Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Czy analiza Biblii prowadzi do Boga ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy analiza Biblii prowadzi do Boga ?
Selim napisał(a):
Dziękuję za liczne wypowiedzi na temat wątku.
Pismo jest owszem podstawą, ale w wierze nie chodzi wyłącznie o to aby wciąż analizować Biblię. Wiara jest czymś więcej niż analizą Pisma. Ważna jest również tzw. Święta Tradycja Kościoła - tylko gwarantem tego, że to prawda jest sam Kościół. Jeżeli przyjąć jego nieomylność to wszystko staje się proste. Jeśli jednak poddamy to wątpliwościom to wracamy do punktu wyjścia i można zagubić się w dziesiątkach interpretacji.

Selim uwzględnij jeszcze jedną wypowied a raczej fragment modlitwy Jezusa Ew.Jana 17

3 To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa

Poznanie Boga i Syna jest możliwe przedewszystkim przez słowo Boże to ono JEST PRAWDA

rozdz.15 „Nie proszę, żebyś ich zabrał ze świata, ale żebyś czuwał nad nimi z powodu niegodziwca. 16 Nie są częścią świata, jak i ja nie jestem częścią świata. 17 Uświęć ich przez prawdę; twoje słowo jest prawdą. 18 Jak ty mnie posłałeś na świat, tak też ja posłałem ich na świat. 19 I ja siebie uświęcam na ich rzecz, żeby również oni zostali uświęceni przez prawdę.

Przez co chrzescijanie są uswięcani przez Kosciół czy PRAWDĘ(Słowo Boże)?

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Śr gru 22, 2010 23:02

Selim napisał(a):
Dziękuję za liczne wypowiedzi na temat wątku.

Po przeanalizowaniu wypowiedzi nasunął mi się taki wniosek, że zgadzam się z wypowiedzią o. Jacka Salija, że wiara katolicka to nie jest tylko wiara "Księgi". Pismo jest owszem podstawą, ale w wierze nie chodzi wyłącznie o to aby wciąż analizować Biblię. Wiara jest czymś więcej niż analizą Pisma. Ważna jest również tzw. Święta Tradycja Kościoła - tylko gwarantem tego, że to prawda jest sam Kościół. Jeżeli przyjąć jego nieomylność to wszystko staje się proste. Jeśli jednak poddamy to wątpliwościom to wracamy do punktu wyjścia i można zagubić się w dziesiątkach interpretacji.

Czy człowiek sam, bez pośrednictwa Kościoła, jest w stanie prawidłowo zinterpretować Pismo ?
Czy jednak Kościół jest niezbędny aby je prawidłowo zrozumieć ?

W Kościele Katolickim w roku 1870 na soborze watykańskim I został ogłoszony w konstytucji dogmatycznej Pastor aeternus (Konstytucja o Kościele Chrystusowym) dogmat o nieomylności papieża. Czy ten fakt nie jest odpowiedzią na Twoje pytanie?.

Cz gru 23, 2010 21:59

Bardzo gorąco polecam ten wykład.

http://www.youtube.com/watch?v=MwxJp_91oFE

Dokładna analiza przekładów Biblii, która skąd się wzięła, jaki przekład jest właściwy itp.

Co do pytanie, czy człowiek samotnie jest w stanie zinterpretować biblię to ja to widzę tak. Sam z siebie nie jesteś w stanie, ale od tego jest modlitwa?. Sam Jezus powiedział, że wyśle ducha prawdy i ten nas pouczy. Uważam, że powinniśmy jak najbardziej badać pismo i jednocześnie modlić się o jego zrozumienie. Inaczej to nie ma sensu. Interpretacji jest ogrom, a prawidłowa jest tylko jedna. Z pisma świętego wynika, że do głoszenia prawdy Chrystus używa swojego kościoła. Czy taki kościół istnieje w dzisiejszych czasach w formie instytucji? Nie wiem. Najważniejsze, to pozwolić działać Chrystusowi, a jeśli miłujemy prawdę, to On nas do niej zaprowadzi w ten czy inny sposób. To w końcu jego Kościół i zaprasza do niego kogo chce.
Nie wydaje mi się, żeby Bóg ukrywał coś przed tymi którzy pragną prawdy i ją kochają. Podstawą powinna być modlitwa, a dopiero później cała reszta.

Wt sty 25, 2011 16:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3