitnie uniwersalistyczni.

Ks.Marek napisał(a):

A papież to nie jest autorytetem, szefem wszystkich katolików? Poza tym skąd pomysł by tu wrzucić papieża? Czy te cechy są tylko po to by udowadniać że Krk jest jedynym kościołem a wszystko inne to sekty?
A co z innymi opcjami? Np. Zielonoświątkowcy czy Badacze Pisma Świętego nie mają ani guru ani hierarchii – to luźne federacje niezależnych, autonomicznych zborów.

Ks.Marek napisał(a):
4. Opozycja do świata (świat jest złym, sekta zaś ma dawać wyróżninie, wręcz mesjaństwo)

4. Zbawienie świata (jak pisze Jan w Ap: Nowe Niebo i ziemia nowa ma nastac przy końcu świata)

Dziwny, teologiczno-subiektywny punkt. Kto zostanie zbawiony to element doktryny. Poza tym co ma w tym punkcie oznaczać słowo „świat”? Świat poza religią?
Jakie ‘zbawienie świata’ – czyżby Kościół nauczał że cały świat zostanie zbawiony? Jaki świat?

Ks.Marek napisał(a):

Kolejny punkt doktrynalny. Nie można wyciągać jakiejś doktryny religijnej i twierdzić – Ci co w to wierzą to Kościół, ci co nie wierzą to sekta.

Ks.Marek napisał(a):
6. Subiektywno-arbitralna interpretacja Biblii (tylko jeden ma władzę nauczania "włąściwego" inni mają iść za nim)

6. Obiektywno-kontekstowa wykładnia objawionych źródeł religii (nie jak Jehowi: wyciągąc treści niesprzyjające do danego uzasadniania)

Nie ma to jak ksiądz łamiący trzecie przykazanie :D

A kto ma decydować czy dana religia interpretuje Biblie subiektywnie czy obiektywnie? Zabawne.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że interpretacja Krk jest subiektywna i arbitralna. Niewygodne fragmenty Pism się ignoruje, na poparcie głównych tez i dogmatów podaje się wyrwane z kontekstu wersety a na enigmatycznych zdaniach buduje się całe zbiory dogmatów (vide kult maryjny). Nie wspominając o tworzeniu konfesyjnych i zafałszowanych w wielu miejscach przekładach Biblii. Krk to sekta jak się patrzy :D

Punkt więc całkowicie bezużyteczny do jakiejkolwiek bezstronnej analizy.

Ks.Marek napisał(a):

7. Preferencja Emocjonalności (na emocje najlepiej złapać kogoś za fraki, np dziewczyna ma konflikt z rodziną, która nie akceptuje jej chłopaka)

7. Motywacja poznawcza i emocjonalna. (emocje dla chrześcijanina mają wartość=0. To, co sie liczy, to ich źródło: nie ważne że jest mi dobrze, ważne jest: dzieki czemu jest mi dobrze?)

Gdyby tak było to było by piękne. Jednak preferencja emocjonalności trwałą w Kościele przez wieki (niepiśmiennych ludzi średniowiecza trzymano emocjonalnymi obrzedami i liturgią, światami a także strachem przed piekłem) i do dziś ta emocjonalność mocno się trzyma (vide kult maryjny). Dotyczy to zarówno katolicyzmu jak i prawosławia. Dopiero protestantyzm i reformacja zawróciły ku motywacji poznawczej.

Ks.Marek napisał(a):
8. Pranie mózgu i kontrolowanie myśli (zakaz korzystania z mediów typu prasa, TV, net - albo kontrola, żeby sie dany człek nie spostrzegł, że zamieszali mu w głowie)

8. Wolne i świadome podejmowanie decyzji (w Kościele nikt nikomu nic nie każe)

Oprócz skrajnych przypadków to także trudno stwierdzić gdzie jest granica między nauczaniem i motywowaniem a manipulacją.

Ks.Marek napisał(a):

9. Manipulowanie poczuciem winy (sekta staje sie często sumieniem zastępczym, poddając człowiekowi pod myśl jakies usprawiedliwienie dla jego postepowania, czy konkretnego czynu, wciskając mu przy tym, że to tylko u nich działa, że bez wspólnoty sobie gość nie poradzi)

9. Odpuszczanie winy (spowiedź sakramentalna, potem zaś kierownictwo duchowe, zachęcanie spowiadającego się do podjęcia trwałego odwrócenia sie od grzechu)

O sakramentach już było. Spowiedź sakramentalna dotyczy Krk więc to punkt mający tylko i wyłącznie afirmować pozycje tegoż.

Ks.Marek napisał(a):
10. Poddanie Liderowi

10. Oddanie Bogu (w Kościele sie jest nie dla Ksiedza, nie dla tacy, nie dla widzimisie rodziców i katechetów. W Kościele się jest dla Boga, a Bóg jest w nim dla człowieka)

Gdyby tak naprawdę było (W Kościele się jest dla Boga) tez by było pieknie. Tylko niestety motywacje i powody większości są inne. Oddanie Bogu jest bardziej widoczne we wspólnotach protestanckich.

Podsumowując powyższe zestawienie jest całkowicie bezużyteczne, chyba że jestes katolikiem i chcesz się utwierdzić w tym że jesteś w dobrym Kościele a wszystko co poza kościołem to wstrętne sekty. :D

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt paź 12, 2010 11:30

Ja bym powiedział że to ta z którą czujemy się dobrze, z której postulatami się identyfikujemy i potrafimy zgodzić się z ograniczeniami które nakłada.

Wt paź 12, 2010 16:18

Post Re: Re:
arcana85 napisał(a):
Trochę dziwne to zestawienie podane przez ks. Marka.
Chodzi o rozróznienie między pojęciem kościół a sekta czy między KRK a wszystkim innym?
Bo to zestawienie pachnie konfesyjnie
Zdaje ci się.
arcana85 napisał(a):
Ks.Marek napisał(a):

Dosyć dziwne. Zrzeszanie się bez względu na światopogląd?
Jeśli ktoś przystępuje do jakiejś religii to przyjmuje religijny światopogląd tejże.
Również nie znam żadnej religii, która zrzeszałaby wyznawców różnych (czy nawet sprzecznych światopoglądów).
Jakiś ogólny (ale jednak) regulamin obowiązuje (prawie) wszędzie.
Ks.Marek napisał(a):
Skoro do sekty trafia tylko elita, to gdzie tu niebezpieczeństwo?
arcana85 napisał(a):
Ks.Marek napisał(a):

A papież to nie jest autorytetem, szefem wszystkich katolików?
Ale przecież jednym z tytułów papieża (prócz oczywiście określenia Ojciec Święty, który z "autorytaryzowaniem" nie ma nic wspólnego)
jest: Sługa Sług Bożych - czyż to nie szlachetne powołanie?
arcana85 napisał(a):
Poza tym skąd pomysł by tu wrzucić papieża?
Czy te cechy są tylko po to by udowadniać że Krk jest jedynym kościołem a wszystko inne to sekty?
Właściwie to tak - miałeś jakieś wątpliwości?
Poza tym papież nie jest jeden - inne kościoły też mają swojego
(url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Papie%C5%BC]Tytułu papieża używa również prawosławny patriarcha Aleksandrii i całej Afryki
oraz koptyjski patriarcha Aleksandrii, głowa Kościoła koptyjskiego.[/url])
arcana85 napisał(a):
A co z innymi opcjami? Np. Zielonoświątkowcy czy Badacze Pisma Świętego nie mają ani guru ani hierarchii – to luźne
federacje niezależnych, autonomicznych zborów.
Można by tu przyjrzeć się zaleceniom biblijnym (pawłowym) i
zastanowić się nad koniecznością istnienia w zborze funkcji starszych, biskupów i diakonów,
które nie we wszystkich wspólnotach występują.
Ks.Marek napisał(a):

A co mamy teraz? Świat laicki i zdechrystianizowany kontra Kościół jako ostoja nieskażonego depozytu moralności (no i wiary).
Ks.Marek napisał(a):
Czyli na starcie arbitralnie nazywa się gnostyckich dualistów sekciarzami.
Ks.Marek napisał(a):
Nie rozumiem, co to jest Integralna wizja świata,
ale nie jest to raczej łączka, na której mam się zbawić a prędzej droga ((często lub zawsze) krzyżowa).
arcana85 napisał(a):
Ks.Marek napisał(a):

Nie ma to jak ksiądz łamiący trzecie przykazanie :D
Nie przejmuj się - niektórzy uważają, że ŚJ tak właśnie się nazywają
(chociaż wykształcenie księdza powinno do czegoś zobowiązywać).
No i oczywiście "obiektywne" na starcie odrzucenie ŚJ jako organizacji mogącej być prawdziwą religią.
arcana85 napisał(a):
A kto ma decydować czy dana religia interpretuje Biblie subiektywnie czy obiektywnie?
Obiektywny Kościół, który swój autorytet interpretowania Biblii bierze wprost z Biblii.
arcana85 napisał(a):
Zabawne.
To nie jest zabawne - to jest praktyczne.
arcana85 napisał(a):
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że interpretacja Krk jest subiektywna i arbitralna.
Niewygodne fragmenty Pism się ignoruje, na poparcie głównych tez i dogmatów podaje się wyrwane z kontekstu wersety a
na enigmatycznych zdaniach buduje się całe zbiory dogmatów (vide kult maryjny).
Nie wspominając o tworzeniu konfesyjnych i zafałszowanych w wielu miejscach przekładach Biblii.
Właśnie tego zarzutu wobec ŚJ nie rozumiem.
Mówi się że oni wyrywają coś z kontekstu Biblii,
ale przecież z tej samej Biblii można użyć argumentów dane tezy obalających (wszak tylko na Biblii się opierają).
W przypadku KrK taka "sztuczka" już się nie uda,
bo gdy dochodzi się do różnych wniosków wyciągniętych z jednego fragmentu Pisma,
wiążąca jest tu Tradycja, która z definicji jest obecna, nieskażona i odpowiednio interpretowana tylko w KK.
arcana85 napisał(a):
Punkt więc całkowicie bezużyteczny do jakiejkolwiek bezstronnej analizy.
A to analiza ma być bezstronna? Myślałem że tylko obiektywna. ;-)
Ks.Marek napisał(a):
7. Preferencja Emocjonalności (na emocje najlepiej złapać kogoś za fraki,
np dziewczyna ma konflikt z rodziną, która nie akceptuje jej chłopaka)
A czy w Kościele nie ma takich wiernych,
którzy będąc w takiej właśnie trudnej sytuacji, zwrócili się "ku Kościołowi"?
Ks.Marek napisał(a):
7. Motywacja poznawcza i emocjonalna.
A co jeśli Kościół niektórych wiernych nie motywuje poznawczo?
Czy wtedy działa sekciarsko?
Ks.Marek napisał(a):
(emocje dla chrześcijanina mają wartość=0.
A dla katolika? Odsyłam chociażby tutaj:
olila napisał(a):
moja wiara w 90% opiera się na uczuciach.

Ks.Marek napisał(a):
To, co sie liczy, to ich źródło: nie ważne że jest mi dobrze, ważne jest: dzieki czemu jest mi dobrze?
A co jeśli w sekcie znajdziemy spanie, śniadanie, dobre słowo i wskazane źródła tej pomocy?
arcana85 napisał(a):
Gdyby tak było to było by piękne. Jednak preferencja emocjonalności trwałą w Kościele przez wieki
(niepiśmiennych ludzi średniowiecza trzymano emocjonalnymi obrzedami i liturgią, światami a także strachem przed piekłem)
i do dziś ta emocjonalność mocno się trzyma (vide kult maryjny).
Kan. 7. Jeśli ktoś twierdzi. że obrzędy, szaty i zewnętrzne znaki, jakich używa Kościół katolicki przy odprawianiu Mszy św.,
są raczej podnietą do bezbożności niż objawem pobożności - niech będzie wyklęty

(Kanony o najświętszej ofierze Mszy świętej, Sobór Trydencki, Sesja XXII (1562) )
arcana85 napisał(a):
Dotyczy to zarówno katolicyzmu jak i prawosławia.
Szczególnie widać to w prawosławnej pobożności ikonicznej.
Obecnie jednak nie jest to tak eksponowane/popularne/pierwszoplanowe jak kiedyś.
Ks.Marek napisał(a):
8. Pranie mózgu i kontrolowanie myśli (zakaz korzystania z mediów typu prasa, TV, net -
Jakie religie to stosują? Jest to jakaś znacząca grupa?
Ks.Marek napisał(a):
albo kontrola, żeby sie dany człek nie spostrzegł, że zamieszali mu w głowie)
Skoro człowiek nie spostrzega, że namieszali mu w głowie, to
czy jeśli KK jest sektą, to katolik spostrzeże się, że namieszali mu w głowie?
Chyba nie.
Ks.Marek napisał(a):
8. Wolne i świadome podejmowanie decyzji
Z tą świadomością to ktoś się chyba zagalopował lub zbyt optymistycznie patrzy na świat.
Ks.Marek napisał(a):
(w Kościele nikt nikomu nic nie każe)
Szczególnie jeśli w dokumentach Magisterium Prawdziwej Religii znajdują się jedne z moich ulubionych sformułowań:
Jeśli nie (...), to niech będzie wyklęty (patrz wyżej - kanon o oprawie liturgicznej).
arcana85 napisał(a):
Oprócz skrajnych przypadków to także trudno stwierdzić gdzie jest granica między nauczaniem i motywowaniem a manipulacją.
No trudno - właśnie dlatego sekty są tak niebezpieczne.
Ks.Marek napisał(a):
9. Manipulowanie poczuciem winy
Gdzie jest manipulowanie, a gdzie "prawidłowe kierowanie" poczuciem winy?
Ks.Marek napisał(a):
(sekta staje sie często sumieniem zastępczym,
A to czym jest?
Ks.Marek napisał(a):
poddając człowiekowi pod myśl jakies usprawiedliwienie dla jego postepowania, czy konkretnego czynu,
A szatan działający przez jakiegoś heretyckiego teologa, który osłabia naszą wiarę czym jest?
Ks.Marek napisał(a):
wciskając mu przy tym, że to tylko u nich działa, że bez wspólnoty sobie gość nie poradzi)
A udzielanie rozgrzeszenia tylko przez "certyfikowanych" urzędników czym jest?
Ks.Marek napisał(a):
9. Odpuszczanie winy
I to ma być dowód na prawdziwość Kościoła?
Ks.Marek napisał(a):
spowiedź sakramentalna,
Jak już wyżej podano - jest to doktrynalne przyjęcie konieczności istnienia sakramentów
(i w ogóle tzw. kapłaństwa służebnego oddzielonego od kapłaństwa powszechnego).
Ks.Marek napisał(a):
potem zaś kierownictwo duchowe,
Występuje WSZĘDZIE - nawet w sektach.
Ks.Marek napisał(a):
zachęcanie spowiadającego się do podjęcia trwałego odwrócenia sie od grzechu)
A w innych Kościołach tego nie ma? Do tego to nawet ateiści zachęcają.
Ks.Marek napisał(a):
Spowiedź sakramentalna dotyczy Krk więc to punkt mający tylko i wyłącznie afirmować pozycje tegoż.
Pozycję tegoż oraz wspólnot bliźniaczych (chociażby KEA).
Ks.Marek napisał(a):
10. Poddanie Liderowi
A przepraszam - prymat i jurysdykcja papieska to czym niby jest?
Gdyby nie ten punkt, to przecież prawosławni byliby CAŁKOWICIE legalnym prawdziwym Kościołem.
Ks.Marek napisał(a):
10. Oddanie Bogu
Wiele wspólnot tak właśnie przedstawia swoją działalność.
Ks.Marek napisał(a):
(w Kościele sie jest nie dla Ksiedza,
A dla pastora?
Ks.Marek napisał(a):
nie dla tacy,
A dla tacy są ludzie w innych Kościołach?
Ks.Marek napisał(a):
nie dla widzimisie rodziców i katechetów.
Z tym jest różnie - nawet w sektach może dochodzić do laicyzacji i zobojętnienia wobec obrzędów religijnych.
Ks.Marek napisał(a):
W Kościele się jest dla Boga, a Bóg jest w nim dla człowieka)
Nic w tym odkrywczego.
arcana85 napisał(a):
Oddanie Bogu jest bardziej widoczne we wspólnotach protestanckich.
Tutaj akurat bym się nie zgodził.
Bo czym jest celibat kapłana (wyrzeczenie) lub podjęcie życia zakonnego (wyrzeczenia, posty, kontemplacja itd.)?
Nawet jeśli Bóg tego nie wymaga (lub nie pochwala - nie tym się tutaj zajmujemy),
to na pewno te praktyki są formą oddania się (niejako "na własność") Bogu (i jego Kościołowi).
arcana85 napisał(a):
Podsumowując powyższe zestawienie jest całkowicie bezużyteczne,
chyba że jestes katolikiem i chcesz się utwierdzić w tym że jesteś w dobrym Kościele a wszystko co poza kościołem to wstrętne sekty. :D
Tak to z grubsza wygląda.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt paź 12, 2010 19:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]