Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Przekłady Biblii 
Autor Wiadomość

Post Przekłady Biblii
Witajcie!
Pragnę sobie zakupić pełne wydanie Biblii i zapytuję, który przekład wybrać.
Chodzi mi o taki, w którym jest też dużo komentarzy i są one w miarę zrozumiałe.
Zastanawiam się nad Poznańską, albo Paulistów - raczej nie nad BT - podobno nie jest to najlepszy przykład, choć najpopularniejszy.

Pomożecie?

Cz kwi 12, 2012 15:34
Post Re: Przekłady Biblii
Najnowszy przekład Pisma Świętego z komentarzem opracowany przez Zespół Biblistów Polskich z inicjatywy Towarzystwa Świętego Pawła.
Prosty, zrozumiały, nie archaizowany sztucznie język, bardzo dużo wyjaśnień i komentarzy. Tłumaczenie katolickie.

Zresztą samemu przejdź się do chrześcijańskiej/katolickiej księgarni, weź w rękę, otwórz na dowolnej stronie i zaskocz się super pozytywnie. :D

Cz kwi 12, 2012 15:48

no właśnie skłaniam się ku paulistom :)
Poznańska jeszcze kusi.
A swoją drogą szacun Kozioł - jesteś ewangelikiem, a wiedzę na temat katolicyzmu ogólnie (widzę po innych wątkach) posiadasz niemałą.

Cz kwi 12, 2012 15:50

viewtopic.php?f=1&t=4981 - Który przekład?
viewtopic.php?f=1&t=18745 - Jakie wydanie Pisma Świętego wybrać?
viewtopic.php?f=1&t=24610 - BIBLIA Poznańska czy Tysiąclecia?
viewtopic.php?f=1&t=5130 - Najnowszy przekład Pisma Świetego Nowego Testamentu i Psalmów
viewtopic.php?f=7&t=10568 - Pismo Święte Nowego Testamentu Przekład Ekumeniczny
viewtopic.php?f=1&t=14251 - Nowy przekład Biblii
viewtopic.php?f=1&t=7240 - Skrutacja Pisma

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz kwi 12, 2012 16:08

Przeglądnąłem listę wątków wskazaną przez Elbrusa i może warto dla kompletności dodać jeszcze klika słów (chociaż nie w 100% w temacie tego wątku).

Zadaje się, że jeszcze nikt nie wskazywał przy wyborze wydań/przekładów tak praktycznych cech jak format, waga, czcionka, ilustracje... (oczywiście każdy może mieć różne preferencje)

Ja kupiłem jakiś czas temu paulistów właśnie Stary + Nowy Testament w jednym, a oprócz tego "kieszonkowe" wydanie paulistów NT (wydawało mi się zbytkiem ale sobie pomysłałem, że może dam komuś w prezencie). Teraz się okazuje, że "cegła" (ponad 2 kg) leży prawie niedotknięta, a kieszonkowe wydanie jest u mnie ciągle w ruchu i sporo już ze mną podróży odbyło.

Sporo jest na forum dyskusji na temat wyższości jednych wydań nad innymi ze względu na poprawność/czytelność/dosłowność... przekładu, istnienie odnośników, komentarzy. To wszystko istotne argumenty trudno jednak mieć wszystkie wydania.... z pomocą przychodzą wersje elektroniczne w Internecie.
Do porównań różnych przekładów lub czytań równoległych fragmentów synoptyków używam http://biblia.apologetyka.com. (można wyświetlić wskazane fragmenty jeden pod drugim - polecam!)
Komentarze:
- http://biblia.wiara.pl/doc/423403.Komentarze-do-fragmentow-Pisma-Swietego
- http://www.fbiblos.org
... może znacie jeszcze jakieś inne adresy do systematycznie ułożonego zbioru komentarzy?

W niedługim czasie wszyscy będą pewnie mieć smartfony (albo inny wynalazek) - na te urządzenia też są darmowe wersje Biblii więc zawsze może być pod ręką.

Dla porządku trzeba by też wspomnieć o wydaniach audio... to mnie jakoś jednak nie wciąga. Dla niedowidzących/niewidomych może być jednak dosłownym wybawieniem np. http://www.biblia-mp3.pl/.

Cz kwi 12, 2012 22:19
slawek69 napisał(a):
Zadaje się, że jeszcze nikt nie wskazywał przy wyborze wydań/przekładów tak praktycznych cech jak format, waga, czcionka, ilustracje... (oczywiście każdy może mieć różne preferencje)

Może dlatego, że jest to sprawa drugorzędna. To samo wydanie można dostać w różnych formatach i oprawach. Np. tzw. brytyjka jest dostępna w formacie małym w twardej oprawie, w miękkiej oprawie, w oprawie skóropodobnej, w oprawie ze skóry, ze złoceniami i bez, z zamkiem i bez, z wycięciami i bez wycięć. Podobna oferta jest dla formatu średniego i dużego. Najważniejsza jest zawartość, a format i resztę łatwo dopasujemy.

Pt kwi 13, 2012 0:16

slawek69 napisał(a):
Dla porządku trzeba by też wspomnieć o wydaniach audio... to mnie jakoś jednak nie wciąga.

A to dziwne, bo mnie właśnie strasznie wciągnęło - nawet ksiąg, które wcześniej wydawały mi się nudne, słuchałem z wielkim zaciekawieniem. Za znakomity uważam także pomysł np. okraszenia Psalmów fragmentami muzycznymi, czy odczytanie Księgi Hioba z fantastyczną, aktorską interpretacją. Polecam wszystkim.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 13, 2012 7:59

Johnny99 napisał(a):
slawek69 napisał(a):
Dla porządku trzeba by też wspomnieć o wydaniach audio... to mnie jakoś jednak nie wciąga.

A to dziwne, bo mnie właśnie strasznie wciągnęło....

Może jakiś nietypowy jestem, może jeszcze się kiedyś wciągnę ;) Trudno mi się skupić na sensie i szybko odpływam gdy tylko słucham. Wolę sam dostosowywać odbiór przekazu do własnych możliwości i potrzeb.

Pt kwi 13, 2012 14:14

tu masz 12 wersji
http://www.biblia.info.pl/biblia.php

Pt kwi 13, 2012 21:09

merkaba napisał(a):

Tak, jest sporo elektronicznych Biblii ale oprócz przeze mnie wskazanej nie natrafiłem na taką, która potrafi wyświetlać równolegle różne przekłady lub wskazane fragmenty, może w zaawansowany sposób wyszukiwać, jest dostępna w Internecie (a nie jako instalowana aplikacja), jest darmowa. I to wszystko w 102 różnych wydaniach i 23 językach!

Pt kwi 13, 2012 21:38
To ja jednak wolę taką, która nie potrzebuje ładowania, doładowania, upgrade, update, wymiany baterii czy akumulatorów, "wszechogarniającej aury" zwanej WiFi i innych bajerów - po prostu drukowaną.

So kwi 14, 2012 18:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]