|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
 egzegeza biblijna
Chciałabym zgłębić całą biblię w rok i potrzebuję jakiejś solidnej książki ,która pomogłaby mi w tym. Najlepiej jakby były tam opisy odnoszące się do historii , czasów i kultury tamtego czasu,wyjaśnienie imion i znaczeń , symbolii tamtych czasów i komentarze do poszczególnych czytań... szukałam coś po necie,ale tak średnio znalazłam coś,co by mnie zadowoliło.. może ktoś z doświadczenia polecił by mi w miarę przystępną, tanią pozycję ( albo kilka) 
|
Pn mar 22, 2010 20:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: egzegeza biblijna
Jeśli chcesz zgłębić w rok, to chyba nie ma takich książek  Ale jako dobre wprowadzenie polecam Biblię Poznańską (wersja 4-ro tomowa, dużo komentarzy teologicznych, historycznych, kulturowych, językowych) + książki prof. Anny Świderkówny o Piśmie Świętym.
|
Pn mar 22, 2010 21:52 |
|
 |
Elbrus
|
Ewangeliarz (online) 3 sposoby prezentacji: -liturgiczny, -biblijny, -tematyczny. Z pozycji papierowych warto spojrzeć na Słownik Wiedzy Biblijnej (wyd. Vocatio).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 22, 2010 22:10 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Elbrus nie wydaje Ci się ,że ewangeliarz to nie to samo, co książka z egzegezą biblijna?
ehh, co tak mało komentarzy ? naprawdę nikt nigdy nie pomagał sobie takimi pozycjami i niema się czym podzielić?
|
Śr mar 24, 2010 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alfred Läpple:
- Od egzegezy do katechezy. t1, Stary Testament - Od egzegezy do katechezy. t2, Nowy Testament - Od Księgi Rodzaju do Ewangelii
Te pozycje nie były od lat wznawiane, ale dość często można je kupić przez Allegro.
|
Śr mar 24, 2010 21:07 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
@*Julka* Ten ewangeliarz podałem tylko jako dodatek - nie korzystam z niego i nawet nie wiem jaki jest układ jego komentarzy. Chyba jednym z niedocenianych opracowań PŚ jest... samo PŚ. Biblia Jerozolimska (z tego co można o niej przeczytać) posiada dość znaczny zasób wiedzy oprócz samego przetłumaczonego tekstu z języków oryginalnych ( zawiera 338 str. więcej niż Biblia Tysiąclecia wyd. V (i to pomimo większego formatu)). krótka recenzjatrochę dłuższy OPIS tego, co jest w środku uproszczona wersja elektroniczna (same odnośniki) - (ALFABETYCZNY podział na najczęściej poszukiwane frazy)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt mar 26, 2010 4:19 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
arzachel - dzięki za te ksiązki, z tego,co widzę są w miarę tanie i grube i właśnie możńa kupic na allegro.. a czy byłoby to gdzieś w antykwariach czy w ksiegarniach??
prócz tego, przydatne jest tłumaczenie z herbajskiego dosłowne tzn. np co znaczy po herbajsku imiona biblijne czy rozne inne rzecyz- bo to znacznie wplywa na interpretacje - moze ktos zna pozycje do tego?? albo skad mozna sie tego nauczyc? czy arzachel w tych pozycjach to jest?
|
Pt mar 26, 2010 18:20 |
|
 |
MaBi
|
Polecam W.J. Harrington, Klucz do Biblii, Warszawa 2002. A żeby dokładnie, to trzeba by komentarze do poszczególnych ksiąg.
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
Cz kwi 15, 2010 15:58 |
|
 |
beatazielinska
|
Mam propozycję na podstawie doświadczenia własnego. Mianowicie, po pielgrzymce do Ziemi Swietej i przestudiowaniu strony Fundacji Komisariat Ziemi Swietej, zaprenumerowałam aktualne i wsteczne z 4 lat kwartalniki Ziemia Swięta. Roczny koszt to trzydzieści kilka zł. Treść, język itd REWELACJA. Czytają też moje córki, kończące filologię angielską. Radze wejść na www.terrasancta.pl . Pozdrawiam. Beata
|
Wt sty 18, 2011 10:36 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|