Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 24, 2025 15:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość
Post Re: Zagadka biblijna
Alus, dobrze Ci pasuje.
W tradycji żydowskiej używano gałązek palmowych, mirtu i właśnie wierzby podczas procesji w czasie święta Sukkot (swięta Namiotów/Szałasów); z czasem gałązki wierzby nazwano tak jak okrzyki, które wznoszono podczas tej procesji "hosha'na" (wg. Jewish encyclopedia odniesienia do Talmudu - Suk. 30b, 31a, 34a, 37a, b, 46b), co my znamy jako hosanna.

Zatem hasło brzmi: Hosanna Synowi Dawida/Hosanna Synowi Dawidowemu!

Śr mar 20, 2013 22:04
Żołnierze rzymscy potraktowali Jezusa jako pionka w grze - gdzie Ewangelie to opisują?

Cz mar 21, 2013 10:00
Możnaby to pytanie potraktować na sposób przenośny i wtedy odpowiedź brzmiałaby - wtedy gdy zagrali o jego szaty.

Cz mar 21, 2013 10:46
MARIEL napisał(a):
Możnaby to pytanie potraktować na sposób przenośny i wtedy odpowiedź brzmiałaby - wtedy gdy zagrali o jego szaty.

Nie.

Cz mar 21, 2013 11:08
Poproszę o podpowiedź, do tej pory nie podejrzewałam prostych żołdaków o jakąś grę.

Cz mar 21, 2013 15:33
Odpowiem, informację zaczerpnęłam z Encyklopedii Biblii.
"Gra, w którą grali żołnierze w czasie rozprawy Jezusa, była także grą planszową. Stosowano kostkę o czterech ściankach, a pionek był przesuwany z centralnej pozycji na miejsca, gdzie mógł on zostać odziany płaszczem purpurowym, ukoronowany lub obdarzony berłem, a żołnierz, którego ruch kończył grę, zwany był królem i zbierał pulę wyłożoną do gry. W tym wypadku więzień użyty został w charakterze ludzkiego pionka (Mt 27,28-29).

Cz mar 21, 2013 15:45
Zastanawiam się skąd autor, autorzy tego hasła wzięli tę opowieść o grze planszowej w którą grali żołdacy poczas procesu Jezusa... Coś przeoczyłam w Ewangeliach? A może jest coś więcej na ten temat napisane?

Cz mar 21, 2013 16:10
MARIEL napisał(a):
Zastanawiam się skąd autor, autorzy tego hasła wzięli tę opowieść o grze planszowej w którą grali żołdacy poczas procesu Jezusa... Coś przeoczyłam w Ewangeliach? A może jest coś więcej na ten temat napisane?

Cytat pochodzi z działu "Życie towarzyskie", temat: Gry: a) gry planszowe, b) gry z użyciem piłki i tarczy.
Autorzy wymieniają kilka gier - szachy, Ludo, Mankala, warcaby, Soliter, chalcedońska odmiana Ludo nazywana "królewską grą".
Nie wymieniona jest nazwa gry żołnierzy.

Cz mar 21, 2013 16:37
Alus zadała i sama sobie odpowiedziała ;) Nie wiem co w takim wypadku, chyba zadaje jeszcze raz..(?)

Cz mar 21, 2013 21:57
Rok pracy rolnika Izraelity objęty był kalendarzem - jak się nazywa ten kalendarz?

Pt mar 22, 2013 9:40

Żydowski kaledarz księzycowo-słoneczny, lunarny.

Pt mar 22, 2013 11:37
mareta napisał(a):
Żydowski kaledarz księzycowo-słoneczny, lunarny.

Chodzi i niedawno odkryty kalendarz tekstowy.

Pt mar 22, 2013 12:02
Alus to jest nie w porządku gdy w przypadku błędnej odpowiedzi od razu podajesz odpowiedź prawidłową.

Nie dajesz ludziom szansy, aby odpowiedzieli prawidłowo :)
W razie gdy odpowiedź jest błędna powinno się dać wskazówkę, podpowiedź.

Pt mar 22, 2013 12:08
MARIEL napisał(a):
Alus to jest nie w porządku gdy w przypadku błędnej odpowiedzi od razu podajesz odpowiedź prawidłową.

Nie dajesz ludziom szansy, aby odpowiedzieli prawidłowo :)
W razie gdy odpowiedź jest błędna powinno się dać wskazówkę, podpowiedź.

Udzieliłam jedynie podpowiedzi - nie podałam nazwy kalendarza, ani treści :)

Pt mar 22, 2013 13:10
Ja tak jeszcze przeżywam poprzednią zagadkę ;)

Pt mar 22, 2013 13:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 76  Następna strona