Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Alus, dobrze Ci pasuje. W tradycji żydowskiej używano gałązek palmowych, mirtu i właśnie wierzby podczas procesji w czasie święta Sukkot (swięta Namiotów/Szałasów); z czasem gałązki wierzby nazwano tak jak okrzyki, które wznoszono podczas tej procesji "hosha'na" (wg. Jewish encyclopedia odniesienia do Talmudu - Suk. 30b, 31a, 34a, 37a, b, 46b), co my znamy jako hosanna.
Zatem hasło brzmi: Hosanna Synowi Dawida/Hosanna Synowi Dawidowemu!
|
Śr mar 20, 2013 22:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żołnierze rzymscy potraktowali Jezusa jako pionka w grze - gdzie Ewangelie to opisują?
|
Cz mar 21, 2013 10:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Możnaby to pytanie potraktować na sposób przenośny i wtedy odpowiedź brzmiałaby - wtedy gdy zagrali o jego szaty.
|
Cz mar 21, 2013 10:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Możnaby to pytanie potraktować na sposób przenośny i wtedy odpowiedź brzmiałaby - wtedy gdy zagrali o jego szaty. Nie.
|
Cz mar 21, 2013 11:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poproszę o podpowiedź, do tej pory nie podejrzewałam prostych żołdaków o jakąś grę.
|
Cz mar 21, 2013 15:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiem, informację zaczerpnęłam z Encyklopedii Biblii. "Gra, w którą grali żołnierze w czasie rozprawy Jezusa, była także grą planszową. Stosowano kostkę o czterech ściankach, a pionek był przesuwany z centralnej pozycji na miejsca, gdzie mógł on zostać odziany płaszczem purpurowym, ukoronowany lub obdarzony berłem, a żołnierz, którego ruch kończył grę, zwany był królem i zbierał pulę wyłożoną do gry. W tym wypadku więzień użyty został w charakterze ludzkiego pionka (Mt 27,28-29).
|
Cz mar 21, 2013 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zastanawiam się skąd autor, autorzy tego hasła wzięli tę opowieść o grze planszowej w którą grali żołdacy poczas procesu Jezusa... Coś przeoczyłam w Ewangeliach? A może jest coś więcej na ten temat napisane?
|
Cz mar 21, 2013 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Zastanawiam się skąd autor, autorzy tego hasła wzięli tę opowieść o grze planszowej w którą grali żołdacy poczas procesu Jezusa... Coś przeoczyłam w Ewangeliach? A może jest coś więcej na ten temat napisane? Cytat pochodzi z działu "Życie towarzyskie", temat: Gry: a) gry planszowe, b) gry z użyciem piłki i tarczy. Autorzy wymieniają kilka gier - szachy, Ludo, Mankala, warcaby, Soliter, chalcedońska odmiana Ludo nazywana "królewską grą". Nie wymieniona jest nazwa gry żołnierzy.
|
Cz mar 21, 2013 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus zadała i sama sobie odpowiedziała  Nie wiem co w takim wypadku, chyba zadaje jeszcze raz..(?)
|
Cz mar 21, 2013 21:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rok pracy rolnika Izraelity objęty był kalendarzem - jak się nazywa ten kalendarz?
|
Pt mar 22, 2013 9:40 |
|
 |
mareta
|
Żydowski kaledarz księzycowo-słoneczny, lunarny.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pt mar 22, 2013 11:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mareta napisał(a): Żydowski kaledarz księzycowo-słoneczny, lunarny. Chodzi i niedawno odkryty kalendarz tekstowy.
|
Pt mar 22, 2013 12:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus to jest nie w porządku gdy w przypadku błędnej odpowiedzi od razu podajesz odpowiedź prawidłową. Nie dajesz ludziom szansy, aby odpowiedzieli prawidłowo  W razie gdy odpowiedź jest błędna powinno się dać wskazówkę, podpowiedź.
|
Pt mar 22, 2013 12:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Alus to jest nie w porządku gdy w przypadku błędnej odpowiedzi od razu podajesz odpowiedź prawidłową. Nie dajesz ludziom szansy, aby odpowiedzieli prawidłowo  W razie gdy odpowiedź jest błędna powinno się dać wskazówkę, podpowiedź. Udzieliłam jedynie podpowiedzi - nie podałam nazwy kalendarza, ani treści 
|
Pt mar 22, 2013 13:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tak jeszcze przeżywam poprzednią zagadkę 
|
Pt mar 22, 2013 13:40 |
|
|