Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy zbawienie zależy od rozeznania co do natury Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Już się kiedyś o to pytalem (męczyłem wtedy Elbrusa a ponieważ Elbrus bierze udział również w tym wątku to jeszcze raz pozwole Go sobie pomęczyc) . Zalóżmy że ja potrafie wypedzac demony i że Elbrus go ma i wlaśnie go(demona) wypedzilem . Po czym poznacie ze ja to dokonałem ?

Ostatnio edytowano Cz mar 24, 2011 9:57 przez aspherus, łącznie edytowano 1 raz

Cz mar 24, 2011 9:51

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Tomek44 napisał(a):
Asparagus.
Nie masz racji. Chrystus wyraźnie uzależnił możliwość życia wiecznego od POZNAWANIA Boga i Chrystusa -

Cytuj:
J 17:3 BT „A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa.”

J 17:3 NS „To znaczy życie wieczne; ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa.”

Od poznawania Boga, a nie od znajomości skomplikowanych doktryn religijnych. Faryzeusze i uczeni w piśmie, też byli mistrzami wiedzy religijnej, ale Jezus wyraźnie powiedział, że nie o to chodzi aby dostać się do Królestwa Niebieskiego.

Tomek44 napisał(a):
Po drugie: nie rozumiesz pojęcia "wiara".
Cytuj:
Hbr 11:1 BT „Wiara zaś jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy.”

Hbr 11:1 NS „Wiara to nacechowane pewnością oczekiwanie rzeczy spodziewanych, oczywisty przejaw rzeczy realnych, choć nie widzianych.”

Rozumiem, że jesteś papieżem i pouczając mnie, wypowiadasz się ex cathedra :)
No więc ja, uważam, że pogląd jakoby możliwość osiągnięcia życia wiecznego, była uzależniona od "właściwej" wiedzy na temat doktryny religijnej, za dziwaczny.

Tomek44 napisał(a):
Ponadto wiara ma być ROZUMNA, a nie ślepa - czyli przyjmowanie czegoś "na wiarę", "na gębę" - bez przekonania, iż to jest prawda.

Czyli Twoim zdaniem jak należy postępować? Czy każdy bierze PŚ do ręki i szuka Boga, zgodnie ze swoimi możliwościami, czy lepiej zawierzyć autorytetom (co poniekąd jest wiarą "na gębę")?

Tomek44 napisał(a):
Tymczasem Elbrus pisze prawdę: nieważne jak ktoś nas uczy - ważne w co my sami wierzymy i co sami robimy.

No więc właśnie. Zamiast zagnębiać się trudnościami związanymi z rozumieniem zawiłych doktryn religijnych, lepiej skupić się na tym co miał na myśli św. Augustyn pisząc - "Kochaj i rób co chcesz".

Cytuj:
Rz 14:12 Bw „Tak więc każdy z nas za samego siebie zda sprawę Bogu.”

Cz mar 24, 2011 9:54

Post Czy zbawienie zależy od rozeznania co do natury Boga?
Wątek który narodził się jako dygresja w wątku "Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT"

Zapraszam do dyskusji ;-)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz mar 24, 2011 10:42

Post Re: Czy zbawienie zależy od rozeznania co do natury Boga?
aspherus napisał(a):
Tomku 44 Szumi jest moderatorem . Ma pełne prawo tak postąpic .
Wiem, że szumi jest moderatorem - więc TYM BARDZIEJ powinien dać przykład rozmowy oraz dyskusji - o czym stanowi § 1 pkt 1 i 2 regulaminu tegoż forum. Uświadamianie innego dyskutanta, który nie jest katolikiem i nie podziela poglądów tejże religii, iż: "Kościół Katolicki nie podziela tego stanowiska"
- ma taką samą wartość merytoryczną, jak napisanie jakiemukolwiek Polakowi np: "Polska leży w Europie".

Pomyśl: po co wogóle stworzono to forum. Czy po to, aby moderatorzy uświadamiali wszystkim piszącym tu niekatolikom, iż: "Kościół Katolicki nie podziela tego stanowiska"???
Czy też może w tym celu, który został opisany w regulaminie tegoż forum???

Cytuj:
§ I: Zasady ogólne:

1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce [color=#FF0000]rozmowy [/color]katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.
3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. (...)

Jak widzisz szumi całkowicie chybił powyższym punktom regulaminu forum, którego jest moderatorem.
Dlatego warto wrócić do tych myśli, ktore napisałem wcześniej: wiara, która wypływa z serca, jest wyrazem całkowitego przekonania o słuszności swych poglądów - musi byc oparta na zrozumieniu. Tylko wtedy jestem w stanie rozmawiać, dyskutować, i przekonywać.

Ostatnio edytowano Cz mar 24, 2011 16:30 przez Tomek44, łącznie edytowano 3 razy

Cz mar 24, 2011 16:24
Wiara w Bóstwo Jezusa?

Cz mar 24, 2011 16:27

Tomku 44 jest to mój ostatni post w temacie "Szumi" ze względu na "prywatne wycieczki" . Szumi ma prawo jako moderator napisac co jest a co nie jest zgodne z nauka Kościoła Katolickiego . Trzeba to zrozumiec . Na forum pojawiają się chociażby młode osoby które nie są zorientowane w tym co jest co . Natomiast istnieje oczywiscie problem Szumi jako dyskutant ale to czy bierze udział w danym wątku czy nie zależy od Niego . Widocznie nie ma na to ochoty . Ja też w niektórych wątkach napisałem tylko jeden post i przerwałem swoją obecnośc bo albo mi temat nie odpowiadał albo nie miałem czasu .

Pt mar 25, 2011 0:36

"Czy zbawienie zależy od rozeznania co do natury Boga"?

Moim zdaniem nie zależy (w sensie "przymusu" wiary w szczegółowe zasady zawarte w doktrynie religijnej - bo nie tylko o naturę Boga tu chodzi). Wiara musi mieć swój podstawowy poziom, który powinien być do zrozumienia i zaakceptowania dla każdego, a nie tylko dla "uczonych w piśmie". Zresztą łatwo wskazać negatywne skutki, "aptekarskiego" podejścia do doktryny religijnej - setki, jeśli nie tysiące odłamów chrześcijaństwa, z których każdy twierdzi, że jego doktryna jest tą właściwą.
Należy przede wszystkim skupić się na tym co w chrześcijaństwie wspólne, a nie na różnicach, które wywołują tylko wzajemne oskarżenia o herezję (co zadarzyło się dyskutantom w poprzednim wątku, a pamiętajmy, że kiedyś takie oskarżenia nie kończyły tylko się na żartobliwym wytyku).

Ostatnio edytowano Pt mar 25, 2011 11:08 przez Asparagus, łącznie edytowano 1 raz

Pt mar 25, 2011 10:56

Oj cuś mi się porobiło... :-D
Proszę o skasowanie niniejszego wpisu.

Pt mar 25, 2011 11:04

Szanowny Elbrusie, proszę Cię, abyś bliżej wytłumaczył dopiski pod Twoimi postami. Z kontekstu wnoszę, że uważasz ks. Rydzyka za oszołoma i bluźniercę ponieważ uważa on iż ideologia liberalna jest gorsza od nazizmu i komunizmu. Jeśli się mylę to z góry przepraszam. Ja uważam, że ks Rydzyk ma absolutną rację. Zważ bowiem, że ktoś kto uznaje aborcję za zabójstwo człowieka a liberalizm za ideologię popierającą aborcję to biorąc pod uwagę jej rozpowszechnienie (aborcji a nie liberalizmu} na całej kuli ziemskiej skutkujące miliardami ofiar ludzkich za ideologię gorszą od nazizmu i komunizmu, które łącznie mają na swym koncie tylko! miliony ofiar, za logicznie sensowny wniosek taki sam jak ks. Rydzyk
Jeśli chodzi o studentkę i jej poglądy na homoseksualizm to zgadzam się z Tobą.
AndrzejK

Śr maja 25, 2011 10:49

AndrzejK napisał(a):
liberalizm za ideologię popierającą aborcję

Pierwsze słyszę aby liberalizm był doktryną popierającą aborcję. Natomiast wiem, że to Hitler zalegalizował jako pierwszy w okupowanej Polsce aborcję, była ona również legalna w komunistycznym PRL-u.

Pt maja 27, 2011 8:34
aspherus
Cytuj:
Zalóżmy że ja potrafie wypedzac demony i że Elbrus go ma i wlaśnie go(demona) wypedzilem . Po czym poznacie ze ja to dokonałem ?
bo elbrus zaczął inaczej gadać . :mrgreen:

Pt maja 27, 2011 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2