|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
gacjan
|
 Przekłady Biblii
Witajcie! Pragnę sobie zakupić pełne wydanie Biblii i zapytuję, który przekład wybrać. Chodzi mi o taki, w którym jest też dużo komentarzy i są one w miarę zrozumiałe. Zastanawiam się nad Poznańską, albo Paulistów - raczej nie nad BT - podobno nie jest to najlepszy przykład, choć najpopularniejszy.
Pomożecie?
|
Cz kwi 12, 2012 15:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przekłady Biblii
Najnowszy przekład Pisma Świętego z komentarzem opracowany przez Zespół Biblistów Polskich z inicjatywy Towarzystwa Świętego Pawła.Prosty, zrozumiały, nie archaizowany sztucznie język, bardzo dużo wyjaśnień i komentarzy. Tłumaczenie katolickie.Zresztą samemu przejdź się do chrześcijańskiej/katolickiej księgarni, weź w rękę, otwórz na dowolnej stronie i zaskocz się super pozytywnie. 
|
Cz kwi 12, 2012 15:48 |
|
 |
gacjan
|
no właśnie skłaniam się ku paulistom  Poznańska jeszcze kusi. A swoją drogą szacun Kozioł - jesteś ewangelikiem, a wiedzę na temat katolicyzmu ogólnie (widzę po innych wątkach) posiadasz niemałą.
|
Cz kwi 12, 2012 15:50 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
viewtopic.php?f=1&t=4981 - Który przekład? viewtopic.php?f=1&t=18745 - Jakie wydanie Pisma Świętego wybrać? viewtopic.php?f=1&t=24610 - BIBLIA Poznańska czy Tysiąclecia? viewtopic.php?f=1&t=5130 - Najnowszy przekład Pisma Świetego Nowego Testamentu i Psalmów viewtopic.php?f=7&t=10568 - Pismo Święte Nowego Testamentu Przekład Ekumeniczny viewtopic.php?f=1&t=14251 - Nowy przekład Biblii viewtopic.php?f=1&t=7240 - Skrutacja Pisma
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz kwi 12, 2012 16:08 |
|
 |
slawek69
|
Przeglądnąłem listę wątków wskazaną przez Elbrusa i może warto dla kompletności dodać jeszcze klika słów (chociaż nie w 100% w temacie tego wątku). Zadaje się, że jeszcze nikt nie wskazywał przy wyborze wydań/przekładów tak praktycznych cech jak format, waga, czcionka, ilustracje... (oczywiście każdy może mieć różne preferencje) Ja kupiłem jakiś czas temu paulistów właśnie Stary + Nowy Testament w jednym, a oprócz tego "kieszonkowe" wydanie paulistów NT (wydawało mi się zbytkiem ale sobie pomysłałem, że może dam komuś w prezencie). Teraz się okazuje, że "cegła" (ponad 2 kg) leży prawie niedotknięta, a kieszonkowe wydanie jest u mnie ciągle w ruchu i sporo już ze mną podróży odbyło. Sporo jest na forum dyskusji na temat wyższości jednych wydań nad innymi ze względu na poprawność/czytelność/dosłowność... przekładu, istnienie odnośników, komentarzy. To wszystko istotne argumenty trudno jednak mieć wszystkie wydania.... z pomocą przychodzą wersje elektroniczne w Internecie. Do porównań różnych przekładów lub czytań równoległych fragmentów synoptyków używam http://biblia.apologetyka.com. (można wyświetlić wskazane fragmenty jeden pod drugim - polecam!) Komentarze: - http://biblia.wiara.pl/doc/423403.Komentarze-do-fragmentow-Pisma-Swietego - http://www.fbiblos.org... może znacie jeszcze jakieś inne adresy do systematycznie ułożonego zbioru komentarzy? W niedługim czasie wszyscy będą pewnie mieć smartfony (albo inny wynalazek) - na te urządzenia też są darmowe wersje Biblii więc zawsze może być pod ręką. Dla porządku trzeba by też wspomnieć o wydaniach audio... to mnie jakoś jednak nie wciąga. Dla niedowidzących/niewidomych może być jednak dosłownym wybawieniem np. http://www.biblia-mp3.pl/.
|
Cz kwi 12, 2012 22:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
slawek69 napisał(a): Zadaje się, że jeszcze nikt nie wskazywał przy wyborze wydań/przekładów tak praktycznych cech jak format, waga, czcionka, ilustracje... (oczywiście każdy może mieć różne preferencje) Może dlatego, że jest to sprawa drugorzędna. To samo wydanie można dostać w różnych formatach i oprawach. Np. tzw. brytyjka jest dostępna w formacie małym w twardej oprawie, w miękkiej oprawie, w oprawie skóropodobnej, w oprawie ze skóry, ze złoceniami i bez, z zamkiem i bez, z wycięciami i bez wycięć. Podobna oferta jest dla formatu średniego i dużego. Najważniejsza jest zawartość, a format i resztę łatwo dopasujemy.
|
Pt kwi 13, 2012 0:16 |
|
 |
Johnny99
|
slawek69 napisał(a): Dla porządku trzeba by też wspomnieć o wydaniach audio... to mnie jakoś jednak nie wciąga. A to dziwne, bo mnie właśnie strasznie wciągnęło - nawet ksiąg, które wcześniej wydawały mi się nudne, słuchałem z wielkim zaciekawieniem. Za znakomity uważam także pomysł np. okraszenia Psalmów fragmentami muzycznymi, czy odczytanie Księgi Hioba z fantastyczną, aktorską interpretacją. Polecam wszystkim.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 13, 2012 7:59 |
|
 |
slawek69
|
Johnny99 napisał(a): slawek69 napisał(a): Dla porządku trzeba by też wspomnieć o wydaniach audio... to mnie jakoś jednak nie wciąga. A to dziwne, bo mnie właśnie strasznie wciągnęło.... Może jakiś nietypowy jestem, może jeszcze się kiedyś wciągnę  Trudno mi się skupić na sensie i szybko odpływam gdy tylko słucham. Wolę sam dostosowywać odbiór przekazu do własnych możliwości i potrzeb.
|
Pt kwi 13, 2012 14:14 |
|
 |
merkaba
|
|
Pt kwi 13, 2012 21:09 |
|
 |
slawek69
|
Tak, jest sporo elektronicznych Biblii ale oprócz przeze mnie wskazanej nie natrafiłem na taką, która potrafi wyświetlać równolegle różne przekłady lub wskazane fragmenty, może w zaawansowany sposób wyszukiwać, jest dostępna w Internecie (a nie jako instalowana aplikacja), jest darmowa. I to wszystko w 102 różnych wydaniach i 23 językach!
|
Pt kwi 13, 2012 21:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To ja jednak wolę taką, która nie potrzebuje ładowania, doładowania, upgrade, update, wymiany baterii czy akumulatorów, "wszechogarniającej aury" zwanej WiFi i innych bajerów - po prostu drukowaną.
|
So kwi 14, 2012 18:46 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|