Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
 144 000 
Autor Wiadomość

Post Re: 144 000
Uznając za trafne stanowisko Hosiego można śmiało wytargać z Biblii list do Rzymian, Koryntian, Galatów, Efezjan, Filipian, Kolosan, Tesaloniczan, Tymoteusza, Tytusa, Filemona, Hebrajczyków, nawet list Jakuba (bo pisał do "dwunastu pokoleń w rozproszeniu), tak samo Dzieje Apostolskie (pisał do Teofila), również list 1 Piotra (pisał do "wybranych przybyszów w Poncie, Galacji itd") i 2 Piotra (do tych, którzy otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza), i wreszcie wszystkie 3 listy Jana, a nawet Objawienie (do 7 zborów).
Te listy są wg Hosiego dla nas BEZUŻYTECZNE!!!
Co nam pozostanie?
Poglądy sekty Hosiego...

So lut 18, 2012 20:18

Tomek44 napisał(a):
Uznając za trafne stanowisko Hosiego można śmiało wytargać z Biblii list do Rzymian, Koryntian, Galatów, Efezjan, Filipian, Kolosan, Tesaloniczan, Tymoteusza, Tytusa, Filemona, Hebrajczyków, nawet list Jakuba (bo pisał do "dwunastu pokoleń w rozproszeniu), tak samo Dzieje Apostolskie (pisał do Teofila), również list 1 Piotra (pisał do "wybranych przybyszów w Poncie, Galacji itd") i 2 Piotra (do tych, którzy otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza), i wreszcie wszystkie 3 listy Jana, a nawet Objawienie (do 7 zborów).
Te listy są wg Hosiego dla nas BEZUŻYTECZNE!!!
Co nam pozostanie?
Poglądy sekty Hosiego...

A gdzie ja niby twierdzę, że listy te są dla nas bezużyteczne?

Bezużyteczną to można jedynie nazwać waszą interpretację Biblii,nic więcej!

Po drugie.

Zapomniałeś dodać,że moje twierdzenia sa zgodne z intencjami autorów Nowego Testamentu
Jeżeli nazywasz te poglądy sekciarskimi,to samo niestety musisz powiedzieć o autorach NT.
W takiej więc sytuacji, nietrudno się domyśleć że koncepty ŚJ stoją w opozycji do nauk Biblii.

So lut 18, 2012 22:26

Cytuj:
A gdzie ja niby twierdzę, że listy te są dla nas bezużyteczne?

Twoje twierdzenie, iż proroctwa miały się sprawdzić w 1 wieku a nie później, jasno dowodzą tego, iż uważasz, że obecnie proroctwa te są warte tyle, co zeszłoroczny śnieg. Innymi słowy: BEZUŻYTECZNE.

Cytuj:
Zapomniałeś dodać,że moje twierdzenia sa zgodne z intencjami autorów Nowego Testamentu

Autorem Pisma Świętego jest Bóg a nie ludzie. 2 Tym. 3:16, 17. Już to pisałem w tym wątku wcześniej.
Ponieważ nie zaprzeczyłeś temu, nie podjąłeś żadnej polemiki w tej kwestii, tylko uparcie powtarzasz tezę o tym, że autorami listów są ludzie - a zatem wg ciebie to ludzkie intencje są najistotniejsze, a nie intencje Boga - tym samym widać że jesteś całkowicie zaślepionym fanatykiem, zdolnym tylko do powtarzania w kółko tych samych kłamstw o Biblii i jej naukach.
Intencja Boga jest istotna a nie osób spisujących księgi biblijne.

Po drugie: aspherus zapodał Mat. 28:20 - z którego wynika, iż Jezus będzie z uczniami aż do końca świata (eon). Czyżby to była zapowiedź tego, że żaden z uczniów w 1 wieku miał nie umrzeć, tylko dożyć końca świata?
Nie. Ja zapodawałem Jana 21:23 który przeczy takiemu rozumowaniu.
Rzecz jasna te wersety całkowicie pomijasz w swych "rozważaniach".
Jak widać twoje wyobrażenia o intencjach uczniów i pisarzy biblijnych są skrajnie sekciarskie i przede wszystkim niebezpieczne dla czytelników - gdyż podważają wiarę w prawdomówność Boga.

N lut 19, 2012 7:13

Tomek44
1)No i tu Pan Szerlok kompletnie się pogubil.Twierdzi(bez uzasadnienia) wbrew autorom NT, że proroctwa dotyczą czasów obecnych. Jak zwykle miesza objawienia strażnicy,z tym o czym pisali Jezus,Paweł i inni.

Druga sprawa.
Jakie "Pisma" ma na myśli autor 2 Tym 3:16,17, i co ma wspolnego ten werset z omawianym tematem?

Mat 28:20 nie tyle dotyczy jakiś abstrakcyjnych(ponadczasowych) uczniow ,tylko apostolów!
To z nimi ma byc do końca wieku (Eon-wiek,doslowne tlumaczenie za "Vocatio").
Widac,więc że ten fragment czytany w taki sposób,jest zgodny z tym, co powiedzial Jezus w Mat 24:33,34,44.
A jeżeli chodzi o to"bycie z uczniami" oczywistym jest ,że należy je rozumieć "duchowo",a nie literalnie.

Żadne z moich twierdzeń nie podważa prawdomówności Boga,lecz Strażnicę!.
Dopóki nie oddzielisz twierdzeń swoich guru, od tego o co czym mówili autorzy NT,zawsze będziesz mieszal te dwie sfery!

Pn lut 20, 2012 9:07

Tomek44 napisał(a):

Po drugie: aspherus zapodał Mat. 28:20 - z którego wynika, iż Jezus będzie z uczniami aż do końca świata (eon). Czyżby to była zapowiedź tego, że żaden z uczniów w 1 wieku miał nie umrzeć, tylko dożyć końca świata?
Nie. Ja zapodawałem Jana 21:23 który przeczy takiemu rozumowaniu.

A zapomnialem.
Jak skomentujesz Jana 21:23, to wtedy dopiero zastanowimy się ,co przeczy czemu.

Pn lut 20, 2012 10:02

Hosi napisał(a):
Tomek44
1)No i tu Pan Szerlok kompletnie się pogubil.Twierdzi(bez uzasadnienia) wbrew autorom NT, że proroctwa dotyczą czasów obecnych. Jak zwykle miesza objawienia strażnicy,z tym o czym pisali Jezus,Paweł i inni.

Druga sprawa.
Jakie "Pisma" ma na myśli autor 2 Tym 3:16,17, i co ma wspolnego ten werset z omawianym tematem?

Mat 28:20 nie tyle dotyczy jakiś abstrakcyjnych(ponadczasowych) uczniow ,tylko apostolów!
To z nimi ma byc do końca wieku (Eon-wiek,doslowne tlumaczenie za "Vocatio").
Widac,więc że ten fragment czytany w taki sposób,jest zgodny z tym, co powiedzial Jezus w Mat 24:33,34,44.
A jeżeli chodzi o to"bycie z uczniami" oczywistym jest ,że należy je rozumieć "duchowo",a nie literalnie.

Żadne z moich twierdzeń nie podważa prawdomówności Boga,lecz Strażnicę!.
Dopóki nie oddzielisz twierdzeń swoich guru, od tego o co czym mówili autorzy NT,zawsze będziesz mieszal te dwie sfery!

Ewangelia Mateusza 28.20 " A oto Ja jestem z WAMI przez wszystkie dni , aż do skończenia świata . " (Biblia Tysiąclecia) . " I oto Ja z wami jestem wszystkie dni aż do spełnienia wieku . " (Przekład Interlinearny Vocatio) . Co znaczy w tym zdaniu " Z WAMI " ? Z kim jest CHRYSTUS - o "duchowo" - się pytam - nie o literalnie ? 28.19 " Wyruszając więc czyńcie uczniami wszystkie narody chrzcząc je w IMIĘ OJCA I SYNA I ŚWIĘTEGO DUCHA . " A z nimi jest CHRYSTUS czy nie ? Po co to "baptidzontes" - zanurzenie ? Czy ono trwa wiek (trwało) ?

Cz mar 08, 2012 20:27

Księga ESTERY 9.28 " Owe dni będą wspominane i świętowane we wszystkich pokoleniach z rodziny na rodzinę i z państwa do państwa , i z miasta do miasta . I owe DNI PURIM nie zaginą wśrod Żydów , i pamięc ich nie ustanie u potomnych . " Trzynastego adar był post czternastego było balowanie to chyba teraz (dzisiaj) wielkie trzeżwienie . Jakie to współczesne . A JAKĄ TO MA PRZYSZŁOŚC . (pozdrawiam Esterę)

Cz mar 08, 2012 21:05

Ewangelia Mateusza 28.20 " ...I oto Ja z wami jestem wszystkie dni aż do(EOS) spełnienia się wieku(TOU AIONOS) . " Natomiast Księga Izajasza 45.17 " Izrael zostanie zbawiony przez JHWH , zbawieniem wiecznym . Nie zawstydzicie się i nie okryje was hańba AŻ (NA) WIEKI WIEKÓW(AD OLMEI AD) . " Co ciekawe "ad olmei ad" Septuaginta tłumaczy "EOS TOU AIONOS" .

Pt mar 09, 2012 19:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10