Re: Czy analiza Biblii prowadzi do Boga ?
Bardzo gorąco polecam ten wykład.
http://www.youtube.com/watch?v=MwxJp_91oFEDokładna analiza przekładów Biblii, która skąd się wzięła, jaki przekład jest właściwy itp.
Co do pytanie, czy człowiek samotnie jest w stanie zinterpretować biblię to ja to widzę tak. Sam z siebie nie jesteś w stanie, ale od tego jest modlitwa?. Sam Jezus powiedział, że wyśle ducha prawdy i ten nas pouczy. Uważam, że powinniśmy jak najbardziej badać pismo i jednocześnie modlić się o jego zrozumienie. Inaczej to nie ma sensu. Interpretacji jest ogrom, a prawidłowa jest tylko jedna. Z pisma świętego wynika, że do głoszenia prawdy Chrystus używa swojego kościoła. Czy taki kościół istnieje w dzisiejszych czasach w formie instytucji? Nie wiem. Najważniejsze, to pozwolić działać Chrystusowi, a jeśli miłujemy prawdę, to On nas do niej zaprowadzi w ten czy inny sposób. To w końcu jego Kościół i zaprasza do niego kogo chce.
Nie wydaje mi się, żeby Bóg ukrywał coś przed tymi którzy pragną prawdy i ją kochają. Podstawą powinna być modlitwa, a dopiero później cała reszta.