Oto Matka twoja (Testament Krzyża)
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Oto Matka twoja (Testament Krzyża)
Ten temat wydzieliłem z innej dyskusji jako oddzielny wątek. Już na wstępie chciałem dodać, że nie zależy mi na interpretacji PŚ (a szczególnie NT) jako całości, ale na analizie poszczególnych ksiąg, jako pism różnych autorów (niekoniecznie natchnionych). Kamala napisał(a): Sa tym, o czym pisze sw. Marek "Początek Ewangelii o Jezusie Chrystusie, Synu Bożym". Sa Ewangelia, Dobra Nowina, ale nie kronika. Przekazuja nauke Jezusa wazna dla naszego zbawienia, ale nie jego rysopis. Czy słowa: oto Matka twoja są ważne dla naszego zbawienia? Czy mogło być tak, że przed napisaniem ew. Jana nie były, a później zaczęły (bo np. san Jan rozumiał je inaczej niż my dzisiaj)? Kamala napisał(a): Dlatego nie musial kazdy Ewangelista podawac takich samych osob, zdarzen, chronologii, bo to nie o to chodzilo. Czyli jeśli czegoś ewangelista nie napisał, to to nie było ważne, tak? Bo jeśli było ważne, to dlaczego to pominął? Kamala napisał(a): Nie sadze, zeby duzo okolicznosci pozmieniali, Czyli mogli pozmieniać "tylko" niedużo okoliczności? Kamala napisał(a): nigdy nie wglebialam sie w dokladna chronologie, A może jednak warto się do tego zabrać? Kamala napisał(a): ale kazdy z nich komponowal swoj przekaz literacki tak, zeby oddal jak najlepiej ten aspekt Osoby i nauczania Jezusa, ktory byl dla niego najistotniejszy. To ewangeliści pisali prawdę najistotniejszą z ich punktu widzenia? Kamala napisał(a): Twoje pojecie "prawdy" jest wlasnie takie chemiczne: jak nie mowia o wzorze, to nie maja pojecia o tym, co to jest woda. Bo ja nie wychodzę z założenia, że Pismo Święte jest natchnione, bo tak i już, i już inaczej czytać tego nie można. Kamala napisał(a): Po prostu (?) Jan zajmowal sie tym, co my nazywamy teologia, czyli probowal zrozumiec przeslanie Jezusa w calosci Objawienia Bozego, Ale skąd czerpał inspirację do tego zrozumienia? Z objawienia prywatnego czy z pamięci o prawdziwych wydarzeniach? Kamala napisał(a): a np Marek spisywal "Ewangelie Jezusa" jak ja znal. A Jan spisywał ewangelię jaką jej nie znał? Jeśli pod krzyżem Jezusa był Jan (umiłowany uczeń Boga-człowieka) i Maryja (Matka Boga na ziemi), to dlaczego ewangeli ści o tym nie wiedzieli lub nie było to dla nich ważne? //Użyłem liczby mnogiej 'ewangeliści', bo ( UWAGA): // żaden z ewangelistów synoptycznych nie wspomniał o Matce Boskieji pod krzyżem!Przyjrzyjmy się temu dokładnie: Były tam również niewiasty, które przypatrywały się z daleka, między nimi Maria Magdalena, Maria, matka Jakuba Mniejszego i Józefa, i Salome(Mk 15:40) //3 niewiasty Między nimi były: Maria Magdalena, Maria, matka Jakuba i Józefa, oraz matka synów Zebedeusza. (Mt 27:56) //3 niewiasty Wszyscy Jego znajomi stali z daleka; a również niewiasty, które Mu towarzyszyły od Galilei, przypatrywały się temu. (Łk 23:49) Czy po tych 30/40 latach po śmierci Mistrza nie wypadałoby, żeby Jan podzielił się z innymi przesłaniem Testamentu Krzyża, aby Marek (towarzysz Piotra-papieża), Łukasz (towarzysz Pawła) i Mateusz (apostoł Baranka) napisali o tym w swoich ewangeliach? Bo widzisz - takie pojawiają się wątpliwości i pytania (osób nieugruntowanych w wierze i "antymaryjnistów"): - czy słowa pod krzyżem były mało ważne, - czy też były one tylko teologią bez odniesienia do faktów (czytaj: zmyślone). Kamala napisał(a): Myslisz, ze zadanie Ducha sw w doprowadzeniu chrzescijan do pelnej prawdy skonczylo sie z ostatnim Apostolem? Wnioskując z Pisma - tak, ale nie chciałbym tego rozwijać w tę stronę ( Czy rozumienie prawd otrzymanych od Apostołów ma się rozwijać?). Jesteśmy w dziale Biblia, więc bazujmy na Biblii. Kamala napisał(a): Swiadomie rozrozniam tradycje od Tradycji. Dla mnie Tradycja, to przekaz wiary, I o to chciałem cię zapytać. Czy przed napisaniem ewangelii Jana istniała Tradycja (np. ustna) o Maryji - Matce Kościoła? A jeśli tak, to gdzie możemy znaleźć dowody na to (oprócz "słowa honoru")?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So wrz 11, 2010 18:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Oto Matka twoja (Testament Krzyża)
Elbrus - wiesz dobrze, że kult Maryi nie przesadza o zbawieniu (Mt 25, 31-46 ). Więc czemu tak wadzi Ci Jej kult w katolicyźmie?
|
So wrz 11, 2010 18:54 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus - wiesz dobrze, że kult Maryi nie przesadza o zbawieniu (Mt 25, 31-46 ). viewtopic.php?f=24&t=22054&p=548221#p548221Alus napisał(a): Więc czemu tak wadzi Ci Jej kult w katolicyźmie? Nie to jest tematem dyskusji (ani jej dziewictwo, ani wstawiennictwo/pośrednictwo, ani współodkupicielstwo). Chodzi mi o tytuł Maryjny - Matko Nasza, który (moim zdaniem) nie wziął się skądś indziej, jak tylko z ew. Jana.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
So wrz 11, 2010 19:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Nie to jest tematem dyskusji (ani jej dziewictwo, ani wstawiennictwo/pośrednictwo, ani współodkupicielstwo). Chodzi mi o tytuł Maryjny - Matko Nasza, który (moim zdaniem) nie wziął się skądś indziej, jak tylko z ew. Jana. I z Ewangelii wg św Jana (17,21)....stanowimy jedno z Chrystusie - jesteśmy Jego braćmi i siostrami....Jego Matka jest zatem Naszą Matką.
|
So wrz 11, 2010 20:34 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Jana (17,21)....stanowimy jedno z Chrystusie - jesteśmy Jego braćmi i siostrami. Tak - jesteśmy braćmi Chrystusa i braćmi dla siebie nawzajem (Mt 23:8). Alus napisał(a): ...Jego Matka jest zatem Naszą Matką. Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką. (Mt 12:50) Dlatego jeśli ktoś pełni wolę Boga Ojca, ten jest matką i bratem Chrystusa (możesz to być ty, mogę to być ja - tak, ja też mogę być siostrą i matką Chrystusa). Czy więzi rodzinne są ważniejsze od więzi duchowych? Przy zmartwychwstaniu bowiem nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie Boży w niebie. (Mt 22:30) Co ma zatem większe znaczenie: podążanie drogą sprawiedliwości i miłosierdzia czy dziadkowie, wujkowie, kuzynowie Jezusa, którzy są przez to naszymi dziadkami, wujkami, kuzynami?
|
Pn wrz 13, 2010 9:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Co ma zatem większe znaczenie: podążanie drogą sprawiedliwości i miłosierdzia czy dziadkowie, wujkowie, kuzynowie Jezusa, którzy są przez to naszymi dziadkami, wujkami, kuzynami? Droga sprawiedliwości i miłosierdzia i słowa Chrystusa "Oto Matka Twoja". Może powiedziałby "wasza", ale tchórzliwi apostołowie zwiali i nie było ich pod krzyżem, więc skierował słowa do Jana. Nie przez przpadek św. Łukasz wymienia Maryję na modlitwie z apostołami w Wieczerniku.
|
Pn wrz 13, 2010 10:52 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus napisał(a): Co ma zatem większe znaczenie: podążanie drogą sprawiedliwości i miłosierdzia czy dziadkowie, wujkowie, kuzynowie Jezusa, którzy są przez to naszymi dziadkami, wujkami, kuzynami? Droga sprawiedliwości i miłosierdzia i słowa Chrystusa "Oto Matka Twoja". Czyli nie można tych słów interpretować inaczej, jak tylko "jedyniesłusznie"? Alus napisał(a): Może powiedziałby "wasza", ale tchórzliwi apostołowie zwiali i nie było ich pod krzyżem, więc skierował słowa do Jana. Była tam przecież Maria Magdalena i siostra Maryji - żona Kleofasa. Dlaczego słowa zostały skierowane tylko do 1 osoby? Czy niewiasty (nienależące do grona apostołów) nie były godne by Jezus kierował słowa również do nich? Skoro Jezus skierował słowa tylko do Jana, to może Maryja nie została Matką (wszystkich) Ludzi a Matką ( tylko) Apostołów/biskupów - tylko mężczyzn)? Alus napisał(a): Nie przez przpadek św. Łukasz wymienia Maryję na modlitwie z apostołami w Wieczerniku. Dlaczego więc w swojej ewangelii ją pominął? Czy apostołowie traktowali Maryję jako Matkę ich wszystkich (lub więcej - Matkę Rodzaju Ludzkiego, Matkę Chrześcijan)? A jeśli tak, to skąd możemy się o tym dowiedzieć? //chodzi mi o żywą i obecną w ich życiu Tradycję - po zmartwychwstaniu Jezusa a przed napisaniem ew. janowej
|
Pn wrz 13, 2010 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Czyli nie można tych słów interpretować inaczej, jak tylko "jedyniesłusznie"? Można  ....Jezus zawsze powtarzał "jesli chcesz"... Alus napisał(a): Była tam przecież Maria Magdalena i siostra Maryji - żona Kleofasa. Dlaczego słowa zostały skierowane tylko do 1 osoby? Czy niewiasty (nienależące do grona apostołów) nie były godne by Jezus kierował słowa również do nich? Skoro Jezus skierował słowa tylko do Jana, to może Maryja nie została Matką (wszystkich) Ludzi a Matką (tylko) Apostołów/biskupów - tylko mężczyzn)? Powiedział do Jana, bo według tradycyjnej żydowskiej patriarchalnej rodziny, do syna należała opieka nad owdowiałą matką. Alus napisał(a): Dlaczego więc w swojej ewangelii ją pominął? W scenie pod krzyżem?.....bo go tam nie było Cytuj: Czy apostołowie traktowali Maryję jako Matkę ich wszystkich (lub więcej - Matkę Rodzaju Ludzkiego, Matkę Chrześcijan)? A jeśli tak, to skąd możemy się o tym dowiedzieć? //chodzi mi o żywą i obecną w ich życiu Tradycję - po zmartwychwstaniu Jezusa a przed napisaniem ew. janowej Raczej nie ma takich źródeł. Ale wiedzę o wcieleniu, zwiastowaniu, narodzeniu, ofiarowaniu, nie mogli uzyskac od nikogo innego jak od Maryi (Łk 2,16 ). Zresztą musisz spytać biblistów, ja mam za małą wiedzę.
|
Pn wrz 13, 2010 11:36 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Powiedział do Jana, bo według tradycyjnej żydowskiej patriarchalnej rodziny, do syna należała opieka nad owdowiałą matką. To jak to w końcu jest: Jezus powierzył Janowi Maryję pod doczesną opiekę czy też powierzył swoich braci i siostry pod opiekę Swojej Matki? Skoro Maryja jest Matką Wszystkich Ludzi, to mamy tu do czynienia raczej z modelem matriarchalnym, więc skierowanie słów do wszystkich zgromadzonych pod krzyżem (niewiast z Galilei, Jana i (jak można częściowo wnioskować z ew. Łk) znajomych Jezusa): Niewiasto - oto synowie twoi; oto Matka wasza, byłoby bardziej odpowiednie, nie uważasz? I byłoby tu uwidocznione to, co napisał dopiero wiele lat później ap. Paweł: Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego, nie ma już mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Chrystusie Jezusie. Jeżeli zaś należycie do Chrystusa, to jesteście też potomstwem Abrahama i zgodnie z obietnicą - dziedzicami. (Galatów 3:28-29) Jak to się ma do patriarchalnej i bardzo LUDZKIEJ wypowiedzi Jezusa? Alus napisał(a): Cytuj: Dlaczego więc w swojej ewangelii ją pominął? W scenie pod krzyżem?.....bo go tam nie było W wielu sytuacjach ewangeliści nie byli obecni i nie mogli dowiedzieć się pewnych rzeczy w inny sposób jak drogą "nadprzyrodzoną" (np. podczas kuszenia na pustyni, w czasie modlitwy w Ogrójcu). Alus napisał(a): Cytuj: Czy apostołowie traktowali Maryję jako Matkę ich wszystkich (lub więcej - Matkę Rodzaju Ludzkiego, Matkę Chrześcijan)? A jeśli tak, to skąd możemy się o tym dowiedzieć? //chodzi mi o żywą i obecną w ich życiu Tradycję - po zmartwychwstaniu Jezusa a przed napisaniem ew. janowej Raczej nie ma takich źródeł. (...) Zresztą musisz spytać biblistów, ja mam za małą wiedzę. Tutaj chodzi mi o całą Tradycję (o wiarę w praktyce - wiarę rozumianą (przez lud) i przekazywaną (przez biskupów)) i o tradycję, czyli także pisma (np. listy, ks. liturgiczne) nie wchodzące w skład obecnego kanonu PŚ.
|
Pn wrz 13, 2010 11:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Niewiasto - oto synowie twoi; oto Matka wasza, byłoby bardziej odpowiednie, nie uważasz? Ci, którzy bali się podejść pod krzyż?? Trochę dziwnie brzmiałyby te słowa wypowiedziane do "Marii siostry Matki Jego" (J 19,26 ). Cytuj: Jak to się ma do patriarchalnej i bardzo LUDZKIEJ wypowiedzi Jezusa? Bo dopiero po Zmartwychwstaniu i zesłaniu Ducha Świetego apostołowie pojmowali pełnię słów Jezusa. Cytuj: Tutaj chodzi mi o całą Tradycję (o wiarę w praktyce - wiarę rozumianą (przez lud) i przekazywaną (przez biskupów)) i o tradycję, czyli także pisma (np. listy, ks. liturgiczne) nie wchodzące w skład obecnego kanonu PŚ. Już Ci powiedziałam  ...mam za małą wiedzę. Odpowiedź Marka http://analizy.biz/marek1962/omaryi.htm#matkawierzacych
|
Pn wrz 13, 2010 12:18 |
|
 |
Wróbel
|
Witam. Zastanawia mnie. Dlaczego nikt z was nie pomyslał o tym, że Jezus umierając na krzyżu kierował się wielkim współczuciem dla swojej matki? Może słowa,, Oto Matka twoja. Matko o to syn twój'' są gestem miłosierdzia Jezusa dla swojej mamy a nie aktem nadania ludziom nowej pośredniczki między Jezusem a ludźmi.. Moja babcia kiedy straciła swojeje dziecko przeżywała katusze. Jest to największy ból na świecie gdy matka traci dziecko. Na pewno Jezus wiedział jak cierpi jego mama i powiedział Janowi aby się nią opiekował. Może Jezus kierował się cierpieniem swego serca a nie tym abyśmy zwracali się do Niego za pośrednictwem Jego matki.
|
Wt wrz 14, 2010 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A czemu jedno miałoby wykluczać drugie?
|
Wt wrz 14, 2010 19:19 |
|
 |
as40
|
Obecność Matki Bożej staje się bardziej realna w naszym życiu zwłaszcza jak tracimy swoją matkę -prawda?
|
Pt lis 19, 2010 23:54 |
|
 |
Elbrus
|
as40 napisał(a): Obecność Matki Bożej staje się bardziej realna w naszym życiu zwłaszcza jak tracimy swoją matkę -prawda? Dlatego ateista po stracie swojego ojca powinien poczuć realną obecność Boga Ojca? A jak nie poczuje, to co? Kiepski argument - dowód z Tradycji Kościoła...
|
Pt lis 19, 2010 23:58 |
|
 |
as40
|
Nie mówię o poczuciu bliskości z powodu samej straty ,ale dlatego że człowiek wierzący zawsze spostrzegał Matkę Bożą jak swoją pośredniczkę i pocieszycielkę ,lecz dopóki ma na ziemi swą rodzoną matkę tego bezpośredniego pocieszenia i szuka zawsze u niej ,dlatego bliższa staje sie Maryja człowiekowi gdy już nie ma komu powierzyć swych ziemskich trosk ,zmartwień ale i radości ,porównanie ,jakiego dokonał Elbrus to to uproszczenie bez głębszej myśli...
|
So lis 20, 2010 0:15 |
|
|
|