Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 2:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Pemat Boga Człowieka jako pomoc w zrozumieniu NT 
Autor Wiadomość

Post Pemat Boga Człowieka jako pomoc w zrozumieniu NT
Poemat Boga Człowieka dla mnie jest to książka przełomowa dlatego zachęcam do przeczytania tej książki wierzących żeby mogli bardziej pogłębić swoja wiarę bo tak było w moim przypadku. Jestem ponad trzydziestoletnim człowiekiem który nigdy tak naprawdę nie rozumiał religii a szczególnie Nowego Testamentu chociaż uważałem się za człowieka wierzącego. Moja wiara jednak nie była żywa tylko prawie martwa. Iść i odbimbać mszę świętą w kościele raz na tydzień to nie to samo ;( Uważałem ze w Kościele stale sa te same czytania i człowiek nic już nie jest wstanie znaleźć nowego L( Uważałem że tak naprawdę nic mnie nie zaskoczy a tak się pomyliłem. Kto wytłumaczy lepiej Ewangelię jak nie sam Jezus Chrystus a w Poemacie Boga Człowieka to On tłumaczy dzięki Marii Valtorcie krok po kroku jej znaczenie. Jezus przychodził do ludzi niewykształconych dlatego tłumaczył to w sposób prosty a w Biblii jest jednak czasem trudno się rozeznać :(( Jestem pod wrażeniem tej książki na nowo uwierzyłem w słowa Jezusa "Ja jestem Prawdą, Drogą i Życiem" Wiem że Biblia jest książką najważniejszą ale tak naprawdę wielu ludzi nie rozumie lub nie chce zrozumieć Pisma Świętego. Ja miałem wiele pytań dotyczące wiary i dopiero ta książka otworzyła mi oczy. Kto w dzisiejszym Kościele mówi o piekle o demonach, o ważności postu, o różnicach między biednymi i bogatymi i dlaczego tak jest ??? kto mówi o Czyśćcu i różnicach w wierze ??? o wartości cierpienia. Kto jest tak naprawdę wstanie wytłumaczyć dogmaty Chrystus je tłumaczy w sposób taki że kto przeczyta to zrozumie i nie będzie podawać ich w wątpliwości. Kto mówi w dzisiejszym kościele o Judaszu ?o jego postawach życiowych kto wie co Chrystus tak naprawdę myślał o całej ludzkości na to odpowiada ta książka. On Sam wszystko wyjaśnia . Książka dokładnie opisuje mękę Jezusa i ją przedstawia taka jak była w Gestmanii i na Golgocie. Dzięki temu Dziełu na nowo uwierzyłem że Chrystus jest blisko mnie a nie gdzieś daleko J Cytować Słowa Pisma Świętego można ale czy to na pewno oznacza że je rozumiemy??? Ja nie rozumiałem i często tkwiłem w będzie :(((( Księża powinni propagować tą książkę ponieważ często sami nie mogą odpowiedzieć wiernym na postawione pytania. Opowiedziane tam przypowieści mają po kilka stron a nie kilka cytatów i są dokładnie wyjaśnione. Książkę ta powinni przeczytać zarówno wierni jak i ateiści dosłownie każdy:)) takie mam zdanie. Ja dzięki tej książce przestałem krytykować księży i Kościół , zmieniłem poglądy z bardzo liberalnych na konserwatywne. Myślę także że wiele rzeczy teraz bardziej rozumiem niż kiedyś. Uwierzyłem że tak naprawdę wiara i Bóg jest czymś większym i niepojętym co człowiek tak naprawdę nigdy nie zdoła pojąć niezależnie od jego intelektu. Słowa na kartach tej książki potrafią zmusić do zastanowienia i do prawdziwego poznania sensu wiary w Boga i do podążania za Nim i szukania Go. W szkołach uczą tyle niepotrzebnych rzeczy a o książkach zawierającą Prawdę Objawioną się milczy :((( szkoda ze dopiero teraz coś zaczynam rozumieć :(( i tyle lat musiało upłynąć. Książka ta zmieniła moje poglądy na temat dzisiejszego świata, Kościoła i łuski z oczu opadły. Książka ta przybliżyła mnie do Boga i z tego się cieszę i mam nadzieję że już tak zostanie. Zachęcam do tej lektury chociaż jest długa( kilka tomów) to jednak jest to książka inna niż wszystkie. Oczywiście temat ten zamieściłem w celach informacyjnych ( bo wiem że jest wielu ludzi takich jak ja zwyczajnie zagubionych ) a nie żeby toczyć spory z ateistami lub ludźmi, którzy uznają tylko Pismo Święte. Myślę że wielu ludzi zwyczajnie o niej nie słyszało a z pewnością warta jest przeczytania J)

Cz paź 13, 2011 19:44
Post Re: Pemat Boga Człowieka jako pomoc w zrozumieniu NT
Jeśli przybliżyła cię do Boga , to w porządku. Być może, z ciekawości , do niej zajrzę, tym bardziej , że chyba sa dostepne obszerne fragm on line. Ale tych, którzy jej nie czytali, zachęcam do zapoznania sie rownież z
http://kosciol.wiara.pl/doc/491351.Mari ... literatura

Pt paź 14, 2011 6:58

Tak jak dobrze poszukasz to znajdziesz całość w internecie. Polecam szczególnie II cześć w której Jezus tłumaczy 10 przykazań. Oczywiście z komentarzami negatywnymi twórczości Marii Valtorty się nie zgadzam. Przytoczę tylko słowa Piusa XII „Opublikujcie to dzieło takie jakie jest. Nie ma potrzeby wydawać opinii o jego pochodzeniu . Kto przeczyta ten zrozumie” Dla mnie Maria Valtorta zrobiła dużo bo słowa w tej książce mnie umocniły w wierze i jeszcze nikt tego nie zrobił J Niech będzie za to błogosławiona J W komentarzach pisze o rzekomych objawieniach Valtorta miała objawienia ponieważ nikt nie napisałby tyle tysięcy kartek i tyle książek nie mając Objawień Jezusa to niemożliwe zresztą słowa tam przytoczone o tym świadczą dobitnie. Nikt nie mógłby ich wymyśleć gdyby nie były podyktowane przez samego Jezusa. Słowa tej książki okazały się krzykiem Boga do ludzi o nawrócenie i do mnie żeby mnie pouczyć że idę złą drogą L Większość ludzi nie szuka teologicznych trudnych słów tylko Prawdy a w tej książce jest umieszczona sama Prawda do tego w prostym języku i stanowi uzupełnienie do ewangelii. Zachęcam bo naprawdę warto J

N paź 16, 2011 10:07

znakomita książka,
myslę że bardzo niewielu kapłanów ja czytało.. dlatego jest jak jest..

N paź 16, 2011 10:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]