Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Strzeżcie się uczonych w Piśmie 
Autor Wiadomość

Post Strzeżcie się uczonych w Piśmie
Witam, chcę poznać interpretację tego cytatu Jezusa. Interpretację Katolicką ofkors.

38 I nauczając dalej mówił: «Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, 39 pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. 40 Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok».

Czy nie nakazuje przypadkiem aby samemu interpretować Biblię?

Dzięki z góry, na której stoję i na was patrzę :D

Wt maja 19, 2009 17:58

Czy nie nakazuje przypadkiem aby samemu interpretować Biblię?

A skąd taki pomysł, bo jak dla mnie nic tu nie sugeruje aby Pisma Święte można było samemu interpretować.
Napewno warto byłby się zastanowić kim byli Ci uczeni w Pismie. I chyba dość prostą odpowiedzią będzie, że właśnie Ci którzy najlepiej byli przygotowani aby poznać Jezusa, ale go nie poznali. Ci co znali pisma, wykształceni, ale poboźnośc ich była jedynie zewnętrzna. I takich mamy się strzec, którzy mówią że są od Boga, ale Boga nie znają.

Wt maja 19, 2009 18:53

A nie było dalej, że takich uczonych nie należy naśladować, ale słuchać warto? ;-)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt maja 19, 2009 19:50

Nie ma tu nic o interpretacji Pisma Świętego, tym bardziej samodzielnej.

Jest tu o osobach, które z zewnątrz wyglądają na pobożne, ale są takie tylko na zewnątrz i na pokaz.

2 P 1:20
To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia.

2 P 3:16
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

Wt maja 19, 2009 19:58
Zobacz profil WWW

Jumik, tym bardziej to co cytujesz nie jest przeciwne samodzielnej interpretacji Pisma. Można tylko wyciągnąć dwa wnioski co do tej interpretacji.

1. Istnieje dar proroctwa i dar wyjaśniania proroctwa. Nie wolno na własną rękę wyjaśniać sobie księgi proroczej, np. Daniela czy Apokalipsy, bo to prowadzi do mnóstwa dziwnych teorii - i tu 2P jest proroczo przewidujące. :-)
Co do innych rodzajów literackich autor listu się tu nie wypowiada.

2. Aby czytać niektóre trudniejsze fragmenty Pisma trzeba być:
- douczonym (na temat Biblii oczywiście)
- utwierdzonym w wierze (jeśli ktoś liczy na to, że Biblia rozwiąże jego wątpliwości w wierze, może się liczyć z efektem odwrotnym!)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Wt maja 19, 2009 20:09
Moderator

Vroobelek, nie zapominaj tylko, że w kanonie żydowskim pojęcie księgi prorockiej nie jest takie jak u nas. U nich zbiór ksiąg prorockich jest o wiele większy i obejmuje także księgi zaliczane przez nas do ksiąg historycznych. Zatem tu by można było polemizować.

(J 8, 32b)

Wt maja 19, 2009 20:16

Wt maja 19, 2009 20:18
zbanowana na stałe

Jeden z Księży mówił,że to o nich. Mnie się to kojarzy z faryzeuszami ,którzy strasznie przestrzegali swoich zasad, a malo zyli chrzescijanstwem

Wt maja 19, 2009 20:37

1. Istnieje dar proroctwa i dar wyjaśniania proroctwa. Nie wolno na własną rękę wyjaśniać sobie księgi proroczej, np. Daniela czy Apokalipsy, bo to prowadzi do mnóstwa dziwnych teorii - i tu 2P jest proroczo przewidujące. :-)
Co do innych rodzajów literackich autor listu się tu nie wypowiada.

Moment, ale czy dotyczy tylko ksiąg prorockich? Tu ogólnie jest mowa o proroctwach Pisma (lub: "proroctwach o Piśmie")

Głębsze wyjaśnienie tego fragmentu:
Cytuj:
Wedle interlinearnego wydania Biblii zdanie to brzmi (cokolwiek niezrozumiale): "to najpierw wiedząc, ze każde prorokowanie (o) Piśmie oddzielnego rozwiązania nie staje się". Ostatnie i trzecie od końca znalazły tam swoje wyjasnienie:

"rozwiązania" - sens: tłumaczenia, interpretowania
"staje się" - genetivus ze słowem "być" lub "stawać się" oznacza w języku greckim czyjeś zadanie, prerogatywę, upoważnienie, przywilej: stąd sens: każde prorokowanie o Piśmie nie należy do prywatnego wyjaśniania...
(cytat z zapytaj.wiara.pl)

Jakie więc powinno być tłumaczenie? "prorokowanie o Piśmie" czy "proroctwa Pisma"?

Jeżeli to pierwsze to tym bardziej mówi, że tłumaczyć Pisma powinny tylko osoby, które mają do tego prerogatywę od Boga (co nie znaczy, że nie można samemu interpretować - byle nie w oderwaniu i sprzeczności od posiadających prerogatywę). Do tego pierwszego tłumaczenia zdaje się bardziej pasować kontekst:

"Mamy jednak mocniejszą, prorocką mowę, a dobrze zrobicie, jeżeli będziecie przy niej trwali jak przy lampie, która świeci w ciemnym miejscu, aż dzień zaświta, a gwiazda poranna wzejdzie w waszych sercach. To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma/prorokowanie o Piśmie nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie."

Jeżeli to drugie to pytanie czy mowa tylko o księgach prorockich czy ogólnie o proroctwach. Przecież proroctwo, to nie tylko przepowiadanie przyszłości, ale ogólnie wyjaśnianie prawd Bożych, przekazywanie prawd/słów Bożych - w takim sensie cała Biblia jest księgą proroctwa, wszystko co jest w Biblii jest proroctwem.

Potrafi to ktoś wytłumaczyć?

Wt maja 19, 2009 20:49
Zobacz profil WWW

W tym fragmencie nie ma ani słowa o żadnej interpretacji Pisma. Jezus mówi kogo się mamy strzec ( " uczonych w Piśmie " = jasno określona w tamtych czasach grupa społeczna ), i dlaczego mamy się ich strzec ( lubią pozdrowienia, pierwsze miejsca w synagogach - pycha, objadają się, i obnoszą się z udawaną pobożnością ). Jezus ani słowem nie wspomina o Piśmie i jego interpretacji. Niczego nie da się w tym względzie z tego cytatu wyciągnąć.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 20, 2009 10:05

Jezus ani słowem nie wspomina o Piśmie i jego interpretacji. Niczego nie da się w tym względzie z tego cytatu wyciągnąć.

Masz rację :-)

Z tego fragmentu to nie wynika.Po prostu czytając Biblię należy modlić się do Boga o zrozumienie .

On z pewnością wysłucha takich szczerych modlitw.

N maja 24, 2009 23:57
2P 1,20 ("nie do prywatnego wyjaśniania") Osobiście twierdzę, że tłumaczenia te są nieco naginane. Tłumaczenie dosłowne wcale jasno na to nie wskazuje. Dla przykładu zacytuję tu przekład parafrazowany Living Bible, który traktuję często jako niezły komentarz:
1.19-21 Rozsądnie postąpicie gdy zwrócicie baczną uwagę na wszystko co napisali (prorocy), bo ich słowa jak światła w nocy rozjaśniają nam wiele spraw, które bez tej pomocy pozostałyby niewidoczne i trudne do zrozumienia, gdy jednak będziecie się zagłebiać w te wspaniałe prawdy zawarte w słowach proroków, wasze dusze rozjaśni światłość, a w waszych sercach zajaśnieje gwiazda poranna - sam Chrystus.
1.20-21 Żadnego proroctwa zawartego w Piśmie nie wymyślili sami prorocy, ale Duch Święty przebywający w tych Bożych ludziach przekazał im słowa samego Boga

Tłumaczenie living bible zupełnie nie zwraca uwagi na jakieś prywatne wyjaśnianie, ale mówi o Duchu Świętym i wskazuje istotę problemu. Może też mówić, pośrednio że nikt nie ma wyłączności na Ducha Świętego nawet KRK. Ważne jest to jakie słowo daje efekty jezeli dobre (po owocach je poznacie) wtedy jest z Ducha Świętego
Postaram się udostępnić za jakiś czas to tłumaczenie na moim chomiku, ponieważ jest bardzo cenne - od razu zawiera pewien komentarz duchowy i jest w polsce nie do dostania (wydane w Szwecji)

Pn maja 25, 2009 1:18

Po prostu czytając Biblię należy modlić się do Boga o zrozumienie .

To również z tego tekstu nie wynika :)

Cytuj:
Tłumaczenie dosłowne wcale jasno na to nie wskazuje. Dla przykładu zacytuję tu przekład parafrazowany Living Bible

No ale się zdecydujmy, czy bierzemy tłumaczenie dosłowne, czy " parafrazowane ".

Cytuj:
Może też mówić, pośrednio że nikt nie ma wyłączności na Ducha Świętego nawet KRK.

Nie tylko można, ale nawet trzeba. Przecież duch wieje kędy chce. Nie ma możliwości posiadania " monopolu " na Ducha Świętego. Można jednak wierzyć, że skoro Bóg obiecał zesłać Ducha Św. na posłanych przez siebie, i w tym Duchu obiecał być z nimi aż do skończenia świata, to Jego Duch ich nie zwiedzie, nawet gdy się mu sprzeniewierzą ( człowiek bywa niewierny Bogu - ale Bóg nie może się zaprzeć samego siebie ( 2 Tm 2, 13 ) ).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 25, 2009 11:00

No właśnie sugeruje, Jezus wiele razy miał zastrzeżenia do uczonych w pismie, ale jest jedna rzecz, czyżby miał na myśli masze czasy? Możliwe, że te słowa to rada dla ludzi XX-XXI wieku! To co było 2000 lat temu to było tylko zasianie nasion, główne zbiory będą teraz, w dzisiejszych czasach... A to by znaczyło, by unikać interpretacji kościoła itp.! Dla kogo ma to sens to super, dla kogo nie - to też ok :-)

(...) Bez wątpienia jesteś moim wybrańcem; i błogosławione są oczy, na które spojrzysz z radością. Lecz ciebie ja skryję pod maską smutku: ci, którzy ujrzą ciebie, lękać się będą żeś upadł: lecz ja ciebie wzniosę. [KP2,53]

Wt maja 26, 2009 1:23
Zobacz profil WWW

A to by znaczyło, by unikać interpretacji kościoła itp.!

Kolejny raz powtarzam - nawet jeśli Jezus miał na myśli nasze czasy, to nadal nie ma w tym fragmencie nic o żadnej " interpretacji ".

Wt maja 26, 2009 11:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona